purrwisiak Re: Roman ja Cię proszę, pogoń koniucha. 02.12.10, 14:54 hihi, czyje na wierzchu, liberałki ???? Odpowiedz Link Zgłoś
e_anulka Re: Roman ja Cię proszę, pogoń koniucha. 02.12.10, 14:58 Wyborco "lewicy" czy wiesz,że według oświadczeń majątkowych samorządowcy Żarskiej Lewicy wykazali dochody netto z pracy za rok 2009 - na etatach w samorządzie i majątku miejskim : 1.Roman pogorzelec - 143 000 zł. 2.Edward Skobelski -136 000 zł. 3.Franciszek Wołowicz -133 000 zł. 4.Jacek Niezgodzki - 120 000 zł. 5. Zdzisław Czekalski - 101 000 zł. 6.Elżbieta Łobacz-Bącal - 74 000 zł. Jest o co walczyć taka kasa uzależnia szczególnie tych co w życiu nie potrafią niczego innego. Odpowiedz Link Zgłoś
luzyczanin Re: Roman ja Cię proszę, pogoń koniucha. 02.12.10, 15:01 purrwisiak napisała: > hihi, czyje na wierzchu, liberałki ???? sie okaże , komuszku ... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrant83 Re: Roman ja Cię proszę, pogoń koniucha. 02.12.10, 15:13 purrwisiak napisała: > hihi, czyje na wierzchu, liberałki ???? Maciuszonek wierzchem. A wyborcy Żarskiej Lewicy Budyniobusem - jak dwa tygodnie temu ? Odpowiedz Link Zgłoś
luzyczanin Re: Roman ja Cię proszę, pogoń koniucha. 02.12.10, 15:00 purrwisiak napisała: > Amen < Siła argumentów . Odpowiedz Link Zgłoś
purrwisiak Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 16:28 W mieście, gdzie kandydatem z uśmiechniętą twarzą jest łaps, który upokarzał swoich podwładnych gdy był prezesem...i jest na to wiele dowodów w postaci ludzkich wspomnień... ...w mieście gdzie z pełną powagą kandydat największej partii politycznej mówi,że polityka go nie interesuje a wystartował z komitetu POlitycznego bo wystartowanie z własnego, bezpartyjnego to przecież niemożliwość... ... w mieście, gdzie Mirek i pewna "żarówa" pouzgadniali już szczebel po szczebelku, czyj mąż z którą synową na który stołeczek wskoczy... ...w mieście gdzie dla pewnych bardzo odważnych "szermierzy forum" upublicznianie zarobków z urzędu miasta jest heroiczne natomiast historia pewnej odprawy w starostwie nie budzi żadnych wymiotów... ...w mieście gdzie cwaniactwo i pełne jajo polega na tym że gdy jeden z domowników jest w PO zaś drugi w SLD , to naprawdę można być tu królem życia bo jak nie kij dupę to dupa kij wybroni... ...w mieście gdzie jedynym opozycjonistą w PRL-u był pewien śpiewak rowerowy choć są tacy co pamiętają go z Leninem w klapie... ...w mieście gdzie przyjechała najdoskonalsza ze służb IV RP - CBA i nic nie stwierdziła - jest to przecież doskonały pretekst by wszystkich z urzędu uważać za zwyrodnialców bo jeśli nie ma dowodów to tym gorzej przecież... ...w mieście gdzie przez 3 lata można być w koalicji i popijać koniaczek a w czwartym stać się Lepperem i smagać wszystkich za wszystko... ...w mieście gdzie można łamać ciszę wyborczą jeżdżąc oplakatowanym vanem w dniu ciszy wyborczej, bo kto nas ruszy kochanie, wszak jestem cenionym pracownikiem lasów... - w tym mieście żyje i dziadekzsld i purrwisiak i od niedawna "emigrant", i jeszcze ten szczęśliwiec od stypendium , i e-anulka i iwon68, łużyczanin, i (choć sam w to czasem pewnie nie wierzy- croolick, peko, nika i przepraszam,że nie wszystkich wspomniałem...). W tym mieście - tu i teraz - kumuluje się gó... polityki i geszefty, geszefty, geszefty... Naiwny mój żal? To ostatni raz , od jutra walę w pysk każdego bez grzywki. A nuż właściwego trafię? Odpowiedz Link Zgłoś
luzyczanin Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 17:39 purrwisiak napisała: >>W mieście, gdzie kandydatem z uśmiechniętą twarzą jest łaps, który upokarzał swoich podwładnych gdy był prezesem...i jest na to wiele dowodów w postaci ludzkich wspomnień...<< - Jakoś nikt się nie wyrywa do sądu pracy czy też Jaworowicz na skargę . Jak się komuś j*biąca należała to dostał co jego . >>...w mieście gdzie z pełną powagą kandydat największej partii politycznej mówi, że polityka go nie interesuje a wystartował z komitetu POlitycznego bo wystartowanie z własnego, bezpartyjnego to przecież niemożliwość...<< - jakiś bzdet bez związku z tematem . >>... w mieście, gdzie Mirek i pewna "żarówa" pouzgadniali już szczebel po szczebelku, czyj mąż z którą synową na który stołeczek wskoczy...<< - zajmowany przez czyjegoś męża i synową . Konkrety proszę . >>...w mieście gdzie dla pewnych bardzo odważnych "szermierzy forum" upublicznianie zarobków z urzędu miasta jest heroiczne natomiast historia pewnej odprawy w starostwie nie budzi żadnych wymiotów...<< - Heroino do dzieła ! >>...w mieście gdzie cwaniactwo i pełne jajo polega na tym że gdy jeden z domowników jest w PO zaś drugi w SLD , to naprawdę można być tu królem życia bo jak nie kij dupę to dupa kij wybroni...<< - taka gmina , taka gmina ... >>...w mieście gdzie jedynym opozycjonistą w PRL-u był pewien śpiewak rowerowy choć są tacy co pamiętają go z Leninem w klapie...<< - Ktoś, kiedyś , gdzieś , komuś z kimś widział jego z nim . >>...w mieście gdzie przyjechała najdoskonalsza ze służb IV RP - CBA i nic nie stwierdziła - jest to przecież doskonały pretekst by wszystkich z urzędu uważać za zwyrodnialców bo jeśli nie ma dowodów to tym gorzej przecież...<< - znaczy się dobrzy fachowcy od kręcenie lodów z wieeeloletnim doświadczeniem . Co takim znajdą pisiory z CBA - za krótcy są . >>...w mieście gdzie przez 3 lata można być w koalicji i popijać koniaczek a w czwartym stać się Lepperem i smagać wszystkich za wszystko...<< - lepiej puścić podwładnych w samopas – niech ichmościowie naczelnicy obrastają w uważanie hołoty przeszkadzającej pić kawkę i zakupom na rynku . >>...w mieście gdzie można łamać ciszę wyborczą jeżdżąc oplakatowanym vanem w dni u ciszy wyborczej, bo kto nas ruszy kochanie, wszak jestem cenionym pracownikiem lasów...<< -tak , tu masz absolutną rację . Powinno zostać to ukarane . >>- w tym mieście żyje i dziadekzsld i purrwisiak i od niedawna "emigrant", i jeszcze ten szczęśliwiec od stypendium , i e-anulka i iwon68, łużyczanin, i (choć sam w to czasem pewnie nie wierzy- croolick, peko, nika i przepraszam,że nie wszystkich wspomniałem...).<< - jeno ostało się nam niebogom nurzać w tej drobnomieszczańskiej , zaściankowej , dulszczyźnianej rzeczywistości ... W tym mieście - tu i teraz - kumuluje się gó... polityki i geszefty, geszefty, geszefty... - Money makes the world go around ...the world go around ...the world go around. >>Naiwny mój żal? To ostatni raz , od jutra walę w pysk każdego bez grzywki. A nuż właściwego trafię? << - Ja walę w każdy pysk jaki mi się nie podoba . Trafię zawsze właściwego . Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 18:22 A ja napiszę krótko. W d...ie mam czy burmistrz jest z PiS-u,PO , SLD czy jeszcze z innej partii. Dla mnie liczy się skutecznosc i wkład takiej osoby w rozwój miasta w którym mieszkam. Dlatego też uważam,ze Pan Pogorzelec pomimo wad i nieraz kontrowersyjnych "etapów" w swoim rządzeniu Zarami zasługuje na kolejną kadencję na stanowisku Burmistrza. Mówcie co chcecie ale od początku lat 80-ych tj od kiedy pamietam jak wyglądały Żary,teraz nasze miasto rozwija się najlepiej i najpręzniej i trudno chyba temu zaprzeczyć. Nawet na forum naszego sąsiedniego miasta Żagania często są opinie o dynamiczniejszym rozwoju Żar i o coraz ładniejszym wyglądzie miasta. Wiadomo,ze są miejsca ,zwłaszcza peryferia ,gdzie wygląd woła o pomstę do nieba ale tak jest w kazdym miescie niewazne czy to mała pidpidówa czy taka np.Warszawa i naprawdę trzeba by było wielu milionów złotych ,zeby wszystkim dogodzić. Nie wiem, być może Pan Maciuszonek rządziłby równie dobrze naszym miastem ale wolę już sprawdzonego człowieka-burmistrza jakim jest Pan Pogorzelec, choćby z uwagi na jego wieloletnia kadencje i znajomosć z problematyką miasta . A to,ze jest od z "Lewicy" to tak jak napisałem powyżej mam to gdzies. Gdyby był z PO lub z PiSu ale rządziłby równie dobrze też bym na niego głosował.I nie oznacza to ,ze pan Maciuszonek jest złym kandydatem na stanowisko burmistrza i źle piastowałby tę funkcję, ale po prostu wole juz sprawdzoną koncepcję niż ekserymentować. A miało być krótko...;) Odpowiedz Link Zgłoś
luzyczanin Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 18:34 .. i żeby targał kasę z Unii na coś z sensem a nie na bezpłatne na 30 minut parkomaty uprzykrzające życie . Sprawił aby służba publiczna stała się faktem a nie fikcją . Żeby każdy interesant był życzliwie , merytorycznie , kompleksowo i z uśmiechem na twarzy obsłużony przez służbę publiczną . Aby sprawił że określanie pracownika "urzędasem" będzie nieuprawnionym pieniactwem . I żeby ... ach pomarzyć fajna rzecz ... Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 18:46 luzyczanin napisał: > .. i żeby targał kasę z Unii na coś z sensem a nie na bezpłatne na 30 minut pa > rkomaty uprzykrzające życie . Sprawił aby służba publiczna stała się faktem a n > ie fikcją . Żeby każdy interesant był życzliwie , merytorycznie , kompleksowo i > z uśmiechem na twarzy obsłużony przez służbę publiczną . Aby sprawił że określ > anie pracownika "urzędasem" będzie nieuprawnionym pieniactwem . I żeby ... ach > pomarzyć fajna rzecz ... Obecny burmistrz jak widać po powyższym opisie nie jest ideałem ale idealnych ludzi (niestety) nie ma. A równie dobrze kontrkandydat obecnego burmistrza mógłby się zachowywać podobnie podczas swojej kadencji gdyby wygrał i podobnie bysmy o nim pisali jak luzyczanin powyżej o obecnym burmistrzu? Jak napisałem powyżej nie ma idealnych osób i Pan Maciuszonek również ma jakieś wady,które bysmy mu pewnie wytykali jako wyborcy więc takie opisy osób sa bez sensu bo na 100 osób opisujących zachowanie Pana Pogorzelca znajdzie się 100 innych osób opisujących zachowanie pana Maciuszonka i tak w kółko.Liczy się to,co burmistrz zrobił dla nas mieszkańców a myslę ,że obecny burmistrz zrobił dużo.I nawiązując do mojego poprzedniego postu-być może Pan maciuszonek zrobiłby równie dużo dobrego dla miasta ale tego nie wiemy bo burmistrzem jeszcze nie był i tak naprawdę większość mieszkańców kojarzy go z tego,że był kiedyś prezesem Kronopolu. Kto wie,może za jego kadencji Żary rozwijałyby sie tak samo jak obecnie. Tylko ,ze ja po prostu wolę sprawdzonych ludzi (mówię pod katem tego co zostało zrobione dla miasta i jego mieszkańców) niż zaryzykować bo wtedy może być lepiej niz jest ale jest też ryzyko,że może się nowy burmistrz nie sprawdzić i może być gorzej iż obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
e_anulka Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 19:45 W jaskini PRL też było fajnie i sprawdzone przez 45 lat i po co było wychodzić z tej jaskini. Bez zmian nie ma rozwoju a strach ma tylko wielkie oczy. Po wejściu do UE,również ryzyko wg Ciebie,wszystkie miasta się zmieniły ale to ze względu na napływ kapitału.Nikt nie jest wstanie policzyć kto ile by zrobił.Ale każda zmiana niesie ze sobą nowe dokonanie,lepsze rozwiązania,nowy szef to i świeże spojrzenie.A tkwienie w starym rozdaniu kontynuowanym od 65 lat to stagnacja.Zobacz wykorzystanie środków UE,gdzie Żagań a gdzie Żary różnica ogromna.Zobacz co się dzieje z Pekomem - firmą zapleczem SLD a nie komunalną. To w tamtym systemie nijaki Tarnas rządził nieefektywnie przez dziesiątki lat, a dzisiaj zebrał 75 (po jednym na każdy rok życia) głosów wyborców i aż przytupuje i nikomu nie da przejść deptakiem i namawia do głosowania na Romusia, ale on ma interes bo jak Budzyński wypadł czy wpadł,a Romuś wygra w co osobiście nie wierzę,to on będzie pobierał dietę radnego i tylko o to mu chodzi. Zobacz jak zmieniają prezesów,trenerów,dyrektorów w tych firmach następuje bardzo szybki postęp.Nieraz nie wiele on zmieni,ale wystarczy,że podlegli mu ludzie zaczną się starać by się wykazać,nie podpaść itd można bez końca. Nie ma potrzeby masowego zwalniania i nikt nie będzie nikogo zwalniał,każdy ma umowę o pracę. Boja się wszyscy ci partyjni działacze którym stworzone fikcyjne bardzo dobrze płatne stanowiska ,nie czarujmy się za nasze pieniądze,którzy wiedzą dobrze że są nie potrzebni,a jak przyjdzie nowy menadżer to wszystko wyłapie. Czas zacząć zmieniać nasza mentalność bez ryzyka nie ma zysków,a stagnacja to strata. Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 20:05 e_anulka napisała: "> W jaskini PRL też było fajnie i sprawdzone przez 45 lat i po co było wychodzić > z tej jaskini...." a ja napiszę tak: a jaką masz pewność ,że za rządów PO, PiS,PSL czy innej partii w naszym mieście będzie lepiej? bo ja jasnowidzem nie jestem i wystarczy tylko poczytać w internecie o rządzacych w innych miastach wywodzących się z róznych partii i nigdzie nie jest "super, hiper".Wszędzie są jakieś większe lub mniejsze "afery", wszędzie tworzy się "kolesiostwo" i nie ważne czy to "byłą komuna" czy liberałowie i prawica. Przestańmy pisać,że jak rządzą lewicowcy to zawsze jest źle a jak rzadzą inne partie to jest "super".Nie ma po prostu na to reguły i wszystko zależy od ludzi a nie od partii z jakiej się wywodza. Kto wie ,moze za kilkadziesiąt lat będzie jakis inny ustrój i nasze dzieci lub wnuki będą się uczyły,ze "demokracja" w Polsce byla zła,że np.prawa obywateli były "łamane" lub coś w tym stylu, tak jak teraz ocenia się komunę.Tylko ,ze zobacz ,ze tak samo jak jest wielu przeciwników komuny tak również znajdziesz jej wielu zwolenników i tamo może być za ...dziesiat lat. A już szlag mnie trafia jak jakiś np. dwudziestopare letnia osoba ,która za komuny(równie dobrze mógłby to być każdy inny ustrój) robiła w pieluchy i nawet nie pamieta tamtych czasów teraz gada jak to kiedyś było źle- "bo tak mówią ludzie". Zobacz zresztą historię naszego kraju- każdy ustrój miał swoje wady i zalety i tak naprawdę jednolite jej ocenienie jest niemożliwe. Dlatego też pisanie typu "zobacz co te komuchy wyprawiają w mieście" a jak będzie ktoś z parti "X" to będzie mlecznie,bajecznie. A skąd wiesz ,ze będzie lepiej? Nie ma na to reguły... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrant83 Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 21:20 Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem mój poprzedni komentarz. To nie o partie chodzi ale o zmianę.Wiesz co było kiedyś motorem postępu wojna.Nie,nie jestem zwolenniczką wojny zbrojnej.Ale każda wojna to zmiany elit rządzących,a następnie rozwój. Stare elity chcą zachować status quo i nie potrzebują zmiany bo im jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
purrwisiak Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 21:04 Przejęty historią dobrego wujka fundującego stypendium przywołam relacje dotyczące stosunku Maciuszonka do pracowników. Może nie są to tematy dla sądu pracy ale w jakiś sposób opisują to JAKIM JEST CZŁOWIEKIEM. A przecież głosujemy na KONKRETNEGO człowieka a nie porcelanową miniaturę Tuska. Relacja nr 1 Pracownik fizyczny płyt, żona w drugiej ciąży, mieszkanie z teściami. Audiencja u prezesa. Ów nie wychyla nawet głowy zza szeroko otwartej gazety. -Panie Prezesie, spodziewam się kolejnego dziecka, chciałbym prosić o podwyżkę,mogę liczyć na jakąś pomoc? -A to mój problem? Koniec scenki. Relacja nr 2 Któregoś razu prezes wręcza grant piłkarzom z Promienia.Chłodna mina. Delegacja, śmielszy z chłopców zagaja: -Dziękujemy, Prezesie... - Wolałbym te pieniądze wydać na konie. Koniec scenki. (To nie żart.To nawet nie próba żartu. Ot, kaprys boga.) Myślę,że Ci którzy mi to opowiadali nie konfabulowali. Byli za to wyraźnie rozczarowani "boskością" WIELKIEGO CZŁOWIEKA. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrant83 Re: Chcesz argumentów? Masz,dźwigaj! 02.12.10, 21:25 To tak jak byś Radia Erewań słuchał,a to nie był Maciuszonek tylko Romuś,i nie z za gazety tylko wystawiał głowę z pod biurka i nie wydał na konie a na koniak. Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Roman ja Cię proszę, pogoń koniucha. 02.12.10, 19:49 Podsumowując moje poprzednie "wywody"- nie lubię polityki i nie jestem za żadną konkretną partią ( nie oszukujmy się i tak im wszytskim w większości chodzi o kasę) ale uważam,że wybór obecnego burmistrza na kolejną kadencję jest dobrym wyborem. Człowiek ten nie jest bez wad ( jak każdy z nas) ale ma doświadczenie w piastowaniu tego urzędu i wie jak się rządzi naszym miastem i robi to według mnie umiejętnie (wystarczy porównać obecnie nasze miasto do Żagania czy Nowej Soli-wychodzimy na plus).Kontrkandydat z kolei też wydaje się ciekawą osobą, z pomysłami (przynajmniej na tyle ile go znam-czyli z prasy i z opowiadań innych osób) i na pewno ma pewne zalety ,które nie są mi obojetne (choćby to ,że z tego co mi się wydaje jest niezależny finansowo a to jest duży atut aby uniknąc jakiejś potencjalnej sytuacji "korupcyjnej" czy też "łapówkarskiej" a ponadto np. częsć z pensji burmistrza można by przeznaczyć na jakieś stypendium lub zapomogę itp.). I być może pan Maciuszonek rządziłby tak samo a moze lepiej ale nie mam zamiaru czekać nastepne kilka lat (bo tyle według mnie trzeba czasu) żeby się przekonać czy sprosta temu wyzwaniu czy nie-być może jestem wygodny i niezbyt otwarty na "nowości" ale nic na to nie poradzę.Podsumowując moje polityczne przemyślenia, wygra w niedzielę pan Pogorzelec-super bo rozwój Żar będzie szedł w dobrym,sprawdzonym kierunku.Wygra z kolei Pan Maciuszonek-płakać nie będę lecz z uwagą sledził jego rządzenie miastem i wtedy za jakiś czas będę mógł je porównać z rządami byłego burmistrza.I mam jeszcze jedną uwagę do forumowiczów-przestańcie pisać opinie typu "pan A jest super a pan B jest całkiem do d...py a tak w ogóle ten ,kto jest za panem A to jest debeściak a ten kto za panem B to jest "be" i na odwrót" bo takie myslenie to jest dobre dla przedszkolaków.Ja jestem za jednym z kandydatów, niezależnie z jakiej by nie był partii bo mi odpowiadają jego rządy i wynikające z tego efekty dla mojego miasta ale jednoczęsnie nie mieszam z błotem drugiego kandydata i nie narzucam nikomu żadnego z nich tylko wyrażam swoje poglądy.Podsumowując- jedno jest pewne w tych wyborach tj. wygra pan M. albo pan P. :) a rozliczać zwycięzcę będziemy za kolejne kilka lat i wtedy zobaczymy czy był to dobry wybór czy nie i czy miasto rozwija się w dobrą stronę czy też nie.Uff i to chyba na tyle.Idę się przejść -pogoda mroźna ale mimo wszystko dzieki śniegowi w mieście jest "klimat":) i wszystkim politycznym "pieniaczom" dla których każdy myslacy inaczej niż on jest "komuchem" , "kaczorem" czy kimkolwiek innym polecam to samo... Odpowiedz Link Zgłoś