lizun9 Re: Wiecha stoi na Tesco 31.05.12, 21:03 Jak będę otwierał sklep też będę mógł dryndnąć po burmistrza, żeby zrobił oprawę? Fajnie... A co się będzie działo? A no nic, kolejnych kilku małych sklepikarzy pójdzie z torbami, kolejny lokalny dostawca warzyw i owoców będzie się kopał z wielką korporacją, kolejni ludzie dostaną śmieciowe umowy i kolejni gołodupcy będą się cieszyć z "taniości" nie zastanawiając się skąd się ona bierze... Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 31.05.12, 21:14 lizun9 napisał: > Jak będę otwierał sklep też będę mógł dryndnąć po burmistrza, żeby zrobił oprawę? > Fajnie... Pewnie, że możesz. Jaki otwierasz? > A co się będzie działo? A no nic, kolejnych kilku małych sklepikarzy pójdzie z > torbami Ciekawe... Otwierają się nowe markety, a moje sklepiki osiedlowe ciągle są. A nawet powstają nowe. To chyba coś nie tak z tą teorią? Jak mawiał kiedyś Bohdan Smoleń - nie będę przecież z koszykiem po jedną suszoną śliwkę latał. > kolejny lokalny dostawca warzyw i owoców będzie się kopał z wielką korporacją Widziałeś końcówkę filmu? > kolejni ludzie dostaną śmieciowe umowy Jakie? > i kolejni gołodupcy będą się cieszyć z "taniości" Wybacz emerytom, że nie kupują w ekskluzywnych galeriach handlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Wiecha stoi na Tesco 31.05.12, 23:24 p.e.k.o napisał: > Pewnie, że możesz. Jaki otwierasz? Używane artykuły erotyczne. Nazwę to second - ass, albo jakoś tak podobnie.. > Ciekawe... Otwierają się nowe markety, a moje sklepiki osiedlowe ciągle są. A n > awet powstają nowe. To chyba coś nie tak z tą teorią? > Jak mawiał kiedyś Bohdan Smoleń - nie będę przecież z koszykiem po jedną suszon > ą śliwkę latał. No coż masz przewagę, bo w końcu ja nie jestem na bierząco ze stanem sklepów w Żarach. Ale nawet mnie rzucił się w oczy pusty kiosk obornicki na Moniuszki, ubytki w sklepach spożywczych na Paderewskiego, Katowickiej itp.. > Wybacz emerytom, że nie kupują w ekskluzywnych galeriach handlowych. Wybaczam... Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 01.06.12, 00:13 lizun9 napisał: > Ale nawet mnie rzucił się w oczy pusty kiosk obornicki na Moniuszki W którym miejscu? Pytam, bo mi się jakoś nie rzucił. Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Wiecha stoi na Tesco 01.06.12, 08:42 p.e.k.o napisał: > W którym miejscu? > Pytam, bo mi się jakoś nie rzucił. Pomiędzy numerami 54 i 56 "Sklep u Karola" Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 01.06.12, 21:14 lizun9 napisał: > Pomiędzy numerami 54 i 56 "Sklep u Karola" Nie wiem czemu to padło, nigdy tam nie robiłem zakupów. Znam za to sklepik osiedlowy, który już przeszedł z ojca na syna, a kolejne markety wcale go nie pogrzebały. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadekzsld Re: Wiecha stoi na Tesco 01.06.12, 14:28 lizun9 napisał: > A co się będzie działo? A no nic, kolejnych kilku małych sklepikarzy pójdzie z > torbami, kolejny lokalny dostawca warzyw i owoców będzie się kopał z wielką kor > poracją, kolejni ludzie dostaną śmieciowe umowy i kolejni gołodupcy będą się ci > eszyć z "taniości" nie zastanawiając się skąd się ona bierze... To jest trend,a z trendem, wolnym rynkiem czy koniem nie warto się kopać.Podobnie było z rodzinnymi gospodarstwami rolnymi,zakładami usługowymi,drobną wytwórczością etc.Prawda dają zatrudnienie, ale jest za drogie i rynek tego nie kupuje. Taniość podobnie jak nałóg zabija i ludzie się na to godzą dobrowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Wiecha stoi na Tesco 01.06.12, 15:04 Jaki tam wolny rynek? Ktoś liczy ile upustów podatkowych uzyskały wielkie sieci? Ktoś kontroluje ile razy złamano ustawę o pracy tymczasowej zatrudniajac ludzi na umowę zlecenie? Ile towarów przeterminowanych i oszukanych wprowadzono do obrotu? Ile procent opakowań z marek własnych nie trafiło do recyklingu? Itd itp...Mnie wolny rynek kojarzy się jednak z równymi zasadami dla wszystkich a nie z dyktatem gigantów... Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Wiecha stoi na Tesco 31.05.12, 22:37 p.e.k.o napisał: > Z mojej strony tylko tyle... papa Kauflandzie. Że co?! Przejedź się kiedyś do Lubina a zobaczysz symbiozę Tesco, Kauflandu a na dokładkę Cuprum Arenę, Obi i Castoramę. Żary to nie ta liga, jeśli chodzi o zasobność mieszkańców, ale Kaufland na pewno sobie poradzi w przeciwieństwie do kilku kolejnych lokalnych właścicieli sklepów... Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 01.06.12, 00:10 croolick napisał: > Że co?! Przejedź się kiedyś do Lubina Do Lubina nie jeżdżę na zakupy. Tuż obok jest Biedronka. > ale Kaufland na pewno sobie poradzi w przeciwieństwie do kilku kolejnych lokalnych > właścicieli sklepów... Właścicieli których sklepów? Jakie sklepy spożywcze padną w sąsiedztwie nowego Tesco, a które nie padły jeszcze po powstaniu Kauflandu, którego z kolei narodziny wieszczono jako zagładę lokalnego handlu detalicznego? :) A swoją drogą, Kaufland na pewno sobie poradzi beze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wolowicz666 Wiocha pod Tesco 01.06.12, 13:38 Co do wiechy prywatnej firmy na prywatnej działce ma starosta powiatu żarskiego? Pozwolenia budowlane? Inwestorem nie jest. Ale szokujące jest to co powiedział burmistrz. Burmistrz chociaż przyznał, że "rzadko bo rzadko", ale bywa na zakupach w Tesco w Zielonej Górze i widuje tam mieszkańców Żar. O ile mieszkańcy mają prawo kupować gdzie chcą, to w przypadku burmistrza, publiczne mówienie, że on kupuje nie w sklepach w Żarach, a jeździ do Zielonej Góry, to poważny zgrzyt. Nie powinien mówić takich rzeczy. Jakby premier powiedział, że jeździ na zakupy do Berlina, a prezydent Zielonej Góry powiedziałby, że na zakupy jeździ do Gorzowa, to byłby skandal. A tymczasem w Polsce protesty związkowców pod Tesco: www.dziennikzachodni.pl/artykul/587365,protest-przed-tesco-w-katowicach-nie-dla-zwolnien-grupowych,id,t.html?cookie=1 Odpowiedz Link Zgłoś
dziadekzsld Re: Wiocha pod Tesco 01.06.12, 14:18 wolowicz666 napisał: > > Ale szokujące jest to co powiedział burmistrz. Burmistrz chociaż przyznał, że " > rzadko bo rzadko", ale bywa na zakupach w Tesco w Zielonej Górze i widuje tam m > ieszkańców Żar. O ile mieszkańcy mają prawo kupować gdzie chcą, to w przypadku > burmistrza, publiczne mówienie, że on kupuje nie w sklepach w Żarach, a jeździ > do Zielonej Góry, to poważny zgrzyt. Nie powinien mówić takich rzeczy. Jakby pr > emier powiedział, że jeździ na zakupy do Berlina, a prezydent Zielonej Góry pow > iedziałby, że na zakupy jeździ do Gorzowa, to byłby skandal. W jakim wymiarze ty widzisz skandal ? Czy jest jakieś prawo lub zwyczaj zabraniający ? Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Wiocha pod Tesco 01.06.12, 15:20 dziadekzsld napisał: > W jakim wymiarze ty widzisz skandal ? > Czy jest jakieś prawo lub zwyczaj zabraniający ? A słyszałeś o burmistrzu Herzogenaurach, który chodził na przemian w butach Adidasa i Pumy? :) Skandal to może za wiele powiedziane, ale na pewno niezręczność - jedna z wielu, w jakich nasz burmistrz celuje. Włodarze miasta powinni dbać o pomyślość gospodarczą swojej okolicy i powinni to dbanie wyrażać także werbalnie. Bo kto ma dawać przykład kupowania w miejscowym warzywniaku, strzyżenia u miejscowego fryzjera, uczęszczania do miejscowego kina jeśli nie burmistrz? Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiocha pod Tesco 01.06.12, 21:11 wolowicz666 napisał: > Ale szokujące jest to co powiedział burmistrz. Burmistrz chociaż przyznał, że " > rzadko bo rzadko", ale bywa na zakupach w Tesco w Zielonej Górze Skandal !!! Burmistrz powinien tankować auto tylko na żarskich stacjach, a w trasę brać pełne kanistry. Swoje dzieci powinien kształcić co najwyżej w ŁWSH. Wakacje powinien spędzać w hotelu Hayduk. ............ Odpowiedz Link Zgłoś
luzyczanin Re: Wiecha stoi na Tesco 01.06.12, 14:34 Raz zdobytego Kauflandu dobrowolnie nie oddamy ! Tesco go home ! Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Wiecha stoi na Tesco 18.08.12, 20:50 Witam po dłuższej przerwie.Interesuje mnie jakie te nasze Tesco będzie wielkościowo tzn. na pewno mniejsze niż w Zielonej Górze ale czy np. mniej więcej takie samo jak np. w Głogowie lub Bolesławcu? Bo chyba większe niż w Żaganiu i Świebodzinie.Słyszalem ,że ma mieć około 6700 m kw z czego 4000 m kw powierzchni sprzedażowej.Nie wiem czy te 6700 m to z parkingiem czy nie. Kaufland ma np 2500 m kw ale nie wiem czy samej hali sprzedażowej czy łącznie cały budynek plus parking.No i będzie z tego co wiem bar bistro,który do tej pory był tylko dostępny w TESCO EXTRA (takie TESCO "deluxe" tj te największe i w większych miastach).No i ciekawi mnie ile będzie w sumie w tym sklepie w Żarach kas sklepowych i ile z nich będzie samoobsługowych. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 18.08.12, 23:25 A więc jest ktoś, kto nie czyta Regionalnej :) Tam odpowiedzi na pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
drugi_klapek Re: Wiecha stoi na Tesco 18.08.12, 23:37 p.e.k.o napisał: > A więc jest ktoś, kto nie czyta Regionalnej :) > Tam odpowiedzi na pytania... > A więc są naiwniacy, co wierzą we wszystko co napiszą w Regionalnej?:) Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Wiecha stoi na Tesco 19.08.12, 18:52 I w"regionalnej" jest opisane to wszystko o co się pytam odnośnie żarskiego Tesco? Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 20.08.12, 22:52 shrek35 napisał: > I w"regionalnej" jest opisane to wszystko o co się pytam odnośnie żarskiego Tesco? No jak nie, jak tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
drugieoko.1 Re: Wiecha stoi na Tesco 19.08.12, 22:50 drugi_klapek napisała: > p.e.k.o napisał: > > > A więc jest ktoś, kto nie czyta Regionalnej :) > > Tam odpowiedzi na pytania... > > > > A więc są naiwniacy, co wierzą we wszystko co napiszą w Regionalnej?:) Yes Brother ! I like your answer . Odpowiedz Link Zgłoś
drugieoko.1 Re: Wiecha stoi na Tesco 19.08.12, 22:54 drugieoko.1 napisał: > drugi_klapek napisała: > > > p.e.k.o napisał: > > > > > A więc jest ktoś, kto nie czyta Regionalnej :) > > > Tam odpowiedzi na pytania... > > > > > > > A więc są naiwniacy, co wierzą we wszystko co napiszą w Regionalnej?:) > Yes Brother ! I like your answer . To byl taki zart . Chcialem Tobie powiedziec , ze podoba mi sie Twoja odpowiedz . Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Wiecha stoi na Tesco 19.08.12, 23:16 w "Regionalnej" jest napisane,że żarskie "Tesco" ma mieć 6700 m kw w tym 4000 m kw powierzchni sprzedaży.Nie wiem jednak czy te 6700 m kw to razem z parkingiem czy tylko sama powierzchnia budynku? I jak się ma to do wielkości "Kauflandu"? No i ile będzie łącznie kas? Podobno wszytskie nowo budowane Tesco to mają być "Tesco-Extra" czyli takie "tesco-wypas";) min z barem bistro itp. (podobno w Żarach ma być taki bar). Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Wiecha stoi na Tesco 20.08.12, 22:52 Właśnie pojawiła się nowa gazetka Tesco.Jest też osobna dla Żar- na otwarcie sklepu.Jak z niej wynika nasz sklep będzie otwarty od 6 do 23... myślałem ,ze będzie otwarty 24 h :( Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 20.08.12, 22:59 shrek35 napisał: > Jak z niej wynika nasz sklep będzie otwarty od 6 do 23... myślałem ,ze będzie otwarty 24 h Tydzień temu radni miejscy uchwalili możliwość całodobowego otwarcia. Tak więc, wszystko się może zdarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Wiecha stoi na Tesco 20.08.12, 23:31 Gazetka żarska też jest taka jak w tych największych Tesco w dużych miastach, można wiec wnioskować,że będzie tam taki sam wybór towaru jak np. w Zielonej Górze, Głogowie,Lubiniu itp. Widziałem gazetki Tesco np. z Żagania,Świebodzina,Bolesławca i tam gazetki są troche inne, z mniejszą iloscią towaru mimo ,ze to też są"hipermarkety Tesco" a nie "supermarkety".A co do zasadności otwarcia Tesco w Żarach 24 h bo już spotkałem się z opiniami na innych forach "że po co", "ze bez sensu bo o 22 w Żarach zwijają asfalt" itp. to jakoś w mniejszych miastach te sklepy są otwarte całodobowo i jakoś prosperują.Nie chodzi mi o to,że nagle całe Żary polecą w nocy tam na zakupy ale czasem w nocy chce się coś zjeść i wypić:) Ja sam nieraz pracuje w nocy i często po pracy mam ochotę coś zjeść bo w lodówce pustki i zostają mi tylko CPN-y z hod dogami.Skoro są głosy,że w Żarach bez sensu jest całodobowy market to jakim cudem są one w mniejszych miastach? heh, najlepiej niech będzie otwarte np. do 18 bo i po co dłużej,przecież i tak o tej porze nikt po mieście nie chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 21.08.12, 23:42 shrek35 napisał: > A co do zasadności otwarcia Tesco w Żarach 24 h bo już spotkałem się z opiniami na > innych forach "że po co" A po co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
shrek35 Re: Wiecha stoi na Tesco 31.08.12, 12:01 Jak informuje GR od połowy września TESCO w Zarach bedzie otwarte 24h. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Wiecha stoi na Tesco 31.08.12, 23:42 shrek35 napisał: > Jak informuje GR od połowy września TESCO w Zarach bedzie otwarte 24h. No i gitarka. Jak wynika z doniesień prasowych, bliska konkurencja dwóch sklepów jest korzystna dla klientów. W tym wypadku wojna cenowa jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
father48 Re: Wiecha stoi na Tesco 31.08.12, 13:35 > Tydzień temu radni miejscy uchwalili możliwość całodobowego otwarcia. Tak więc, > wszystko się może zdarzyć. Że pobudowlany syf zalega na Lotników,to radnych nie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś