Dodaj do ulubionych

10 przykazań wyborczych

25.10.10, 19:16
10 przykazań wyborczych

1. Odrzuć ludzi ubiegających się ponownie. Doświadczenie liczy się u pilota i chirurga, nie u publicznie wybieranego oficjała. Nic tak nie rozleniwia i nie wzmaga arogancji jak powtórny wybór.

2. Skreśl ludzi których uposażenie z razie wyboru znacząco wzrośnie. Tym chodzi o szmal, nie o ciebie czy gminę.

3. Skreśl ludzi którzy nie potrafią logicznie uzasadnić dlaczego kandydują. Nieodmiennie wskazuje to na oportunistów z niskim IQ. Nic ci po nich.

4. Wyklucz kandydatów bez aktywnie wykonywanego zawodu. Publiczna funkcja to zaszczyt i odpowiedzialność, nie substytut zawodu, nie metoda na bezrobocie i nie przechowalnia na kryzys. Od zera oczekuj tylko zero.

5. Bądź podejrzliwy gdy kandydat rozwija wielkie plany nie podając źródeł ich finansowania. Jeśli nie wiesz kto jest ostatnim naiwnym który w nie uwierzy szansa jest ze jesteś nim ty. Jeśli nie wiesz z czyjej kieszeni będą one finansowane jest gwarancja że z twojej.

6. Cuda i ideały są domeną religii. W codzienności są jedynie kompromisy między grupami interesów. Odrzuć kandydata który tego jeszcze nie pojął. Skreśl też kandydata który chce ulepszać ale nie potrafi wskazać co poprzednicy zrobili źle a co dobrze.

7. Skreśl kandydatów przy najmniejszym nawet podejrzeniu koligacji rodzinnych, rodzinno-towarzyskich czy powiązań rodzinno-biznesowych. Klany rodzą korupcję i konflikt interesów. Dwa nazwiska z tej samej sitwy na listach wyborczych to o dwa za dużo.

8. Jeśli kandydat do ciebie nie dotarł ze swoim programem, w tej czy innej formie, przyjmij że cię olewa. Jeżeli widzisz jedynie jego uśmiechniętą gębę na słupie bądź pewien że śmieje się z frajerów takich jak ty. Zrewanżuj się pajacowi preferując tych którzy wykazali trud aby dotrzeć.

9. Odrzuć kandydatów posługujących się ideologiczno-obyczajową mową trawą. Na poziomie gminnym nie ma żadnej prawicy czy lewicy, są tylko ludzie rozsądni i durnie. Emocjonalne zbitki typu pomoc, wzmocnienie, zlikwidowanie, ukrócenie, w połączeniu z dziećmi, ubogimi, niepełnosprawnymi, emerytami, chorymi, bezpieczeństwem nieodmiennie wskazują na powtarzanie przez durni przysłanego im z centrali wyborczej kitu.

10 Z kandydatem jest jak z lekarzem - pierwsza rzecz nie szkodzić. Robienie dobra jest na tylnym siedzeniu. Rozważ pozytywnie kandydata obiecującego robić niewiele ale z sensem. Jest szansa że będzie lepszy niż aktywista, który za fiasko swoich projektów i tak przyśle ci słony rachunek.

10 przykazań wyborczych cynika9 jest autoryzowanym przedrukiem z bloga DwaGrosze
Obserwuj wątek
    • debest3 Re: 10 przykazań wyborczych 25.10.10, 19:43
      przykazania jak najbardziej trafne
    • citizen_kane Re: 10 przykazań wyborczych 25.10.10, 23:05
      janwer napisał:

> 1. Odrzuć ludzi ubiegających się ponownie. Doświadczenie liczy się u pilota i c
      > hirurga, nie u publicznie wybieranego oficjała. Nic tak nie rozleniwia i nie wz
      > maga arogancji jak powtórny wybór.

OK

> 2. Skreśl ludzi których uposażenie z razie wyboru znacząco wzrośnie. Tym chodzi
      > o szmal, nie o ciebie czy gminę.

OK

> 3. Skreśl ludzi którzy nie potrafią logicznie uzasadnić dlaczego kandydują. Nie
      > odmiennie wskazuje to na oportunistów z niskim IQ. Nic ci po nich.

OK

> 4. Wyklucz kandydatów bez aktywnie wykonywanego zawodu.

A co to znaczy? "Woli strzelcy" się nie liczą? Dziś to nie PRL można żyć bez etatu.

> 5. Bądź podejrzliwy gdy kandydat rozwija wielkie plany nie podając źródeł ich f
      > inansowania. Jeśli nie wiesz kto jest ostatnim naiwnym który w nie uwierzy sza
      > nsa jest ze jesteś nim ty. Jeśli nie wiesz z czyjej kieszeni będą one finansowa
      > ne jest gwarancja że z twojej.

OK

> 6. Cuda i ideały są domeną religii. W codzienności są jedynie kompromisy między
      > grupami interesów. Odrzuć kandydata który tego jeszcze nie pojął. Skreśl też k
      > andydata który chce ulepszać ale nie potrafi wskazać co poprzednicy zrobili źle
      > a co dobrze.

OK

> 7. Skreśl kandydatów przy najmniejszym nawet podejrzeniu koligacji rodzinnych,
      > rodzinno-towarzyskich czy powiązań rodzinno-biznesowych. Klany rodzą korupcję i
      > konflikt interesów. Dwa nazwiska z tej samej sitwy na listach wyborczych to o
      > dwa za dużo.

Błąd. Nie trzeba mieć tego samego nazwiska by być rodziną. Można mieć to samo nazwisko i nie być rodziną. Ponadto debilne przepisy wyborcze wymuszają rozdymanie list wyborczych. Nie wszyscy kandydaci na liście liczą na wygraną. Są by zdobyć głosy dla listy, nie dla mandatu.

> 8. Jeśli kandydat do ciebie nie dotarł ze swoim programem, w tej czy innej form
      > ie, przyjmij że cię olewa. Jeżeli widzisz jedynie jego uśmiechniętą gębę na słu
      > pie bądź pewien że śmieje się z frajerów takich jak ty. Zrewanżuj się pajacowi
      > preferując tych którzy wykazali trud aby dotrzeć.

OK

> 9. Odrzuć kandydatów posługujących się ideologiczno-obyczajową mową trawą. Na p
      > oziomie gminnym nie ma żadnej prawicy czy lewicy, są tylko ludzie rozsądni i du
      > rnie. Emocjonalne zbitki typu pomoc, wzmocnienie, zlikwidowanie, ukrócenie, w p
      > ołączeniu z dziećmi, ubogimi, niepełnosprawnymi, emerytami, chorymi, bezpieczeń
      > stwem nieodmiennie wskazują na powtarzanie przez durni przysłanego im z central
      > i wyborczej kitu.

100 x OK

> 10 Z kandydatem jest jak z lekarzem - pierwsza rzecz nie szkodzić. Robienie dob
      > ra jest na tylnym siedzeniu. Rozważ pozytywnie kandydata obiecującego robić nie
      > wiele ale z sensem. Jest szansa że będzie lepszy niż aktywista, który za fiasko
      > swoich projektów i tak przyśle ci słony rachunek.

OK

> 10 przykazań wyborczych cynika9 jest autoryzowanym przedrukiem z bloga DwaGrosze

• janwer Re: 10 przykazań wyborczych 08.11.10, 18:53
        Mnóstwo plakatów z pięknymi mordami, a ja już tracę nadzieję że przeczytam chociaż jeden program wyborczy. Nie wiem na kogo głosować.
        • janwer Re: 10 przykazań wyborczych 08.11.10, 18:59
          Na naszej klasie reklamuje się nastoletnia kandydatka
          nk.pl/profile/18400155/gallery/69

Zapytałem o program. Odpowiedziała tak: "...Oto moj program: utworzenie stref darmowego internetu na osiedlach, budowa orlika, remont ulic oraz chodnikow osiedlowych, monitoring ulic i parkingow...."

Zapytałem następnie: "Ile to kosztuje? Skąd pieniądze? Kto ma za to zapłacić?"

Odpisała: "Jesli to tak Pana interesuje, to powinien Pan wiedziec, ze sa ustawy regulujace tego typu inwestycje i srodki UE. Kazdy kto choc troche interesuje sie polityka lokalna, wie o takich rzeczach."

Ponownie zapytałem: "Ile to kosztuje? Skąd pieniądze? Kto ma za to zapłacić?"

Odpowiedziała: "Po raz kolejny odsylam do odpowiednich ustaw. Jest cos takiego jak budzet miasta, wiec pieniadze stamtad beda pochodzic (raczej ja tego sponsorowac nie bede...)."

HA! WIEDZIAŁEM!!!
          Będą mi obiecywać świetne rzeczy za MOJE pieniądze. Najpierw mi naobiecują, a potem będę musiał ZA TO ZAPŁACIĆ!

Napisałem jej o tym i na razie cisza...
          :-)
          • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 08.11.10, 21:19
            Kiedyś na forum dawałem linka do fajnego bloga w którym autor - grafik opisywał, jak robił plakat wyborczy dla SLD. Przy okazji napisał też kandydatom program:-)))
        • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 08.11.10, 21:27
          janwer napisał:

> Mnóstwo plakatów z pięknymi mordami, a ja już tracę nadzieję że przeczytam choc
          > iaż jeden program wyborczy. Nie wiem na kogo głosować.

No ale patrz, że podkradają sobie nawet hasła wyborcze, vide Madej i Maciuszonek. Nie dziwne, że nikt nie kwapi się do dzielenia się szczegółami programu. Np. ostatnio w prasie ukazało się ogłoszenie - pseudo wywiad (najmodniejszy ostatnio) pewnego kandydata, którego tezy w dziwny sposób korespondowały z naszymi priorytetami opublikowanymi wcześniej na stronie naszego Komitetu. No tak, zaraz się wyprze, powie że mówił o tym od dawna, że on sam, że to jego pomysły etc. W takich warunkach na szczegółowe programy trzeba poczekać do ostatniego tygodnia, gdy "wywiadowcy" nie będą mogli przywłaszczyć sobie cudzych pomysłów. Ewentualnie zobaczymy, co stanie się jutro w ratuszu o 16.30.
          • gazowski Re: 10 przykazań wyborczych 09.11.10, 11:46
            croolick napisał:

>
            > No ale patrz, że podkradają sobie nawet hasła wyborcze, vide Madej i Maciuszone
            > k. Nie dziwne, że nikt nie kwapi się do dzielenia się szczegółami programu. Np.
            > ostatnio w prasie ukazało się ogłoszenie - pseudo wywiad (najmodniejszy ostatn
            > io) pewnego kandydata, którego tezy w dziwny sposób korespondowały z naszymi pr
            > iorytetami opublikowanymi wcześniej na stronie naszego Komitetu. No tak, zaraz
            > się wyprze, powie że mówił o tym od dawna, że on sam, że to jego pomysły etc. W
            > takich warunkach na szczegółowe programy trzeba poczekać do ostatniego tygodni
            > a, gdy "wywiadowcy" nie będą mogli przywłaszczyć sobie cudzych pomysłów. Ewentu
            > alnie zobaczymy, co stanie się jutro w ratuszu o 16.30.

Świeta racja.Najlepiej programy wyborcze ujawnić po wyborach .W końcu pomysły są tak orginalne ,jedyne w swoim rodzaju i wspaniałe ,że warto je chronić przed maluczkimi.
            • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 09.11.10, 13:03
              gazowski napisał:

> Świeta racja.Najlepiej programy wyborcze ujawnić po wyborach .W końcu pomysły s
              > ą tak orginalne ,jedyne w swoim rodzaju i wspaniałe ,że warto je chronić przed
              > maluczkimi.

Gdyby wszyscy kandydaci mieli przyzwoitość, to pewnie nie byłoby problemu z ujawnianiem szczegółowych rozwiązań. Niestety tak nie jest, ale co się dziwić jeśli w wyborach tylko cześć kandyduje, bo interesuje się sprawami lokalnymi i działa na rzecz lokalnego środowiska a pozostali kandydują dla połechtania swej wodzowskiej ambicji, lub zostali przywiezieni w teczce przez partyjnych działaczy... Jak mówić o szczegółach jeśli dysponujący dużą gotówką kandydat przechwytuje pomysły i głosi jako swoje. Do większego grona dotrze, że to on rzekomo wymyślił.
      • janwer Re: 10 przykazań wyborczych 08.11.10, 19:04
        citizen_kane napisała:

> > 4. Wyklucz kandydatów bez aktywnie wykonywanego zawodu.
        >
        > A co to znaczy? "Woli strzelcy" się nie liczą? Dziś to nie PRL można żyć bez et
        > atu.

Wolni strzelcy żyją np z zysków kapitałowych lub wynajmu. Są inwestorami, a to też praca, chociaż niekoniecznie zawód. Nie są jednak pasożytami.

> > 7. Skreśl kandydatów przy najmniejszym nawet podejrzeniu koligacji rodzin
        > nych,
        > > rodzinno-towarzyskich czy powiązań rodzinno-biznesowych. Klany rodzą koru
        > pcję i
        > > konflikt interesów. Dwa nazwiska z tej samej sitwy na listach wyborczych
        > to o
        > > dwa za dużo.
        >
        > Błąd. Nie trzeba mieć tego samego nazwiska by być rodziną. Można mieć to samo n
        > azwisko i nie być rodziną. Ponadto debilne przepisy wyborcze wymuszają rozdyman
        > ie list wyborczych. Nie wszyscy kandydaci na liście liczą na wygraną. Są by zdo
        > być głosy dla listy, nie dla mandatu.

Racja, ale wiadomo że autorowi przykazań chodziło o nepotyzm.
    • janwer Re: 10 przykazań wyborczych 15.11.10, 17:38
      Wszystkim chodzi tylko o kasę, czy może się mylę i jest ktoś z programem?
      • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 15.11.10, 20:02
        janwer napisał:

> Wszystkim chodzi tylko o kasę, czy może się mylę i jest ktoś z programem?

Ale czego oczekujesz? Można napisać piękny program, ale co z tego jak nie będziesz go w stanie zrealizować. Przecież kandydat na burmistrza, który nie pełni tej funkcji nie zna pełnego obrazu rzeczywistości. Niby jest BIP i media, ale tak naprawdę wiele informacji jest ukrytych przed opinią publiczną. Na pewno część kandydatów ma konkretne pomysły, ale liczy się IMHO najbardziej to co sobą reprezentują - ich postawa moralna, umiejętność współpracy (przecież kandydat nie burmistrza nie będzie rządził jednoosobowo), rozsądek i bark uwikłania w niejasne lokalne układy.
        W przypadku radnych, to większość kandydatów powinna chodzić i pilnować konkretnych spraw - jakich w moim przypadku można przeczytać w mojej ulotce wyborczej.
        • p.e.k.o Re: 10 przykazań wyborczych 15.11.10, 23:17
          croolick napisał:

> W przypadku radnych, to większość kandydatów powinna chodzić i pilnować konkret
          > nych spraw - jakich w moim przypadku można przeczytać w mojej ulotce wyborczej.

Skoro już wspomniałeś o swojej ulotce... wśród priorytetów czytamy m.in. że ulica Lotników powinna stać się wizytówką miasta. Mam dobrą wiadomość - ul. Lotników jest drogą powiatową, która będzie remontowana w przyszłym roku.
          • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 16.11.10, 07:59
            p.e.k.o napisał:

> Skoro już wspomniałeś o swojej ulotce... wśród priorytetów czytamy m.in. że uli
            > ca Lotników powinna stać się wizytówką miasta. Mam dobrą wiadomość - ul. Lotnik

O tym wiem, ale ULICA TO NIE TYLKO JEZDNIA. Byłoby uczciwie, abyś podał całość postulatu.
            • p.e.k.o Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 00:08
              croolick napisał:

> O tym wiem, ale ULICA TO NIE TYLKO JEZDNIA. Byłoby uczciwie, abyś podał całość
              > postulatu.

Ja tylko chciałem podzielić się dobrą nowiną... a Ty mi tu z uczciwością wyjeżdżasz.
              Ok, całość postulatu podaje Twoja ulotka, nie będę jej wyręczał, po to za nią zapłaciłeś. Ale jeśli już wspomniałeś o uczciwości, to dlaczego w ulotce nie napisałeś, że jako radny miejski wiesz o planowanym remoncie tej ulicy oraz o tym, że jako radny miejski nie miałbyś żadnego wpływu na plany samorządu powiatowego dotyczące remontu tej właśnie powiatowej ulicy?
              • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 00:15
                p.e.k.o napisał:

> Ja tylko chciałem podzielić się dobrą nowiną...

Ale to dla mnie żadna nowina. Ponadto jaka dobra, jeśli solidna kostka zostanie zastąpiona asfaltem?

> Ok, całość postulatu podaje Twoja ulotka, nie będę jej wyręczał, po to za nią z
                > apłaciłeś. Ale jeśli już wspomniałeś o uczciwości, to dlaczego w ulotce nie nap
                > isałeś, że jako radny miejski wiesz o planowanym remoncie tej ulicy oraz o tym,
                > że jako radny miejski nie miałbyś żadnego wpływu na plany samorządu powiatoweg
                > o dotyczące remontu tej właśnie powiatowej ulicy?

Nie wykręcaj bezczelnie kota ogonem. NAPISAŁEM:

ulica Lotników powinna stać się wizytówką miasta, dziś jest niestety wstydem – krzywe chodniki, odrapane elewacje, brak parkingów i zapuszczone miejsca

GDZIE TU JEST MOWA O J-E-Z-D-N-I ???
                • p.e.k.o Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 00:25
                  croolick napisał:

> Ale to dla mnie żadna nowina.

Przecież są jeszcze inni forumowicze, którzy to czytają.

> GDZIE TU JEST MOWA O J-E-Z-D-N-I ???

A czy ja mówiłem o remoncie J-E-Z-D-N-I?
                  O chodnikach pisałeś, które w skład drogi wchodzą.
                  • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 00:34
                    p.e.k.o napisał:

> O chodnikach pisałeś, które w skład drogi wchodzą.

I co na Lotników chodniki są tylko przy jezdni? Faktycznie są tylko przy jezdni i dlatego do kamienic oddalonych od jezdni trzeba brodzić w błocie.
                    Czy tylko jezdnia przyczynia się do szkaradnego wyglądu ulicy? A może powiat w swej dobroci wybuduje także parkingi, których nie raczyła wybudować obecna władza? To może powiat też odnowi elewacje kamienic i zagospodaruje puste przestrzenie?
                    Ewidentnie szukasz dziury w całym.
                    • p.e.k.o Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 22:05
                      croolick napisał:

> Ewidentnie szukasz dziury w całym.

Ty pierwszy zauważyłeś dziury na całej Lotników ;)

A co do ulicy, jasne że kostka byłaby "fajna", ale kto potrafi położyć dobrze kostkę, w dodatku na tyle wytrzymałą, żeby z czasem się nie pofalowała? Tą ulicą jeździ ciężki, wielokołowy sprzęt dostawczy. Tam niestety potrzebna jest bardziej wytrzymała nawierzchnia. Zarezerwujmy kosteczki dla ścisłego centrum (najlepiej z ograniczeniami ruchu), a będzie to jakoś wyglądać.
                      Poza tym, twarde zawieszenie mojego pojazdu nie lubi kostkowych nierówności. Po kostkowanych "nierównościach" centrum miasta wcale nie muszę jeździć, część drogi mogę pokonać z buta. Tak więc Mieszka I, Rynek, Podwale, Wrocławską, Ogrodową, Pocztową akceptuję w całej rozciągłości, a Lotników już niekoniecznie. Pewnie mieszkańcy Lotników też chętnie któregoś dnia obudziliby się w "świecie ciszy".
                      • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 23:02
                        p.e.k.o napisał:

> A co do ulicy, jasne że kostka byłaby "fajna", ale kto potrafi położyć dobrze k
                        > ostkę, w dodatku na tyle wytrzymałą, żeby z czasem się nie pofalowała?

A kto potrafi w Polsce położyć dobrze asfalt, w dodatku na tyle wytrzymały, żeby z czasem się nie pofalował? IMHO dobrze położony bruk jest o niebo lepszy, niż polski asfalt. Dobry przykład to Podwale.

>Tą ulicą jeździ ciężki, wielokołowy sprzęt dostawczy.

Już niedługo a właściwie to już praktycznie nie jeżdżą. Sukcesem obecnych władz jest wyprowadzka Probet Dasag do Żagania.

> Poza tym, twarde zawieszenie mojego pojazdu nie lubi kostkowych nierówności.

Myślę, że zawieszenie twojego pojazdu woli kostkowe nierówności niż tradycyjne pozimowe wyrwy w polskim asfalcie.

> Pewnie mieszkańcy Lotników też chętnie któregoś dnia obudziliby się w "świecie ciszy".

Starczyłoby samochody jeździły po tej ulicy z przepisową prędkością.
                        • p.e.k.o Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 23:50
                          croolick napisał:

> A kto potrafi w Polsce położyć dobrze asfalt

Nie wiem, jak nazywa się firma, która remontowała drogę w okolicach Trzebiela.

> Dobry przykład to Podwale.

Teraz już szału nie ma.

> Już niedługo a właściwie to już praktycznie nie jeżdżą.

Nie jeżdżą... poza dostawami towaru do Kauflandu, Biedronki oraz - jak sądzę - firm budowlanych na Przeładunkowej. Jakby zamknąć oczy, to można by powiedzieć, że PKS też już praktycznie nie jeździ ;)

> Myślę, że zawieszenie twojego pojazdu woli kostkowe nierówności niż tradycyjne
                          > pozimowe wyrwy w polskim asfalcie.

A gdzie na przykład można zapoznać się z taką "tradycją"?

> Starczyłoby samochody jeździły po tej ulicy z przepisową prędkością.

Wcale nie. Zawsze na Lotników muszę puścić nieco głośniej muzyczkę w słuchawkach, nawet jak samochody poruszają się z prędkością niemal korkową. Opony hałasują na bruku i już.
                          • croolick Re: 10 przykazań wyborczych 17.11.10, 23:57
                            p.e.k.o napisał:

> Nie wiem, jak nazywa się firma, która remontowała drogę w okolicach Trzebiela.

Wyjątek potwierdzający regułę. Zresztą o równy asfalt poza miastem o wiele łatwiej. O wiele ciekawsze jest to, co dzieje się z asfaltem w mieście...

> Teraz już szału nie ma.

Jest nieźle a remont był ile lat temu? 17? Pokaż mi w równie dobrym stanie nawierzchnię asfaltową w mieście po takim czasie.

> A gdzie na przykład można zapoznać się z taką "tradycją"?

Polecam ul. Żagańską - sztandarowy przykład. Może być też Boh. Getta, Katowicka, Okrzei, Moniuszki i tak dalej.

> Wcale nie. Zawsze na Lotników muszę puścić nieco głośniej muzyczkę w słuchawkac
                            > h, nawet jak samochody poruszają się z prędkością niemal korkową. Opony hałasuj
                            > ą na bruku i już.

A jakoś na Podwalu nie hałasują tak bardzo i już.
                            • janwer [...] 20.11.10, 13:01
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • p.e.k.o [...] 20.11.10, 14:31
                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • p.e.k.o Re: 10 przykazań wyborczych 22.11.10, 16:58
                              W skasowanym poście było pytanie janwera, czy rzeczywiście ul. Lotników ma być wizytówką Żar, czy to może tylko żart.

W skasowanym moim poście była odpowiedź, że rzeczywiście Lotników ma być wizytówką, ale tylko o włos przegrała z ul. Szpitalną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka