se_nka0 28.01.17, 16:41 Szanowni, młode lata wracają www.przekroj.pl Kwartalnik, który się wspaniale czyta. Jestem za. I treściwy bardzo, wielkością i treścią. I TA ostatnia strona. Musiałam sie z szanownymi podzielić czymś dobrym, rozumiecie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
embepe Re: ,,Przekrój,, :) 28.01.17, 16:47 Senko, czytasz mi w myślach, albo cóś . Też pomyślałam, że trzeba SzanPaństwa zapytać o "Przekrój" w wersji kwartalnikowej. Mnie zachwycił zarówno pomysł powrotu do starej koncepcji graficznej, jak i masa ciekawych rzeczy do czytania. Podobno społeczeństwo się tak rzuciło, że musieli po raz drugi dodrukować! Odpowiedz Link
se_nka0 Re: ,,Przekrój,, :) 28.01.17, 17:03 ,, musieli po raz drugi dodrukować! ,, - super Prawda? Że jest co potrzymać w rękach ( format i objętość) i co poczytać. Odpowiedz Link
balamuk Re: ,,Przekrój,, :) 28.01.17, 17:18 A format (w sensie wymiarów ) jaki, jak za dawnych czasów? I krzyżówka jest? Rany, jak te krzyżówki więzi rodzinne utrwalały. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: ,,Przekrój,, :) 28.01.17, 17:29 Krzyżówki są dwie A format - coś między A3 a A4 24cm x 34cm i 146 stron! Odpowiedz Link
balamuk Re: ,,Przekrój,, :) 28.01.17, 18:37 Buziaczki, Senko. Porównałam sobie z ekranem laptopa i już wiem. Poproszę, żeby mi ktoś kupił na zaś. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 02.02.17, 22:36 balamuk napisała: > Poproszę, żeby mi ktoś kupił na zaś. Balamuku, już mam na koncie przesyłkę do Cię. Powtórzyć? Odpowiedz Link
balamuk Re: ,,Przekrój,, :) 03.02.17, 18:12 Mogłabyś?... <patrzy wzrokiem smętnego spaniela> Napiszę do Ciebie na pocztę, dobrze? Odpowiedz Link
gat45 Re: ,,Przekrój,, :) 03.02.17, 20:08 Się tak zastanawiam, na kogo ja bym mogła popatrzeć spanielem proszalnym... O, już mam. Koleżanka Tereska albo Pan Mareczek Kochany. W ostateczności Karol. Do telefonu marsz! Dzięki, Papuniu i Bałamuku, za przypomnienie mi dość oczywistego faktu istnienia poczty. Jakoś sama nie wpadłam. Guuuupia ja, choć nie tonę. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 05.02.17, 22:33 Balamuku, już odpisałam! Gatu, słać Tobie też? Zrehabilituję się za wiaderko! ( odniesienie do ostatniego spotkania na żywo, opisywanego tu, gdy Gat czuła się poszkodowana z powodu moich-domniemanych!-zakusów na Jej wiaderko) Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 08.02.17, 14:44 Gatu nie pisze, czy chce też wysyłkę pocztą. chce? Balamuku, odpisałam z prośbą o namiar konkretny na Cię, gdyż albowiem tamtego jakoś już nie mam. Podaj,to będę słać. Odpowiedz Link
balamuk Re: ,,Przekrój,, :) 08.02.17, 15:49 A ja nic nie dostałam, jaka gupia ta poczta ostatnio! Ale zaraz napiszę. Anioły mają skrzydła. Papugi mają skrzydła. Papugi to anioły. )) Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 11.02.17, 00:28 balamuk napisała: > Anioły mają skrzydła. > Papugi mają skrzydła. > Papugi to anioły. )) Odpowiedz Link
minerwamcg Re: ,,Przekrój,, :) 29.01.17, 01:50 A gdyby ktoś chciał poczytać stare "Przekroje", z Kernem, Grodzieńską, Ipohorską - to przypominam, że są w Małopolskiej Bibliotece Cyfrowej, mbc.malopolska.pl Odpowiedz Link
damakier1 Re: ,,Przekrój,, :) 29.01.17, 11:49 Zasiadłam, poczytałam, powspominałam i taka się znowu młoda poczułam... A krzyżówkę zostawiłam sobie na niedzielne popołudnie. Odpowiedz Link
gat45 Re: ,,Przekrój,, :) 29.01.17, 12:19 Pamiętam takie hasło, nad którym głowiła się cała rodzina : między białym a czarnym - - z - - c - A pamiętam, bo to JA znalazłam odpowiedź. Ja, najmłodsza, wówczas w wieku jednocyfrowym. Bardzo mnie chwalono, z czego oczywiście byłam dumna jak stado pawi. Odpowiedz Link
gat45 Re: ,,Przekrój,, :) 29.01.17, 12:22 Spaprałam. Nie tak to było, nie te literki figurowały, bo wyszły z poprzednich haseł. Daję właściwą wersję, poprzednią proszę wymazać z pamięci, bo tylko by przeszkadzała : r - - - - c - Odpowiedz Link
eulalija Re: ,,Przekrój,, :) 29.01.17, 12:50 Czyżby różnica? Bo jak nie toperz to nie wiem Odpowiedz Link
ewa9717 Re: ,,Przekrój,, :) 02.02.17, 12:19 Ha, drogą kupna nabyłam wczoraj i jeszcze bałam się zajrzeć Ten papier jak z dawnych czasów, żadnego glansu i błyszczenia! Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: ,,Przekrój,, :) 08.02.17, 20:43 Przekonaliście mnie, idę szukać jutro, może gdzieś się jeszcze ostał. W razie czego pożyczę już z rozwiązana krzyżówką Odpowiedz Link
groha Re: ,,Przekrój,, :) 14.02.17, 22:39 Skoro mowa o wskrzeszonym, excusez le mot, trupie "Przekroju"... O matko, mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam w uczucia? Dzięki. W końcu też kiedyś mieliśmy tutaj mrowie trupów, choć służyły raczej do wykańczania nas śmiechem, ale trup, to trup. Oczywiście mogłam użyć równie nam bliskiego określenia "nieboszczyk", jednak już przepadło. Wracając do rzeczy. Podejrzewam, że ten wskrzeszeniec, który przypomniał nam smak prawdziwych "Przekrojów", dla wielu jest tylko cukierkiem lizanym przez szybę i wręcz namawia do pogrzebania w prawdziwie starych numerach, czyż nie? Przyznaję bez bicia, że uległam tej dzikiej żądzy natychmiast, co na szczęście nie było trudne, gdyż jak przystało na szanującą się manelarę, trochę owych papierowych skarbów mam zamelinowane w całości, w kawałkach i w wycinkach. Te ostatnie, to kilkudziesięcioletnia mieszanka krakowsko-warszawska, ale tylko do 2001 roku, bo potem już nie było co zbierać. Wystarczyło więc zdmuchnąć kurz i już. No i właśnie znalazłam ciekawostkę. Zgadniecie, kto w 2001 roku odpowiadał na pytania kwestionariusza Prusa? Co tutaj robisz? Mieszkam. Najbardziej niedoceniane z Twoich zalet? Rozrzutność. Pokusa nie do odparcia? Białe wino do ostryg. Gdybyś była psem, kogo byś ugryzła? Posła na Sejm. Czego powinno nie być? Głupoty, ale to beznadziejne. Co podpowiadają Ci złe siły? Żeby zorganizować własną mafię. Jak chciałabyś być zapamiętana? Silnie... Odpowiedz Link
se_nka0 Re: ,,Przekrój,, :) 15.02.17, 07:00 Skarby! Wykopalaś Groho skarby Odpowiadała - oczywista, oczywistość - Gurua ! Jakże aktualne odpowiedzi. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: ,,Przekrój,, :) 15.02.17, 10:37 Skarby skarbami, ale jakież profetyczno-ponadczasowe te odpowiedzi... Niestety. Odpowiedz Link
groha Re: ,,Przekrój,, :) 15.02.17, 12:41 Bo to mądra kobieta była. A ciąg dalszy kwestionariusza wygląda tak: Co sprawia, że życie jest wyjątkowe? Tajemnicza siła wyższa. Twoje grzechy główne? Niecierpliwość, łatwowierność i dobre serce. Gdybyś była zegarkiem, na której godzinie byś się zatrzymała? Na 9.30 rano. Czego masz za dużo? Kłopotów i sadła. Pierwsze największe marzenie? Własny pokój. Najbardziej staram się... ...o nic nie starać. Co odróżnia człowieka? Szkodliwość dla przyrody. Ostatnia tęsknota? Odczepić się od schodów. Bez czego nie możesz zasnąć? Bez książki. Wyjątek czy reguła? Jedno bez drugiego nie istnieje. Na co liczysz? Na cud. Kiedy jestem sama... ...robię, co chcę. Za co zapłaciłabyś każdą cenę? Za cofnięcie czasu o dwa lata. Twój najbardziej zaniedbany talent? Gdybym jakiś miała, kultywowałabym go starannie. Co nowego? Samochód, bo poprzedni mi ukradziono. A w 1998, specjalnie dla Przekroju, napisała wielki artykuł o Warszawie pt. "Kurort czy stolica". Na trzy szpalty. O architektonicznej głupocie, komunikacyjnych idiotyzmach, straży miejskiej, politykach i o smogu. Czyli o tym, przez co wzdryga się w niej wszystko: wątroba, śledziona i rozmaite inne wątpia. Do tego stopnia, że pisze: "Pan Bóg może im przebaczy. Ja nie". 18 lat temu! To co napisałabym teraz? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: ,,Przekrój,, :) 15.02.17, 13:00 Genialnie to skromnie powiedziane... A swoją scieżką, straszliwe nie ciekawi, co za głuptę palnęla Gurua, że ratowałoby ją cofnięcie czasu o dwa lata Odpowiedz Link
minerwamcg Re: ,,Przekrój,, :) 15.02.17, 13:19 A może wcale nie głupotę, tylko coś się bardzo złego stało, czego skutki sięgają aż do ówczesnego teraz. Hej! A ta osławiona meszka to kiedy była? Sprawdźcie z łaski swojej, bo ja jeszcze przez dobrą chwilę nie będę miała gdzie... W którym roku Guruę pogryzły meszki? Albo - co innego złego mogło się wydarzyć w 1999. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: ,,Przekrój,, :) 15.02.17, 15:58 O do pioruna, przekartkowałam tom szósty i siódmy Autobiografii, znalazłam Poznań z meszką, ale ni chu...lery żadnej daty, do której by można to dowiązać. Azali kto jego wie? Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 15.02.17, 23:53 Ja nie wiem (może jakieś osobiste, niepodawalne do publicznej wiadomości sprawy), ale bardzo dziękuję Grosze za podzielenie się. Bardzo bardzo. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: ,,Przekrój,, :) 16.02.17, 21:37 Znalazłam Przkroja, na stacji benzynowej. Po tym jak wyśmiali mnie w kilku kioskach straciłam nadzieję, ale co stacja to stacja . W weekend nadrabiam. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 17.02.17, 11:08 szkorbut-lumbago napisała: > Znalazłam Przkroja, na stacji benzynowej. Po tym jak wyśmiali mnie w kilku kios > kach straciłam nadzieję, ale co stacja to stacja . W weekend nadrabiam. Kochana, więc ja dzięki Tobie już nawet nie zaczęłam latać "w poszukiwaniu", bo widzę, że ciężko jest, tylko zamówiłam na empik.com dla Balamuka (o czym napisałam Balamukowi w liście) i dla siebie. W przyszłym tygodniu będą dopiero, znaczy z daleka jadą Cieszę się, że udało Ci się znaleźć! Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: ,,Przekrój,, :) 19.02.17, 11:24 Trzeba było dać znać, ta stacja pod domem mym, a jeszcze im kilka zostało. Następnego numeru szukanie zacznę od nich Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 22.02.17, 23:33 To miało być serduszko, w smsach działa. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 22.02.17, 23:58 Balamuku, piszę do Ciebie maila w sprawie Przekroju, zajrzyj proszę! Odpowiedz Link
groha Re: ,,Przekrój,, :) 17.02.17, 00:37 Nie ma za co, Papugo. Cieszę, że miałam z kim się podzielić, więc też mi bardzo, bardzo. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 17.02.17, 11:06 groha napisała: > Nie ma za co, Papugo. Cieszę, że miałam z kim się podzielić, więc też mi bardzo > , bardzo. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: ,,Przekrój,, :) 25.02.17, 14:11 A ią, jakoś po pierwszym chłyście, troszku mnie ten "Przekrój" męczy. Również graficznie. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: ,,Przekrój,, :) 25.02.17, 17:25 Bo trzeba po troszku. Delektować sie po kawałku, jak tortem Na raz to za duża porcja. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: ,,Przekrój,, :) 26.02.17, 14:49 Towarzysze! Obywatele! Ludu pracujący stolicy! Donoszę uprzejmie, że w kiosku na Dobrej jest jeszcze "Przekrój", jakby kto chciał. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 28.02.17, 00:02 Ja też chciałam donieść Gatu, bo rozpaczał coś na poporzedniej stronie, że na empik.com można sobie zamówić do kraju zagranicznego z dostawą na ganek Odpowiedz Link
se_nka0 Re: ,,Przekrój,, :) 24.03.17, 18:07 Zakupiłam sobie własnie nr 2 ,,Przekroju,, Lecę czytać. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: ,,Przekrój,, :) 04.04.17, 23:17 Kurczę, widziałam go i nie kupiłam, bo postanowiłam najpierw dokończyć czytanie pierwszego, a potem niejako w nagrodę kupić drugi. Hm. Dziwna ta logika, jak tak teraz patrzę. Muszę jutro ze sobą o tym pogadać. I kupić Przekrój Odpowiedz Link