Dodaj do ulubionych

Pogromcy mitów

09.09.10, 19:52
Oglądam czasem. Sprawdzali, czy pękająca stalowa lina może przeciąć człowieka. Od razu mi się "Duża polka" przypomniała i kategorycznie zabroniłam Juniorowi przełączać.
W roli człowieka była świnia. Nieżywa. Naprężona stalówka po przecięciu śmigała, owijała się wokół ofiary, majtała nią (ofiara dla utrzymania pozycji wertykalnej wisiała), ale nawet skóry nie przecięła. Poobcierała, pouszkadzała, ale żeby porządnie przeciąć to nie. Testowali liny o średnicy 10 i 16mm. Czyli zabić zerwaną liną od wyciągarki by się dało, bo potłucze to jednak mocno, tylko efekt wcale nie byłby aż tak makabryczny jak mi się wydawało. Chyba żeby cieńsza bardziej cięła, ale takich nie sprawdzali. Te cieńsze to 8mm i prawie połowę słabsze niż 10mm. I nie wiem jakich używają rybacy.
A przy okazji poszukiwań średnic i wytrzymałości lin, znalazłam co nieco o Piaskach: www.facebook.com/topic.php?uid=264673349388&topic=14254
Obserwuj wątek
    • goonia Re: Pogromcy mitów 09.09.10, 21:30
      wydaje mi sie, ze jgdyby swiniak koncowka dostal, to moglby byc nieco bardziej okaleczony. Pomijam juz fakt, ze czlowiek nawet jak z charakteru swinia, to skore ma jednak cienszatongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka