21.08.13, 12:21
się zbliża. Z nad Wisły. Balonem. Prawdopodobny termin - niedziela o zmierzchu. Akcję pilotuje inicjatorka - Papuga. Paszporty nie są wymagane, zmieścimy się w strefie Schengen, prawdopodobnie. Czy będzie kontrola osobista i bagażu - nie wiadomo.
Kto chętny?
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Re: Odlot 21.08.13, 14:16
      Ja absolutnie nie - nawet za milion dolarów bym nie wsiadła. Ale chętnie podejmę akcję ratunkową. Będę monitorować.No wiesz - sygnały dymne, świetlne, butelki z karteczkami "wydostańcie nas stąd", etc.
      I róbcie zdjęcia, dużo pięknych zdjęć!
      • gat45 Re: Odlot 21.08.13, 14:54
        Ale dlaczemu takie masywne NIE ?
        Dwa lata temu dostałam taki przelocik montgolfierą (tęczową skądinąd) na urodziny. Fruwaliśmy nad moją mieścinką i aż nad Loarę nas zdmuchnęło. To naprawdę fantastyczne wrażenie - siedzieć sobie w koszyku między niebem a ziemią i słyszeć tylko wiatr. No, żeby znad tej Loary wrócić, panowie baloniarze musieli jednak silniczek zapuścić.
        Bym jeszcze była w Polsce, bym się natychmiast zapisała !

PS Za bilety do naszej małomiasteczkowej montgolfiery płaciło się od wagi żywca podróżnika. A konkretnie w przedziałach po 10 kg.
        • g0p0s Re: Odlot 21.08.13, 15:11
          Praktyczne podejście. Dzidka chce więcej kasy.
          • gat45 Re: Odlot 21.08.13, 15:35
            Laaaaaaaaaaaaaaaaata temu był taki lot wielgachnym sterowcem z Paryża do ... Nie pamiętam detalicznie, ale chyba do Nowego Jorku. W każdym razie przez Atlantyk. Ceny dla milionerów, ale w podstawowej cenie 80kg. Pasażer ważony z bagażem. Co wystawało, to za dodatkową opłatą. I tak czekam, kiedy linie lotnicze na to wpadną....
            • groha Re: Odlot 21.08.13, 15:45
              Uważajcie na odlatujące bociany!
              • papuga_ara Re: Odlot 21.08.13, 17:56
                My będziemy na sznurku, znaczy, na uwięzi latać (dlaczego ja tak nie lubię słowa "uwięź"? "Balon na uwięzi" brzmi strasznie smutno, balon na linie - dużo lepiej). W Kraku leciałam w dzień, a teraz marzy mi się wieczorne światełka zobaczyć z góry, stąd ten pomysł na zmierzch, okolice 20.00, powiedzmy. Oni teoretycznie latają do 22.00.
                Zdjęcia zapewnione, ale może się jednak Dzidu skusisz?
                Gat, ja Ci zazdroszczę tego tęczowego przelotubig_grin Jeszcze takim bez linki nie leciałam, ale jest to moje duże marzeniebig_grin
                • g0p0s Re: Odlot 21.08.13, 18:19
                  Może na lonży? No bo nie na smyczy.
                • gat45 Re: Odlot 21.08.13, 20:59
                  Znalazłam cudzy przelot :

www.youtube.com/watch?v=z8zCgo4Y_AU

Nasz koszyk był trochę większy.
                  • groha Re: Odlot 21.08.13, 22:41
                    > My będziemy na sznurku

Wiem, wiem i właśnie dlatego się wtrącam. Bo podobno odlatujące bociany potrafią nadzwyczajnie zmobilizować wszystko, co się rusza, więc te latające na sznurku pewnie też. A jeśli temu balonu nagle zachce się wolności i fiuuuu...? Do Afryki, albo na biegun północny... Przecież nigdy nie wiadomo, gdzie takiego narwańca wiatry poniosą, nie?
                    Żartuję!
                    Ale trzymajcie się mocno!
                  • salam_ji Re: Odlot 21.08.13, 23:06
                    Co sobotę nad moim rodzinnym domem latają paralotniarze. Czasem do nich macham, oni do mnie też wink Taki powrót do lat dziecinnych smile Jeden jest znajomy to jak on leci to gwizdże, ot taki lokalny folklor. Lubię.
                    • g0p0s Re: Odlot 22.08.13, 06:18
                      To ja jednak wolę balon, nawet taki co fiuu.
        • the_dzidka Re: Odlot 22.08.13, 08:39
          > Ale dlaczemu takie masywne NIE ?

Bo mam wybiórczy lęk przestrzeni. To znaczy raz go mam, a raz nie. I nigdy nie wiem, kiedy go będę miała.
          Poza tym ten balon to nie dość, że na sznurku, to jeszcze jest żelazną klatką. W balonie z koszem, szampanem, piknikiem, nad lasami, nad polami - oooo, to może bym poleciała wink Ale tak...

(ale mam nadzieję, że będzie wam fajnie. On startuje z tego poletka przy Świętokrzyskim, tak?)
          • kocio_pierzaczek Re: Odlot 22.08.13, 11:30
            Dołączam się do masywnego NIE. smile Ale ciepło pozdrawiam wszystkie polatuchy.
            • papuga_ara Re: Odlot 22.08.13, 12:21
              Nie jest tak źle z tą klatką, przynajmniej za pierwszym razem na krakowskim niebie bardzo mi się podobałosmile)) Szampana zawsze możemy zorganizować, tam chyba nie było zakazu wnoszeniawink Ani wznoszenia - sięsmile
              Powiem Wam po cichu, że ja to nawet miałam nadzieję, że on - ten balon - się weźmie i urwiewink Ale nic z tych rzeczy, praworządny do bólu i trzymał się wytycznych. Może ten tutejszy będzie bardziej, hm, na luzie?wink
              • the_dzidka Re: Odlot 22.08.13, 13:57
                Może podpiłować?... wink
                • papuga_ara Re: Odlot 22.08.13, 15:32
                  big_grin big_grin big_grin
                  • p.aulinka Re: Odlot 22.08.13, 21:06
                    o! ja bym strasznie chciała!!!
                    • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 11:22
                      Kto następny?
                      • dorka_31 Re: Odlot 23.08.13, 14:28
                        Kurcze, chętnie bym się do Was przyłączyła, ale trochę to późno jak dla mnie...
                      • embepe Re: Odlot 23.08.13, 15:12
                        Będę z Wami tylko wirtualnie, zatem proszę pomachać tam z góry w stronę mojego miasteczka!
                        Dziękuję i wspaniałych wrażeń życzę.

I zazdroszczę, bo u mnie wyjątkowo duży niedaś sad
                        • papuga_ara Re: Odlot 23.08.13, 17:56
                          To jest nas na razie troje, potrzebny czwarty do brydża. No chyba, że z dziadkiem...
                          • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 20:14
                            Też bym chętnie ale niestety trochę za daleko. wink
                            • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 20:58
                              Jak się lonża zerwie to może dolecimy.
                              • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 21:05
                                Będę czekać na SzanPaństwa z lassem albo jakąś inną (pu)łapką wink
                                • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 21:10
                                  Łuk? Tylko po balonie!
                                  • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 21:36
                                    Łuk? - bardzo chętnie, tylko pamiętajcie lecieć we właściwym kierunku! smile smile smile
                                    • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 21:50
                                      Będziemy lecieć w dół.
                                      • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 21:58
                                        No to coby się nie pomylić trza by ustalić hasło i odzew. smile
                                        Masz jakąś propozycję?
                                        • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 22:09
                                          Hasło: Aaaaaaaaaaaa...
                                          Odzew: No i w pi..u
                                          /Kiler/
                                          Mało chmielewskie. Jakieś inne propozycje?
                                          • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 22:14
                                            To może raczej odwrotnie? smile
                                            • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 22:23
                                              Rzeczywiście, pasuje. Ale goście powinni być grzeczni.
                                              • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 22:28
                                                Ależ będą, będą a gospodarze postarają się być gościnni! smile
                                                ( Jak im się uda ) wink
                                                • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 22:38
                                                  Aż się chce lecieć. Na początek nawet kawałek.
                                                  • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 22:47
                                                    W takim razie jesteśmy umówieni. smile
                                                    Tylko czy ktoś wie jak długo się leci od was do nas? smile
                                                  • g0p0s Re: Odlot 23.08.13, 23:18
                                                    Jak dolecimy to będziemy. Łuczników karmić, cięciwy /coś tam/, strzały /coś tam/. Reszta też coś tam.
                                                  • koszmarna.baba Re: Odlot 23.08.13, 23:23
                                                    (Pu)Łapki coś tam, coś tam i czekamy .wink smile
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Odlot 25.08.13, 06:21
                                                    To o której chcecie lecieć, o 20? Spróbuje to doplanować. Będę się kontaktować dodatkowo smile.
    • koszmarna.baba Re: Odlot 25.08.13, 18:28
      No to co? Po lufie i na kajak. wink
      A my czekamy z (pu)łapką. smile
      • g0p0s Re: Odlot 25.08.13, 21:43
        Skoncentrowaliśmy się na pierwszej czynności - zażywaniu odwagi w płynie. Montgolfier nie balon, nie ucieknie.
        • koszmarna.baba Re: Odlot 25.08.13, 22:06
          No i się nie doczekałam sad
          Ale gratuluję i zazdroszczę atrakcji smile
          P.S. Jak smakowała płynna odwaga?
          • g0p0s Re: Odlot 25.08.13, 23:07
            Skuteczne lekarstwo musi być niesmaczne. Tran. A przeciwlękowe przeciwnie.
            • papuga_ara Re: Odlot 26.08.13, 00:45
              Siedzielim. Pilim. Dzwonilim do siebie nawzajem - ci już zebrani przed odlotem i ci, co się dopiero zebrać mieli. No i co? I nie tym razem. Stacja balon telefonicznie udzieliła informacji, ze wiatr zbyt duży i nie polecim. O 20.00 sprawdzilim raz jeszcze, z tym samym efektem. Buuuuu.....
              • asia.sthm Re: Odlot 26.08.13, 09:39
                No tak, wiatr odgrywa tu decydujaca role, wazniak jeden!
                Odwloklo sie wam.
                • papuga_ara Re: Odlot 26.08.13, 15:11
                  Nio.
                  • dorka_31 Re: Odlot 29.08.13, 09:02
                    No proszę, nie pomyślałam, że wiatr może popsuć takie odlotowe plany... Ale tym samym błyska dla mnie malutka nadzieja, że może za kolejnym podejściem (bo chyba bedzie takie, prawda?) uda mi się do Was dołączyć wink
                    • papuga_ara Re: Odlot 29.08.13, 23:43
                      A jakie byś miała preferencje terminowe, Dorko?
                      • dorka_31 Re: Odlot 30.08.13, 08:36
                        W sumie trudno powiedzieć, ale jeśli już to wolałabym chyba w jakąś sobotę, ewentualnie wcześniej w ciągu dnia.
                        • papuga_ara Re: Odlot 04.09.13, 01:19
                          No to u mnie jest tak: w ciągu dnia się nie uda, ale sobota może być. Tyle, że u mnie ta sobota wolna na latanie będzie dopiero na początku listopada, więc chyba muszę plany lotnicze odłożyć do wiosny. Tak się porobiło, zresztą w większości na moje własne życzenie. Zaś jeśli chodzi o niedziele, to mam trochę większy wybór....
                          • szkorbut-lumbago Re: Odlot 04.09.13, 08:58
                            A u mnie szwankować będą prez najblizsze pół roku niedziele, jeszcze jedną ma wolną, a potem poszłooooo. Też na własne życzenie i jeszcze za to płace smile
                        • g0p0s Re: Odlot 04.09.13, 10:59
                          Takie tradycje lotnicze mamy, a jak co do czego to krucho.
                          • goonia Re: Odlot 04.09.13, 17:35
                            Pingwiny, jednym slowemsmile
                            • dorka_31 Re: Odlot 04.09.13, 19:26
                              No cóż, chęci u nas są tylko wspólna koordynacja nam trochę szwankuje... wink

Mnie najbardziej by odpowiadały nieco wcześniejsze godziny (wtedy to i niedziela mogłaby być), bo potem muszę jeszcze jakoś wrócić, a teraz remonty na torach są i pociągi kiepsko jeżdżą. No, chyba że ktoś mnie na noc przygarnie, wtedy nawet piątek wieczór by pasował wink
                            • g0p0s Re: Odlot 04.09.13, 20:31
                              Albo strusie, kiwi...
                          • papuga_ara Re: Odlot 05.09.13, 10:52
                            g0p0s napisał:

> Takie tradycje lotnicze mamy, a jak co do czego to krucho.

Co krucho, co krucho, hę??? Kto był w gotowości i czekał na odlot? Kto dał balonowi szansę i wydzwaniał do niego przez ponad godzinę, uzyskując ciągle od balonu odpowiedź odmowną? Kto był na łączach i też był informowany na bieżąco o kaprysach balonu?? No. Ekipa była, to balon nawalił, a nie my.
                            A teraz my mamy kaprysy, niech balon zobaczy, jak to jest wink
                            • g0p0s Re: Odlot 05.09.13, 11:16
                              To tak bardzo ogólnie było.
    • g0p0s Re: Odlot 15.11.13, 15:19
      Balon odleciał na zimę w końcu września. Wraca w okolicach pochodu majowego.
      • dorka_31 Re: Odlot 15.11.13, 15:25
        To mamy trochę czasu, żeby się umówić na wspólną podróż wink
      • koszmarna.baba Re: Odlot 15.11.13, 19:45
        g0p0s napisał:

> Balon odleciał na zimę w końcu września. Wraca w okolicach pochodu majowego.

W okolicach pochodu zapraszam po sąsiedzku do Krosna tam w tedy będzie całe balonowe święto. smile
        • g0p0s Re: Odlot 18.11.13, 13:53
          Porwij jeden do nas, jak kiedyś samoloty porywano do Berlina smile
          • embepe Re: Odlot 18.11.13, 14:27
            g0p0s napisał:

> Porwij jeden do nas, jak kiedyś samoloty porywano do Berlina smile

A propos Berlina, to tam również można unieść się balonem ponad rzeczywistość!
            Osobiście sprawdziłam, że jest taka możliwość i następnym razem...
            (Z każdym powrotem z Berlina rośnie mi lista rzeczy do zrobienia tam "następnym razem", bardzo dziwne!)
            • g0p0s Re: Odlot 18.11.13, 14:43
              Tam Zeppelin by pasował.
              • embepe Re: Odlot 18.11.13, 14:56
                Zeppeliny w tamtym kraju mają i nadal z nich korzystają, ale nad Berlinem to akurat regularny balon typu balon widziałam.

smile
                • koszmarna.baba Re: Odlot 19.11.13, 12:28
                  A może by tak wtedy chmielewskie - terenowe urządzić w Krośnie lub okolicach?
                  • g0p0s Re: Odlot 19.11.13, 12:46
                    W przestworzach?
                    • koszmarna.baba Re: Odlot 19.11.13, 14:34
                      Też. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka