Dodaj do ulubionych

Maskra na alei

28.09.10, 10:50
wczorajszy dzień był chyba sądnym dniem w mieście.czegoś takiego to jeszcze nie widziałem.Praktycznie mało którą ulicą w centrum można było spokojnie przejechać.Coś tam z tą zastępczą organizacją ruchu nieco zgrzytnęło.Przy zjeździe z ronda na Zielonogórskiej w Aleję wisi jak byk tablica ze strzałką "objazd do Mirostowic" tylko że nie ma tam nigdzie objazdu na Żagań.Za to potem w mieście wisi tablica "objazd do Żagania" .Nie rozumiem...i jak widać nie tylko ja,bo ludzie po chodnikach jeździli na Alei
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Maskra na alei 28.09.10, 21:32
      O tak! Masakra. Dziś musiałem sygnałami świetlnymi i gestami odwieść pewną kierowniczkę Peugeota od wjechania pod prąd w al. JPII. Widziałem w lusterku, że pod prąd pchał się też jakiś osobnik na skuterze. O tak gruntownej reorganizacji ruchu w tak newralgicznym miejscu jak al. JPII kierowcy powinni byli być uświadamiani zdecydowanie wcześniej. Czy to był problem dwa miesiące temu zawiesić tablicę informacyjną o planowanej zmianie organizacji ruchu w tym miejscu?

p.s.
      Abstrahując od objazdowego chaosu, mam wrażenie, że ostatnio wjazd na czerwonym świetle na skrzyżowanie stał się w Żarach normą.
    • p.e.k.o Re: Maskra na alei 28.09.10, 21:56
      debest3 napisał:

> wczorajszy dzień był chyba sądnym dniem w mieście.

To prawda. Niektórzy kierowcy w ogóle nie reagują na znaki drogowe. Widziałem kilkanaście samochodów jadących Al. JPII pod prąd aż do Bohaterów Getta. Ale za chwilę wszyscy przywykną do nowych warunków na drodze.

A jeśli już chodzi o samą inwestycję, to muszę przyznać, że po przebudowie o wiele łatwiejsze i czytelniejsze będzie poruszanie się po tej części miasta. Szczególnie w okolicach pl. Łużyckiego. Ciekawostka taka - ścieżka rowerowa biegnąca Al. JPII, która teraz nagle kończy się przy urzędzie gminy, teraz połączy się ze ścieżką przy rondzie Demela i tą na Podwalu (która teraz urywa się przy stacji paliw). To już coś.
    • debest3 Re: Maskra na alei 29.09.10, 12:23
      dodatkowego uroku w tym chaosie dodaje tzw.wędrówka stonki ze szkół na ul.Górnośląskiej w kierunku dworca autobusowego oraz zatoki autobusowej przy ulicy Długosza.Szkolniki wloką się noga za nogą długim wężem zupełnie nie zwracając uwagi na ruch,ładują sie prosto pod samochody,cwaniakując przy tym i pokazują jacy to z nich bohaterowie.Cieszą się jak dzieci kiedy kierowca musi gwałtownie hamować,zupełnie nie zdając sobie sprawy że w starciu z samochodem oni są na przegranej pozycji.Ciągnąc sie niby taśma amunicyjna przez przejścia na rondzie przy Górnośląskiej i rondzie na Ułańskiej powodują ogromne korki.Cała Okrzei jest zawalona samochodami,Górnośląska również.Dodatkowo zablokowane jest skrzyżowanie na Ułańskiej na które z żadnej strony nie można wjechać nawet na zielonym świetle.Przy takim horrorze z Al.Jana Pawła dodaje to jeszcze kolejnego bólu głowy kierowcom,z tym że te trudności z czołganiem się uczniów przez przejścia występują przez cały rok szkolny.Jedynym wyjściem byłoby ustawienie sygnalizacji na żądanie na tych dwóch rondach,wyłącznie od strony ulicy Tunelowej.Podejrzewam ze nie ma co o tym marzyć,zwłaszcza kiedy widzę że znaki ostrzegawcze które ostrzegały o przejściu dla pieszych
      na Tunelowej (trochę umieszczonym bezmyślnie w tym miejscu) a które wisiały na latarni dodatkowo ze znakiem ograniczającym prędkość,zostały zerwane i pozostały po nich same uchwyty,co było do przewidzenia,lepiej było te dwa znaku umieścić na rurze,gdzie są trudniejsze do zerwania.Jak sie domyślam to nie zostaną one tam ponownie umieszczone.Zauważyłem że miasto kiedy jakiś znak zostaje zdemolowany to nie wraca przeważnie na swoje miejsce,tylko go po prostu już nie ma.Osoba odpowiedzialna za taki stan rzeczy nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji,ponieważ w razie jakiegoś zdarzenia drogowego,poniesie za to odpowiedzialność z prostej przyczyny,braku znaku.Koszty poniesie miasto.Teraz na ul.Tunelowej oznakowanie to kuriozum,jadąc od Ułańskiej znaki przed przejściem są,natomiast od Górnośląskiej znaków nie ma.Co na to policja?
      • croolick Re: Maskra na alei 29.09.10, 23:05
        debest3 napisał:

> ładują sie prosto pod samochody,cwaniakując przy tym i pokazują jacy
        > to z nich bohaterowie.Cieszą się jak dzieci kiedy kierowca musi gwałtownie hamo
        > wać,zupełnie nie zdając sobie sprawy że w starciu z samochodem oni są na przegr
        > anej pozycji.

Do pewnego wieku ludzie myślą, że są nieśmiertelni. Potem dziwią się, że pięć nastoletnich trupów na drzewie po drodze z dyskoteki...

> Ciągnąc sie niby taśma amunicyjna przez przejścia na rondzie przy
        > Górnośląskiej i rondzie na Ułańskiej powodują ogromne korki.

Szkolniki to jedno, ale dwa, że znacznie zwiększyła się liczba kobiet za kierownicą. Stoi taka przed rondem i czeka, czeka, czeka, nie mogąc się zdecydować, czy może wjechać.

> Jedynym wyjściem byłoby ustawienie sygnalizacji n
        > a żądanie na tych dwóch rondach,wyłącznie od strony ulicy Tunelowej.Podejrzewam
        > ze nie ma co o tym marzyć,

Heh, już dawno o tym na forum pisałem.
      • pijanista69 Re: Maskra na Alei i Górnośląskiej 29.09.10, 23:17
        Słuchajta chopy!
        1. Dlaczego taką inwestycję jak przebudowa Alei JP II zaczyna się jesienią? Podejrzewam, że z powodu zimnych i deszczowych dni wydajność pracoli z Strabagu czy od innego Stefana będzie dużo mniejsza niż gdyby prace prowadzić wiosną i latem (podobnie było z mostem do Kunic - nikt nie wyciąga wniosków?).
        Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z ekonomicznego punktu widzenia jest to kiepski pomysł. W dzisiejszym niepeerelowskim świecie inwestycje powinno kończyć się szybko i sprawnie i przechodzić do następnych. Chyba, że są inne względy, np. wykorzystanie dotacji unijnej w tym roku, albo oszczędności na odśnieżaniu tego kawałka drogi :), a może inne. Nie znam szczegółów projektu więc nie będę się wymądrzał, ale może któryś z Was wie coś więcej.
        2. Do p.e.k.o.:
        w tym całym bałaganie jaki tam się odbywa - Twoja informacja o ścieżkach rowerowych jest najfajniejsza. Skąd znasz takie szczegóły? Czy projekt niniejszej inwestycji jest gdzieś do wglądu?
        3. Do debest3:
        ja obserwuję to samo zjawisko codziennie rano kiedy to stado przeciąga się w odwrotną stronę, tj. od przystanku PKS do szkół. I mam takie same przemyślenia. Pytasz co na to policja? Dzwoniłem do policji kilka razy bo raz potrąciłem takiego ćmola w kapturze i ze słuchawkami w uszach, który nie zwalniając przed przejściem i nie oglądając się zgodnie z przedszkolnym wierszykiem "popatrz w lewo, potem w prawo..." itd. wtargnął mi pod zderzak. I co na to policja? Pan policja poinstruował mnie, że jeśli obywatel napisze wniosek do radnych o postawienie w tym miejscu sygnalizacji na żądanie i będzie miał pod tym wnioskiem ileśtam podpisów to radni muszą podnieść tę kwestię na swoich szanownych obradach. Ale to musi być inicjatywa obywatelska a nie policyjna. Nie rozumiem tego ostatniego, ale cóż, z koniem nie będę kopał.
        Może napiszemy taki wniosek i złożymy do odpowiedniego organu? Dowiem się o szczegóły w urzędach. Mam nadzieję, że mogę liczyć na wsparcie jakby było potrzebne?
        4. Do wszystkich:
        A ja mam jeszcze jeden przykład idiotycznego zachowywania się kierowców. Codziennie przed 8:00 rano zamknięty na 5-10 minut przejazd kolejowy na Moniuszki, a może to już jest Serbska... I kolejka samochodów, które ustawiają się od strony Lotosu. I kolejka jest tak duża, że sięga poza rondo, które jest koło Lotosu. I oczywiście jak to polscy kierowcy: A w d... przepis drogowy "nie wjeżdżaj na skrzyżowanie, jeśli nie będziesz go mógł opuścić". Całe rondo oblepione stojącymi samochodami, które czekają na otwarcie przejazdu w stronę miasta. W efekcie kierowcy, którzy jadą od Lidla w stronę Zielonej Góry lub Łęknicy nie mogą z tegoż ronda skorzystać.
        I tutaj też pytanie, co na to policja? Czy nie może dać przykładowego mandaciku jednemu czy drugiemu? "Ja tamtędy jeżdżę rano do pracy i zawsze jest pusto - nie ma kolejek" powiedział pan posterunkowy po moim zgłoszeniu telefonicznym kiedy kwitnąłem w tej kolejce po raz piąty w ciągu dwóch tygodni...

Reakcje policji na zgłoszenia nadają się do humoru z zeszytów... Ale to całkiem inna historia...
        Może nawet utworzę nowy wątek.

pozdrawiam
        • p.e.k.o Re: Maskra na Alei i Górnośląskiej 30.09.10, 08:16
          pijanista69 napisał:

> 1. Dlaczego taką inwestycję jak przebudowa Alei JP II zaczyna się jesienią? Podejrzewam,
          > że z powodu zimnych i deszczowych dni wydajność pracoli z Strabagu czy od innego
          > Stefana będzie dużo mniejsza niż gdyby prace prowadzić wiosną i latem (podobnie było z
          > mostem do Kunic - nikt nie wyciąga wniosków?).
          > Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z ekonomicznego punktu widzenia jest to kiepski pomysł.

A jakie to ma znaczenie przy inwestycji trwającej cały rok? :)

> 2. Do p.e.k.o.:
          > w tym całym bałaganie jaki tam się odbywa - Twoja informacja o ścieżkach rowerowych
          > jest najfajniejsza. Skąd znasz takie szczegóły?

Nie mogę ujawnić swoich źródeł :)
          Plany widziałem.

> Czy projekt niniejszej inwestycji jest gdzieś do wglądu?

Nie wiem, może w ratuszu.
          • pijanista69 Re: Maskra na Alei 30.09.10, 08:34
            No, jeśli cały rok - to nie ma znaczenia.
            Ale czy nie można zaryzykować stwierdzenia, że jeśli zaczyna się jesienią to NA PEWNO będzie to trwało cały rok, a jeśli zacznie się wiosną, to może do jesieni temat się zamknie i nie będzie to trwało cały rok?
            Ja, maluczki, tak właśnie kombinuję na podstawie swoich doświadczeń prac przydomowych. Jak zacznę kopać pod fundamenty pod garaż czy inną stodołę w październiku, to wylewkę mogę przy sprzyjających warunkach skończyć w marcu. Ale jak zacznę w kwietniu, to w kwietniu skończę.
            I przez zimę nie będę miał bałaganu a o bałagan mi właśnie w przypadku omawianej inwestycji chodzi. Bałagan w objazdach, korkach, stratę czasu.
            Chyba, że cytując Kazika Staszewskiego "przeca żreć coś musi" - chodzi o zapewnienie jako takiego bytu tym i owym biorącym udział w inwestycji. Ale to są tylko moje daleko posunięte dywagacje - nie chcę nikogo obrażać.

A wracając do poważnych spraw: nie masz (heh, na pewno masz) jakiegoś skana albo fotki narysowanego tego terenu w przyszłości? I tych ścieżek rowerowych? Bo narobiłeś mi smaka...
    • debest3 A może tak? 30.09.10, 11:13
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8443450,Urzednik_zwolniony_za_korki_na_ul__Konstantynowskiej.html
    • croolick Re: Maskra na alei 17.10.10, 18:41
      Masakra to będzie jak otworzą Aldiego. Budowa marketu była okazją by inwestor przebudował niezwykle kolizjogenne skrzyżowanie Żabikowska/S. Moniuszki, jakieś małe rondo by się zmieściło. Nic z tego, teraz samochody będą wyjeżdżać z parkingu marketu na to kłopotliwe skrzyżowanie. Pewnie będzie to tylko wyjazd ale jak znam życie wielu będzie sobie chciało skrócić drogę i będzie wjeżdżać wprost z Moniuszki, czy Żabikowskiej. Tak jak wielu łamie zakazy by wjechać do Lidla od strony ronda. Przy Aldim jest jednak mniej miejsca na takie manewry i widoczność o wiele gorsza, więc wzrost stłuczek gwarantowany. Do tego wjazd od strony dużego ronda, pogorszy jego przepustowość, bo Polacy nie umieją generalnie jeździć po dwupasmowych rondach...
      • p.e.k.o Re: Maskra na alei 17.10.10, 19:23
        croolick napisał:

> Budowa marketu była okazją by inwestor przebudował niezwykle kolizjogenne
        > skrzyżowanie Żabikowska/S. Moniuszki, jakieś małe rondo by się zmieściło.

Nie wiem, czy rondo by się zmieściło, ale z całą pewnością przydałoby się w tym miejscu. W tej chwili wyjazd z podporządkowanej jest często testem na cierpliwość, a wyjazd z Pol-Orsy to była loteria połączona z życzliwością przepuszczających kierowców.

> Teraz samochody będą wyjeżdżać z parkingu marketu na to kłopotliwe skrzyżowanie.

Nie wiem, czy będą wyjeżdżać, może tylko w stronę Lubska.

> Do tego wjazd od strony dużego ronda, pogorszy jego przepustowość

Bez przesady, to rondo ma całkiem dobrą przepustowość.

> bo Polacy nie umieją generalnie jeździć po dwupasmowych rondach...

Niektórzy Polacy w ogóle nie potrafią jeździć. Ale nie wiem skąd koncepcja, że to rondo jest dwupasmowe - oznakowanie na to nie wskazuje.
        • croolick Re: Maskra na alei 17.10.10, 19:59
          p.e.k.o napisał:

> Nie wiem, czy rondo by się zmieściło,

Zmieściło. Teraz robi się ronda kompaktowe - takie np. jak w Lubinie koło McDonaldsa w stronę Kauflandu. Dla kogoś, kto nie wie jak wygląda objaśnienie - w centrum płyty skrzyżowania umieszczono wieniec plastikowego murku. Jest ciasno, ale ludzie zwalniają i kolizji tam niewiele. Rondo powstało na nawet mniejszej powierzchni niż na Żabikowskiej.

> Nie wiem, czy będą wyjeżdżać, może tylko w stronę Lubska.

A myślisz, że znak nakazu powstrzyma polskiego kierowcę? (patrz to co dzieje się wokół Lotosu i Lidla)

> Bez przesady, to rondo ma całkiem dobrą przepustowość.

Teraz ma, choć 90% jeździ tylko po zewnętrznym pasie. Ale tu ruch się zwiększy - ludzie będą chcieli dojechać sobie do sklepu.

> Niektórzy Polacy w ogóle nie potrafią jeździć. Ale nie wiem skąd koncepcja, że
          > to rondo jest dwupasmowe - oznakowanie na to nie wskazuje.

Czyli zbudowano je dla miłośników driftingu?
    • debest3 Re: Maskra na alei 17.10.10, 21:28
      rozwiązanie jakie przyjęto przy budowie zjazdów "do" i "z" Aldiego to czysty kretynizm.Nie pierwszy z resztą w tym mieście jeżeli chodzi o ruch przy marketach.Mam wrażenie że tu chodzi nie o bezpieczeństwo tylko o jak największe ustępstwa wobec inwestora.Największą bzdurą i idiotyzmem jest dla mnie wyjazd i wjazd z marketu Netto.Zobaczcie co tam sie dzieje.Samochody jadące od ronda na Serbskiej często zatrzymują sie chcąc skręcić do marketu,za nimi ustawia się sznurek,blokując wyjazd z prawej strony Męczenników.W tym czasie samochód jadący od ul.Okrzei i chcący skręcić na Męczenników w lewo stoi i najczęściej czeka, bo kretyn stojący za samochodami chcącymi skręcić w lewo staje na środku skrzyżowania,więc nie ma możliwości wjechania,robi sie kocioł.Przecież wystarczyło zrobić wyjazd z Netto nie bezpośrednio na ul.Katowicka,ale właśnie na Męczenników i obyło by sie bez tych korków.Tylko że mam wrażenie że osoby które odpowiadają za zatwierdzanie tych planów ruchu mają nikłe pojęcie o inżynierii ruchu
      • croolick Re: Maskra na alei 17.10.10, 21:50
        debest3 napisał:

> Mam wrażenie że tu chodzi nie o bezpieczeństwo tylko o jak największe ustępst
        > wa wobec inwestora.

Też niestety mam takie wrażenie:-(((

> Przecież wystarczyło zrobić wyjazd z Netto nie bezpośrednio na ul.Katowicka,ale właśnie na > Męczenników i obyło by sie bez tych korków.

Dokładnie!

> Tylko że mam wrażenie że osoby które odpowiadają za za
        > twierdzanie tych planów ruchu mają nikłe pojęcie o inżynierii ruchu

No właśnie, kto dziś odpowiada za to? Ewaryst Stróżyna?
        • rondownick Re: Maskra na alei 19.10.10, 23:39
          Ale Wy tu p**d**cie! Jak kogoś coś interesuje to połazi po urzędzie (tym czy innym) lub zadzwoni (tu czy tam) i dość dokładnie się do wie co chce - to po pierwsze, a po drugie g***o się znacie na tej inż. ruchu - patrząc po wpisach.
          "Każdy żak dobrze wie, by po rondzie szybko jeździło się, to wloty na rondo ustawi tak, by pomiędzy nimi mógł hulać wiatr." Krótko mówiąc o przepustowości ronda mówią odległości między wlotami, a nie ilość pasów ruchu czy oznakowanie poziome. Faktem jest, że ludzie nie umieją korzystać z rond - ale to jest temat na osobny wątek (osobiście marzy mi się na rondzie przy Zielonogórskiej - rondo turbinowe www.wykop.pl/link/157604/pierwsze-w-polsce-bezpieczne-rondo-turbinowe/ ). Ronda kompaktowe (mini, ewnet. małe) sprawdzają się tak naprawdę tylko tam gdzie jest wykluczony ruch samochodów ciężarowych i autobusów, czyli na drogach osiedlowych, strefach podmiejskich, wlotach do miast, a ich zadaniem jest redukcja prędkości pojazdów kosztem przepustowości tych skrzyżowań - porównajcie (skrajne przykłady) rondo w Żarach na Witosa-Kaszubska oraz ronda na obwodnicy Zielonej Góry (i tak dla przypomnienia rondo mini to średnica 22 m., rondo małe to 22 - 45 m. - konia z rzędem kto na skrzyżowaniu Moniuszki - Żabikowska zmieści rondo w granicach pasa drogi - odważnych odsyłam na geoportal). Przypominam że po ul. Żabikowskiej mogą poruszać się pojazdy bez ograniczeń t. oraz jest to ulica po której jeździ komunikacja miejska (zdaje się że ul. Moniuszki ma ogr. do 15 lub 20 t.-tu głowy nie dam).
          Z informacji od urzędu (ja zadałem sobie ten trud) wiem, że mają być dwa zjazdy do Aldika - od ronda i przy budynku Żabikowska 2 - siedziba geodetów, ale ten tylko jako prawoskręt. Zjazd wychodzący (bezczelnie) na skrzyżowanie to nieuzgodniona (czyt. nielegalna) droga tzw. p-poż.
          No i tak na zakończenie - nie dzielcie skóry na niedźwiedziu - zjazdy jeszcze nie wybudowane (nie odebrane, dopuszczone do użytkowania, etc.), to nie zjazdy - a co i jak będzie już niebawem, sam jestem ciekaw.
          • croolick Re: Maskra na alei 20.10.10, 00:04
            rondownick napisał:

> Ale Wy tu p**d**cie! Jak kogoś coś interesuje to połazi po urzędzie (tym czy in
            > nym) lub zadzwoni (tu czy tam) i dość dokładnie się do wie co chce - to po pier
            > wsze, a po drugie g***o się znacie na tej inż. ruchu - patrząc po wpisach.

O! Skądś znam ten styl wypowiedzi. Witam pana na urzędzie;-)

> Ronda kompaktowe (mini, ewnet. małe) sprawdzają się tak naprawdę tylko tam gdzie jest wykluczony ruch samochodów ciężarowych i autobusów, czyli na drogach osiedlowych, strefach podmiejskich, wlotach do miast, a ich zadaniem jest redukcja prędkości pojazdów kosztem przepustowości tych skrzyżowań

A właściwie po co ruch ciężarowy na Żabikowskiej i tym odcinku S. Moniuszki? Mamy obwodnicę, czy nie? A autobusy? Ile PKS ma obecnie przegubowców? Ostały się ze trzy? Komunikację miejską obsługują krótkie SanCity PKSu lub Vero MZK.

> - porównajcie (skrajne przykłady) rondo w Żarach na Witosa-Kaszubska oraz ronda na obwodnicy Zielonej Góry (i tak dla przypomnienia rondo mini to średnica 22 m., rondo małe to 22 - 45 m. - konia z rzędem kto na skrzyżowaniu Moniuszki - Żabikowska zmieści rondo w granicach pasa drogi - odważnych odsyłam na geoportal).

A ja odsyłam do Google Maps.

na całkiem mocno obciążonej ulicy J. Piłsudskiego jednak kompaktowe ronda zmieszczono...

> Z informacji od urzędu (ja zadałem sobie ten trud) wiem,

Który z podwładnych przyniósł te plany? ;-)

> No i tak na zakończenie - nie dzielcie skóry na niedźwiedziu - zjazdy jeszcze n
            > ie wybudowane (nie odebrane, dopuszczone do użytkowania, etc.), to nie zjazdy -
            > a co i jak będzie już niebawem, sam jestem ciekaw.

Ależ oczywiście. W Żarach bardzo często najpierw się buduje a potem dziwi...
            • rondownick Re: Maskra na alei 21.10.10, 00:13
              > O! Skądś znam ten styl wypowiedzi. Witam pana na urzędzie;-)
              > Który z podwładnych przyniósł te plany? ;-)
              hmm? nie bardzo rozumiem kontekst... skąd?, jakim urzędzie?, kogo podwładny? - jakieś pomieszanie z poplątaniem, ale nie ważne, nie muszę wszystkiego rozumieć, natomiast o rondach chętnie podyskutuję :-) - interesuje mnie ten zakres inż. ruchu - od teorii przez projektowanie, wykonawstwo do eksploatacji etc. (ps. pytania są retoryczne - nie oczekuję odpowiedzi, bo mnie nie kręcą)

> A właściwie po co ruch ciężarowy na Żabikowskiej i tym odcinku S. Moniuszki? Ma
              > my obwodnicę, czy nie? A autobusy? Ile PKS ma obecnie przegubowców? Ostały się
              > ze trzy? Komunikację miejską obsługują krótkie SanCity PKSu lub Vero MZK.
              Mimo wszystko komunikacja się odbywa, a przez Żary nie tylko tranzyt samochodów ciężarowych się odbywa (na szczęście), są jeszcze kursy docelowe, np. dostawy towarów i wtedy pojazd ciężarowy musi przejechać przez jakieś ulice. Zwracam uwagę, że po mieście odbywa się również ruch tzw, gabarytów (pojazdów ponadnormatywnych), którym planuje się trasę przejazdu - oczywiście najkrótszą w kierunku obwodnicy, no ale przez część ulic w mieście muszą przejechać (przy tej okazji wspominam o akcji "TIRY NA TORY" www.tirynatory.pl/przylacz-sie/podpisz-petycje)

>A ja odsyłam do Google Maps.
              >na całkiem mocno obciążonej ulicy J. Piłsudskiego jednak kompaktowe ronda zmieszczono...
              ripostując odsyłam:
              www.lubin.pl/aktualnosci,10360,korki_korki_i_jeszcze_raz_korki.html
              www.lubin.pl/aktualnosci,10503,znow_zdzieraja_pilsudskiego.html
              www.lubin.pl/aktualnosci,10915,pilsudskiego_dwa_dni_po_otwarciu.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,228,32131071,,drogowe_punkty_krytyczne.html?v=2
              a tu m.in. "Ja każdemu radzę uważać na rondo koło Kauflandu. Jest tam niesamowicie wąsko i
              nie wprawiony kierowca może mieć małe kłopoty.", "Nic nie pobije naszego ronda pod wzgledem stluczek i powazniejszych wypadkow. Co tydzien przynajmniej jedna konkretna stluczka. W moim rankingu to Number 1 niebezpiecznych miejsc w Lubinie"
              i na koniec ciekawostka - porównajcie artykuł (zapewne jakiejś lokalnej redakcji) z komentarzami mieszkańców Lubinia :-) - stoję po stronie mieszkańców

> Ależ oczywiście. W Żarach bardzo często najpierw się buduje a potem dziwi...
              hehehe celna uwaga:-) zgadzam się, choć osobiście nie jestem takim radykałem ("bardzo często" - oznaczałoby "zawsze, z rzadkimi wyjątkami"), ja był powiedział "zdarza się"
              • rondownick Re: Maskra na alei 21.10.10, 00:18
                > i na koniec ciekawostka - porównajcie artykuł (zapewne jakiejś lokalnej redakcji) z komentarzami mieszkańców Lubinia :-) - stoję po stronie mieszkańców
                oczywiście dodaję brakujący link :-)
                www.lubin.pl/aktualnosci,6687,w_kolko_a_jednak_pod_gorke.html
              • croolick Re: Maskra na alei 21.10.10, 00:34
                rondownick napisał:

> hmm? nie bardzo rozumiem kontekst... skąd?, jakim urzędzie?, kogo podwładny? -
                > jakieś pomieszanie z poplątaniem, ale nie ważne, nie muszę wszystkiego rozumieć
                > , natomiast o rondach chętnie podyskutuję :-) - interesuje mnie ten zakres inż.
                > ruchu - od teorii przez projektowanie, wykonawstwo do eksploatacji etc. (ps. p
                > ytania są retoryczne - nie oczekuję odpowiedzi, bo mnie nie kręcą)

No to przedstaw się kim jesteś, będzie po sprawie. Rozumiem, że jesteś amatorem - fascynatem inżynierii ruchu?

> Mimo wszystko komunikacja się odbywa, a przez Żary nie tylko tranzyt samochodów ciężarowych się odbywa (na szczęście), są jeszcze kursy docelowe, np. dostawy towarów i wtedy pojazd ciężarowy musi przejechać przez jakieś ulice.

Mimo wszystko ciągniki siodłowe z długimi naczepami docierają osiedlowymi uliczkami np. do Biedronki przy Szymanowskiego...

> i na koniec ciekawostka - porównajcie artykuł (zapewne jakiejś lokalnej redakcj
                > i) z komentarzami mieszkańców Lubinia :-) - stoję po stronie mieszkańców

Ale tam jest ruch znacznie większy niż na Żabikowskiej. Wiesz czym jest prawo liczby?

> hehehe celna uwaga:-) zgadzam się, choć osobiście nie jestem takim radykałem ("
                > bardzo często" - oznaczałoby "zawsze, z rzadkimi wyjątkami"), ja był powiedział
                > "zdarza się"

No to zobaczymy. Przed laty pisałem o skrzyżowaniu Piastowskiej i Obwodnicy jako wyjątkowo kolizjogennym. Dopiero po ofiarach śmiertelnych zdecydowano się na przebudowę skrzyżowania i budowę ronda.
                Nie zastanawiałeś się czasem, że zbyt wielka dawka wiedzy teoretycznej i kurczowego trzymania się przepisów przysłania czasem zdrowy rozsądek?
              • croolick A co z przystankiem rondownicku? 21.10.10, 23:47
                Jako żeś dobrze poinformowany zdradź, gdzie zostanie przeniesiony przystanek autobusowy przy Żabikowskiej?
          • cameel.m Re: Maskra na alei 20.10.10, 07:46
            Na razie wygląda na to, że robiony jest bezpośredni zjazd do Aldiego z ronda przy Zielonogórskiej
    • moofka kurde :/ 20.10.10, 21:21
      a jak sie teraz mozna dostac do szpitala 105?
      krazylam wokol, stracilam z 25 minut i z kazdej znanej mi strony bylo zamkniete?
      jechac objazdem przez zagan czasu nie bylo :)
      • croolick Re: kurde :/ 20.10.10, 22:56
        moofka napisała:

> a jak sie teraz mozna dostac do szpitala 105?
        > krazylam wokol, stracilam z 25 minut i z kazdej znanej mi strony bylo zamkniet
        > e?
        > jechac objazdem przez zagan czasu nie bylo :)

Ale z którego kierunku?
        Od strony Kunic, os. Muzyków, Zatorza kieruj się na Zakopiańską a później na Żagańską i zaraz skręt w lewo w Nadrzeczną i już jesteś na Bohaterów Getta a tu już wiadomo jak.
        • moofka Re: kurde :/ 21.10.10, 09:18
          od podwala jechalam, na zakopianska wlasnie chcialam
          czyli jak na przyklad od ulanskej mam jechac?
          • croolick Re: kurde :/ 21.10.10, 10:41
            moofka napisała:

> od podwala jechalam, na zakopianska wlasnie chcialam
            > czyli jak na przyklad od ulanskej mam jechac?

J. Długosza (wzdłuż torów) przed wiaduktem kolejowym w kierunku W. Witosa skręcasz w lewo w ul. 11 listopada. Dalej do nowego ronda ks. Demela, prosto przez nie i jesteś na Zakopiańskiej.
            • moofka Re: kurde :/ 21.10.10, 14:22
              dzięki :)
            • z.tomek Re: kurde :/ 21.02.11, 14:01
              Co powiecie o takim rozwiązaniu ?

tvlubuska.pl/index.php/wiadomoci/ary/618-zmiana-organizacji-ruchu
      • p.e.k.o Re: kurde :/ 20.10.10, 23:16
        moofka napisała:

> jechac objazdem przez zagan czasu nie bylo :)

A w Żaganiu przecież jest 105 :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka