Dodaj do ulubionych

Supernowy wątek zagadkowy

12.09.07, 20:07
z upoważnienia imć G0p0sa:
>Żadnego dzwonienia nie słyszę, za to mam propozycję dla
szczęśliwego odzgadulca o rozpoczęcie nowego wątku, bo ten już
ciężki się zrobiłsmile

Kto się pąkał?
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 12.09.07, 20:16
      No ta hamerykańska chrzestna babcia. I stukała jeszcze, i inne
      brewerie wyczyniała.
      • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 12.09.07, 22:08
        Hihi, a przed pąkaniem kazała Dorotce popłukać wannę sterilem.
        Kociu powiedz, że dobrze, powiedz! Niech Ewa nie czeka i zadaje, bo zagadki
        stygną smile
        • kocio_pierzaczek Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 07:01
          Dobrze, dobrze. Aczkolwiek teraz to bym na wszystko się zgodziła,
          Groszko, bo białą noc miałam. A teraz niech Ewa zagadkę zaśpiewa.
          • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 08:18
            Śpiewać lubię, acz fałszuję nawet kotkinapłotki,muzykalność zero po
            prostu.
            Zagadka prosta: co chcieli sprawdzić Janeczka i Pawełek, pływając na
            sznurku?
            • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 10:02
              Falę wsteczną.

Skądinąd fajna i duża rzecz. Też bym pewnie już dawno do Szwecji
              wpław dopłynęła, gdyby nie łacha po drodze, na której postałam,
              odpoczęłam i jakoś wróciłam do Polski. Tylko po jaką cholerę wink)
              • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 10:58
                To może ja w zastępstwie powiem, że odpowiedź prawidłowa.
                • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 11:09
                  Rozumiem, że należy tu ustalić dyżury eksperckie, w braku
                  zadawaczasmile)

Co zawierał oprócz nazwy "Nowa Zelandia" list, pomyłkowo wysłany do
                  Anity?

• g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 12:34
                    Do dyżuru się nie nadaję, o czym świadczy ostatnia zagadkawink
                  • myszwkropki Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 14:55
                    Rozmaite skróty, liczby, nazwy geograficzne. To był spis znaczków z
                    kolekcji nieboszczyka Fiałkowskiego.
                    • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 15:14
                      Zapodawaczka poprzedniej dziękuje g0p0s0wi za wyrękę (bez odgryzania
                      palca serdecznego) i wzorcowe wywiązanie się z nagłego zastępstwa.
                      Teraz by się chyba kolejny ekspert dyżurny nadał...
                      • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 16:09
                        ewa9717 napisała:

> Teraz by się chyba kolejny ekspert dyżurny nadał...

Zadawaczka była na spacerze z psią a zagadka zdaje się do
                        najłatwiejszych nie należała. Myszwkropki wygrała smile)
                    • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 16:07
                      Brawo Myszowkropki !!
                      Dawaj zagadkę.
                      • myszwkropki Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 16:59
                        Gdzie była zameldowana Fela?
                        Proszę bardzo zastępców o weryfikację odpowiedzi, bo odwożę dzieci
                        do tyjatru smile
                        • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 18:52
                          U Justyny chyba?
                          • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 18:55
                            A potem "odziedziczyła" ją Agnieszka...
                            • myszwkropki Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 19:48
                              Mea culpa, nieprecyzyjne pytanie. Chodziło mi o Balbinę Felicję B.
                              • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 21:12
                                Jeśli to nie skleroza oczywiście, to była moją sąsiadką, na
                                Poleskiej smile))

Ale teraz to ja muszę poczekać na potwierdzenie, bo mam wątpliwości.
                                • myszwkropki Re: Supernowy wątek zagadkowy 13.09.07, 22:35
                                  Tak jest, brawo! Proszę uprzejmnie, zapodawaj zagadkę.
                                  • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 06:57
                                    Proszę wymienić przedmioty do dziurawienia, pięć sztuk proszę bez
                                    zwłoki smile)
                                    • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 13:10
                                      Muszelki na bułgarskiej plaży (szpilka+obcas), e to nie o to...
                                    • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 13:11
                                      A można uprzejmie prosić trochę dokładniej? Albo choć odrobinę łatwiejsze do
                                      zlokalizowania? Bo jednak jest dużo tego materiału i chyba już mi się szufladki
                                      mieszają, czy coś.
                                    • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 13:23
                                      O dziurawieniu bursztynow bylo, o tych kupowanych na worki blaszkach
                                      do ozdob tez bylo, o workach dziurawych ponczoch do repasacji tez
                                      bylo, o dziurawych pamieciach tez , dziur w parkanach nie wspomne
                                      i juz mam 5 sztuk.
                                      • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 14:32
                                        Tiaaa, tym razem ja zadałam niezwykle precyzyjnie pytanie wink)

Chodziło mi o coś zupełnie innego, o obsadki do szpikulcy, służących
                                        do przebijania opon, występujące we "Wszelkim wypadku": parasolkę
                                        Janeczki, ciupagę Pawełka, nogę stołową Bartka, szwedkę Stefka i
                                        parasol pana Wolskiego.

Asia, Twoim prawem zadanie zagadki, bo jednak to pięć dziurawieńsmile

Powinnam chyba zamknąć gębę w tym wątku.
                                        • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 18:16
                                          Ha! to ja zadam pecyzyjniuśko:
                                          Juz dawno temu, gdzies miedzy Wojtkiem a Markiem Gurua postanowila
                                          napisac traktakt i go nawet napisala.
                                          O czym byl owy traktakt i dlaczego go nie przeczytalismy ?
                                          • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 21:06
                                            Coś mi się mgliście majaczy, jak zwykle, strzelę więc - o tych, no, o wychodkach?
                                            • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 21:54
                                              Odpowiem po szwedzku, w slangu i fonetycznie:
                                              - neehee !
                                              czyli psinco wink)
                                              • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 22:05
                                                Też mi wychodki po głowie chodziły.
                                                No to strzelę z mańki: może o małżeństwie, a rzecz nie bardzo
                                                wypaliła z braku kwalifikacji zonijnych Gurui?
                                                • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 22:34
                                                  Ha ha, jak sie ciesze, ze trudna zagadke zadalam smile

Nie!!! ale blisko...i nie powiem z ktorej strony blisko.
                                                  Caly piatek i sobote przewaruje na forum...ale wam dopieke jak dlugo
                                                  sie da, ha ha smile
                                                  • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 23:08
                                                    O podrywaniu, ale byl juz przestarzaly w chwili pisania - chodzi o punkt
                                                    widzenia (przedwojenny) i zmiany w moralnosci.

Pozdrawiam

Woloduch
                                                  • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 14.09.07, 23:21
                                                    Mistrzu Woloduchu, zgadliscie na medal.
                                                    Zadawajcie brawurowo!
                                                  • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 20:00
                                                    Tak dobrze szło i zdechło?
                                                  • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 22:14
                                                    Ja to znam pod postacią: "Tak dobrze żarło i zdechło" smile)
                                                    Wołoduch śpi, dawaj zagadkę prawem kaduka smile)
                                                  • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 22:19
                                                    Woloduch zawsze tak robi...zniknie, a potem gada.. na nas.
                                                  • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 22:20
                                                    Co skonsumował dziadek (Guruowy, rodzony), wróciwszy do domu na bani?
                                                  • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 22:38
                                                    Boszeee dzwoni mi, jakieś, przepraszam, uszy uczciwszy pomuje, ze
                                                    ścierką do zmywania?
                                                  • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 22:41
                                                    Prawie. Zmywak (nie wiem, może w tamtych czasach funkcjonował tylko
                                                    w postaci szmaty?) i nie do końca zeżarł, jeno poszarpał, bo dziwnie
                                                    twardy jako sztukamięs mu się wydawał. Zaliczone.
                                                  • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 22:54
                                                    Skoro zaliczone z uwagami, to widzę, że pierwszy tom się kłania w
                                                    pas i pora przeczytać znowu smile

W związku z powyższym, w ramach umartwiania się oddaję Ci prawo do
                                                    ponownego zadania zagadki smile

(Po prawdzie odetnie mnie zaraz - o 23-ej od sieci i nie wiem czy
                                                    jutro wrócę - prace konserwacyjne się muszą różne odbyć).
                                                  • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 15.09.07, 23:14
                                                    No przecież zaliczone! Ale skoro już odetło, zadam warunkowo: jakie
                                                    wiadomości amputowało Gurui chwilowo (acz w newralgicznym momencie)
                                                    na egzaminie z historii architektury?
                                                  • woloduch1 Zagadka sadystyczna 16.09.07, 02:59
                                                    O Leonardzie da Vincim.
                                                    I nie czekajac na werdykt zadam zagadke sadystyczna. Sadystyczna dlatego, zem
                                                    sie nieco wnerwil. W razie braku poprawnej odpowiedzi przez 24 godziny zmienie ja.
                                                    A teraz zagadka sadystyczna:
                                                    W piatym tomie autobiografii (wydanie co najmniej drugie) jest fotografia Guruy
                                                    z laptopem. Jakiej marki jest ten laptop?

Pozdrawiam

Woloduch
                                                  • eulalija Re: Zagadka sadystyczna 16.09.07, 13:03
                                                    Mam wydanie pierwsze sad(((

A tak na marginesie, to jest draństwo. Kocham Guruę miłością wielką,
                                                    bezgraniczną. A tu mi takie świństwo się robi. Zdobyłam pierwsze
                                                    wydania, na kolejne tomy czekałam jak na rozżażonych węglach i co? A
                                                    trzeba było może olać, poczekać do 10-tego wydania, poprawionego,
                                                    uzupełnionego. Fe!
                                                  • woloduch1 Re: Zagadka sadystyczna 16.09.07, 17:19
                                                    Tez tak mialem. Dlatego teraz jestem szczesliwym posiadaczem tomu piatego w
                                                    dwoch wydaniach - pierwszym i trzecim.

Pozdrawiam

Woloduch
    • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 08:45
      Dell?
      • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 13:41
        A laptop, "który mistyczny wppływ wywierał na Roberta", jest w tomie
        V "Wtórna młodość". Posiadam na stanie, to i łatwo po obrazkach
        sprawdzić.
        • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 13:52
          Opis mam, zdjęcia nie sad(
          • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 17:22
            No to wspolczuje. Bez fotografii pozostaje jeszcze metoda strzelania w ciemno...

Pozdrawiam

Woloduch
      • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 17:16
        Nie Dell. Strzelaj dalej!

Pozdrawiam

Woloduch
        • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 17:54
          Fotografię mam ,alem Ździebko przyślepa: toshiba?
          • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 18:48
            Fotografii nie mam , a niech to cholera, ale pomieszam.
            Toshibe mialam wieki temu i ona byla dokladnie rozmiaru trzech i pol
            paczek tych dluzszych papierosow marki PRINCE. Odmierzalam
            papierosami, wiec wiem.

Czy wy o V tomie mowiac macie na mysli Aneks? To ja mam ten aneks
            bez laptopa crying(((
            • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 19:06
              Mowiac o piatym tomie mamy na mysli piaty tom. W pierwszym wydaniu nosil on
              tytul "Aneks. Wieczna mlodosc". Wydania drugiego nie jestem pewien. W wydaniu
              trzecim nazywa sie "Wtorna mlodosc". Warto kupic, bo tresc inna.

Pozdrawiam

Woloduch

P.S. A! I fotografia laptopa tam jest!

W.
          • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 19:01
            Przykro mi, ale to nie Toshiba...

Pozdrawiam

Woloduch
            • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 19:08
              Toz ja nie zgadywalam , tylko mieszalam ...smile)))
              Szkoda, ze nie Toshiba...piekne byly, malutkie , poreczne, ciezkie
              jak olow, ale im wybaczam smile))

Woloduchu ja nawet zdjecia nie mam ..tak muzom i sobie.. sie
              rozmarzam.
              • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 19:19
                No to co, ze mieszalas, a nie zgadywalas? Chlop strzela, a Pan Bog kule nosi...
                Moglas trafic fuksa... A swoja droga, to dzieciatko nie przywiozlo Ci z Krakowa
                piatego tomu? Baaaardzo powazne niedopatrzenie! Przynajmniej mialabys zdjecie...

Pozdrawiam

Woloduch
                • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 19:30
                  Matko swieta Piekutoska. Toz ja moglam se sama kupic gdybym
                  wiedziala ile trace sad(
                  A dzieciatku piorko wyrwe... ze sie samo nie domyslilo.

Pojecia nie mialam, ze trzeba sie uaktualnic...boze co za slowo, no
                  pojecia nie mialam. Trzeba bylo trabic, zanim sie za trudne zagadki
                  zadaje tongue_out

Gopos brawo!! Po kolorach, czy po bystrosci. Brawo!
        • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 17:55
          Wydawało mi się, że Dell ma logo EDell ('E' w lustrze), ale nie
          sprawdziłemsmile Może w takim razie IBM? Ale co robi czerwone przed
          niebieskim? Strzelam po raz ostatni: IBMsmile)
          • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 19:13
            Trafiony, zatopiony! Brawo, G0p0s! Tak jest, to jest IBM Thinkpad.
            Co do kolorow: czerwone "I", zielone "B", niebieskie "M". IBM juz dobrze ponad
            dziesiec lat ma takie samo logo umieszczone dokladnie w tym samym miejscu.
            Dlatego tez zaryzykowalem tak podchwytliwe pytanie (wiedzac, ze przeciez
            znajomosc wszystkiego wynika ze statutu, wszyscy znaja sie ... przynajmniej
            troche ... na komputerach i w koncu ktos trafi).
            Twoja kolej, G0p0s!

Pozdrawiam

Woloduch
            • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 20:26
              W Starym próchnie jest zdjęcie ze spotkania TWCh z Guruą. Druga
              persona od prawej, kto Ona? smile)
              • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 20:32
                A może ( z pewną taką niesmiałością) w ogóle ktoś napisze, kim są
                persony owe? Z prawa na lewo albo z lewa na prawo...
                • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 20:50
                  Druga od prawej za Krolowa, to nasza Ida smile) Ida do tablicy!
                  Kto byl, niech sie wysili na numerowana liste smile)
                  • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 21:09
                    O, tak! Niech się wysili, bardzo proszę.
                  • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 21:14
                    Zapisałem sobie na półprzylepku:
                    Smitte, Hotinhere, Dc33, April, Ida, Stara.gropa
                    Marella/Agata102
                    Druga od lewej N.N. smile)))
                    Asia wygrała!
                    PS
                    Nie byłem, ale przesłuchałemsmile
                    • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 21:16
                      Dc22, palec mi się źle ustawił, przepraszamsmile
                      • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 21:22
                        Dziękuję, sztuki nieliczne już poznam smile
                    • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 21:29
                      > Asia wygrała!

Co Pan powie!? Tak mi sie informacji Ewie udzielalo...wcale nic nie
                      zgadywalam.
                      No ale jak zgadlam, to niech se zadam, zupelnie od czapy wink
                      Z czego najdluzej sie smialam w Starym Prochnie ? Nie tylko ja, bo
                      jak sie okazalo, to luda mrowie sie przy tym usmarkalo.
                      Chodzi mi o jedno, slawne zdanie zaczynajace sie od :
                      - Dzieci....

( nie wiem czy mozna zadawac takie personalne zagadki...ale niech
                      tam..)
                      • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 23:10
                        ... czy ja mam na głowie perukę?"
                        Asiu, o to chodzi? Śmiałyśmy się z tego samego?
                        • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 23:15
                          Tak smile))
                          Do tej pory zastanawiam sie jak mozna tak dlugo smiac sie raz po raz
                          z tego samego.
                          Zadaj Grohus porzadna zagadke , a ja pojde sie wytrzec.
                          smile)))
                          • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 16.09.07, 23:43
                            smile))
                            Co można kupić w prezencie kobiecie taniego i niepotrzebnego?
                            • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 17.09.07, 00:00
                              Krem do golenia!

Pozdrawiam

Woloduch
                            • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 17.09.07, 00:04
                              Powiedza zesmy sie zmowily...a nich tam.
                              krem do golenia
                              Mocno sie ten krem zdeaktualizowal (fuj ale slowo) Dzis kobiety
                              potrzebuja depilatora (fuj jeszcze gorsze slowo)

Zadam pytanie zanim pojde w bety:

Na co wnuczka Monika zamienila " próchno w pretensjach"
                              a jak ktos nie wie, to co to sa wedlug niej "konskie kubły"
                              i "tureckie konie"
                              • asia.sthm Re: Supernowy wątek zagadkowy 17.09.07, 00:06
                                Oj !!!Przepraszam Woloduchu, nie bylo cie kiedy prztykalam.
                                Zadajesz Ty
                                • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 17.09.07, 00:39
                                  Mydło! Wtedy było mydło do golenia! Takie do myziania mokrym pędzlem celem
                                  zrobienia piany, i chyba o takie właśnie chodziło. Ale to drobiazg bez
                                  znaczenia, bo faktycznie, dowcip zupełnie się zdezaktualizował.
                              • woloduch1 Re: Supernowy wątek zagadkowy 17.09.07, 03:30
                                A co tam, odpowiem zeby miec pewnosc na prawo zapytania:
                                " próchno w pretensjach" to "kruche ciasto niezadowolone", natomiast "konskie
                                kubły" i "tureckie konie" to "kolejowe lapy".

Pozdrawiam

Woloduch

P.S. Mysle nad zagadka - bedzie trudna. Nadam przed pojsciem spac.

W.
                                • woloduch1 Trudna zagadka 17.09.07, 03:40
                                  W dniu 03.02.2001r. Pani Joannie skradziono samochod Toyota Avensis - tuz przed
                                  wyjazdem. W dniu 06.02.2001r. firma Volvo zaproponowala bezplatny wynajem
                                  samochodu ich produkcji na okres wyjazdu. Jaka droga oferta ta dostala sie do
                                  Pani Joanny?

Pozdrawiam

Woloduch
                                  • g0p0s Re: Trudna zagadka 17.09.07, 10:54
                                    Przez ówczesną stronę oficjalną?
                                    • woloduch1 Re: Trudna zagadka 17.09.07, 17:27
                                      A co to byla za strona?

Pozdrawiam

Woloduch
                                      • g0p0s Re: Trudna zagadka 18.09.07, 10:26
                                        www.chmielewska.art.pl
                                        Strona była o kilka długości lepsza od aktualnej (czytelniejsza).

Czyim i w jakim utworze ulubionym daniem był gruby plaster mortadeli
                                        z chrzanem, majonezem i ogórkiem?
                                        • ewa9717 Re: Trudna zagadka 18.09.07, 14:43
                                          Od pierwszego kopa pomyślałam o Janeczce, Pawełku i "Nawiedzonym
                                          domu", ale potem zwątpiłam, bo oni chyba raczej dużo musztardy...
                                          • g0p0s Re: Trudna zagadka 18.09.07, 14:51
                                            Zimno. Ta mortadela bez pieczywasmile
                                        • eulalija Re: Trudna zagadka 18.09.07, 15:20
                                          Z chrzanem, majonezem i ogórkiem to mi się najbardziej kojarzą
                                          parówki z "Depozytu". Przyszła żona z pasierbicą jadły i chyba nawet
                                          Bubla poczęstowały. Mortadela też gdzieś mi dzwoni ale strasznie
                                          cichutko.
                                          • g0p0s Re: Trudna zagadka 18.09.07, 15:27
                                            Psinco, niestety.
    • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 18.09.07, 15:31
      No dobra. Zagadka była perfidna, bo z Bułgarskiego bloczka. Joanna
      tak jadła. O następną zagadkę zagrajcie w marynarzasmile)
      • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 18.09.07, 16:25
        Przyznam, że zajrzałam, ale gdy od razu uciekłam, bo coś mi dzisiaj nie za
        bardzo na wątpiach i bałam się, że mnie zemgli od tej mortadeli smile
    • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 18.09.07, 20:09
      Marynarka wygrała! Wprawdzie prawem kaduka, ale skoro nie ma
      chętnych ...

Oto zagadka:

Proszę wymienić cztery "przedmioty" przyniesione przez Chabra
      podczas pierwszego rodzinnego spotkania.
      • lylika Re: Supernowy wątek zagadkowy 18.09.07, 20:42
        Czy chodzi o skarpetkę Pawełka? Jeśli tak, to jeszcze "przyniósł" samochód. smile) Więcej nie wiem.
        • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 18.09.07, 21:29
          Tatuś sam latał po łące, zeby schować, a Chaber przynióśł wszystko:
          krawat, skarpetki, chustki do nosa, a nawet samochód!
          • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 19.09.07, 08:59
            Lylika dobrze zaczęła ale komplet dała Ewa, sorry, że wczoraj nie
            odpowiedziałam ale ścięło mnie z nóg i padłam jak neptek.

Zagadkę zadaje Ewa.
            • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 19.09.07, 20:50
              Jaki znak rozpoznawczy narysował na oponach ten z Łomianek? I co to
              znaczy?
              • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 19.09.07, 23:14
                Kurczę, uczę się na pamięć i uczę, i odkrywam, że coraz więcej nie wiem.
                Pamiętam skrobanie karoserii, dwór przez o z kreską, dym, strzałkę, kratkę i
                szyfr, ale znaku na oponach nie mogę sobie przypomnieć, psia kość.
                • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 08:18
                  No trudno, to ja już powiem sad
                  Dwa małe znaczki, kółko z kropką, oznaczające znaczek stemplowany i
                  gwiazdka oznaczająca znaczek czysty.

Potwierdzenie proszę bez zwłoki smile)
                  • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 08:58
                    Ano! Zadajesz!
                    • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 09:34
                      Będzie trudne!

Do jakiej marki samochodu załatwił koła facet z MHZ-u w zamian za
                      pozytywną wzmiankę o jakim produkcie marki koreańskiej?
                      • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 10:40
                        Wardburg i nożyczki? Nożyczek jestem pewien, piękna scena z ich
                        prezentacją byłasmile))
                        • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 12:10
                          Wygrałeś wszystko, i samolot, i lotnisko, i butelki po winie, i
                          bilety po kinie smile)))

Zadawaj G0p0sie.
    • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 12:30
      Akcja których w których książkach zahacza o Mierzeję Wiślaną?
      • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 14:49
        Wielkie zasługi
        Mnie zabić
        Duża polka
        Złota mucha

Powyższe to pewniaki, niżej z wyjaśnieniem:

Autobiografia - o mierzei sporo jest.
        Drugi wątek - Kasia nad morze pojechała, może na mierzeję?
        Romans wszechczasów - tu pewna nie jestem ale jakoś marcową porą od
        morza jechała, to może i mierzeja właściwa.

I nad morzem dodatkowo:

Pech - Władysławowo
        Boczne drogi - Sopot, Władysławowo, Kołobrzeg
        Babski motyw - Kołobrzeg
        Więcej grzechów nie pamiętam smile
        • lylika Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 14:58
          Mózg elektronowy, tak się kiedyś mówiło na komputer. Pasuje do Ciebie jak ulał. smile)
          • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 15:26
            Ja po prostu kocham jej książki. Do tego stopnia, że zmusiłam się
            ostatnio do drugiego czytania "Lądowania" i "Bloczka" smile)
        • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 14:58
          Liczyłem na wpadkę z Mnie zabić, ale się nie doliczyłemsmile)
          Klask, klask!
          Wygrałaś zagadkę do zadaniasmile
          • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 15:28
            Nio, jak umiesz liczyć, to licz tylko na siebie G0p0sie wink)

Łatwe będzie:
            Jaki samochód kupiła Krystyna i co miał przyprowdzić jej mąż?
            • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 15:36
              Krystyn więcej niż jedna, ale z mężem chyba jednasmile
              Pierwszą połówkę odpowiedzi znam, drugiej nie.
              • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 18:59
                Nie ma tak, że fifty fifty, pół na pół, jeden zając, jeden wół.

Proszę szare komórki włanczać (skoro władza tak mówi, to chyba teraz
                tak trzeba pisać).
                • lylika Re: Supernowy wątek zagadkowy 20.09.07, 21:03
                  Mądralek z fabryki lalek. smile
                  Jak się zadaje, to się wszystko wie a jak się odgaduje, to niekoniecznie. smile)
                  • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 21.09.07, 06:50
                    lylika napisała:

> Mądralek z fabryki lalek. smile

No dobrze, niech Wam będzie wink

Albo samochód Chabrowiczowej albo Chabrowicza (ten przyprowadzany,
                    bo że fiatem do ALgierii pojechał, to każda jołopa wi!).
                    • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 21.09.07, 10:48
                      Kryśka kupiła najchętniej kradzionego Golfa, stary miał kupić Volvo?
                      • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 21.09.07, 13:59
                        No! Jak pomyślisz to masz w komplecie wink))
    • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 21.09.07, 14:03
      No to jak się nazywał Ten Pan?
      • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 21.09.07, 14:22
        Ten Pan? Tamtego znam z nazwiska, tego niestety nie wink)
        • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 21.09.07, 14:25
          Numizmatyk, ale to nie nazwisko, tylko podpowiedźsmile
          • myszwkropki Re: Supernowy wątek zagadkowy 23.09.07, 21:25
            Ten Pan Lipski, szukał bułgarskiego bloczka.
            • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 24.09.07, 11:07
              Mysz wygrała! I zadaje zagadkę.
              • myszwkropki Re: Supernowy wątek zagadkowy 24.09.07, 22:54
                Kto był mężem żony-drapaka?
                • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 25.09.07, 11:23
                  Topielec, ale to już wdowy-drapaka. Nie pomnę.
    • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 25.09.07, 11:30
      Florian mu było.
      • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 25.09.07, 11:51
        Oczywista prawda i Groha zagadkujesmile
    • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 25.09.07, 12:26
      To trochę z innej mańki:
      W jaki sposób, według starszego Gururzątka, można było naocznie się przekonać,
      co to jest szał?
      • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 25.09.07, 14:06
        Strasznie mnie ten drapak zabolał, dzwoniło i dzwoniło, a
        przypomnieć się nie dało smile

Szał naocznie i pewnie nausznie nożna było obserwować, jak się
        chciało "świętą" walizkę Guruy pożyczyć.
        • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 11:22
          Ktoś klepnie Eulaliję? Nie klepnie, bo klepnie, tylko że berek i
          zadajesmile
    • groha Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 11:34
      O jejuniu, znów o tym zapomniałam - klep, klep, Eulalijo! Raz, dwa, trzy, i za
      da jesz te raz Ty! smile
      • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 12:34
        Okrętka o świcie poszła do lasu, gdzie zobaczyła upiora. Po co
        poszła?

• ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 12:53
          Narwać pokrzyw?
          • eulalija Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 13:01
            Brawo, pokrzyw dla raków, wprawdzie naciąć, ale nie pytałam o
            szczegóły wink)

Dawaj zagadkęsmile
          • stara.gropa Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 13:02
            Zrobić siusiu?
            • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 13:10
              Żeby zostać przy upiorach dziennych w lasach: kogo jeszcze morda
              leśna prześladowała lata całe?
              • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 13:21
                Elę Burską.
                • ewa9717 Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 13:27
                  Elunię. Kto to widział tak spaskudzić Eleonorę smile))
                  • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 13:55
                    Czyli co, lądowanie z podpórką, ale uznane?
                    Jaki produkt spożywczy ostatecznie zadecydował o rozwodzie bohaterki
                    poprzedniej zagadki?
                    • stara.gropa Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 14:01
                      Makaron po przejściach.
                      • g0p0s Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 14:12
                        JKM jak zwykle ma racjęsmile)
                        • stara.gropa Re: Supernowy wątek zagadkowy 26.09.07, 14:23
                          To zadam zagadkę w nowym wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka