Dodaj do ulubionych

problem z centralnym zamkiem

29.11.06, 13:18
problem jest taki: zamykam pilotem samochód ale zamek w przednich drzwiach
pasarzera się chowa ale zaraz wyskakuje spowrotem.musze za każdym razem
domykać te drzwi kluczykiem.juz raz mechanik mi to rozebrał nic sie nie
zacina nic nie jest odłamane - CZARNA MAGIA!czy ktoś z forumowiczów miał
podobny problem i czy wie jak to rozwiązać?za wszelkie podpowiedzi szczerze
dziękuje bo naprawde jest to wkurzające za każdym razem okrążac auto by
domknąć drzwi.acha otwiera sie normalnie pilotem tylko z zamykaniem jest
kłopot.Alfa 156 99r.
Obserwuj wątek
    • 166jtd Re: problem z centralnym zamkiem 29.11.06, 16:15
      witaj,
      mam ten sam problem, tylko od drzwi kierowcy (w AR 166). Muszę zamykać drzwi
      kluczykiem, od czasu do czasu uda się bez. Co do przyczyn to są dwie opcje:
      serwis autoryzowany mówi, że wina alarmu, a spece od alarmu mówią, że jest to
      wina silownika w drzwiach. Na chłopski roizum to mają rację. Więc chcę wymienić
      siłownik (240 zł w serwisie + wymiana, a używany można kupić za stówę - więc
      wybieram tańszą wersję). Jeśli wcześniej coś zrobisz, to daj znać, albo ja dam.
      Ale prosimy forumowiczów o komentarz, może ktoś miał podobny przypadek.
    • robert.rudnik666 Re: problem z centralnym zamkiem 29.11.06, 16:17
      mój mechanik znajomy też twierdził że to wina siłownika więc trzeba poszukać
      gdzieś na necie.masz może jakieś linki do sklepów z takimi częściami??
      • kokos06 Re: problem z centralnym zamkiem 29.11.06, 18:26
        głównie allegro, a tu masz prawie wszystko od AR 156
        moto.allegro.pl/search.php?string=156&category=620&country=1
    • baca4u2 Re: problem z centralnym zamkiem 30.11.06, 12:07
      Możliwości są tylko 2 albo spalił się któryś mikrowłącznik w w mechaniżmie
      zamka (są ich 3) albo padł jeden z obwodów silniczka siłownika. W kazdym bądź
      razie najlepiej kupić używke i mieć święty spokój. NIestety jest to w miare
      częsty przypadek w 166 , po prostu silniczek siłownika nie wytrzymuje
      chwilowego przeciążenia i palą sie obwody wirnika na których akurat sie
      zatrzymał. Stąd czasami działa a czasami nie. Aha nigdy nie jestes pewien czy
      kupując używke nie kupisz siłownika z dokładnie takim samym uszkodzeniem.

POZDR
      • rav145 Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!!! 01.12.06, 01:00
        Jak widzę ten problem dotknął też właścicieli późniejszych (nowszych) modeli AR.
        My w modelach 145 i 146 (pisząc "my" mam na myśli kolegów z tego i innych for AR
        którzy mieli ten sam problem z centralnym). Rozwiązaliśmy go oczyszczając
        siłowniki z kurzu i bródu i smarując je np. WD40. Pomogło jak ręką odjął. Może
        więc zamiast ładować kasę w wymianę lepiej rozebrać boczki i tak uczynić, a za
        oszczędzone pieniądze zabrać dziewczyny na ciastka?
        rav145 say lorelaj

PS. Problem który macie jest mechaniczny, a nie elektryczny! Rzeczywiście pomoże
        wymiana ale za jakiś czas problem wróci. Chodzi o to że jak nawłazi bródu w
        ruchomą część siłownika to się przycina i zaczyna ciężej chodzić, a wówczas
        głupieje centralny, który poprostu odblokowuje skoble, jako że któryś z nich
        stawia opór. W sumie to bardzo prosty zabieg, w skali trudności na 5pkt. daję
        2pkt. Najgorzej jest zdemontować boczki, ale jest ciepło ;)
        • robert.rudnik666 Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 01.12.06, 12:41
          to bardzo słuszna uwaga i ja, a raczej mój mechanik tez tak stwierdził i tak
          uczynił ale niestety nic to nie dało.a bardzo bym chciał żeby w tym tkwił
          problem:-)
          pozdrawiam.
          • jaroslaw.jarzynski Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 01.12.06, 19:18
            W mojej 156 problem ten jeszcze nie występuje, ale zastanawiam się, czy w Waszym
            przypadku warto inwestować w używany oryginalny siłownik (zawsze może być równie
            niesprawny) lub bulić dużą kasę w ASO. Jestem laikiem w temacie techniki, ale
            jeśli rzeczywiście to wina któregoś z siłowników, może warto po prostu wymienić
            wszystkie na nie oryginalne. Poniżej przykładowe linki z allegro:
            Jedyna niedogodność, to że będzie trzeba otwierać dodatkowym pilotem
            moto.allegro.pl/item143318208_centralny_zamek_na_pilota_4d_faktura_vat.html
            lub jeśli ktoś potrafi podłączyć do fabrycznej centralki można kupić super tanio:

moto.allegro.pl/item143707406_centralny_zamek_4drz_sprzeglo_najwyzszajakosc.html
            Oczywiście może się mylę i w przypadku naszych Alf nie wygląda to tak różowo, ale...

W poprzednim aucie (nexia) borykałem się z totalną "golizną" wyposażenia i sam
            zamontowałem taki tani centralny. Kupiłem w sklepie elektronicznym za kasę
            podobną jak te na allegro, i razem z kumplem zamontowaliśmy to ustrojstwo pod
            domem. Zabawa banalnie prosta, cała uciążliwość polega na zdjęciu boczków
            przeprowadzeniu okablowania. Fakt, może jakość nie taka, ale w moim aucie
            wytrzymało to ponad rok (potem sprzedałem samochód) i nie było żadnych problemów
            nawet w zimie. Myślę, że w Alfie też mogłoby się sprawdzić, chyba że się mylę.
            Pozdrawiam.
        • baca4u2 Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 01.12.06, 21:21
          Prosilbym najpierw zapoznac sie z budowa zamka centralnego w ar 166 a potem
          dawać podobne rady. Problem jest elektryczny, inaczej zamek chodzilby w ta i z
          powrotem nie mogac rozlaczyc obwodu kontrolnego zamkniecia drzwi. Caly silownik
          jest zintegrowany i obudowany szczelnie plastikiem. Ja po 6 latach uzytkowania
          nie mialem w nim ani drobinki kurzu. Ale wlasnie dzisiaj go rozbebeszylem i i
          okazalo sie ze mam nadpalony stojan silniczka. Przelecialem go papierkiem
          sciernym i po klopocie. Jakby co moge poradzic jak go rozebrac bo nie jest latwo.

• 166jtd Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 01.12.06, 21:54
            jeśli nie sprawi Ci to wiele kłopotu to daj znać jak to zrobic, pozdr/166
            • baca4u2 Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 01.12.06, 23:12
              Musisz calkowicie wyciagnac modul zamka z drzwi, poloz go na stole biala strona
              do gory. Odkrec 3 srubki mocujac plastikową nakladke. Teraz , to wazne,
              zlokalizuj 2 metalowe nity trzymające plastikowa nakladke i delikatnie rozwierc
              je. Nity sa otocxzonbe plastikiem nie rozwierc nita trzymajacego dzwignie
              otwierania ktora jest na wierzchu zamka. Najlepiej najpierw zrobic to malym
              wiertlem a potem wiekszym np 8 lub 10. Wszystko z umiarem nie przesadz. Postaraj
              sie delikatnie sciagnac biala nakladke, pomoz sobie srubokretem. Bedzie ciezko
              ja swoja polamalem przy tej operacji na pol. jak juz sciagniesz zobaczys
              silniczek, wydostan go, z tylu silniczka jest plastik, "wazne" zaznacz sobie
              kreske na plastiku i obudowie silniczka zebys zlozyl to z powrotem prawidlowo. W
              plastiku siniczka jest szczelinka wloz tam najlepiej zlozone nozyczki do
              obcinania paznokci i rozszerz je, rozsuniesz wtedy szczotki. rozegnij zagiecia w
              obudowie silniczka i wyciagnij plastik wraz z tkwiącymi w nim nozyczkami. masz
              wszystko na wierzchu. wyczysc stojan wyczysc rowki pomiedzy blaszkami stojana
              (taki miedziany waleczek na dole wirnika silnika) i zloz wszystko do kupy. , w
              miejsce rozwierconych lbow nitow daj jakis klej , poxipol lub cos podobnego. To
              tyle jak tak zrobilem w swojej alfie i dziala. Wlasnie dzisiaj naprawilem 2
              zamek. Zajmioe Ci to kupe czasu i wymaga cierpliwosci.
              powodzenia
              Pozdr
              • areks691 Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 28.01.07, 18:02
                OK dzieki, ja chyba musze zrobic tak samo...
                Areks
                Glogowskie Forum ALFA ROMEO
                www.alfaglogow.fora.pl
                • piomail Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 29.01.07, 09:47
                  Mam podobne sprawy w AR 145, ale jak sie okiazalo nie jest zle:) Jak za slabo
                  zatrzasnie sie drzwi to nie zaskoczy zamek i trzeba go domykac kluczykiem, ale
                  wystarczy juz wsiasc do auta jak sie nie zamknie, wyciagnac przekaznik
                  centralnego zamka, zamknac drzwi (odblokuje sie zamek) i otworzyc (wszystko od
                  srodka:) ) i ponownie zalozyc przekaznik. nastepnie porzadnie zatrzsnac drzwi
                  kierowcy i pasazera i teraz pilot juz powionien zamykac bez problemu. Tez
                  jezdzilem do mechanikow, ktorzy sprawdzali silowniki, ale nic nie wykryli.
                  pozdrawiam, Piotrek:)
                  • robert.rudnik666 Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 29.01.07, 12:10
                    Piotrek a powiedz mi gdzie znajduje się ten przekaźnik?
                    • tommy113 Re: problem z centralnym zamkiem to nie problem!! 30.01.07, 15:19
                      przekaźnik znajduje się w listwie z bezpiecznikami. To taki dł€ższy od
                      pozostałych przekaźnik. To własnie jest moduł sterujący zamkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka