stara.gropa 08.09.09, 13:45 Odłóżmy do lamusa tamten wątek, może zagadki które nie zostały rozwiązane same się rozwiążą. Oto najnowsza: Na kogo podobno był donos, ze ma ratlerka i nie płaci podatku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 20:11 Kochani, jestem rozczarowana. Nikt? Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 20:17 Przepraszam bardzo, ale czy to jakiś zagadkowy strajk, bojkot, czy tylko zwykła niechcica? Bo widzę, że zatkało się już całkiem na amen. To strzelę, żeby tak cicho nie było: niewątpliwie donos był na właściciela tegoż uroczego czworonoga. Wiem, wiem - niewypał to, albo zwykły kapiszon. Ale miałam dobre chęci, naprawdę. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 20:19 Ja tylko jestem pewna, że o tym czytałam. Ale dalszą wiedzę kryje mrok. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:23 Czy mozesz Kociu rozwinąć swą myśł? Kto był babą? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 20:30 Cha, cha i tu się mylisz Groho. Ewo, na pewno o tym czytałaś, zagadka wszak pochodzi z dzieła Guruy Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 20:34 A tak swoją szosą, całe szczęście, że ten donos był tylko podobno, bo w ogóle donosić na kogokolwiek bardzo brzydko jest, a na takie niewinne zwierzątko o posturze przestraszonej myszy, to już ostatnia granda i paskudne świństwo, naprawdę. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 20:39 Przynajmniej donosiciel miał pewność, że się ratlerek nie odgryzie. Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:10 I tu się mylił, bo psina może i wyjątkowo nędznej postury, ale koło ludzkich kostek działać znienacka całkiem wprawnie potrafi, a ząbki ma takie, że wchodzą w ciało, jak w masło... Dobra, tak tylko zbaczam na manowce, bo o tym donosicielu nie mam nic do powiedzenia. Za Chiny nie kojarzę takiego padalca. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:18 Zaraz, zaraz, pytanie brzmiało na kogo był donos, a nie kto donosił. Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:35 O przepraszam najmocniej, najwyraźniej coś mi się po...piętroliło. A o właścicielu ratlerka mogę długo, owszem, bo słyszałam, że różnie o nich gadają, ale będę nikomu tak jechać po nazwisku, w życiu. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:42 Dla utrudnienia dodam, że osoba na którą był podobno donos naprawdę nie miała ratlerka. A w ogóle to były dwie osoby. Wszystko jasne? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:45 bo to byl pinczer...i dlatego nikt nie moze zgadnac... Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:48 Już myślałam, że coś mi się kojarzy a tu pudło. Baba pudło i ratlerek pudło. Chłop z rotweilerem już prędzej. Królowo Joanno, zadaj jakąś łatwiejszą zagadkę, bo mózg mi się zlasował i skurczył do rozmiarów ratlerka. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:55 Mam wątek skasować? Poszlaki są następujące: donos zrobiono na dwie osoby, one nie miały psa, okazało się że donos był fałszywy i osoba, która przyszła sprawdzić wszystko też była fałszywa. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 21:56 Jak to robisz, Gropo, że ja po wyjaśnieniach coraz ciemniejsza? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:00 To ułatwiam dalej , peruka też miała znaczenie w tej książce. Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:06 Ty to umiesz zadawać zagadki! Co podpowiedź, to ciemniej pod latarnią. Peruka z ratlerkiem nie kojarzy mi się absolutnie. Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:09 Ale już wiemy, że peruka istniała naprawdę, a ratlerek był tylko domniemany, zawsze to coś. Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:16 Pewnie, że coś. Dla kogoś, kto wie. Ty wiesz, a ja jak tabaka w rogu. Wniosek: Wcale nie znam twórczości mojej Idolki. "Po łebkach" czytałam i teraz mam za swoje. Kajam się i wstydzę. img180.imageshack.us/img180/9569/090908kawiarnia001.jpg Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:21 Co by tu jeszcze dodać dla ułatwienia? Volvo, morze, pieniądze, miłość, policja, Joanna. No to opowiedziałam już całą książkę. Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:32 >No to opowiedziałam już całą książkę. Powiem więcej: i to chyba nie jedną. Zdolna jesteś niesłychanie, Gropo - jedno streszczenie, a książek pasujących do niego, jak naprał Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:38 Po ostatnich podpowiedziach Gropy nie pozostaje mi nic innego jak się obwiesić. Jak ci skazani w doskonale strzeżonych więzieniach. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:41 W Piaskach, w pensjonacie ten pinczer mial byc w peruce. On mi tylko do Piaskow pasuje Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:46 Nie! Błagam nie wieszajcie się. dalsze wskazówki: Warszawa, Mokotów, deska do prasowania, maszyna do pisania. Asiu, tego ratlerka nie było, ani w Piaskach ani nigdzie indziej. Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:51 Padłam trupem przy maszynie do pisania. Teraz zbierajcie moje szczątki. Sama nie dam rady. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 22:52 Na Dolnej byl? A to cholera! I podatkow nie placil! Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 08.09.09, 23:18 To ja, w tej sytuacji, do łoża się udaję. Ulicę Dolną opuszczam, jamnika też. Królową pod nóżki obłapiam i żegnam się ze wszystkimi z forum. Pa... Odpowiedz Link
meduza7 Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 08:47 Wymienione przedmioty kojarzą mi się z Romansem wszechczasów, tam również występowały różne osoby, które nie były sobą i peruka również odgrywała tam sporą rolę. Aczkolwiek ze zwierzątek we wspomnianym dziele pamiętam jedynie angorskie krokodyle trące marchew na tarce. Więc prawdopodobnie trop jest błędny... Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 12:06 Basia i Roman Maciejakowie zostali posądzeni o unikanie płacenia podatku za ratlerka przez człowieka, który przyszedł po paczkę dla kacyka. To znaczy niby przyszedł po paczkę. Więcej szczegółów nie kojarzę. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 12:15 Brawo. Dodam tylko, że to fałszywi państwo Maciejak zostali posądzeni o niepłacenie podatku. A wszystko odbyło się tak: "- Słuchaj, był tu jakiś - powiedział niespokojnie - Przyszedł z walizką i chyba się wygłupiłem, bo spytałem, czy pan po paczkę, zdziwił się, jaką paczkę i spytał, czy mamy psa. Pdobno ktoś doniósł, że mamy ratlerka i nie płacimy podatku. Słuchaj, czy Maciejakowie mają ratlerka?" Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 19:44 Dawaj zagadkę Kurcgalopku, bo jak nie, to zadam następną Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 20:32 jestem, jestem Kto i przez kogo został umieszczony w szpitalu pod fałszywym nazwiskiem? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 21:28 Alicja została umieszczona w szpitalu pod fałszywym nazwiskiem przez Gunnara. Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 21:37 Gropo, jak zwykle masz rację Zadawaj! Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 21:40 To zadaję. Kto według Joanny powinien mieć gabinet z przedwojennym biurkiem w trzypokojowym mieszkaniu? Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 23:19 Obecna! A tego, no... Niezbyt przytomna, powiedzmy delikatnie. Ale z góry się zgadzam. I też uważam, że powinnam mieć gabinet z przedwojennym biurkiem w 3-pokojowym mieszkaniu, serio, serio. Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 09.09.09, 23:22 Jak to nikt? Siedzę i dumam. Jak wydumam to wysiedzę, albo odwrotnie. Albo coś w podobie... jak mawiała moja praprababcia. Jej Królewska Mość niech się nie turbuje. Zgadnie ten lub ów. Zgadnie prędzej czy później. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 10.09.09, 06:57 Stawiam na później, bo Gropa ma cos takiego, że jak zada, głupiejemy Nic to, strzelam po raz pierwszy: Marek, Bożydar, Przemysław czy jak mu tam było temu gachu? Odpowiedz Link
xkropka Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 09:04 Gropo, przyznaj się - Romans czytasz, bo to o Marku przecież. I do kompletu piękna żona, brunetka z kokiem ubrana w coś zielonego. A nad zagadką muszę pomysleć. Odpowiedz Link
xkropka Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 09:08 Już wiem - na kim ubranie szybko wysychało i dlaczego. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 10:02 Na facecie w wytwornym, białym garniturze.Skoczył do basenu ratować Joannę.Szybkie schnięcie garnituru wskazywało na tworzywo sztuczne Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 10.09.09, 13:26 Do takiego przedwojennego biurka to te trzy pokoje też powinny być przedwojenne. Dla równowagi użytkownik(czka) takoż nie może być młodzieżą. Ale kto zacz, w tej chwili nie wiem... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jeszcze nowsze zagadki 10.09.09, 14:33 Wymarzeniec temu gachu bylo, ale po co by mu wciskac przedwojenne biurko, to piorun wie.. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 14:25 Prawowitej zadającej odstąpie miejsce przy pierwszej okazji, ale tak dla zabicia czasu: kto zawodowo parzył herbatę i gdzie? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 14:58 Hmmm... w Nieboszczyku mężu była taka sekretarka, do której obowiązków należało parzenie herbaty prezesowi i pracownikom. W osobnych czajniczkach. Następnie w dość dramatycznych okolicznościach wydało się, kto podpija herbatę szefowi. O to chodzi? Ale imienia tejże damy nie pamiętam... Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 15:06 Zawodowa herbaciarka występuje też chyba we "wszystkich podejrzanych", o ile mnie pamięć nie myli. Zresztą, wtedy w większości biur była kuchenka i specjalny etat do obsługi czajnika, wiadomo. I pewnie dlatego nie było bezrobocia Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 15:09 Ta sekretarka mi umknęła..., ale ona tak w pakiecie tę herbatę produkowała. Postać o którą chodzi ma nazwisko. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 16:51 To zaległe pytanko Który utwór występuje samodzielnie lub jako część innego utworu Pani Joanny. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Jeszcze nowsze zagadki 11.09.09, 18:48 O ile pamiętam, to coś z cyklu o Teresce i Okrętce - Duch bodajże? Raz jako samodzielne opowiadanie, a raz jako część "Ślepego szczęścia". Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 12.09.09, 08:02 Nie powiniena Mnie się ona podoba w wersji: pani Gleba. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Jeszcze nowsze zagadki 12.09.09, 22:51 A Lylika nie powinna czegoś zadać? Ona też zgadła, tylko się jakoś wątki rozlazły. A moja zagadka brzmi: w co się zamienił ząb Joanny? Odpowiedz Link
ania_m66 Re: Jeszcze nowsze zagadki 13.09.09, 11:16 w odbitke czegos podobnego do podwedzonej mapy (na ktorej miejsce podlozyla zab) z gmatwanina kreseczek, ale mniej gesta. no bo chyba chodzi o "szajke bez konca"? Odpowiedz Link
hortensja66 Re: Jeszcze nowsze zagadki 13.09.09, 12:43 Zdaje się że to było drzewo genealogiczne. Nie pamiętam tyko czyje. Odpowiedz Link
hortensja66 Re: Jeszcze nowsze zagadki 16.09.09, 09:41 Lyliko, zdaje się że masz zaległą zagadkę do zadania. Hm, zagadkę do zadania, coś mi tu w polszczyźnie zgrzyta Odpowiedz Link
aganoreg Re: Jeszcze nowsze zagadki 18.09.09, 11:31 Lyliko, czekamy. A zagadka do zadania to chyba poprawnie? Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 18.09.09, 13:19 Dlaczego kilkanaście osób demonstracyjnie jadło jabłka? Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 18.09.09, 13:32 Bo opony już się spaliły a kijaszki połamały? E, to chyba nie ta demonstracja Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 18.09.09, 13:50 W celach edukacyjnych, ale proszę trochę uściślić. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 18.09.09, 13:49 Chcieli obniżyć poziom krwi w alkoholu? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 18.09.09, 13:50 I czy my też będziemy to robić w grudniu? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 18.09.09, 14:36 Oraz w celach zacieśnienia konkaktów międzygalaktycznych. Oraz jako ewentualna zagrycha pod to, co przez rurkę chciano gościom zaziemskim wlewać. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 20.09.09, 22:30 Proponuję na niedzielny wieczór szybki numerek, znaczy chciałam powiedzieć szybką zagadkę. Kto wynajmował pokój na Filtrowej? Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 11:03 Drugi wątek mi się plącze, ale bez konkretów. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 11:05 Nie łap za ten wątek, bo zaprowadzi na manowce. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 14:19 No coś mi dzwoni, ale gdzie? Na pewno były kolega z byłej pracy dawno temu, ale mniemam że nie o niego chodzi. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 14:29 No to na razie nie wiem. Przypomniał mi się jeszcze jeden kolega z 1 klasy liceum, ale on też nie był raczej kobietą i tam mieszkał z rodzicami, więc odpada. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 14:36 To była dorosła kobieta, nie żadna uczennica przebrana za kolegę. I męża miała. Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 15:02 Jeśli dorosła kobieta z mężem mieszkała w jednym pokoju przy rodzinie, to musiało być w tzw. ciężkich czasach kryzysu mieszkaniowego, bo w lżejszych, to wynajęliby sobie chociaż kawalerkę, nie? Ale niestety, to raczej wcale nie ułatwia nam rozwiązania tej zagadki, bo u nas te czasy raczej nigdy łatwe nie są, psia kostka. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 14:43 Czyli wynajmowało małżeństwo... A ślub kościelny mieli?! Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 15:09 I przy czyjej rodzinie ten pokój był, bo jeśli przy teściowej, to nie wiemy, któremu ze współmałżonków należy współczuć? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 16:57 Ten pokój to nie był jedyny lokal, jakim dysponowała ta dama. Dla ułatwienia streszczenie książki: Pieniądze, miłość, morderstwo, policja, trup. Odpowiedz Link
heniulaa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 17:17 Ja mieszkam na Filtrowej ale mam CAŁE a nie przy rodzinie. Ale tak w ogóle to Weronika Szydlińska jej było i zamachiwała się na Dorotkę w Harpiach Odpowiedz Link
heniulaa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 17:32 To teraz ja Jaki był tytuł tygodnika od "kosmitów"? Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 20:21 Coś tak, jak by od naszych starszych braci w wierze. Tak mi się majaczy. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 20:36 To był Szósty wieczór. To pytanie już kiedyś było w zagadkach Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:07 Się wetnę, jeśli grono pozwoli, nikt nie potwierdził, ani nie zaprzeczył mojemu poprzedniemu trafieniu, a co sobie będę żałować. Kto rozpoznawał przyzwoitego człowieka po butach? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:10 Pardon Kociu, nie zauważyłam, że zadałaś. Twoja zagadka ma pierwszeństwo. Odpowiedz Link
lylika Re: Jeszcze nowsze zagadki 22.09.09, 20:10 Odpowiedziałam na to pytanie Stara.gropo. Dlaczego raczyłaś nie zauważyć? Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 22.09.09, 21:46 A moje?! Znowu pójdzie w zapomnienie? ( Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:07 Uwaga zadaję Kto palił bursztyn? (poproszę o co najmniej 3 odpowiedzi) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:18 Zagadka Kocia: taka starsza facetka, chyba ciotka Kubas Marioli (?) w "Tajemnicy" Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:21 Przyzwoitego człowieka po butach poznawała ciotka Kasi - narkomanki. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:23 Ewo masz rację, chociaż o jednej ciotce myślimy Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:31 A to lecę, bo Kocio pewnie wróciła do pracy na nocnej zmianie: z czego w wyobraźni małej Guruy składała się uczta? Odpowiedz Link
groha Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 21:59 Uczty nie pamiętam, za to wiem kto palił bursztyn, powiedzieć? Ale fajnie się namieszało, lubię tak Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 22:02 Ponoć dobry Polak PO jedzeniu nie zapomni o palemiu Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 22:05 A gucio, wróciła do nocnej zmiany, ) ale ma podzielną uwagę. Jak się owa osoba zwała? Odpowiedz Link
eulalija Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 22:09 Pewnie w złym miejscu o tym paleniu, ale to nalezy potraktować jako podpowiedź bo tylko dwa mi świtają, te hindusy na stosach i wopiści sąsiedni. Jako, że nie cholery nie wiem kto trzeci, nic nie uzurpuję Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 22:12 Uczta kompletna! Moją Toanita z palcem w bucie zgadła. Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 22.09.09, 08:04 To korzystam i zadaję, a właściwie ponawiam: kto mieszkał w Strzelcach? Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 21.09.09, 22:04 Co do uczty, to ja WIEM! Ten wytworny posiłek składał się z: razowego chleba, wielkiego pęta kiełbasy i słodkiego soku wisniowego. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 22.09.09, 21:58 Koleżanki i Koledzy, mam prośbę, wpisujcie swoje posty na końcu wątku, żeby był porządek. Bo jak nagle wyskakuje jakiś wpis w środku wątku i po kilku dniach od ostatniego, to robi się bałagan. Toanito, powtórz proszę swoją zagadkę (na końcu wątku ) Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 08:26 Powtarzam zagadkę na końcu (mam nadzieję) wątku: kto mieszkał w Strzelcach? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 10:36 Strzelam. W Strzelcach mieszkali strzelce. Pudło? Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 10:57 W Strzelcach powiniena mieszkać celność, a pudła powinni wychwytywać na rogatkach Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 11:14 To zgadujemy dalej. Może mała podpowiedź dla ułatwienia? Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 12:00 Powiedzmy, że to były powiązania poniekąd rodzinne dla Guruy. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 12:55 stryjeczny wujek ciotecznej babki z drugiego małżeństwa siostry szwagra brata ? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 14:17 odzina jaj męża o płomiennym krawacie i pogladach? Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 14:31 ewa9717 napisała: > odzina jaj męża(???????) o płomiennym krawacie i pogladach? ?????????? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 14:35 RRRRRRRRodzina jjjjjjjjej (czyli Lucyny) męża itd. No bez okularów usiłowałam trafić w klapki Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 14:37 A czy chodzi o Strzelce w powiecie mogileńskim, chodzieskim, staszowskim, kutnowskim, namysłowskim, puławskim, chełmskim, oleśnickim czy opoczyńskim? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 22:27 Ewo, a gdzie zagadka dla spragnionych rozrywek umysłowych? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 22:57 To ja zgadłam? No to teraz zagadnę: ile osób mieszkało w dużym mieszkaniu pana Skwarka i jak duże było to mieszkanie. Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 23.09.09, 23:46 Mieszkanie było duże! Skwarek miał bowiem pokój i kuchnię. A mieszkało w nim od groma dzieci i jeszcze babcia, razem naście ich było. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 24.09.09, 07:20 Tak! Pan Skwarek z panią Skwarkową, dziewięcioro dzieci i babcia Zapamiętałam, bo to przerosło moce przerobowe mojej wyobraźni. No ale może po prostu nie mam wyobraźni, różne są niemania... Zadajesz! Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Jeszcze nowsze zagadki 25.09.09, 17:03 Łomatko, jak czytam te zagadki, to taka jestem guuuuupia, że ojej. Ta część moich szarych komórek odpowiedzialnych za pamiętanie to banda nierobów, obiboków i tumiwisistów, howgh! Odpowiedz Link
gabrielle Re: Jeszcze nowsze zagadki 25.09.09, 19:03 Waporów w liczbie mnogiej nie pamiętam, ale pamiętam za to waporek do sprejania. Wandzia w "Harpiach" domagała się przyniesienia go z łazienki. Miał być niebieski, albo może zielony, okazał się być różowy. Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 26.09.09, 12:36 Toanito, chodzi oczywiscie o Barbarę. Zadajesz! "Córko moja! - grzmiał w chwilę potem przewodniczący Rady Narodowej - Cóż czynisz? Wstań Panie hrabio! pozwól ze mną do komnaty bilardowej, jedynaczka moja ma zapewne wapry... Co ma?!.. wyrwało się Karolkowi, z pierwszego rzędu czekających. Wapry - odparł mimo woli przewodniczący, patrząc w kartkę. Jakie wapry?! Wapory! - zawołał zdenerwowany autor sztuki. Pan ma nie poprawiony tekst!" A mój ukochany tekst z tej sztuki to "waszmość jesteś wymoczek, a jam spragniona siły, kóra jest w ludzie" Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 26.09.09, 16:49 Na co miala ochote Teresa lezaca w szpitalu? Odpowiedz Link
toanita Re: Jeszcze nowsze zagadki 26.09.09, 17:59 Niby tez ryba Ale nie ta postac. Plus cos tam jeszcze. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 27.09.09, 16:43 Jeden pan architekt wyrabiał sześcianiki z plasteliny, drugi pan architekt pracowicie dziabał redisówką, stawiając kropki, trzecia pani architekt robiła malowanki ołówkiem, czyli zamazywała po lewej stronie wnętrza figur geometrycznych. Na szczęście czwarty pan architekt ratował intelektualny honor zespołu, robiąc... No właśnie: co? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 12:37 Kto wchodzi w grę? Janusz, Wiesio, Lesio, Witold. Jeden z nich, stawiam na Wiesia. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 12:48 No tak. Z zagadki wygląda, ze jakąś makietę robili, to co on mógł robić? Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 13:15 poza makietą konkursową z Lesia nic mi się innego nie kojarzy, ale wiem, że nie o tę makietę chodzi. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 13:47 Po przeszukaniu swoich zwojów mózgowych znalazłam prawie pewną informację, że to chyba w Klinie było. Makietę jakiegoś osiedla robili. Odpowiedz Link
aganoreg Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 13:48 mnie sie autobiografia kojarzy... kolka rysowane cyrklem? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 14:28 Kólka!!!! Zadajesz. Z powieści to, nie z memuarów. Odpowiedz Link
aganoreg Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 15:46 Serio? A jakos mi sie wbilo, ze tam Joanna byla. Moze WJP? Poczekacie na zagadke albo niech ktos zada. Nic mi nie przychodzi do glowy chwilowo Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 17:09 Skoro Aganoreg pozwoliła, to zadaję. Czy Bryś to jeździec czy koń? Odpowiedz Link
aganoreg Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 17:13 I wiedzialam co robie, bo twoje zagadki sa zawsze powalajace Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 17:16 E, pierwszy ma 50% szans na powodzenie: jeździec! Odpowiedz Link
cytrynka6543 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 17:40 Bryś to mój znajomy,a właściwie nawet dwóch:ojciec i syn. Obstawiam jeźdźca,jak Ewa,choć żaden z nich,tych moich znajomych,nie jest jeźdźcem Odpowiedz Link
cytrynka6543 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 18:06 Ewa,Ewa,Ewa!!! Dawaj zagadkę,może zgadnę? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 18:19 W pewnej książce człowiek gnany zazdrością bądź ambicją, postanowił dorównać kotu w pewnej czynnosci. Co to za książka, proszę też o imiona człowieka i kota Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 19:41 Ewo, coś dla ułatwienia? Może zdradź jakiej płci był kot? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 19:51 Tej samej, co próbujący mu dorównać człowiek Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 20:10 To oczywiste, kobieta płci przeciwnej nie byłaby tak głupia Odpowiedz Link
felis2 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 20:45 Jeśli był tam też żółty opel combi, to wiem Odpowiedz Link
felis2 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 20:57 Nie ma mowy. Ja jestem bardzo dobra w zgadywaniu, za to beznadziejna w zadawaniu. Mogę podpowiadać Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 21:00 Wiem! Wiem! Pan Karol Dromader chciał dorównać Samsonowi. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 21:12 No nie wiem, u Samsona to chociaż kociaki z tego były Czym zwrócił na siebie uwagę innych niejaki Amo? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 21:16 O matko, mnie się tylko amo, amare, amavi, amatum kojarzy... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jeszcze nowsze zagadki 29.09.09, 21:37 I "Amo, to znaci kocham, ti bacio - całuję ciebie..." Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Gropo! 30.09.09, 21:04 Tajemniczy Amo był związany z pewną kobietą. Małoletnią na dodatek Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Gropo! 30.09.09, 22:22 Amo- ralność mi zarzucasz? Amo też nie był stary. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Gropo! 30.09.09, 22:25 Żadnych zarzutów, ale i żadnego światełka w tunelu. Ciemność! Ciemność! Ciemność widzę! Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 01.10.09, 10:34 Amo rozglądał się za sukami. A nawet je obwąchiwał, nie powiem gdzie... Wył. Auuuuuuuuuuu! Przy samochodzie wypełnionym zwłokami. Na koniec wlazł na okładkę Mnie zabić. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 01.10.09, 10:51 W nagrodę - prawo do zadania natępnej zagadki Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 01.10.09, 10:57 Reklamę jakiego produktu musiała obiecać redakcja Szóstego Wieczoru w związku z powikłaniami przy lądowaniu? Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 11:16 Kociu? Albo może ktoś ma zagadkę na zbyciu? Odpowiedz Link
mkostki Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 11:27 Jakiego koloru była spódnica przewożona przez granicę przez kobietę, która na tejże granicy złozyła deklarację "ja mam za dużo!" Pan podrapano na głowa i pani Biała Glista ja takoż proszę won! Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 13:17 w jakimś głupim kolorze była, buraczkowa jakaś? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 13:28 Sraczkowata? Zagadka będzie, jak trochę się ogarnę i znajdę zagubione ciśnienie. Odpowiedz Link
mkostki Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 13:48 Kocio, zgadłas juz dwa razy, zadajesz dwie! Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 14:56 1. Kto miał czerwony wazon z chińskiej laki? 2. Kto się ubrał na czerwono na wesele? Odpowiedz Link
g0p0s Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 15:10 Jeden mi dzwoni. Naprawiany był przez pana Lepianko? Co do 2. to nie był ślub? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 15:12 Nie ten wazon. A co do ślubu, no to jasne, że był. Wesele było po nim. Odpowiedz Link
marta_k-a_78 Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 15:12 Wazon miał Gaweł w UL, tak? A na czerwono to Gurua na ślub, ale o weselu nie wiem. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 15:58 Wazon miał Gaweł, przysługuje ci zań zadanie zagadki. A czerwony strój na wesele, wyłącznie czerwony, nie biało czerwony, miała inna osoba. Odpowiedz Link
marta_k-a_78 Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 16:47 kocio_pierzaczek napisała: > Wazon miał Gaweł, przysługuje ci zań zadanie zagadki. A czerwony > strój na wesele, wyłącznie czerwony, nie biało czerwony, miała inna > osoba. tej drugiej nie zgadnę, nie pamiętam, w tym momencie jedyną znaną mi osobą, która na ślubie i weselu była cała "wszystko czerwone" to ja, na własnym moja zagadka (być może była, być może za prosta, ale odkąd jestem na tym forum, to taką właśnie chciałam zadać): co stanowiło łup? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 18:03 Podpowiem, czerwony strój był nieco orientalny w stylu. Odpowiedz Link
mika_p Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 20:02 Przyjaciółka Eluni, co to zastygała w słup z wrażenia? Owa przyjaciółka miała romantyczną pamiątkę po amancie - zupkę w proszku, niezużytą z powodu amorów. Jak to ona, to nawet wstanę i imię jej sprawdzę Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 20:58 > co stanowiło łup? Jeśli to chodzi o słynny łup, to był on podwójny: skórzana portmonetka-podkówka i zęby Teresy. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 21:47 Mika! To ONA! Zupka, hi hi, była pieczarkowa. Odpowiedz Link
marta_k-a_78 Re: Jeszcze nowsze zagadki 05.10.09, 08:49 stara.gropa napisała: > > co stanowiło łup? > > Jeśli to chodzi o słynny łup, to był on podwójny: skórzana > portmonetka-podkówka i zęby Teresy. Oczywiście. Bardzo jestem przywiązana do tego fragmentu Odpowiedz Link
mika_p Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 22:25 Skoro zgadłam zagadkę weselną, to szybko zadaję następną. Co to były za dzieci, o których powiedziano, że są lepsze niż buldożer? Odpowiedz Link
heniulaa Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 22:58 Mamusia dzieci właśnie rodziła, tatuś był na którymś końcu kontynentu możliwe, że we Władywostoku a rozkoszne dzieci rozebrały na kawałki kuchnię węglową i wysmarowały się sadzą w trakcie przeprowadzki, którą wspólnymi siłami w Duchu i Ślepym Szczęściu odwalali Okrętka, Tereska, Januszek i Zygmunt. Odpowiedz Link
mika_p Re: Jeszcze nowsze zagadki 02.10.09, 23:31 Tak jest. Zadajesz. Może w nowym wątku już czas? Odpowiedz Link