Dodaj do ulubionych

Lipcowe czytanie

03.07.15, 10:06
lubimyczytac.pl/ksiazka/53144/swinia-w-prowansji-dobre-jedzenie-i-proste-przyjemnosci-w-poludniowej-francji
Świnia w Prowansji - Georgeanne Brennan
Ksiazka tak wciaga, ze naprawde trudno sie oderwac, mozna zarwac noc, nie wyjac prania z pralki, nie podlac ogrodka, za to narwac salaty, zrobic sos, dokroic serow i popijac winem
Fantastyczna, acz pozostawiajaca niedosyt, duzy niedosyt!
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 11:10
      lubimyczytac.pl/ksiazka/241205/fortuna-i-namietnosci-klatwa
      Małgorzata Gutowska-Adamczyk - klątwa, 1 tom z cyklu "Fortuna i namiętności"
      nie zgodze sie, ze Trylogia zyskala kontynuacje, a Sienkiewicz - kontynuatorke!
      Ale sympatycznie sie czyta smile
      • ewa9717 Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 13:17
        Nie przebrnywam przez te różne kontunuacje Trylogii, coa tam pod Amorem i inne takie. Może jakaś słaba na stare lata się robię.Chociaż samodyspepsji mam sporo i wciąż próbuję nie tylko z owymi, ale i z kryminałami. Nie wiem, skąd się biorą ludzie, którzy własnym nazwiskiem firmują pienia pochwalne o czymś, co jest niżej grafomanii, np. o książkach Lesley Loko, które mi pańcia bib ze szczerego serca odłożyła. O rany...
        Asiu, tę 4 część "Millenium" przez jakiegoś Lagerkrantza spłodzoną może obadałaś?
        • asia.sthm Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 14:43
          Wedlug doniesien ma wyjsc w sierpniu i ja ich trzymam za slowo.
          I nie jakiegos Lagerkrantza, tylko tego co Zlatanowi biografie napisal w 2011 i ktora podobno byla najbardziej rozchwytana ksiazka wszechczasow. Duzo innych dziel tez napisal, dobry pisarz, wielkie nadzieje w nim. Jak 4czesc umoczy to mu osobiscie wyrwe nozke, bo mam do niego dostep. Najprawdopodobniej zejdzie do podziemia jesli krytyka go zjedzie. No ale podjal sie, wiec ja mu medal juz za sama odwage przyznalam. Bedzie mial medal i brak nozki...troche mu sie wyrowna.
          • asia.sthm Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 15:20
            koniec sierpnia.
            tytul ma: "To, co nas nie zabije"... (kawalek sloganu Nietzsche)
            nawet obrazek znalazlam jesli sie zmiesci:
            https://i0.wp.com/media.newsvoice.se/2015/04/Det-som-inte-dodar-oss-Millennium-Del-4.jpg?resize=600%2C894
            powiesc kryminalna, starzy bohaterowie sa obecni plus nowy profesor Frans Balder od arti...(trudne slowo) inteligencji, obcej inteligencji znaczy.
            • balamuk Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 16:39
              Może przeczytam. Jeżeli mnie jakaś odpowiedzialna osoba zapewni, że kontynuacja jest lepsza od trylogii samej w sobie.
              • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 17:49
                Piszesz o klatwie? Zapewnia Zawadzka i Zborowski. I wierzcie mi, ze nasuwa sie pytanie - czy oni tak naprawde, czy - ile im za to zaplacili.... Bo ksiazka jest owszem owszem, ale o niebo porywajace takie np Przypadki starościca Wolskiego - Hena
                lubimyczytac.pl/ksiazka/52937/przypadki-staroscica-wolskiego
                Jak ja sie w nim kochalam! W staroscicu, nie w Henie....
                • balamuk Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 17:58
                  O klątwie kto?...
                • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 13.07.15, 16:10
                  Tysiąc dni w Toskanii - Marlena de Blasi
                  lubimyczytac.pl/ksiazka/50269/tysiac-dni-w-toskanii
                  Jak stwierdzila dzis pani w bibliotece - Pani ciagle siedzi we Włoszech!
                  • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 17.07.15, 10:18
                    Posiedziałam miedzy Ameryka a Jordania wink
                    lubimyczytac.pl/ksiazka/137108/jezyk-baklawy-wspomnienia
                    Język baklawy. Wspomnienia - Diana Abu-Jaber
                    z przepisami, jordańskimi
                    • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 20.07.15, 13:29
                      Tym razem polska prowincja czyli 7 tom i Prowincja pełna snów - Katarzyny Enerlich
                      lubimyczytac.pl/ksiazka/242671/prowincja-pelna-snow
                      • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 21.07.15, 10:39
                        Odswiezylam sobie "Widok z okna..." Kalicińskiej
                        lubimyczytac.pl/ksiazka/205586/widok-z-mojego-okna-szersza-perspektywa-przepisy-nie-tylko-na-zycie
                        • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 03.08.15, 07:51
                          Jeszcze w lipcu skonczylam "Tysiac dni w Orvieto"
                          lubimyczytac.pl/ksiazka/50268/tysiac-dni-w-orvieto
              • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 18:06
                balamuk napisała:

> Może przeczytam. Jeżeli mnie jakaś odpowiedzialna osoba zapewni, że kontynuacja
                > jest lepsza od trylogii samej w sobie.

jezeli ten wpis tyczyl mojego wpisu o ksiazce "Klatwa' - to informuje, ze recenzje o nastepcach Sienkiewicza i kontynuacji Trylogii wystawiali Magdalena Zawadzka i Zborowski... jak jemu na inie? Siostrzeniec Kobuszewskiego O Wiktor Zborowski.

jezeli to nie mnie - to sorry za wtret.
                • balamuk Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 18:17
                  No Wiktor, lubię go.
                  A pisałam o kontynuacji Millenium, dlatego się zdziwiłam.
                  • czekolada72 Re: Lipcowe czytanie 04.07.15, 18:24
                    Tak potem zaczelam myslec smile
                    • ewa9717 Re: Lipcowe czytanie 10.07.15, 10:23
                      Wpadł mi wczoraj w ręce kryminał Krystyny o dziwnie znajomo brzmiącym nazwisku Kuhn.Mocarny wątek polski posiada. Rzecz dzieje się już na początku XXI wieku, ale sięga korzeniami, jak to pięknie mówią, czasów II wojny. Są i smaczki. Współczesny krakowski taksówkarz ma niemal całą złotą paszczękę i zaraz na początku kursu eleganckim pasażerom z Niemiec usiłuje sprzedać pół litra spod siedzenia. Polska opiekunka, kobita lat 45, ma złote siekacze, wzsyscy Polacy czymś obładowani: "Naród, który wciąż taszczy swój dobytek na plecach". Chyba doczytam wink
                      Z info na skrzydełku: kobita mieszka w Niemczech, studiowała w Wurzburgu, Getyndze, Moskwie i Krakowie.
                      • asia.sthm Re: Lipcowe czytanie 10.07.15, 11:43
                        Tej pani z plecakiem kempingowym chyba nie widziala, ale ma racje -
                        obladowanie mamy w genach. Mnie juz na szczescie przechodzi, geny jakos poluznily, czy co... albo kregoslup. Nastepne pokolenie calkiem obladowania wyzbyte, za to komorki juz maja w genach.
        • minerwamcg Re: Lipcowe czytanie 12.07.15, 16:17
          Ychchch... "W ręku Boga" Andrzeja Stojowskiego skutecznie zniechęciła mnie do fanfiction na motywach Sienkiewicza. To znaczy tych serioznych, bo "Rycerzy" Waligórskiego mogę do upojenia smile
          A w ogóle to Sienkiewicz popełnił jeszcze autofanfiction w postaci jednoaktówki "Zagłoba swatem" - żadna rewelacja, ale przyjemnie się czyta.
          Ej, waćpaństwo moi, chybaście mnie do lektury zachęcili... zostawię tego bezbożnika Pratchetta i sięgnę po przygody pana Skrzetuskiego, co to cnót się w nim nagromadziło tyle, że aże mu ze łba promieniowało...
    • asia.sthm Re: Lipcowe czytanie 11.07.15, 21:32
      Ponoc jest cudna ksiazka - jeszcze nie czytalam, ale mam na liscie koniecznych z wykrzykninkiem.
      lubimyczytac.pl/ksiazka/199032/chmurdalia
      Chmurdalia - Joanna Bator
      tu kawalek:
      Kolomotywa:
      "Zawsze oszczędna i gospodarna, Halina wymyśliła, że dobrze byłoby już teraz kupić trumnę; mogą ją przecież trzymać w kącie koło okna, zasłoną się przykryje (...) Zwlokła się Halina Chmura z łóżka i pod nieobecność synowej zadzwoniła do zakładu pogrzebowego Hades, a gdy po południu Jadzia otworzyła drzwi, dwóch mężczyzn zapytało, gdzie nieboszczka? i awantura była jak za najlepszych lat".
    • minerwamcg Nie przyjmuję do wiadomości. 14.07.15, 20:37
      Nie wiem jak Szanowni Państwo, ale ja tego zwyczajnie nie przyjmuję do wiadomości. Nie zgadzam się na takiego Atticusa, a powszechną obecnie modę na wywracanie do góry nogami wszelkich autorytetów mam tam właśnie.
      Dobrze, że Gregory Peck tego nie dożył.
      • ewa9717 Re: Nie przyjmuję do wiadomości. 14.07.15, 20:57
        To jesteśmy już dwie. To po prostu NIE MOŻE być Atticus!
        • minerwamcg Re: Nie przyjmuję do wiadomości. 14.07.15, 21:09
          Oczywiście, że nie. Człowiek, który w obronie czarnego rzucił na szalę cały swój społeczny, zawodowy i ojcowski autorytet, stracił z tego powodu kupę czasu, mnóstwo nerwów i paru znajomych (klientów pewnie też, ale nie przesadzajmy, Maycomb to Ameryka i dobry adwokat to zawsze jest dobry adwokat). a jego syn w dodatku zdrowie - miałby w wielu 70 lat wszystkiemu temu zaprzeczyć? Cóż by się musiało stać po drodze? Siedemdziesiątka to jeszcze nie starcza demencja, a tacy luzie nie głupieją na starość!
    • balamuk Re: Lipcowe czytanie 20.07.15, 10:36
      Trafiłam na "Morderstwo niedoskonałe" Agnieszki Krawczyk. Wyraźnie Lesiopodobne, uśmiałam się. Na 40 w cieniu i lasujący się mózg idealne.
      Przy okazji rozmowa sprzed dwóch godzin:
      Dziecko: - Jakaś kasa by mi się przydała, idziemy z profesorem do antykafejki.
      Ja (półśpiąca) - I co będziecie robić?
      Dziecko: - Wittgensteina zaczniemy analizować.
      Ja (nagle obudzona): - Przy tej pogodzie???!!!
      • ewa9717 Re: Lipcowe czytanie 20.07.15, 13:17
        Z Wittgensteina (choć jest autorem mojej ulubionej cycatki, tej o granicach języka) jetem dętka, a przy takim upale samo wymówienie słów filozof czy inna annaliza może zabić wink
        • moleslaw Re: Lipcowe czytanie 23.07.15, 14:08
          Skończyłam "Sprężynę" Małgorzaty Musierowicz , czytam "McDusię" również tej samej autorki. Chciałabym przeczytać coś Guruy ale nie umiem , co sięgnę po jej książkę to mi się przypomina i jakoś nie mogę no . Wiem że trochę już czasu minęło ale co z tego, jak teraz to piszę to też tek jakoś dziwnie się czuję.
    • asia.sthm Re: Lipcowe czytanie 24.07.15, 12:20
      Moj ukochany pisarz Fredrik Backman pisze bloga (luksus, nie?).
      W lipcu i przez okragly rok czytam czytam czytam jak niekonczaca sie jego ksiazke.(luksus, nie)
      Ostatni wpis - dialog Fredrika i jego syna (5 lat)

Ja: (Szeptem synowi na ucho) Kocham cie.

Moj syn: Kochasz mnie az do ksiezyca?

Ja: Kocham cie az do ksiezyca.

Moj syn: I spowrotem?

Ja: Kocham cie do ksiezyca i do wszystkich gwiazd i wszystkich planet i spowrotem do domu .

Moj syn: (Przysuwa sie, sciska mocno za szyje, caluje w policzek, szepcze mi do ucha) Tato, tak mocno jak ty mnie kochasz, tak mocno ja kocham Lego Batman.
      • asia.sthm Re: Lipcowe czytanie 24.07.15, 13:36
        Prosze wybaczyc mi nowe slowo: spowrot. "z powrotem" oczywiscie - cos mnie tknelo juz po wyslaniu, cholerny spozniony zaplon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka