Dodaj do ulubionych

Lepszy widok z satelity.

23.10.09, 21:46
Zaktualizowano mapy Polski w Google Maps, nareszcie nasze miasto i okolica nie
jest zbiorem zielonych i brunatnych plam. Nie jest doskonale, ale pojedyncze
budynki można rozróżnić, nie mówiąc o budowlach charakterystycznych.

ŻARY
Z KOSMOSU
Obserwuj wątek
    • p.e.k.o Re: Lepszy widok z satelity. 23.10.09, 22:28
      croolick napisał:

> Zaktualizowano mapy Polski w Google Maps, nareszcie nasze miasto i
      > okolica nie jest zbiorem zielonych i brunatnych plam.

Szału nie ma, ale aktualnością zajechało.
    • cameel.m Re: Lepszy widok z satelity. 24.10.09, 09:25
      Albo mi się wydaje, albo przy okazji zdjęcia Żagania sie pogorszyły
      (Do tej pory były tam całkiem dokładne zdjęcia lotnicze pochodzące
      prawdopodobnie z akcji fotografowania poligonów), chyba że to siła
      sugestii ;-)
      • croolick Re: Lepszy widok z satelity. 24.10.09, 10:34
        Może chodzi Ci o zdjęcia Żagania na Zumi? Tam są zdecydowanie lepsze.
        • cameel.m Re: Lepszy widok z satelity. 24.10.09, 11:39
          fakt, pokićkało mi się google map z zumi.
    • poczes 1:1000 25.10.09, 19:58
      Osobiście, na najlepsze zdjęcia satelitarne, na jakie natrafiłem dotychczas, to na geoportalu. Poza zdjęciami satelitarnymi, które można powiększyć do skali (aż) 1:1000, to istnieje opcja pokazująca podział działek geodezyjnych! można zmierzyć odległość lub policzyć pole powierzchni, a jak komuś się będzie chciało zagłębiać, to na stonce znajdzie kilka innych ciekawostek:-)
      maps.geoportal.gov.pl/webclient/
      miłej zabawy
      PS. podobno stan na jakieś rok do półtora wstecz
      • poczes Re: 1:1000 26.10.09, 18:53
        mała poprawka-mapy są zaktualizowane na stan sierpień a nawet wrzesień 2009
        (niebieskie linie) - dla mnie bomba. Uznanie dla operatorów dokonujących zmian.
        • croolick Re: 1:1000 26.10.09, 20:55
          Z tego co widzę to podziały są bardzo świeże - widzę np. obszar dla którego plan
          zagospodarowania uchwaliła rada gminy nie dalej jak pół roku temu, widać gminy
          mają obowiązek dostarczać dane na bieżąco do systemu. Bardzo to fajne.
    • croolick Re: Lepszy widok z satelity. 18.04.14, 23:39
      NARESZCIE! No w końcu mapa Żar i okolicy stała się dokładna (choć niestety nie jest to poziom dużych miast). Patrząc na thuje sąsiada mniemam, że mapy pochodzą z lata ubiegłego roku.

p.s.
      Może zauważyliście to wcześniej, ale ja dopiero dziś i aktualizacja nie mogła nastąpić dawno temu, bo z googlowskich map chętnie na co dzień korzystam.
      • drugieoko.1 Re: Lepszy widok z satelity. 20.04.14, 04:29
        croolick napisał:

> NARESZCIE! No w końcu mapa Żar i okolicy stała się dokładna (choć niestety nie
        > jest to poziom dużych miast). Patrząc na thuje sąsiada mniemam, że mapy pochodz
        > ą z lata ubiegłego roku.
        >
        > p.s.
        > Może zauważyliście to wcześniej, ale ja dopiero dziś i aktualizacja nie mogła n
        > astąpić dawno temu, bo z googlowskich map chętnie na co dzień korzystam.

Serdeczne dzięki croolick za przypomnienie tego tematu. Nie wiedziałem, że nasze miasto można oglądać okiem satelity. Nie jest to street view okiem kamery jak w "cywilizowanych" krajach, ale mówią: lepszy rydz niż nic. Miałem okazję zobaczyć dach domu, w którym kiedyś mieszkałem.

• cameel.m Re: Lepszy widok z satelity. 20.04.14, 08:51
          Ale o co chodzi ? Przecież Żary są w street view gdzieś od roku ?
          • croolick Re: Lepszy widok z satelity. 20.04.14, 23:44
            cameel.m napisał:

> Ale o co chodzi ? Przecież Żary są w street view gdzieś od roku ?

Street View owszem, ale mapa nie. To znaczy najpierw dodali zdjęcia ze Street View a dopiero niedawno musieli zaktualizować widok satelitarny (raczej kupili aktualne zdjęcia lotnicze).
          • drugieoko.1 Re: Lepszy widok z satelity. 21.04.14, 00:45
            cameel.m napisał:

> Ale o co chodzi ? Przecież Żary są w street view gdzieś od roku ?

Jeśli Ty kilka zdjęć żarskich ulic i budynków nazywasz street view to my nie mówimy o tym samym. Możliwe też, że oglądam niewłaściwe strony w Internecie. Ja mówię o street view gdzie mogę oglądać okiem kamery każdą żarską ulicę i stojące przy niej obiekty (budynki mieszkalne, zakłady pracy). Czy jest to możliwe?
            • cameel.m Re: Lepszy widok z satelity. 21.04.14, 09:28
              Oczywiście, że można.
              www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/tngallery?Site=GL&Date=20130503&Category=GALERIA&ArtNo=426009997&Ref=PH
              • drugieoko.1 Re: Lepszy widok z satelity. 21.04.14, 22:41
                cameel.m napisał:

> Oczywiście, że można.
                > www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/tngallery?Site=GL&Date=20130503&Category=GALERIA&ArtNo=426009997&Ref=PH

My się jednak nie rozumiemy. Podałeś mi link (za który dziękuję) do 16 żarskich fotografii. Street view tak nie pracuje w "cywilizowanym" świecie. Otóż po wpisaniu adresu ukazuje mi się zdjęcie obiektu, które mogę oddalić, przybliżyć, "przejechać" internetową kamerą całe 360 stopni dookoła zaznajamiając się z bliższym i dalszym otoczeniem. Tak więc dziękuję za Twoją pomoc, ale to jest nie to. Oczekiwałem prawdziwe street view.

• cameel.m Re: Lepszy widok z satelity. 21.04.14, 23:38
                  Nie obraź się, ale albo trolujesz albo przeczytaj instrukcję korzystania z Google Street View.
                  Co to niby według ciebie jest:

www.google.pl/maps/@51.644314,15.179,3a,75y,161.4h,71.4t/data=!3m4!1e1!3m2!1sm_5sas7csQtbCm2KVcoJEw!2e0
                  • drugieoko.1 Re: Lepszy widok z satelity. 22.04.14, 01:54
                    cameel.m napisał:

> Nie obraź się, ale albo trolujesz albo przeczytaj instrukcję korzystania z Goog
                    > le Street View.
                    > Co to niby według ciebie jest:
                    >
                    > www.google.pl/maps/@51.644314,15.179,3a,75y,161.4h,71.4t/data=!3m4!1e1!3m2!1sm_5sas7csQtbCm2KVcoJEw!2e0

Nie jestem trollem forumowym i nie obrażam się. Pragnę Tobie serdecznie podziękować za ten link. Dzięki niemu mogę teraz sobie popatrzeć okiem kamery na żarskie ulice i domy. Zobaczyłem "swoją" ulicę i dom, w którym kiedyś mieszkałem. To było tak dawno temu. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
      • cameel.m Re: Lepszy widok z satelity. 20.04.14, 08:53
        Musieli te zdjęcia zaktualizować w ciągu ostatniego tygodnia.
        • forume_f149 Re: Lepszy widok z satelity. 24.04.14, 19:15
          Zdjęcia satelitarne zaktualizowali jakiś miesiąc temu, a 21 kwietnia 2014 uzupełnili resztę ulic o Street View, np. Leśną, Żurawią, Kadłubię, okolice wieży przy Witosa etc. Najbardziej jednak dziwi mnie data założenia tego tematu: 23.10.09 ??? Przecież wtedy Żary nadal były na mapie satelitarnej mocno rozciapane! Więc albo na forum data coś się sknociła i tak naprawdę Croolick założył ten temat niedawno, albo mapę Żar z 2009 roku nazwał ironicznie "lepszą" :D Bo lepsza mapa pojawiła się dopiero teraz, w 2014 roku, jakiś miesiąc temu, a nie 2009.
      • forume_f149 Re: Lepszy widok z satelity. 24.04.14, 19:18
        Najpierw pojawiła się nowa mapa satelitarna dla programu Google Earth. Dopiero parę tygodni później dokonano jej aktualizacji także w Google Maps. Ja wolę korzystać z Google Earth, bo wygodniejsza obsługa i w ogóle tak jakoś lepiej sobie odpalać z pulpitu gotowy zainstalowany program, zamiast w przeglądarce internetowej klikać w Google Maps :)
    • janwer Re: Lepszy widok z satelity. 22.08.14, 17:06
      Ulica Fredry jest w połowie zaktualizowana, a w połowie nie. Dom sąsiada ma inny kolor w zależności od której strony jedziemy. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka