czekolada72 07.06.18, 08:47 Dziewczęta z Castle Deverill \ Santa Montefiore kontynuacja Pieśni o wojnie i miłości lubimyczytac.pl/ksiazka/4806735/dziewczeta-z-castle-deverill Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada72 Re: Czytanie czerwcowe 08.06.18, 07:09 Akcja TATO / Irena Landau lubimyczytac.pl/ksiazka/275248/akcja-tato Nie, jeszcze nie zwariowałam, ale nieraz bardzo potrzebuje takiej prostej, nieskomplikowanej, wrecz naiwnej ksiazeczki. A ksiazki i opowiadania Landau zawsze były niesłychanie plastyczne i zyciowe. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czytanie czerwcowe 11.06.18, 10:09 Ciotunia z piekła rodem / Irena Landau lubimyczytac.pl/ksiazka/11090/ciotunia-z-piekla-rodem Pierwszy dzień miłości / Irena Landau lubimyczytac.pl/ksiazka/10068/pierwszy-dzien-milosci Koszmarny narzeczony / Irena Landau lubimyczytac.pl/ksiazka/26324/koszmarny-narzeczony W tych ksiazkach jest to czego zabraklo w neo-jezycjadzie - najrozmaitsze historie, najrozmaitsi bohaterowie, ale powiazani , luzno, szkolami i para nauczycieli oraz peryferyjnym miasteczkiem. Madre są. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czytanie czerwcowe 12.06.18, 06:21 Ukryta Toskania / John Keahey lubimyczytac.pl/ksiazka/260284/ukryta-toskania Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czytanie czerwcowe 19.06.18, 09:43 Wszystkie drogi prowadzą na Krupniczą. O Domu Literatów Anna Grochowska lubimyczytac.pl/ksiazka/4765251/wszystkie-drogi-prowadza-na-krupnicza-o-domu-literatow Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czytanie czerwcowe 20.06.18, 07:36 Ostatni tom cyklu, niestety najslabszy... Ale w sam ray na mecy Polska + Senegal lubimyczytac.pl/ksiazka/4807050/jedna-noga-w-niebie Jedną nogą w niebie - Izabella Frączyk Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czytanie czerwcowe 22.06.18, 06:52 Wakacyjna klasyka lubimyczytac.pl/ksiazka/4654282/pod-wloskim-niebem Pod włoskim niebem / Nicky Pellegrino Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czytanie czerwcowe 27.06.18, 13:11 lubimyczytac.pl/ksiazka/52205/po-pogrzebie Po pogrzebie / Agatha Christie Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czytanie czerwcowe 12.06.18, 09:20 Ha, nie znam kobity, jak się da, zajrzę W zeszłym roku za straszne pieniądze kupiłam sobie Krystyny Pająkowej "Ucieczkę od zapachu świec", która zrobiła na mnie wrażenie, gdy miałam lat naście. Potem we Wrocławiu poznałam panią Krystynę, jeszcze dużo potem latami szukałam ksiązki. No już rok mam, ale boję się wrócić. Teraz wyczytałam wszystko z ostatniego zaciągu, specjalnie nie chodziłam do biblioteki, no i niby mam się zabrać. Ciekawe: przeczytam czy pójdę do biblioteki? Odpowiedz Link
balamuk Re: Czytanie czerwcowe 12.06.18, 09:48 Też nie znam i też poszukam. Poprawiam sobie humor przy pomocy Moniki Szwai, ja ją po prostu uwielbiam za ten pozytywny stosunek do ludzi i świata! Odpowiedz Link
myq1 Re: Czytanie czerwcowe 12.06.18, 10:48 Też parę lat temu odświeżałam sobie Ucieczkę. Po latach, wbrew spodziewaniom, okazała się być czytalna. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czytanie czerwcowe 19.06.18, 10:48 Zapytałam w pipidówkowej o tę Kisiel. Jest tylko Kisielewski, usłyszałam. Zrobiłam iscie letni zaciąg kryminalistyczny, w tym ( a zarzekałam się!) "Oskarżenie" Mroza z coraz bardziej ciężarną Chyłką. Te z Chyłką są czytalne, tylko że co jeden Mróz z polskim systemem sądowniczym (czy jak tam zwać), tom bardziej dobita. Odpowiedz Link
balamuk Re: Czytanie czerwcowe 20.06.18, 18:16 Tradycyjnie losowo trafiłam na forum sv na wątek, który ostatecznie skupił się na neokatechumenacie i teraz ciarki po mnie latają. A z eksperymentów książkowych - losowo wybrana Priscilla Masters, "Gniazdo jadu". Pierwszy tom przygód p. detektyw czy tam inspektor Joanny Piercy. Ojojoju... Myślałam, że jak brytyjskie, to fajne, a tu jakaś amerykańska klasa D, opko straszliwe. No to ostrzegam. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czytanie czerwcowe 21.06.18, 19:25 Czytam kolejne Indridasony, bo Islandia dla mnie egzotyczna niemal jak Korea Północna. Fajnie się czyta, ale... Od pierwszej szwedzkiej czy norweskiej książki zakochałam się (Tolkien podobno też) w ichnich mianach, które brzmią mi niczym muzyka, no, może czasem taka w stylu wagnerowskim, ale akurat lubię. Na islandzkich imionach łamie mi się język i pamięć. No i uważam je za raczej brzydkie. Jak można nazwać maluśką dziewczynkę np. Valgerdur? Valgerdur, Unnur, Brynhildur, Valthora, Valur, Aslaug, Lauga, Hildigunnur, Adalheidur, Sigurdur, Runolfur... I mimo podobieństwa -durów i -urów, tylko dwa ostatnie imiona są męskie. Pod każdym względem dla mnie egzotyka! Odpowiedz Link
balamuk Re: Czytanie czerwcowe 21.06.18, 19:56 Twardo brzmią, mnie nie przeszkadzają, bo o Wikingach od razu myślę i różnych innych Walhallach. A kto wie, jak dla Islandczyków brzmią Dobrogniewy, Sławomiry, Bożydary, Dobrochny, Przemysławy i Boguchwały? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czytanie czerwcowe 21.06.18, 21:22 O Walhallach i cwałujących Walkiriach mogę myśleć przy imionach norweskich, szwedzkich, ba, niemieckich. Islandzkie mnie obezwładniają, może dlatego, ze już sekundę po przeczytaniu (czasem mozolnym) nie potrafię ich powtórzyć z pamięci A przynajmniej większosci z nich. Odpowiedz Link
balamuk Re: Czytanie czerwcowe 21.06.18, 21:59 No niech ci będzie. One faktycznie są jak nazwy miejscowości na Węgrzech. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czytanie czerwcowe 22.06.18, 12:20 Kolejne z następnego: Thorgerdur, Halldora, Gunnthortunn, wszystkie dziewczęce Kudy węgierskim miejscowościom do ich... hm... urody! Odpowiedz Link
balamuk Re: Czytanie czerwcowe 23.06.18, 08:27 Bym polemizowała - Berettyóújfalu, Körösnagyharsány, Hajduszoboszlo, Püspökladány, Gyöngyössolymos... S. J. Bolton, "Ulubione rzeczy". Tym razem Londyn. Całkiem niezłe, może zawyżam ocenę przez porównanie z Priscillą, ale wciągnęło mnie i mam ochotę na kolejną część. Odpowiedz Link
gat45 Re: Czytanie czerwcowe 23.06.18, 10:24 W czymś takim jak to drugie mieszkał przez kilka miesięcy nasz znajomy. Ja sobie od razu uprościłam na Krasnystaw i szło. Witam i uciekam Strasznie Zajęty Gat PS Czekolado, serdeczności spóźnione ślę ! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czytanie czerwcowe 23.06.18, 13:11 Byłam tylko w Hajduszoboszlo, bo tam rozrywka wodna była, Hulajdusza po naszemu. Ale masz rację, mogą konkurować Odpowiedz Link
balamuk Re: Czytanie czerwcowe 23.06.18, 14:38 W Berettyóújfalu zdarzało nam się nocować w drodze do PL (nam i znajomym, do Pl jeżdżącym), nazwa została oswojona najpierw jako Beretofallus, potem zredukowana do Beretów i tak już zostało. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Czytanie czerwcowe 23.06.18, 14:49 Nie mogąc nijak spamiętać nazwy islandzkiego wulkanu, który parę lat temu narobił zamieszania w komunikacji powietrzńej, ochrzcíliśmy go z polska Syfjogurt, jako że takowy też wybuchnąć może Odpowiedz Link
jottka Re: Czytanie czerwcowe 23.06.18, 15:21 theoatmeal.com/comics/volcano_name a tak mi się przypomniało Odpowiedz Link
balamuk Re: Czytanie czerwcowe 24.06.18, 08:59 Dalej Bolton, na odmianę Cambridge. To są naprawdę zacne thrillery. Odpowiedz Link