se_nka0 01.01.26, 11:24 Wstajemy, wstajemy - albowiem o 12.15 rozpoczyna sie transmisja Koncertu Noworocznego z Wiednia. Na piękny początek Nowego Roku. Dobrego dnia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada72 Re: Styczeń 2026 01.01.26, 13:29 Na kolana nie rzuca, ale może jestem rozpuszczona 🤔 Miłego Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 01.01.26, 15:27 Zsapałam na koncert, bo dziś zasypiam cyklicznie tak już ze trzy razy. Własnie u mnie chyba mokrego białego armagiedona dostarczają... Jak wstanę nasytępnym razem, chyba jakieś żarełko zapasowe zrobię, bo zamierzam się okopać, niekoniecznie u Świynty Trójcy. A co do reszty, zgadzam się z tym ptaszkiem, choć wolałabym, żeby to był drozd, ale to chyba grubelek. Bry/czór! Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 02.01.26, 11:22 Jeszcze biało ale pantaneruje. Było trochę słonic lecz kajś polazły. Serwusik w Nowym Roczku. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 02.01.26, 18:27 Białe było,i jeszcze szybciej minęło. Potem była wiosna w listopadzie. A teraz 😱pizdzi jak w kieleckiem, ❄️❄️ latają dosłownie w poprzek 😱 Odpowiedz Link
balamuk Re: Styczeń 2026 02.01.26, 18:52 Ano, listopad. Ale przez parę dni było ładnie, niech mu będzie. Jak tam noworoczne postanowienia i świeży zapał do wszystkiego? Opowiedzcie, bo u mnie nie występuje. Cześć. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 02.01.26, 19:10 Noworocznych postanowień nigdy nie robilam, a zapał... co to takiego ? Jeszcze przedświąteczny zryw czuję w kosciach. Narazie pragnę, żeby nikt nic nie chcial ode mnie ( taaaaaa). Dobrego dnia Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 02.01.26, 19:34 Balamuczku, ja, jako i Senka, nie rozumiem, o czym ty do mnie rozmawiasz! Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 03.01.26, 08:48 Żadnych noworocznych! Świeci ślicznie, białym posypało i przykryło to co to spantarowało. Ewo ponoć u Ciebie jednak ma zarmogedonić. Obie ławeczki przy wejściu na plażę w Kołobrzegu odpłyneły jak kawiarenka do Asi. Cześć. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 03.01.26, 09:00 Na razie przymroziło białe, a ma i dosypać, i bardziej przymrozić...Siedzę w ciepłej gawrze, ale w poniedziałek trza ruszyć po spożywkę dla ciała i duszy... Na szczęście obie jadłodajnie w zasięgu oka z balkonu. Bry. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 03.01.26, 09:04 kolobrzeg-marinehotel.webcamera.pl/ O, taki mam widok z ulubionej Arki. Sporo plaży, szczególnie w stronę Sianożęt zabrało... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 03.01.26, 11:25 Wczoraj latało nam wszystko na polu - ❄️🌲🍃🍶🍲🛴🌪️ Dziś, póki co , ślicznie 🌞i 0️⃣ Bakamuku, postanowienia robię na bieżąco, ostatnie dokładnie 23 grudnia, w sumie i tak miałam inne plany na postanowienia, ale Siła Wyższa je zmodyfikowała Zapal posiadam, ale to w związku z pracą zdalną i możliwością się wyspania 🛌 No więc mam ten zapał i zabrałam się za pucowanie kuchni, kawałeczek po kawałeczki, bo jest to i tyle męczące, że ja do połowy kuchni muszę skakać po drabinie. Więc przy okazji wykonuje cardio 😆 Obstawiam, że za dosłownie kilka dni zapał padnie totalnie, więc trza te parę dni wykorzystać na naxa. Miłego Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 03.01.26, 12:00 Cześć. Słonice w woalce w niebieskie kropki, nawet ładnie to wygląda, tylko wiatr gwiżdżący za oknem je przegania. Zima, cóż zrobić. ⛄❄️🌧️ Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 04.01.26, 09:16 Zima jak za dawnych czasów:biało-błękitno-złota, ze skrzypiącym śniegiem, tylko jak już nie bałwanowo-sankowo-nartowo-łyżwowa... Troszku szkoda, nu ale aby do wiosny... Dzię... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 04.01.26, 11:27 Żeby się nie powtarzać - u nas jak u Eulaliji, i na zerze. Aż by się chciało polezakowac, ino gdy się drzwi na balkon otworzy - to Cię z nimi wyrywa 😱🌪️ Miłego Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 05.01.26, 07:41 Lekki mróz, a mnie trzeba na pociążek. No, mus. Bez ciepłej czapki nie da rady. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 05.01.26, 10:47 Senko, jesteś ruchliwa jak ten padalec z ... no skąd? Wstałam. Wykąpałam się, bo wczoraj miałam dzień dziecka. Wią, jaki czysty się człek czuje, jak sobie nawet mały odwyk higieniczny zrobi, a potem się fest wyszoruje???? Sino, choć biało. Jak wystygnę, mus robić za jakiego Amundsena czy innego Scotta i ruszyć na wyprawę do potwora morskiego całe kilkadziesiąt metrów... Dzię? Bry? Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 06.01.26, 08:47 Słonica sobie poszła. Buro i zimno. Chyba dziś dzień kocykowo-herbatkowo-czytelniczy. Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 06.01.26, 11:26 Ewo, Ty bijesz na głowę swoim szyfrem pomysły mojej komórki. Oprócz tego, żeś się 🛀 - nic nie zrozumiałam, ale zawsze mówię, zen na tłuk. Nie wiem też jak opisać co za oknem. Stosunkowo jasno, minus 5 i brak ❄️ - to pewniki. U mnie w planach przygotowanie do jutrzejszego powrotu na roboty, smażenie jarzębiny z nalewki i dumanie nad tkaniem ,to ostatnie chyba najwięcej czasu pochłonie..... Miłego Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 06.01.26, 11:33 Pięęęęęęęknie! Żółto i błękitnie, śnieg się skrzy, ale po wczorajszych doświadczeniach ze śliską drogą, wolę podziwiać zza szyby. Czekolado, ale co niejasne? Dzię... Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 06.01.26, 17:01 Może ten dzien dziecka w styczniu ? << myśli>> Ale tak pięknie to zabrzmiało, że czemu nie - kto bogatemu zabroni Wygląda, jakby zima rozpędu nabierała, codziennie więcej minusów. Damy radę, jeszcze dwie wypłaty i już wiosna Dobrego dnia. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 07.01.26, 08:59 Śliczne Dychę ujemną u mnie wymyśliło. U Mamuni, po drugiej stronie Wisły - 13. Zima jest, musi być zimno Czekolado, masz trochę śniegu, widziałam. Cześć. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 07.01.26, 10:18 Nadal biało i dość mroźno, czyli do dudy. Co ta Wisła wyprawia! Bry. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 07.01.26, 17:50 A tak tak - wczoraj jak pizgło, to aż do rana dotrwało. A id rana mrozi w okolicach minus 7- minus 9, więc to co nad ranem się rozpuściło, to w okolicach 9 stało się ślizgawką 😳 Miłego Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Styczeń 2026 08.01.26, 07:28 U nas wali śnieg. Kuzynka do pracy przed świtem wyrusza i pożaliła się ❄️☃️❄️☃️ Cześć 😘 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 08.01.26, 08:37 Też wyruszam przed świtem do pracy.... Nieco mniej efektowne widoki, ale Levi ciągle ❄️ A czekanie kolejna wędrówka przez miasto.... Miłego Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 08.01.26, 09:22 Ostrożnie ! Pod swieżą warstwą białego puchu jest lód. W śniegowcach dałam radę, ale pomalutku. Tylko po osiedlu musiałam polecieć, a wróciłam umęczona jakbym szczyty zdobywała Dobrego dnia. Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 08.01.26, 10:01 Cześć. Po tym maratonie świąt trzeba uzupełnić braki w lodówce, a nie widać, aby ktoś odśnieżał, nawet piaskiem nie posypane. Trudno będzie iść, Senka ma rację. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 08.01.26, 10:11 Biedne ludzie, jak wcześnie wstajecie i ruszacie w śniegi... Zima, poszła won! Ja bardzo proszę! Bry. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 09.01.26, 07:15 Ano biedni.... i tak 5 dni w tygodniu... Ale nic to W nocy nie sypało, chyba... Zimno jak diabli. Miłego Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 09.01.26, 11:33 Pięknie jest, ziobrystów niewiele, ale nie dla nas sznur samochodów... jakiś dusiołek mnie dopadł... Do dudy. No ale powoli odpuszcza. Bry. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 10.01.26, 08:53 Ziober ujemnych przybyło. Dziś mam 16. Ale widno i to się liczy. Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 10.01.26, 12:07 Dziś pogoda idealnie tak styczniowa, jak przepowiadała Łucja - 🌞, śnieg leżący, minus 10. Miłego Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 10.01.26, 15:13 E tam, u mnie słonecznie i ziobro-1. Ja naprawdę już niewiele mam do oglądania, choć kanałów (jaka to najczęściej adekwatna nazwa!) grubo ponad 100,. No i dzisiaj nareszeszcie coś dla mnie: biatlon. No ale na cholernym tvp sport, więc zabrali 45 minut, bo w cholernym zakopanem cholerne skoki narciarskie, w dodatku z cholernym babiarzem jako komentatorem, i cholerna SERIA TRENINGOWA! Awruk! Awruk! Awruk! - że sobie panem Lemem ulżę... Bry. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 10.01.26, 16:43 No osobiście wolę skoki niż biatlon, co do komentatorów to nie będę się wyrażać, ale to temat niczym polityka . W ogóle sport w naszej rodzinie to bardziej sport zaczepny niż polityka 😆 Mnie skoki fascynowały id czasów Fijasa. Miałam swój kajecik i pizadnje wszystkie wyniki notowalam 😆To było fascynujące. A potem szlak trafił, bo wymyślili przeliczenia na punkty i dyskwalifikacje za milimetry. I skończyła się też era polskich skoków. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 11.01.26, 08:51 Ja tak zakończyłam oglądanie łyżwiarstwa figurowego. Jak zaczęli cudować z punktacją. To se ne wrati. 10 ziober ujemnych i trochę pudru. Cześć. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 11.01.26, 11:37 Ho, ho, hoo - biało i dokłada nieco świeżego. Chyba w szkolach ferie sie zaczęły ? Niech mają dzieciaki trochę śnieżnej zimy. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 11.01.26, 11:49 Zasypało.... Wczoraj spędziliśmy wieczór w Operze. Jest tam winda, ludzka. Na drzwiach napis - 4 osoby W środku - 2 tabliczki . 1. 8 osób. 2. 10 osób. Miłego Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 11.01.26, 13:25 Fajna winda. Czekolado, szokujesz mnie! Jesteś ode mnie tyyyyyle młodsza i pamiętasz Fijasa, którego ja ledwo-ledwo, choć za dziecka jeszcze ogladałam skoki, szczególnie Turniej Czterech Skoczni, który był chyba takim sportowym odpowiednikiem noworocznego koncertu z Wiednia! U nas sportowo też szło na noże, ja i mama Górnik Zabrze, tatko bis Legia, łaczyła niechęć do Lecha: w górę serca, znowu przegrał Lech. Łyżwiarstwo figurowe nadal oglądam. A poza tym zasypao na biao, dostawa trwa mać, ziober ujemych tylko 2. Dzię? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 11.01.26, 18:42 Fijas to lata 80, a potem - Goldberger. Dobrze pamiętam - Tara na fotelu, a ja widziałam na krześle opierając się kajetem o stół. Figurowe też było fantastyczne, dla mnie skończyło się, gdy przestała transmitować je zwykłą telewizja. I miałam jeszcze trzecie - narciarstwo alpejskie ❤️❤️no ale cóż - tu polegliśmy z zakończeniem kariery przez siostry Tlalki. U nas na niże nie poszło, bo ja jestem wyrozumiała siostrą - ja za Wisłą, Brat za Cracovia 😆🤯 A pogoda u nas taka sama jak rok temu ❄️ Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 11.01.26, 19:49 Ach, a przecie między ww - Jens Weißflog👍👍 Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 12.01.26, 09:58 A u mnie słonice jak byki! Wczoraj chciało mi się coś obejrzeć, ale że w tv było nic, zajrzałam do Casablaki na jakimś przypadkowym kanale, a tam Ingrid Bergman w polskiej wersji lektorzej wali do Bogarta per Ryszardzie niczym Hiacynta do pana Bukieta! Pora umierać... Dzię? Bry? Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 12.01.26, 10:26 Mogę Ewie podrzucic trochę białego Ciągle pada i doklada do grubej warstwy białego. Dla oczu pięknie, dla nóg mniej pięknie, bo niedasię przebrnąć w sniegu Zimę mamy, jak za dawnych lat Dobrego dnia. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 12.01.26, 11:07 Raz świeci po oczach, za chwilę nie świeci. Jak żyć panie premierze? Zioberko zdecydowanie spier*****o z kraju. A taki był bohater. Maciarenko o czwartej rano pilnował pomnika, też mu już całkiem dworce odjechały. Naczelny stręczyciel bez długopisu szlaja się po górach, jaśniejszych i zadołowanych. Ja chcę normalności! To była moja prasówka, więcej nie będę, obiecuję. Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 12.01.26, 12:59 Alez Eulalijo - ja bardzo lubie prasówki, nie muszę czytać nagłówków, bo i tak treści nie czytam, a po prasówce jestem obeznana ) A na marginesie pogodowym - uwazam, że hitem jest przychodnia, do której wchodzi się po szerokich schodach, na równie szeroki podest, z którego poprzez drzwi otwierane na czujkę - mozna wkroczyć do wnetrza przychodni. Przychodni całkiem miłej, sympatycznej i nieźle, jak na Krak oczywiscie!!! , zorganizowanej. Ale nnajwiekszym hitem jest .... schody i ów podest wykonane z płyt, z wypolerpwanego lastrika czy innego marmuru. Pal licho w czasie suszy, ale teraz, fdy tam nawiało, gdy sie rozmaziało, no hajda do wnetrza, jak sie padnie wchodzac, to potem z rozmachem się wpada do środka, a tam ponoć ortopedzi i chirurdzy są, rtg na pewno jest. A jak za mało - to w końcu po drugiej stronie sa Rakowice z kostnicą. No rrrany bosssskie, kto to zaprojektował???? Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 12.01.26, 15:30 Cześć. Nie dość, że śnieżysko życie zatruwa, to jeszcze w sąsiednim mieszkaniu ktoś wziął sie za remont polegający m. in. na wyburzaniu ścian i futryn. Nie słychać własnych myśli. Do dudy to wszystko! Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 13.01.26, 11:27 Biao, letko mroźno, bez żółtego dziś. Trza ruszyć w świat, bo ma zaś dowalić białego, a od jutra deszcz, więc lodowisko dookoła pewnie... Do dudy. Współczuję, Myqu! Bry. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 14.01.26, 13:09 PPP, czyli plusuje, popaduje, poślizguje... Do dudy. Bry. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 15.01.26, 09:58 Komu świeci, temu biją, mnie nie słoni żaden dzban. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 15.01.26, 10:10 Odwilż. Podobno tylko jeden dzień, ale mokro. I te grube warstwa śniegu lecą z daszków balkonowych jak ze skoczni. No to śniegowce na nogi i w plenery, wykorzystać brak zamieci. Zapasy porobić, bo w lodówce tylko swiatło Dobrego dnia. Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 15.01.26, 10:55 Cześć. Słonice w delikatnej woalce na niebie, a na ziemi błoto. Brnie się po kostki w tym syfie. Podobno w innych miejscowościach odgarniają śnieg, ale nie u nas. Nie mam śniegowców, aż strach wyjść z domu. Ekipa remontująca sąsiednie mieszkanie twierdzi, że jeszcze półtora miesiąca będzie wiercić i walić młotami. Zdrowia i spokoju życzę Szanownym. 😘 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 15.01.26, 12:14 Oj, śniegowce nic tu nie dadzą, tylko cholewy. Bajoro od wczoraj po kostki, albo wyżej. Zasadniczo to juz wczoraj mocno z dachów leciało, białe, teraz raczej skapuje. Nawet nie chcę myśleć co z tą chlapą będzie dalej. Buty sharatane na maxa, bo sypia solą..... Ech.... No, ale świeci Miłego Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 16.01.26, 09:14 Dziś mi światło zapalili Grożą straaaszną zimą. Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 16.01.26, 10:17 Jeszcze straszniejszą? Mnie pokazuje 10 dni bez sniegu, za to słonko, , na plusie, acz nocą minusy do minus 17. Dziś już świeci. Miłego Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 16.01.26, 10:26 I [pomyśleć, że kiedyś bywały zimy od listopada po kwiecie i uważaliśmy to za normalne. Gmła! I sinica, ale niespecjalnie ujemna. Bry. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 16.01.26, 11:45 Wiesz, myślę, że inaczej patrzy się na zimę, gdy dzień w dzień przez poł roku nawet mozesz korzystać z UROKÓW zimy, narty, sanki, bałwan, te sprawy. A inaczej, gdy zamiast budzić się kiedy chcesz i wychodzić na ile chcesz na zabawę i doznawanie ww uroków - musisz zap....ć czarnym świtem po lodzie i wracać do chałupy nazad, jeszcze objuczona tobołami, równie ciemnym, popołudniem, zasypana tym lecącym z góry białym, wygladając jak bałwan. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 16.01.26, 11:57 Chyba nie tak do końca Czekolado. Te pół roku wolności i radości zimowych sprowadzało się tylko do zabaw w śniegu pod opieką rodziców/nań/opiekunek/babć. Potem już była szkoła, jeszcze sześciodniowa. I ewentualne zajęcia pozaszkolne. I klucz na szyi i obowiązek powrotu o wczesnym zmroku. Mało było okazji do sankowania (gdzie w Warszawie? Na Agrykoli wszyscy się nie mieścili) Łyżwy, owszem, każdy dozorca jak miał kawałek płaskiego to wylewał dla blokowej dzieciarni. A potem przyszła dorosłość. I te wylatywania w ciemności i powroty w ciemności, przez breję albo lodowisko, w kopnym albo na kamień zamarzniętym, z tobołami albo zabałwanionymi przychówkami pod pachą. Ale byłyśmy młode! Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 16.01.26, 12:30 Cześć. Sino i nieprzyjemnie. Mrozu się nie stwierdza, ale uliczki osiedlowe w dalszym ciągu nieuprzątnięte. Piękne to były czasy, kiedy śnieg kojarzył się z sankami, lepieniem bałwana i śnieżkami, zaś lód ze ślizganiem się na łyżwach, bądź zwyczajnie na butach. ⛄❄️ Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 16.01.26, 11:45 Ja tylko komentuję doniesienia medialne. Ja zimy doskonale pamiętam i to co jest od ładnych paru lat to kpina, nie zima. Ale ton doniesień jest taaaaaki straaaaaaszący, groźny, że mnie często ze śmiechu zatyka. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 16.01.26, 13:16 Eulalijo, nie wiem jak było u ciebie, i co dostepne było w stolicy. Bo u mnie na prowincji praktycznie na kazdym osiedlu obok piaskownicy i hustawek była albo górka albo stok, skarpa, czy jakiekolwiek inne obnizenie. Po szkole, czyli gdzies od lat 6-7 albo sie wychodziło na pole ze świetlkicy, albo - przychodziły babcie, dziadki, z sankami, i nastepnie stały nawet przeszło godzinę i dumały i plotkowały, gdy my uprawialismy ww szalenstwo. A potem - roznie , albo zadania i na pole do zmroku, ciemnego, albo zajecia gdzies, ale tez sie wykorzystywalo. A w niedziele - najczesciej pod czyjas opieka - byla wyprawa - na sanki, na narty, na lyzwy, bo o ile za mojego dziecinstwa byly w Krakowie wyrwij raczki - to z lodowiskami bylo juz kruszej, prawdziwymi. Slyszalam, ze GDZIES dozorca wylewal wode na boisko - zamarzało i - hulaj dusza. Ja z czyms takim do czynienia nie miałam. A potem przyszło Liceum i sprawy wazniejsze niz sanki, a na narty trza było wyjechac, bo skonczylo sie nartciarstwo w Kraku. a potem przyszła dorosłość - i szczerze piszac - nie ma znaczenia czy mialam lat 30 czy 50 - jak brnelam i niszczylam buty w brei - to dla mnie na jedno wychodzi. Jak mialam 30 to jeszcze oprocz tobołów targałam dzieciątko z jego tobołami. Wiec dla mnie - do konca. I mam zreszta osobiste potwierdzenie - moje wnuki sa szczesliwe gdy maja poletko rozmiękłej bryi śniezno-bagnistej - tarzają się, sankuja, udają, że lepią bałwana. Są mega szczęśliwe. Ale o ich mamie na pewno nie powiem, że ta chlapa ją uszczęśliwia. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 16.01.26, 14:42 Przez całe życie "naukowe" i całkiem sporą część dorosłego zima dawała nie sprawiała mi przykrości. Dopiero w wieku zbliżonym do starczego przelubiłam i już nie polubię... Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 16.01.26, 15:25 BALAMUKU, co ty na to, bo mnie gałki oczne wywaliło! turystyka.wp.pl/w-tym-kraju-kochaja-polske-i-polakow-niektorzy-czytali-nawet-trylogie-sienkiewicza-7243467227015264a Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Styczeń 2026 17.01.26, 12:41 Zawiesina mokra i sina, brrr i do dudy. No ale dziś lata telewizor: biatlon i ME figurowe, choć te ostatnie takie sobie, nie mam faworytów. Bry. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 17.01.26, 16:49 A podoba Ci się nasza sportowa para?? Było żółto niebiesko biało ❄️ Miłego Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 17.01.26, 16:54 Człowiek przyzwyczaja i adaptuje się do wszystkiego, nawet do bajorowatej - w efekcie - zimy. Bardzo lubię, pod warunkiem, że jestem gdzieś bezpiecznie odcięta od świata, nawet już nie musiałabym mieć dostępu do wyciągu. Ale w Kraku - id przynajmniej 30 lat mogłaby nie istnieć, i tyle. Moja sympatia jest równa sympatii do długotrwałych ulew. Już naprawdę wolę mrozik, na sucho, chociaż wiem, że może zaszkodzić roślinom. Tak źle i tak nie dobrze 😆 Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 18.01.26, 08:22 Jaka chlapa, żadnej chlapy sie nie stwierdza. Mróz - i to spory. I słonice Nawet ładnie, biało, pusto, ale ja (nie)spokojnie czekam na pierwsze krokusy na działce Dobrego dnia. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 18.01.26, 10:52 Denko, piszę wyraźnie, że nie jestem entuzjastka miejskiej zimy w charakterze błotnej chlapy. A taka jest najczęściej. I tyle. Aktualnie, o czym też pisałam,czeka nas jeszcze prawie dziesięć dni kilkunasto stopniowego mrozu, z czego połowa ma być 🌞,a druga połowa z 🌨️🌧️, więc o tej drugiej połowie wolę nawet nie myśleć. Milego Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 19.01.26, 09:06 Ociepliło się - już jest minus 12. Miłego Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Styczeń 2026 20.01.26, 07:28 A tu plus 16 i morze rabani. Hej i cześć ☀️☀️☀️☀️ Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 20.01.26, 12:46 Miłego wypoczynku Asiu. 😘 Jak to musi być wspaniale uciec od zimy. 🌴🌞 Pozdrawiam serdecznie. 😊 Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 21.01.26, 09:08 Wspanialego urlopu, Asiu! Dalej śnieg, słonice i minusy. Swiętującym Babciom - miłego dnia ! Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 21.01.26, 13:24 Wróciłam właśnie z przedszkolnego świętowania 🤩 Mrrrroz taki, że Prababcia odmówiła spacerów MPK-owych i poprosiła o taxi w obie strony 😇 Cóż - mówisz - masz.... Miłego Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Styczeń 2026 21.01.26, 21:15 Dzięki, jutro wracam w śniegi moje własne. Póki co wy się trzymajcie, nawet najdłuższa żmija czy zima przemija. Dziś się wysłoneczkowałam aż mnie głowa rozbolała od nadmiaru światła w oczy i zielonego. Nie narzekam bronboże. Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 22.01.26, 12:16 Cześć. Słonice i mróz. Podobno od jutra zmiana pogody. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 23.01.26, 09:33 Eulalijo ) Mamy tak samo, a do kompletu u nas minus7 aktualnie. Zmęczył mnie ten tydzień, a jeszcze do jego końca sie urobię..... No nic, dobrze jest jak jest Miłego Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 23.01.26, 12:06 Temperaturowo to Cię przebiję Nadal ma 8 ziober ujemnych, choć południe oddzwonili. Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 23.01.26, 12:58 Dzień dobry. Dla mnie problemem nie jest słońce, czy jego brak, ale stan naszych osiedlowych uliczek. Eulalija wreszcie się odezwała, natomiast Ewa milczy od kilku dni, nawet na FB jej nie widzę. Może chora? Czy ktoś ma z nią kontakt? Balamuku, napisz choć słówko! 😊 Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 23.01.26, 13:21 Jak się pływaczka do jutra do południa nie odezwie, to do niej zadzwonię. Nawet jeśli ta groźba okaże się karalna Balamuk odzywa się tak fanaberyjnie, że nawet ja tak nie umiem. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Styczeń 2026 24.01.26, 17:14 se_nka0 napisała: > Nic juz nie jest takie samo I strasznie to nierealne 🍀❤️🍀❤️ Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Styczeń 2026 25.01.26, 15:52 myq.18 napisał(a): > Cześć. Dzisiaj gramy razem z Ewą. ❤️ > Gramy ❤️❤️❤️ Tylko tyle mogę bo słów brak 🥲 Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 26.01.26, 09:22 Ponuro. Buro. Zajrzałam na plażę w Kołobrzegu. Zamiast zejścia jest ześlizg. I plaża też bardziej przypomina lodowisko. Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 26.01.26, 09:42 Szaro, buro i ponuro. So tego kapie. Dzięki Bogu póki co bez minusów..... Miłego Odpowiedz Link
balamuk Re: Styczeń 2026 26.01.26, 19:37 Jakoś mi słów brakuje. A pogoda siąpawa. Bry. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Styczeń 2026 26.01.26, 23:49 Dobry wieczor, czy dobrze rozumiem, że Ewy już nie ma? Pisywała z moją Mamą, alfredką1. Jeśli tak, to jest mi bardzo smutno. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 27.01.26, 08:43 Tak, Ewy nie ma od niedzieli 18 - tego stycznia. Wyjechała nad jeziora. Kolejny ponury dzień. Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 27.01.26, 09:19 Nie wiem czego bardziej nie lubię - publicznej słuzby zdrowia czy prywatnej, skomputeryzowanej, ze sztucznym inteligentem zamiast żywego człowieka i z nieznanymi błędami wrrrrrr Ponuro Miłego Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 27.01.26, 09:38 Ciepło, jak na styczeń - po porannej mgle słońce sie pokazuje. Ale... jakoś tak chęci brak, żeby nawet o pogodzie pisać. Bo myślę Czekolado, że teraz zamiast pacjenta jest numerek. Ja się tak czuję - obym nie miała racji. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 27.01.26, 12:09 Cześć. Senko, masz rację, też nie mogę zebrać się do kupy. A pogoda pod zdechłym Azorem. Pozdrawiam Szanowne. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 28.01.26, 09:34 Za oknami - bajka. Na jezdni - breja. Trzy ujemne ziobra. Ponoć ma wrócić mróz, jakieś 10 - tki ujemne przewidują. Prawda li to? Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 28.01.26, 10:08 U nas ma wrócić od niedzieli, nocą minus 14., za dnia minus 7, tak w tym momencie pokazuje. Na polu zimno, szaro, buro i ponuro. W firmie - jw, ale... ta dam!!! szlak trafił ciepłą woe, wiec mamy krioteraię w pełni ) Miłego Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 28.01.26, 11:13 Dzień dobry. U nas bynajmniej nie bajkowo. Przez grubą warstwę burych szmat żaden promień słońca się nie przeciśnie. A pod nogami znów świeży śnieg posypany piaskiem. Do dudy. Czekoladko, współczuję! Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 28.01.26, 11:16 Zapomniałam napisać, że do wiosny zostało 50 dni. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 29.01.26, 09:04 Kożuch wisi nad głowami. Ziober ujemnych pięć. Ogólnie - fuj. Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 29.01.26, 10:01 Jeżeli ktoś chce potrenować jazdę figurową na lodzie - zapraszam na bezpłatne lodowisko "Kraków" ..... Ech.... Naprawdę nie chcę narzekać na pogodę, ale jak ostatkiem nie wiem czego nie wywinęłam orła - no to sie nie da , nie da.... Miłego Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 29.01.26, 10:10 Cześć. U mnie i kożuch i lodowisko. To trwa już ponad miesiąc. Niefajnie. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 29.01.26, 12:11 To u mnie nie jest najgorzej. Musialam rajd po sklepach zrobic i nawet fajnie sie szło. Jeszcze około zera - bo podobno od jutra zima zła ma wrocić. Damy radę. Skoro więcej w domu trzeba pobyć, to może by tak do szaf wszelkich zajrzeć? Conieco poprzeglądac? Chce mi się ?? Oto jest pytanie Dobrego dnia. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 29.01.26, 13:44 Ja zrobiła generalne świateczne porządki, z maxi przeglądam, kuchni i łazienki PO Świętach. No nie chciało mi się, ale kiedyś trza było. Teraz muszę przełożyć książki z 2 regałów i jednej póły (w dwóch pomieszczeniach) i poskakać tam i nazad po drabinie. Muszę to zrobić, bo chodzi o najłatwiejszy dostęp do książek dla Maluchów. Ale jak mi się nie chce..... Pewnie w weekend sie za to w końcu jednak wezmę. Zrobiłam przegląd butów zimowych, bo myślałam, że kto ukradł, ale nie, znalazły się ) Natomiast co do ciuchów jako takich, to ja od wielu lat mam metodę, że np biorę po kolei ze stosiku koszulki /sweterki/golfiki/spodnie/cokolwiek i do nich dobieram reszte, ale skupiam się na konkretnym stosiku. I co dzień ubieram kolejną szmatkę ze stosiku. Jak jest ok - wraca po praniu do szafy, jak nie jest ok, lub się już nie mieszczę - nie wraca. Mi się bardzo sprawdza. Dziś właśnie już kolejna koszulka została odłożona, w sumie chyba 3 na połowę stosu. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 29.01.26, 14:00 Najgorsze w tym systemie jest, że we wszystko sie mieszczę Jak sie uprę, to jednak znajdzie się trochę do wyrzucenia. A wlaśnie postanowilam sie uprzeć. Zero sentymentow Może podziała ? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 30.01.26, 07:38 Trzymam kciuki. I zazdroszczę tego stałego mieszczenia się ) W nocy napadało, ale przynajmniej lodowiska ni ma, a to duży plus ) Miłego Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 30.01.26, 08:59 Ponuro mi się zapowiada Zobaczymy w praniu. Cześć. Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 30.01.26, 10:50 Dzień dobry. Eulalijo, trzymam kciuki. U nas ciemno, nie śnieży co prawda, ale niemiło. Trzymajcie się, jako ja się trzymam. 😉 Odpowiedz Link
balamuk Re: Styczeń 2026 30.01.26, 12:32 W nocy poprószyło odrobinę, widać po samochodach. Mrozu niet, pewnie stopnieje, w nocy zamarznie i przez kilka kolejnych dni będzie lodowiska Kraków cd. . Czytam sobie przy wtórze słodkiej muzyki cykliniarki. Panowie dotarli po dwóch nieudanych podejściach, ale nie chce mi się czepiać, bo... Bo mi się nie chce. I bardzo jestem zadowolona, że nie umówiłam się z malarzem. Pachnie żywicą, może to poprawia nastrój? Musiałam się przeflancować do dużego pokoju. W którym nie działa kaloryfer. Cześć. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 30.01.26, 13:38 Współczuje Balamuku, ale pięknie bedzie jak już remont się zakończy. I razem z koncem remontu wiosna nadejdzie. Tego Ci życzę. Czy dwa średniej wielkości woreczki wyrzucone z ciuchami liczą się jako porządki ? Powiedzcie, że tak Dobrego dnia. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 30.01.26, 13:43 Senko, nawet jedna wypłowiała kokardka z przydasiowej szuflady się liczy. Byleby zacząć. Ja zaczęłam, potem połamałam i nadal prokrastynuję. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 30.01.26, 15:27 I to jak!!! W porównaniu z tymi workami trzy koszulki i dwie pary zimowych butk9w to niemalże nuc. Ale też jednak ❗kiw Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 30.01.26, 15:48 Ja nie wiem, ale teraz chyba jednak gazeta świruje 😱 Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 30.01.26, 19:57 To uffff Butki mam ogarnięte, oprócz jednej nowej pary, która to nie chce sie przystosowac do moich nóg Ale będę twarda i może do wiosny raczą się dopasować. Odpowiedz Link
eulalija Re: Styczeń 2026 31.01.26, 10:54 Koło świtu wymyśliło 15 ujemnych ziober. No! Zima jak ta lala Cześć. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 31.01.26, 11:17 U nas teraz minus 7 i taki zastój .... Idę idgruzowywac, bo tonie ma końca 😆 Miłego Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Styczeń 2026 31.01.26, 11:45 Niech już idzie w diabły ten styczeń. Zły to miesiąc był i jeszcze minusów na zakończenie doklada. Fakt, słonice na pocieszenie - dobre i to. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
balamuk Re: Styczeń 2026 31.01.26, 18:04 Wczoraj wieczorem wyskoczyłam odebrać paczkę i zakupy jakieś zrobić, bo lodówka pustką ziała. Ruszyłam z kopyta, po czym zahamowałam i powiedziałam sobie HO HO HOLA PRRR! Dalej już poszłam baaardzo uważnie. Slowo daję, takiej szklanki od kilkunastu lat nie widziałam, cieniuteńka wredna warstewka na wszystkich możliwych typach nawierzchni. Gdzie mogłam, szłam po trawniku i aż mnie bolał widok ludziów w adidasach Zima pełna siurpryz, uprasza się uważać. Cześć Odpowiedz Link
myq.18 Re: Styczeń 2026 31.01.26, 20:03 Taka szklanka jest najbardziej zdradliwa, też się wczoraj o tym przekonałam idąc po zakupy. Osiedlowa uliczka była posypana piaskiem, natomiast główna ulica pipidówka stanowiła zagrożenie dla pieszych i kierowców. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Styczeń 2026 31.01.26, 20:09 Mam to szczęście, że cały weekend planuję siedzieć w chałupie. I przekładać książki między 2, 5 regałami. Miało być prosto, ale zapomnimy, że na 1,5 książki są w dwóch rzędach, a na jednym - w trzech. Więc trening cardio, że hohoho. Ale tak sobie pomyślałam, że jakbym tak na parę lat zrezygnowała z Legimi i bibliotek, i codziennie czytała 2 razy po pół książki, średnio , to może bym sobie trochę własnych zasobów poprzypominala. Ech... W sumie te co są w mieszkaniu to już mam sprawdzone, ogarnięte. Ale jeszcze na strychu szafa , też w dwóch -trzech rzędach.... No nic , jutro treningu cd, i układanie. No, to może potrwać zdecydowanie dłużej niż zdejmowanie 😇 Póki co komórka grzeczna, zobaczymy jak gazeta wyświetli😇 Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Styczeń 2026 31.01.26, 23:27 Moja koleżanka Finka ma na ślizgawicę świetnà radę: - Idź tak jakbyś się zesrała. Inni nazywajà to chód pingwina, ale na jedno wychodzi. Bardzo dobrze się sprawdza, polecam. I wystrzegać się proszę morderczych butów. Cześć. Jutro luty podkuj buty czy jakoś tak. Odpowiedz Link