Dodaj do ulubionych

Gang geriatrykow

13.07.09, 13:53
Co jakis czas mowimy o nietypowych sposobach spedzania jesieni zycia na
rozbojach i kradziezach, np. tu,
w
czytelni marcowej
, tymczasem ten styl zycia stal sie niebywale popularny.

Dzisiejsza "Rzeczpospolita" donosi o Gangu geriatryków:
"Grupa niemieckich staruszków, która straciła 3,3 miliona euro oszczędności,
pod koniec czerwca porwała i torturowała swojego doradcę inwestycyjnego./../
Przetrzymywali bankiera pół- nagiego, przywiązanego łańcuchami do ściany
piwnicy. Przez cztery dni bili go nogą od krzesła, przypalali papierosami i
głodzili
. Ponieważ mimo tortur wciąż twierdził, że nie jest w stanie
odzyskać straconych pieniędzy, do porywaczy dołączyła para emerytowanych
lekarzy z sąsiedztwa. – Zaostrzyli metody przesłuchania
. Grozili, że mnie
zabiją. Byłem pewien, że nie wyjdę stamtąd żywy – wspomina bankier."

Napastnikow tlumaczy psycholog kliniczny:
"/.../zachowanie tych ludzi jest w pewnym sensie zrozumiałe. Osoby starsze
mają na ogół bardzo silną wiarę w system sprawiedliwości. Mają konserwatywne
poglądy i wierzą w prawo. Kiedy system odwraca się nagle do nich plecami i nie
chce im pomóc, czują się straszliwie oszukani. Im większa wiara w system, tym
większe rozczarowanie – tłumaczy „Rz” psycholog kliniczny z Uniwersytetu w
Bonn prof. Rainer Banse. Według niego, kiedy ludzie tracą zaufanie do systemu,
przestają przestrzegać jego reguł."

www.rp.pl/artykul/2,333148_Polowanie_na_szefow_i_bankierow.html
Pomijajac watek humorystyczny, to zaczyna wygladac na poczatek rewolucji
obyczajowej. Spoleczenstwa sie starzeja, a takiego staruszka to pewnie nie da
sie osadzic w wiezniu, bo stan zdrowia nie pozwoli.
Gdyby tak wymyslec jakis plan, ktory polegalby na walce o sprawiedliwosc, to
ma to duze szanse powodzenia.
Co to takiego mogloby bycsmile?
Obserwuj wątek
    • stara.gropa Re: Gang geriatrykow 13.07.09, 14:01
      Grupa niemieckich staruszków - torturowala.

Nic dziwnego, przypomnieli sobie co robili w młodości.
    • groha Re: Gang geriatrykow 13.07.09, 14:51
      Oj tam, kilku zdesperowanych i krewkich emerytów i od razu takie wielkie halo.
      Ciekawe - dlatego, że starzy, czy dlatego, że Niemcy, he he. Bo mam wrażenie, że
      u nas o wiele młodsze gangi robią takie rzeczy codziennie za o wiele mniejsze
      pieniądze i nawet nikt się nie obejrzy. A już wiele, wiele lat temu, ś.p. Jonasz
      K. pytał: ciekawe, czy coś się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy
      wkurzeni?
      P.S. Gropo, nie dajmy się zastraszyć i nie zapominajmy o naszych, emeryckich
      planach ograbiania księgarń. Też będziemy gang geriatryków, a co!
      • romy_sznajder Re: Gang geriatrykow 13.07.09, 15:08
        > o wiele młodsze gangi robią takie rzeczy codziennie za o wiele mniejsze
        > pieniądze i nawet nikt się nie obejrzy.

Totez wlasne o tym pisalam. Mlodsze gangi naturalnie sie potepia, sa ladne
        paragrafy i ewidentne wartosciowanie: mlode gangi - zle gangi. I to pasuje do
        porzadku swiata.
        A geriatrykow usprawiedliwiaja psychologowie spoleczni i to jest rewolucyjne.

• groha Re: Gang geriatrykow 13.07.09, 15:28
          >I to pasuje do porzadku swiata.

Romy, myślisz, że na tym świecie jest jeszcze jakiś porządek? Och, to super! Bo
          jako geriatyk in spe chyba nieco zaczynałam w to wątpić, ale Tobie bardzo
          chętnie wierzę i podniesiona na duchu dziękuję Ci bardzo smile
          • romy_sznajder Re: Gang geriatrykow 13.07.09, 15:33
            A potem bedzie, ze podjudzam do rozbojusmile, bo wiadomo, czy sie konczy taka
            wiara. A zatem do zobaczenia na przestepczej sciezcewink
            • groha Re: Gang geriatrykow 13.07.09, 15:42
              Się nie boj, na mnie będzie, że demoralizuję młodych, a to jeszcze gorsze, hihi.
              Ale jeśli psychologowie już usprawiedliwiają takie różne starcze wyskoki, to nie
              ma rady, trzeba będzie korzystać wink
    • romy_sznajder Samobojstwo ze starosci 15.07.09, 15:15
      W dziesiejszej Polityce tekst odmienny w wymowie, o samobojstwach ze starosci. Wstrzasajacy.
      Fragmenty:

"- To jest u nas wciaz temat wstydliwy. z prawie 4tys. samobojstw w ub. roku co piate popelnily osoby z tej grupy wiekowej
      (po 60r.z. - przyp. moj). Bylo ich niemal tyle, co samobojcow w przedziale 15-30 lat.

/.../
      82-letnia Anastazja trafila do jednego z domow opieki w Dolnoslaskiem na prosbe wlasna i swoich dzieci. Miala emeryture i mieszkanie. Lokal zostawila rodzinie. Umowili sie, ze jak wnuczka wyjdzie za maz, babcia wroci do swojego domu (...) Tamtego dnia była w dobrym humorze. To zapamietali wszyscy. (....) Rodzina do dzis nie odebrała z domu opieki jej rzeczy.

Prof. Brunon Hołyst, kryminolog i suicydolog zbadal wiele przypadkow, gdzie starszy schorowany czlowiek sam sie zabił, zeby nie być ciezarem dla najblizszych. - Spotkałem sie z taka sytuacja. Corka pyta matke: kiedy pojedziemy na narty w Alpy? A matka: widzisz, ze nie mozemy, musze sie opiekowac dziadkiem. Dziadek, 90-letni staruszek, przypadkiem to uslyszal. I nastepnego dnia popelnil samobojstwo."

Cdn
      • ewa9717 Re: Samobojstwo ze starosci 15.07.09, 15:19
        Jeszcze nie czytałam, ale Polska to rzeczywiscie nie jest kraj dla
        starych ludzi...
      • romy_sznajder Re: Samobojstwo ze starosci 15.07.09, 15:19
        cd

"/..../
        W niektorych plemionach pierwotnych samobjstwa starych ludzi byly zrytualizowane. Wsrod mieszkancow wysp Tikopia na Pacyfiku zwyczaj ten przetrwal do dzis. Wspolczesnie wszystkie religie potepiaja popelnianie samobojstwa. Ale pojawilo sie zjawisko ageizmu (ang. age-wiek) - spolecznej niecheci do osob starszych. Wg Brunona Holysta to sprawa kulturowa. Media alarmuja, ze mlode pokolenie musi utrzymywac emerytow i rencistow. - -Mlodych to denerwuje, a starszych jeszcze bardziej doluje.

Najnizszy wskaznik samobojstw ludzi starszych maja dzis panstwa, gdzie przetrwaly tradycje wielopokoleniowych rodzin mieszkajacych razem - Wlochy, Grecja, Portugalia. Najwyzszy wskaznik jest w niektorych krajach postsowieckich, ale takze w Austrii i Szwajcarii. Polska jest posrodku statystyk, ale liczba samobojstw wsrod seniorow stale rosnie. Ich detrminacja jest ogromna. Ponas 80-letnia staruszka spod Radomia kladla glowe na torach dwa razy. Za pierwszym razem uratowali ja przypadkowi przechodnie. Za drugim - zniesli z torow sokisci. W kronice wydarzen zapisano, ze nie spowodowalo to opoznien w ruchu pociagow. Na razie przebywa w szpitalu psychiatrycznym.

/.../
        Wazna role w miekkim ladowaniu seniorow pelnia uniwersytety trzeciego wieku. Jest ich 200, skupiaja okolo 60tys. sluchaczy. Ludzi starszych integruja kluby seniora. Ale z czasem staja sie zamknietymi klubami dobrych znajomych. "Kiedys poszlam do klubu na ul.Mlynskiej. Towarzystwo wzajemnej adoracji zdziwione moja wizyta oznajmilo mi od wejscia, ze wycieczek nie organizuja, zajec nie prowadza, komputer jest tylko dla czlonkow, nauki obslugi tez nie ma. Mozna jedynie wypic kawe i przejrzec gazety" - zali sie w internecie seniorka Sandra.
        /.../"

Jerzy Danielewicz
        "Kochani, dopuszczam sie przestepstwa"
        "Polityka" Nr 29
        18 lipca 2009
        • romy_sznajder Re: Samobojstwo ze starosci 21.07.09, 11:57
          Calosc: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,97659,6832836,Kochani__dopuszczam_sie_przestepstwa.html
          • groha Re: Samobojstwo ze starosci 21.07.09, 14:47
            > Media alarmuja, ze mlode pokolenie musi utrzymywac emerytow i rencistow. -
            -Mlodych to denerwuje, a starszych jeszcze bardziej doluje.

Niestety, mnie ten argument wkurza do białości zamiast dołować, a to znaczy, że
            prędzej zrobię krzywdę temu dziennikarzowi, co podnosi taki alarm, niż sobie, to
            pewne. Ale nie ma co szklić, że w przeciwieństwie do poprzedniej, ta akcja
            medialna może okazać się wyjątkowo i wręcz przerażająco skuteczna, jak widać.
            • romy_sznajder Re: Samobojstwo ze starosci 21.07.09, 15:06
              Jesli Cie wkurza, to zaliczasz sie do frakcji mlodych: ["-Mlodych to denerwuje,
              a starszych jeszcze bardziej doluje"]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka