Dodaj do ulubionych

Parkingowe absurdy.

11.01.12, 20:33
Dziś jadąc do pracy zauważyłem sznur samochodów ciągnący się od ronda Orląt Lwowskich w kierunku ul. B. Domańskiego - bramy 105 szpitala. To efekt funkcjonowania nowego systemu poboru opłat, czy stan przejściowy w związku pracami nad rzeczonym systemem?
Druga sprawa to kwestia słabego wykorzystania parkingu przy pałacu opisana w tym artykule. Nie zgodzę się, że wina leży po stronie złego oznakowania. Po prostu wielu kierowców dojeżdża w okolice centrum od strony południowej części miasta. Jadąc stamtąd z ul. R. Traugutta łatwo jest skręcić w lewo w ul. Mieszka I i tam szukać miejsca parkingowego, natomiast gdyby ktoś chciał pojechać na nowy parking, musi wjechać na rondo Orląt Lwowskich, następnie przejechać al JP II aż do zjazdu w ul. 9 maja lub wjechać na rondo i objechać całą al. Jana Pawła II po drodze z dużą dozą prawdopodobieństwa zaliczając kilka postojów przy sygnalizatorach świetlnych na przejściach dla pieszych. To może zniechęcać do parkowania na nowym ładnym parkingu...
Obserwuj wątek
    • janwer Re: Parkingowe absurdy. 13.01.12, 00:13
      Proponuję aby w czynie społecznym każdy mieszkaniec parkował tam raz w tygodniu.
    • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 13.01.12, 00:55
      croolick napisał:

> Druga sprawa to kwestia słabego wykorzystania parkingu przy pałacu (...) Nie zgodzę się,
      > że wina leży po stronie złego oznakowania.

A ja nie zgodzę się, że parking świeci pustkami, bo wykorzystanie w 30-40 procentach na pewno pustką nazwać nie można. Mogłoby być więcej, ale to raczej kwestia przyzwyczajeń kierowców. Podobnie jak wykorzystanie parkingu między Chrobrego a "samochodówką". Jeszcze nie wszyscy załapali, że to dobre miejsce do pozostawiania auta blisko centrum (z czego osobiście się cieszę, bo w razie potrzeby wolne miejsce zawsze tam znajdę).
      • croolick Re: Parkingowe absurdy. 13.01.12, 08:19
        p.e.k.o napisał:

> A ja nie zgodzę się, że parking świeci pustkami, bo wykorzystanie w 30-40 proce
        > ntach na pewno pustką nazwać nie można.

30% to dużo mniej niż 120% przy Mieszka I

> Mogłoby być więcej, ale to raczej kwestia przyzwyczajeń kierowców.

Niekoniecznie. Spróbuj podjechać na ten parking od strony Podwala, może zrozumiesz o czym piszę i mówi cytowany w artykule kierowca.

> Podobnie jak wykorzystanie parkingu między Chrobreg
        > o a "samochodówką". Jeszcze nie wszyscy załapali, że to dobre miejsce do pozost
        > awiania auta blisko centrum (z czego osobiście się cieszę, bo w razie potrzeby
        > wolne miejsce zawsze tam znajdę).

Nieprawda, widocznie rzadko tam bywasz, ja już wielokrotnie nie znajdowałem tam miejsca. Do tego ludzie parkują na chodniku wzdłuż fosy, co utrudnia wjazd nie mówiąc już o samochodach parkujących tłumnie na drodze dojazdowej od 9 maja.
        • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 00:22
          croolick napisał:

> 30% to dużo mniej niż 120% przy Mieszka I

Z całą pewnością.

> Spróbuj podjechać na ten parking od strony Podwala

Po co?

> Nieprawda, widocznie rzadko tam bywasz, ja już wielokrotnie nie znajdowałem tam
          > miejsca.

Rzadko tam bywam i opisałem moje wrażenia z rzadkiego tam bywania. A Ty bywasz tam codziennie, że kwestionujesz moje doświadczenia z tym parkingiem?
          • croolick Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 06:54
            p.e.k.o napisał:

> Po co?

Po to, że ty już nie raz pokazywałeś, że nie rozumiesz problemu, który ciebie nie dotyczy. Dotyczy on natomiast znacznej części mieszkańców. Ty nie musisz dojeżdżać na ten parking od ul. R. Traugutta i dlatego najwidoczniej nie rozumiesz kwestii utrudnionego dojazdu.

> Rzadko tam bywam i opisałem moje wrażenia z rzadkiego tam bywania. A Ty bywasz
            > tam codziennie, że kwestionujesz moje doświadczenia z tym parkingiem?

Najwidoczniej bywam częściej, bo nie wierzę, że jestem pechowcem.
            • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 22:36
              croolick napisał:

> Po to, że ty już nie raz pokazywałeś, że nie rozumiesz problemu, który ciebie n
              > ie dotyczy. Dotyczy on natomiast znacznej części mieszkańców.

Znacznej części mieszkańców dotyczy problem wymyślony przez Ciebie?:)

> Ty nie musisz dojeżdżać na ten parking od ul. R. Traugutta i dlatego najwidoczniej nie
              > rozumiesz kwestii utrudnionego dojazdu.

Nikt nie musi dojeżdżać do tego parkingu od ul. Traugutta, a na pewno nie mieszkańcy ul. Traugutta.

> Najwidoczniej bywam częściej, bo nie wierzę, że jestem pechowcem.

Byłem dzisiaj o godz. 11.00. Deptak pełny ludzi, a na parkingu 21 wolnych miejsc. Całkiem nieźle, co?
    • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 13.01.12, 12:21
      Problem opisany w artykule GL jest zupełnie sztuczny. Jeśli przyjąć, że żarskim zwyczajem jest parkowanie jak najbliżej celu to za "nieobłożenie" parkingu odpowiedzialni stają się pracownicy urzędu gminy, urzędu powiatowego i urzędu pracy a w dalszej kolejności także US. Więc nie pozostaje nic innego jak wysłanie do wszystkich winnych maila o treści: "zacznij parkować na nowym parkingu inaczej polecę ci po premii!!!!!!! Zostaw miejsce pod drzwiami dla samochodów petenta!"

A tak swoją drogą ciekaw jestem kiedy urzędy zaczną ogłaszać konkursy z nagrodami za wskazanie kolejnych placów do zabetonowania, w ramach zwiększania ilości miejsc parkingowych :)
      • croolick Re: Parkingowe absurdy. 13.01.12, 21:51
        lizun9 napisał:

> Problem opisany w artykule GL jest zupełnie sztuczny. Jeśli przyjąć, że żarskim
        > zwyczajem jest parkowanie jak najbliżej celu to za "nieobłożenie" parkingu odp
        > owiedzialni stają się pracownicy urzędu gminy, urzędu powiatowego i urzędu prac
        > y a w dalszej kolejności także US. Więc nie pozostaje nic innego jak wysłanie d
        > o wszystkich winnych maila o treści: "zacznij parkować na nowym parkingu inacze
        > j polecę ci po premii!!!!!!! Zostaw miejsce pod drzwiami dla samochodów petenta
        > !"

Słuszna uwaga! Że to co mówi lizun9, to prawda można naocznie przekonać się na parkingu na rogu Podwala/R. Traugutta - po 15.30-16.00 pustoszeje, a zapełnia się ok. 7.00...

> A tak swoją drogą ciekaw jestem kiedy urzędy zaczną ogłaszać konkursy z nagroda
        > mi za wskazanie kolejnych placów do zabetonowania, w ramach zwiększania ilości
        > miejsc parkingowych :)

Eh, no co Ty, przecież tak cudnie i betonowo jest. Malkontent jesteś i tyle!;-) Mnie zastanawia, dlaczego żaden projektant "polbrukowej powierzchni parkingowej" nie pomyśli o tym, że można w takie cuś wkomponować drzewka, które będą dawać przyjemny cień latem. No tak, ale o drzewka trzeba dbać a jak się dba o drzewa? Przyjdzie pilarz i wyrówna...
        • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 13.01.12, 22:52
          croolick napisał:

> Eh, no co Ty, przecież tak cudnie i betonowo jest.

Mhhh przed świętami przejeżdzałem ulicą Orląt Lwowskich na warszawskim Ursusie. A tam między osiedlem a linią kolejową dzikie zagajniki i upadłe pawilony handlowe ustąpiły budowie kolejnego w mieście parkingu piętrowego. To cudo będzie mieć dwa poziomy, dach i pewnie pomieści auta, które teraz parkują wzdłuż ulicy.
          A na zachodzie bez zmian, Czego nie zarekwirują czerwone scieżki rowerowe to zajmą rozległe place dla tych co w godzinach szczytu muszą zaparkować....
          • dziadekzsld Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 00:02
            lizun9 napisał:

> croolick napisał:
            >
            > > Eh, no co Ty, przecież tak cudnie i betonowo jest.
            >
            > Mhhh przed świętami przejeżdzałem ulicą Orląt Lwowskich na warszawskim Ursusie.
            > A tam między osiedlem a linią kolejową dzikie zagajniki i upadłe pawilony hand
            > lowe ustąpiły budowie kolejnego w mieście parkingu piętrowego. To cudo będzie m
            > ieć dwa poziomy, dach i pewnie pomieści auta, które teraz parkują wzdłuż ulicy.
            > A na zachodzie bez zmian, Czego nie zarekwirują czerwone scieżki rowerowe to za
            > jmą rozległe place dla tych co w godzinach szczytu muszą zaparkować....

Jestem za postawieniem w Żarach pięciu parkingów wielopoziomowych,takich jak w stolicy.
            Przede wszystkim na osiedlu muzyków, na osiedlu męczenników,pomiędzy dworcami,koło ratusza i na Górnośląskiej.
            Szukam udziałowców do tego przedsięwzięcia,zyski pewne bo z tego forum wynika,że tam jest zapotrzebowanie na dodatkowe miejsca parkingowe.Proponuję ceny warszawskie bo i parkingi takie będą.Chętnych na abonament roczny zapraszamy do zapisów,bo może i tych miejsc zabraknąć.
            Czas parkowania Opłata
            do 1 godziny 8,00 PLN
            1 - 2 godziny 16,00 PLN
            2 - 3 godziny 24,00 PLN
            każda następna rozpoczęta godzina 10,00 PLN
            doba 74,00 PLN
            • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 00:17
              dziadekzsld napisał:

> Jestem za postawieniem w Żarach pięciu parkingów wielopoziomowych,takich jak w
              > stolicy.
              > Przede wszystkim na osiedlu muzyków, na osiedlu męczenników,pomiędzy dworcami,k
              > oło ratusza i na Górnośląskiej.
              > Szukam udziałowców do tego przedsięwzięcia,zyski pewne bo z tego forum wynika,
              > że tam jest zapotrzebowanie na dodatkowe miejsca parkingowe.Proponuję ceny wars
              > zawskie bo i parkingi takie będą.Chętnych na abonament roczny zapraszamy do zap
              > isów,bo może i tych miejsc zabraknąć.
              > Czas parkowania Opłata
              > do 1 godziny 8,00 PLN
              > 1 - 2 godziny 16,00 PLN
              > 2 - 3 godziny 24,00 PLN
              > każda następna rozpoczęta godzina 10,00 PLN
              > doba 74,00 PLN

Jeszcze mi napisz gdzie w Warszawie są takie stawki?
              A potem napisz gdzie ostatnio widziałeś w Żarach budowę garaży? Bo o ile mnie Altzheimer nie myli ich liczba na Osiedlu Moniuszki czy Osiedlu Męczenników Oświęcimskich nie zmieniła się od lat 80tych. A liczba samochodów i owszem.
              Jeśli jesteś w temacie to pewnie wiesz, że parking dwupoziomowy nie jest drogi - przede wszystkim nie wymaga wydumanego systemu zjazdów i wjazdów przez co więcej jest powierzchni, która realnie na siebie zarabia. Na warszawskich osiedlach jest ich mnóstwo, w ten sam sposób zbudowane są też parkingi P+R, na których całodzienny postój kosztuje tyle co bilet na ZTM..
              • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 00:34
                lizun9 napisał:

> parkingi P+R
                > bilet na ZTM..

hę?
                • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 00:39
                  p.e.k.o napisał:

> lizun9 napisał:
                  >
                  > > parkingi P+R
                  > > bilet na ZTM..
                  >
                  > hę?

P+R = Parkuj i jedź To taki wielkomiejski program polegający na tym by przegonić samochody z centrum. Na obrzeżach Warszawy powstają wielopoziomowe (2-3) przestronne parkingi gdzie można zostawić samochód i przesiąść się do komunikacji miejskiej. Parkowanie jest za darmo o ile posiadacz samochodu ma bilet na komunikację miejską.

• p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 00:52
                    lizun9 napisał:

> P+R = Parkuj i jedź To taki wielkomiejski program polegający na tym by przegoni
                    > ć samochody z centrum. Na obrzeżach Warszawy powstają wielopoziomowe (2-3) prze
                    > stronne parkingi gdzie można zostawić samochód i przesiąść się do komunikacji m
                    > iejskiej. Parkowanie jest za darmo o ile posiadacz samochodu ma bilet na komuni
                    > kację miejską.

Ciekawa koncepcja. Tylko kto to finansuje?
                    A robi się to z myślą tylko o przyjezdnych?
                    • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 01:02
                      p.e.k.o napisał:

> Ciekawa koncepcja. Tylko kto to finansuje?
                      > A robi się to z myślą tylko o przyjezdnych?

Robi się to z myślą o mieszkańcach aglomeracji, którzy pracują w centrum, o tych wszystkich z Raszyna, Nadarzyna, Sochaczewa, Łomianek innego Dziekanowa. Finansuje miasto, zarządza ZTM.
                      • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 01:29
                        lizun9 napisał:

> Robi się to z myślą o mieszkańcach aglomeracji, którzy pracują w centrum, o tych
                        > wszystkich z Raszyna, Nadarzyna, Sochaczewa, Łomianek innego Dziekanowa.

W takiej skali pewnie ma to sens, w założeniach oczywiście. Raz że miasto jest bogate, dwa że autek na ulicach naprawdę sporo... tylko, czy samochodziarze chcą się przesiadać na komunikację miejską?
                        • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 11:57
                          p.e.k.o napisał:

... tylko, czy samochodziarze chcą się przesiadać na komunikację miejską?

Pewnie, że tak, to działa nawet tam gdzie takich parkingów nie ma. Wystarczy zobaczyć jak wygląda okolica stacji Warszawa-Ursus w ciągu dnia. Wszędzie stoją auta na pruszkowskich numerach.
                          • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 22:41
                            lizun9 napisał:

> Pewnie, że tak, to działa nawet tam gdzie takich parkingów nie ma. Wystarczy zo
                            > baczyć jak wygląda okolica stacji Warszawa-Ursus w ciągu dnia. Wszędzie stoją a
                            > uta na pruszkowskich numerach.

To dobrze, że z mentalności kierowców usuwa się opcja wjechania samochodem po schodach do celu. Jeśli nie leje deszcz, idę z buta do roboty, bo nie muszę jechać, a i skutecznie wybudzić się ze snu można podczas takiej przechadzki. Na szczęście jestem w tej dobrej sytuacji, że moja droga z domu do pracy trwa jedynie 17 minut.
              • dziadekzsld Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 10:06
                lizun9 napisał:

> Jeszcze mi napisz gdzie w Warszawie są takie stawki?

Na parkingach godzinowych przy Okęciu.

> A potem napisz gdzie ostatnio widziałeś w Żarach budowę garaży? Bo o ile mnie A
                > ltzheimer nie myli ich liczba na Osiedlu Moniuszki czy Osiedlu Męczenników Oświ
                > ęcimskich nie zmieniła się od lat 80tych.

W latach 90tych wybudowano kompleks garaży przy skarbowej,poza tym powstają garaże podziemne w nowo wybudowanych budynkach mieszkalnych.Obecnie każda inwestycja mieszkaniowa w mieście musi zapewniać minimum jedno miejsce parkingowe na jedno budowane mieszkanie.

>A liczba samochodów i owszem.

A w jakim to mieście dla każdego samochodu musi być wybudowany garaż ?
                Bo jak sam piszesz to parkingów "wybetonowanych" jest w Żarach aż za dużo.

> Jeśli jesteś w temacie to pewnie wiesz, że parking dwupoziomowy nie jest drogi
                > - przede wszystkim nie wymaga wydumanego systemu zjazdów i wjazdów przez co wię
                > cej jest powierzchni, która realnie na siebie zarabia.

Tak się składa,że w temacie jestem tak mniej więcej,ale liczyć to potrafię dobrze.
                Podaj mi kalkulację budowy i utrzymania takiego parkingu wielopoziomowego,ceny za godzinę postoju i planowanego wykorzystania parkingu płatnego.

Na warszawskich osiedlac
                > h jest ich mnóstwo, w ten sam sposób zbudowane są też parkingi P+R, na których
                > całodzienny postój kosztuje tyle co bilet na ZTM..

Chyba nie powiesz,że inwestorzy zarabiają na wielopoziomowym parkingu przy odpłatności 3 zl/dobę.Mam wątpliwości czy te opłaty pokrywają koszty prowadzenia takiego parkingu,nie mówiąc o zwrocie kapitału na inwestycję.To jest podobnie jak ze stadionami na EURO 2012.
                Ale to nie znaczy,że w każdym powiecie Stadion Narodowy.
                • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 11:52
                  dziadekzsld napisał:

> Na parkingach godzinowych przy Okęciu.

Ale chyba wiesz ze wysokie ceny są tam gdzie administrator chce wymusić dużą rotację? Okęcie ma też parkingi długookresowe, a wokół lotniska jest mnóstwo miejsc gdzie można zaparkować i dojechać pod sam terminal autobusem.

> A w jakim to mieście dla każdego samochodu musi być wybudowany garaż ?
                  > Bo jak sam piszesz to parkingów "wybetonowanych" jest w Żarach aż za dużo.

W żadnym, choć przydałoby się pomyśleć o jako takim komforcie dla posiadaczy samochodów, którzy teraz parkują pod chmurką wzdłuż osiedlowych uliczek. Tradycyjne garaże jak te na Kazimierza Wielkiego czy Katowickiej to przeżytek, prościej zbudować miejsca postojowe pod ziemią albo w zadaszonych parkingach wielopoziomowych.

> Podaj mi kalkulację budowy i utrzymania takiego parkingu wielopoziomowego,ceny
                  > za godzinę postoju i planowanego wykorzystania parkingu płatnego.

Ja mam ci podać? A ruszcie dupy w tym urzędzie i się zainteresujcie jak to się robi gdzie indziej!

> Chyba nie powiesz,że inwestorzy zarabiają na wielopoziomowym parkingu przy odpł
                  > atności 3 zl/dobę.Mam wątpliwości czy te opłaty pokrywają koszty prowadzenia ta
                  > kiego parkingu,nie mówiąc o zwrocie kapitału na inwestycję.

Miejsca postojowe na osiedlach na parkingach podobnych do tego jaki powstaje na Ursusie kosztują około 200 - 250 złotych za miesiąc - wynajęte często z drugiej ręki..Kupienie sobie takiego miejsca od dewelopera to jakieś 20 - 30 000. Przynajmniej takie ceny widnieją w ogłoszeniach :)
                  • dziadekzsld Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 12:35
                    lizun9 napisał:

>gdzie można zaparkować i dojechać pod sam terminal autobusem.

No i co z tego wynika,że jak chcesz parkować w takim miejscu to musisz płacić i to sporo,bo sama inwestycja i utrzymanie to sa duże koszty.

> W żadnym, choć przydałoby się pomyśleć o jako takim komforcie dla posiadaczy sa
                    > mochodów, którzy teraz parkują pod chmurką wzdłuż osiedlowych uliczek.

Nie koniecznie na obu osiedlach są płatne parkingi strzeżone oferują również miejsce pod dachem.

> ne garaże jak te na Kazimierza Wielkiego czy Katowickiej to przeżytek, prościej
                    > zbudować miejsca postojowe pod ziemią albo w zadaszonych parkingach wielopozio
                    > mowych.

Tak samo jak prosto jest zbudować "zakopiankę",można zrobić tunel lub estakadę,bo górale ziemi nie chcą oddać.Te garaże to też jest czyjaś własność i w wielu przypadkach stoją bez samochodów.

> Ja mam ci podać?

Jesli narzucasz jakieś rozwiązanie to myślę,że wiesz o czym mówisz i jakie są przeslanki ekonomiczne takiego przedsięwzięcia.

> A ruszcie dupy w tym urzędzie i się zainteresujcie jak to się
                    > robi gdzie indziej!

Ale teraz albo polemizujesz ze mną albo z " urzędem",bo to są dwie różne osoby nie mające najmniejszego związku ze sobą.

Miejsca postojowe na osiedlach na parkingach podobnych do tego jaki powstaje na
                    > Ursusie kosztują około 200 - 250 złotych za miesiąc - wynajęte często z drugie
                    > j ręki.

Tak to może i jest realna cena,ale inwestycje są budowane z pieniędzy spóldzielni mieszkaniowych,czytaj mieszkańców osiedla.

>Kupienie sobie takiego miejsca od dewelopera to jakieś 20 - 30 000. Prz
                    > ynajmniej takie ceny widnieją w ogłoszeniach :)

Zgoda,ale są to miejsca parkingowe dla właścicieli mieszkań,które deweloper i tak musi zapewnić.A po zakupieniu takiego miejsca ponosisz koszty zarządzania i utrzymanie powierzchni wspólnych.
                    A co z tym Stadionem Narodowym w każdym powiecie,też by się przydał.:)
                    • lizun9 Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 13:39
                      dziadekzsld napisał:

> No i co z tego wynika,że jak chcesz parkować w takim miejscu to musisz płacić i
                      > to sporo,bo sama inwestycja i utrzymanie to sa duże koszty.

Nie, wynika z tego tylko to, że podaleś przykłąd do dupy. Lotnisko to nie deptak, nie galeria handlowa, nie osiedle, żeby parkować godzinami. Albo lecisz i wynajmujesz parking długookresowy, albo nie lecisz i spadasz po wystawieniu walizek z bagażnika.

> Jesli narzucasz jakieś rozwiązanie to myślę,że wiesz o czym mówisz i jakie są p
                      > rzeslanki ekonomiczne takiego przedsięwzięcia.

Ano trzeba mieć srednio 10 mln na parking o kilku kondygnacjach o konstrukcji słupowo ryglowej. Cena zależy od typu komunikacji wewnętrznej - średnio 30 -40 tyś trzeba z wycisnąć z miejsca parkingowego by inwestycja się zwróciła. Można też podejść do sprawy nowocześnie i zastosować zautomatyzowany system typu U-Parkit. Jest taniej. Pieniądze można mieć ze strefy płatnego parkowania w mieście, z dotacji unijnej. Można też założyć ze miasto je wydaje tak samo jak wydaje na ściezki rowerowe, po których nikt nie jeżdzi i których utrzymanie i remont będzie kosztować nas wszystkich...
                      • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 22:51
                        lizun9 napisał:

> Ano trzeba mieć srednio 10 mln na parking o kilku kondygnacjach o konstrukcji słupowo
                        > ryglowej. Cena zależy od typu komunikacji wewnętrznej - średnio 30 -40 tyś trzeba
                        > wycisnąć z miejsca parkingowego by inwestycja się zwróciła.

Ciekawe dane. Pozdrawiam wszystkich onanizatorów koncepcji wielopoziomowego parkingu w Żarach :)
      • p.e.k.o Re: Parkingowe absurdy. 14.01.12, 00:30
        lizun9 napisał:

> za "nieobłożenie" parkingu odpowiedzialni stają się pracownicy urzędu gminy, urzędu
        > powiatowego i urzędu pracy a w dalszej kolejności także US. Więc nie pozostaje nic innego
        > jak wysłanie do wszystkich winnych maila o treści: "zacznij parkować na nowym parkingu
        > inaczej polecę ci po premii!!!!!!! Zostaw miejsce pod drzwiami dla samochodów petenta!"

Pracownicy starostwa nie parkują przed urzędem. Takie polecenie "służbowe" funkcjonuje już od jakiegoś czasu, głównie ze względu na odwiedzających wydział komunikacji. Największą popularnością wśród urzędników cieszą się parkingi na wschód i na zachód od urzędu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka