the_dzidka 09.06.08, 21:54 Kupiłam taką dużą, idiotka. A ja mimo wszystko nie wołoduch. Jem saute, jem podziabane z jogurtem, jutro zrobię koktail... Co jeszcze można zrobić z pięknymi truskawkami, co nie byłoby zbyt kaloryczne?... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_dzidka Re: Łubianka truskawek 09.06.08, 21:58 Kompotów to ja nie bardzo... Truskawki z twarożkiem?... Odpowiedz Link
lylika Re: Łubianka truskawek 09.06.08, 22:02 the_dzidka napisała: > Kompotów to ja nie bardzo... Truskawki z twarożkiem?... ... Mogą być z twarożkiem. Mogą być też pokrojone z sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Odpowiedz Link
lylika Lin w śmietanie. 09.06.08, 22:00 A za mną chodzi od kilku dni lin w śmietanie. Dziś wieczorkiem nie wytrzymałam. Pojechałam do Arkadii i zakupiłam świeżego lina. Sprawiłam, nasoliłam, skropiłam cytrynką i wstawiłam do lodówki. Jutro będzie na obiad. Odpowiedz Link
lylika Re: Lin w śmietanie. 09.06.08, 22:04 the_dzidka napisała: > O której podajesz do stołu? > ... U mnie obiad zasze jak u Anglików herbata. O piątej. Odpowiedz Link
edyta95 truskawki 09.06.08, 22:13 u mnie jutro na obiad kluski z truskawkami, a na deser z okazji urodzin Tatusia tort z truskawkami i ananasem. Tort dietetyczny, biszkopt jest bez tłuszczu, a bita śmietana prawie bez cukru. Myślę że można to uznać za danie light. Odpowiedz Link
lylika Re: truskawki 09.06.08, 22:16 Tatusiowi życzenia proszę przekazać. A te kluski to własnej roboty? Odpowiedz Link
edyta95 Re: truskawki 09.06.08, 22:19 Malma sama je robi albo jakaś inna dobra kobieta. Własnej roboty niestety nie, czasu czasu brakuje Odpowiedz Link
lylika Re: truskawki 09.06.08, 22:25 Czasami też Malma mi robi makaron, ale dziś był rosół z prawdziwej kury, więc zrobiłam własnoręcznie makaron, a że nie umiem zrobić mało, to nadwyżka właśnie się suszy. Przyda się do następnego rosołu. img161.imageshack.us/img161/5724/080609makaron003du7.jpg Odpowiedz Link
edeka5 Re: truskawki 10.06.08, 20:17 edyta95 napisała: > Tort dietetyczny, > biszkopt jest bez tłuszczu, a bita śmietana prawie bez cukru. Myślę > że można to uznać za danie light. Właśnie wróciłam ze szkolenia - nie ma dań light, najwyżej może być lekkie. Ale nie jestem pewna czy to nie będzie już oświadczenie żywieniowe i trzeba sprawdzić, czy jest takie w rozporządzeniu Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Łubianka truskawek 09.06.08, 22:34 Alkohol to puste kalorie. Nie kuś, szatanie, zwłaszcza w taką kanikułę. Odpowiedz Link
spoko_kolarz Re: Łubianka truskawek 10.06.08, 06:12 Moja babcia zrobiła ostatnio wypasione ciasto. Spód: biszkopt, góra: zagęszczone mleko zmiksowane z galaretką i do tego truskawki, świeże, prosto z pola. Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Łubianka truskawek 10.06.08, 06:33 moja mama też taki robi, ta góra to jest ptasie mleczko, ja tego nie lubie, za słodkie. Ja robię zwyczajnego biszkopta, otaczam truskawki w mące i wrzucam do ciasta i pieką. Możesz zrobić też naleśniki. Usmaż cienkie naleśniki, zrób truskawki tak jak na koktajl, tyle żeby to bylo gęste. Smaruj tym kremem, zwijaj w trókąty, ubij śmietane, przekrój truskawki na polówki, udekoruj i smacznego. Notabene to mój dzisiejszy obiad. już teraz zrobiłam ciasto. Polecam żeby bardziej wyrosło pół łyżeczki proszku do pieczenia, zawsze daje torebkę cukru waniliowego małego i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wychodzą pulchniutkie. Ale te słodkości tylko do słodkich nadzień. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Łubianka truskawek 10.06.08, 08:36 Puchowy krem truskawkowy na białkach i śmietanie. W oryginale podaje się łyczeczkę na herbatniczku. Ja wolę łyżką stołową prosto z michy. Jak zemdli popić wodą i dalej jazda! Solić kalorie! Odpowiedz Link
lylika Re: Łubianka truskawek 10.06.08, 09:31 Wiem, że w większości nie lubicie zup owocowych, ale u mnie będzie dziś chłodnk truskawkowy. O taki: 1 kg truskawek 4 szklanki wody 5 czubatych łyżek cukru pół szklanki śmietanki kremówki groszek ptysiowy Z kilograma umytych truskawek odłożyć 6 sztuk. Pozostałe truskawki pozbawić ogonków, podzielić; z 2/3 ugotować kompot, dodając wodę i cukier. Przecedzić do drugiego garnka, truskawki wyrzucić. Do kompotu dodać śmietankę, wymieszać i ostudzić. Pozostałą 1/3 truskawek dobrze zmiksować i połączyć z zimnym kompotem, wymieszać. Do miseczek lub dużych filiżanek wkroić po jednej truskawce, wlać chłodnik, dodać groszek ptysiowy. Z tej proporcji wychodzi 6 dużych filiżanek. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Łubianka truskawek 10.06.08, 10:03 Noooo! Pycha! A jeśli zupę zrobimy gęstą to można nią polać ryż na mleku albo makaron. Mmmmmmmmmniam! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Łubianka truskawek 10.06.08, 10:10 Apropos makaronu z truskawkami przypomniało mi się dzieciństwo...Babcia robiła małemu Ksysiowi pyszną owsiankę na mleku, która była posypana centymetrową warstwą startej czekolady...do tego kogel mogel z kakao z czterech jajek co najmiej... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Łubianka truskawek 10.06.08, 20:25 Ja na dobre rzeczy mam nadal. Niestety. A truskawki wciepuję po odszypułkowaniu do malaksera, w pojemniki i do zamrożenia. Do wykorzystania róznorodnego, a i sezon na wszystko czerwone skutecznie wydłuza. Odpowiedz Link
lylika Re: Łubianka truskawek 12.06.08, 12:22 Właśnie kupiłam łubiankę truskawek. Ludzie... jak one pachną, aż się rozlega. Żadne truskawki na świecie tak nie pachną jak polskie! Najbardziej zdziwiona i zawiedziona byłam w Hiszpanii. Tamte truskawki wcale nie pachną i mają "mączysty" smak, są prawie bez soku. Odpowiedz Link
ter.eska Re: Łubianka truskawek 12.06.08, 19:36 wlasnie skonczylam konsumpcje truskaweczek ze smietanka,mniam... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Łubianka truskawek 12.06.08, 22:04 > Właśnie kupiłam łubiankę truskawek. Ludzie... jak one pachną, aż się rozlega. W jednej reklamie było: "Świeży zapach w krąg rozbrzmiewa" DDD Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Coś takiego dzisiaj wykombinowałam 12.06.08, 22:03 Dzisiaj zrobiłam taki obiadodeser: Koktajl truskawkowy: Truskawki i kefir (jogurt) w dowolnych ilościach, byle w proporcji objętościowej 1:1. Zmiksować, dosłodzić wg uznania. Schłodzić (jeśli ingrediencje nie zostały schłodzone uprzednio). Pokroić w plasterki ocalałe truskawki, dorzucić do koktajlu w dużych ilościach. Dorzucić, w porywie fantazji, dużego kleksa ze śmietany albo z bitej śmietany - z gałązką mięty. Smacznego! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Coś takiego dzisiaj wykombinowałam 13.06.08, 11:15 Truskawki uszami mi już wychodzą ale się uwziąłem i mam zamiar dowitamizować się po czubek. Odpowiedz Link
anmanika Re: Coś takiego dzisiaj wykombinowałam 13.06.08, 11:30 Tez sila sugestii kupilam lubianke, mam nadzieje, ze ktos mi w jedzeniu pomoze. Ja ortodoksyjnie corocznie jem je na jeden sposob: zbeltane z serkiem Danona o smaku biszkoptow. Mieszanka silnie uzalezniajaca. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Coś takiego dzisiaj wykombinowałam 13.06.08, 12:36 Jest jeszcze wersja luksusowa tej mieszanki. Na wierzch masy truskawkowo-serkowej wiórki czekolady. Truskawki maczane w polewie czekoladowej też są niezłe. Odpowiedz Link