Dodaj do ulubionych

Namaszczony

15.08.13, 23:16
W Pub Max odbyła się prezentacja prac uczestników warsztatów organizowanych przez stowarzyszenie, które przejęło (wg. założeń zarządu powiatu) zadania zlikwidowanego MDK. Jak nigdy, na żadnym chyba z miejskich przedsięwzięć kulturalnych zjawili się w komplecie, burmistrzowie, starosta i wice oraz inni. Rozpływali się komplementowaniu działań ŻSAK Łużyczanin.
Chyba nigdy nie byli w jakichkolwiek warsztatach terapii zajęciowej - niepełnosprawni potrafią równie ładnie kleić i wycinać (a może nawet ładniej). Pan starosta raczył nawet zasugerować, że właściwie to ten MDK w ogóle nie był potrzebny, skoro pan Matyjasek sam takie cuda wyczynia. Cyrk normalnie, myślałem, że mnie z tych słodkości (także ze strony, burmistrza) zemdli i puszczę pawia.
Łudziłem się, że kuriozalna kandydatura na dyrektora ŻDK, to taki humbug, zasłona dymna, by w efekcie wyciągnąć z kapelusza innego kandydata, a wszyscy odetchnęli by z ulgą. Ale chyba jednak rządząca koalicja PO - FS dąży jednak do zrealizowania swojego celu rozprawienia się z żarską kulturą:(
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: Namaszczony 16.08.13, 07:21
      Co poradzić? Gdzie ta nasza władza ma się edukować, ukulturalniać, wyrabiać gusta? Przecież oni wszyscy z prowincji. Nic dziwnego, że ich światlejsi ludzie zwyczajnie wkur...ają..
      • szyderca91 Re: Namaszczony 16.08.13, 10:37
        Drogi Grzegorzu wszyscy wiemy jakie masz kompleksy będąc "warszawską przybłędą":).
        Wiesz doskonale,że kulturę nie wynosi się z uczęszczania na zajęcia do DK.
        Żarska kultura to nie tylko stołki dyrektorskie i ciepłe posadki instruktorów w różnego rodzaju przybytkach zwanych domami.Jednostki ludzkie mają to do siebie,że są wymienne,w większości przypadków zmiana wychodzi na lepsze tym instytucjom,no bo ci co tracą intratne stanowiska sowicie opłacane publicznym groszem - 7 tysięcy złotych, nie będą zadowoleni.
        Nie jestem zwolennikiem Matyjaska,ale zobacz ile zorganizował imprez kulturalnych w Żarach, wszystko na własny rachunek i za wyłożone prywatne pieniądze.
        • forume_f149 Re: Namaszczony 16.08.13, 10:40
          Szyderca podaj swojego maila gazetowego, mam sprawę do ciebie :)
        • lizun9 Re: Namaszczony 16.08.13, 11:36
          Kultury nie wynosi się z DK? Nie wiem, wiem za to, że z pewnością nie wynosi się jej z knajpy.
          Życia kulturalnego miasta czy powiatu nie da się zbudować wyłącznie na zapale pasjonatów. Żeby ci ludzie mieli za co żyć i mogli angażować się nie martwiąc się o chleb i masło potrzebne są etaty, pensje, składki do ZUS. Bo niby dlaczego nie, skoro mają je urzędasy, którzy na niczym się nie znają?
        • croolick Re: Namaszczony 16.08.13, 15:21
          szyderca91 napisał(a):

> Wiesz doskonale,że kulturę nie wynosi się z uczęszczania na zajęcia do DK.

Kultura nie jedno ma imię. Ale również kulturę osobistą kształtują takie placówki jak domy kultury.

> Jednostki ludzkie mają to do siebie,że są wymienne,

Zwłaszcza jeśli ma to być wymiana na "naszego człowieka"...

> w większości przypadków zmiana wychodzi na lepsze tym instytucj
          > om,no bo ci co tracą intratne stanowiska sowicie opłacane publicznym groszem -
          > 7 tysięcy złotych,

Nowy dyrektor będzie pracował społecznie?

> Nie jestem zwolennikiem Matyjaska,ale zobacz ile zorganizował imprez kulturalny
          > ch w Żarach,

No właśnie. Wymień. Koncerty w Pub - Max? Jestem sekretarzem stowarzyszenia, którego skrzynka mailowa zasypana jest spamem od wielu, bardzo wielu wykonawców (w tym bardzo znanych). Trzeba tylko trochę kasy wyłożyć, no i być zainteresowany ich ofertą.

> wszystko na własny rachunek i za wyłożone prywatne pieniądze.

Biletów na koncerty nie sprzedawał? Jako dyrektor będzie też dokładał z własnej kieszeni do ŻDK?
          Ja i moim przyjaciele też dokładamy z własnej kieszeni do działalności stowarzyszenia - to także działania kulturalne. Wykształcenie mam też lepsze niż wskazywany kandydat. Czy w związku z tym powinienem kandydować na dyrektora ŻDK? NIE. Dlaczego? Bo nie mam takich kontaktów, ani doświadczenia jak Krzywotulski.
          Owszem można mu zarzucić faworyzowanie teatru, ale to właśnie dzięki niemu Żary nie są białą plamą na mapie teatralnej Polski. Dzięki Niemu obejrzałem w moim mieście wiele wartościowych przedstawień a lokalną dumą rozpiera mnie działalność Drewnianej Kurtyny.
          Owszem, ŻDK mało intensywnie szuka środków zewnętrznych ale ja się pytam jakie doświadczenie jako fundraiser ma Matyjasek?
          Otrzymanie dotacji z Powiatu niczym się nie różni jak pozyskiwanie środków ŻDK z budżetu miasta.
          Dla mnie zmiana dyrektora to rozwalanie żarskiej kultury, bo nie wierzę, że po zmianie dyrektora zmieni się coś na lepsze - na razie poza buńczucznymi stwierdzeniami kandydata nie usłyszałem żadnej konkretnej wizji żarskiej kultury. Obawiam się, że będzie to po prostu zmiana, dla zmiany (z podtekstem oszczędności) i wcale nie wniesie nowej wartości.
          • szyderca91 Re: Namaszczony 16.08.13, 20:46
            croolick napisał:

> Nowy dyrektor będzie pracował społecznie?

Na pewno bedzie tańszy,a przedewszystkim z nowymi pomysłami.

> Jestem sekretarzem stowarzyszenia

Brawo,brawo.

> Biletów na koncerty nie sprzedawał? Jako dyrektor będzie też dokładał z własnej
            > kieszeni do ŻDK?

Ty już go widzisz na stanowisku dyrektora ŻDK,jesteś dalekowidzem ?

> Ja i moim przyjaciele też dokładamy z własnej kieszeni do działalności stowarzy
            > szenia - to także działania kulturalne.

No cóż jak się chcecie bawić to za własne.Tylu was z takimi pomysłami i apetytem na publiczne pieniądze a zarobić nie potraficie w żaden sposób.

>Wykształcenie mam też lepsze niż wskazywany kandydat.

Powiedz nam tak szczerze lepiej być wykształconym,czy mądrym ?

> Czy w związku z tym powinienem kandydować na dyrektora ŻDK? NIE.

W tym wypadku masz rację,ja ciebie też nie widzę na tym stołku.

> Bo nie mam takich kontaktów, ani doświadczenia jak Krzywotulski.

Ten pan może się realizować jako instruktor teatralny, bez stary dla żarskiej zdrewniałej sztuki teatralnej. Ale jak znam życie to jak przestanie być dyrektorem na bank się rozchoruje,jak jego koledzy.I Kultury mu nie będzie przeszkadzała.

> Dla mnie zmiana dyrektora to rozwalanie żarskiej kultury,

A dla mnie to ucieczka do przodu,bo cóż nowego można wymyślać prze 30 lat na jednym stanowisku.Wypalenie nastąpiło już dawno,a za zasługi to medale dają.

Ani ty, ani ja nie będziemy decydowali kto i kiedy zmieni obecnego dyrektora.Na szczęście mamy demokratycznie wybrane władze i to na nich scedowaliśmy tą odpowiedzialność, a za efekty ich rozliczymy przy urnie wyborczej.
            • lizun9 Re: Namaszczony 16.08.13, 20:50
              szyderca91 napisał(a):

>a za efekty ich rozliczymy przy urnie wyborczej.

Raczej za brak efektów. Na szczęście to już niedługo....
              • szyderca91 Re: Namaszczony 16.08.13, 21:32
                lizun9 napisał:

> Raczej za brak efektów. Na szczęście to już niedługo....

1 lizun= 1 głos
                5000 mieszkańców = 5000 głosów
                wniosek,nie bedzą nam lizuny z croolickami narzucali kto ma w Żarach rządzić!
                Ale to już temat na inny wątek,bo tutaj fan-atycy już ze strachu piszą scenariusze.
                • lizun9 Re: Namaszczony 16.08.13, 21:39
                  szyderca91 napisał(a):

> wniosek,nie bedzą nam lizuny z croolickami narzucali kto ma w Żarach rządzić!

A kto to jest ci "wy"? :)
                • po-fan Re: Namaszczony 24.08.13, 00:55
                  szyderca91 napisał(a):

> wniosek,nie bedzą nam lizuny z croolickami narzucali kto ma w Żarach rządzić!

Zatem żondzić bedziem my: Czarna Mamba i Wacek Elokwentny Inaczej - PO-dpory profesjonalizmu

> Ale to już temat na inny wątek,bo tutaj fan-atycy już ze strachu piszą scenariu
                  > sze.

No na razie to ty trzęsiesz portkami ze strachu. Ile wyciągniecie w następnych wyborach? Obstawiam 8% i ani śladu po Czarnej Mambie i królu Wacusiu Pierwszym. Niestety smród jeszcze po was jakiś czas PO-zostanie
                  • szyderca91 Re: Namaszczony 24.08.13, 11:39
                    po-fan napisała:

>
                    > Zatem żondzić bedziem my...

Tak MY WYBORCY !!!

> No na razie to ty trzęsiesz portkami ze strachu. Ile wyciągniecie w następnych
                    > wyborach?

To już w naszych wyborców gło(w/s)ach.
                    Sondaże i przewidywania wspomagane propagandą medialną poprawiają nastroje raz jednym innym razem drugim,bo pozostali dietozjady się raczej nie liczą.
            • croolick Re: Namaszczony 16.08.13, 22:09
              szyderca91 napisał(a):

> Na pewno bedzie tańszy,a przedewszystkim z nowymi pomysłami.

Nowe pomysły, to będzie miał każdy. Pytanie, jakie to pomysły. KONKRETNE.

> Brawo,brawo.

A Ty, co robisz w życiu poza klaką?

> Ty już go widzisz na stanowisku dyrektora ŻDK,jesteś dalekowidzem ?

Po tym co napisał po-fan, oraz co sam słyszałem, to nie jest to wykluczone.

> No cóż jak się chcecie bawić to za własne.

No to wracamy do punktu wyjścia, za czyje w końcu będzie się bawił nowy dyrektor ŻDK?

> Tylu was z takimi pomysłami i apetytem na publiczne pieniądze a zarobić nie potraficie w
              > żaden sposób.

Och przepraszam, że nie dorobiłem się na sprzedaży piwa w pubie rodziców.

> Powiedz nam tak szczerze lepiej być wykształconym,czy mądrym ?

Masz kompleks na tle własnego wykształcenia?

Żeby zdobyć odpowiednio wysokie wykształcenie, w większości przypadków trzeba być także wystarczająco mądrym.

> W tym wypadku masz rację,ja ciebie też nie widzę na tym stołku.

Och dziękuję Ci za łaskę, ale jakbyś czytał dokładnie, to wyraźnie stwierdziłem, że nie pchałbym się na takie stanowisko. Można to nazwać roztropnością.

> Ten pan może się realizować jako instruktor teatralny, bez stary dla żarskiej
              > zdrewniałej sztuki teatralnej.

Rozumiem. Nie pyszcz, to damy ci szansę doczekać do emerytury, jako instruktor teatralny.

> Ale jak znam życie to jak przestanie być dyrekto
              > rem na bank się rozchoruje,jak jego koledzy.I Kultury mu nie będzie przeszkadza
              > ła.

Dla kogoś, kto żyje pracą, jej utrata może spowodować stan chorobowy.

> A dla mnie to ucieczka do przodu,bo cóż nowego można wymyślać prze 30 lat na je
              > dnym stanowisku.

Uczestnicząc w żarskich imprezach kulturalnych nie odczuwam wszechobecnej sztampy. A Ty w jakim wydarzeniu kulturalnym ostatnio uczestniczyłeś? Kulturalne walnięcie pifka w pubie się nie liczy.
              Mam wrażenie, że większość ludzi, którzy opowiadają, jak to się źle dzieje w żarskiej kulturze w ogóle w żadnych wydarzeniach kulturalnych nie uczestniczą.

> Ani ty, ani ja nie będziemy decydowali kto i kiedy zmieni obecnego dyrektora.

No właśnie. Miała być nowa jakość, a jest po prostu jakoś. Dajesz głowę, że konkurs nie będzie odbywał się znaczonymi kartami? Casus konkursu na dyrektora SP1 - nie żebym bronił jakoś dotychczasowej dyrektor, bo jakoś nigdy mojej sympatii nie wzbudzała, ale sposób w jaki ją załatwiono, to totalna żenada.

> Na szczęście mamy demokratycznie wybrane władze

Demokratycznie? A stwierdzone post factum przekupstwo wyborcze, a lekceważenie limitów wydatków na kampanię wyborczą, a prowadzenie kampanii przed oficjalnym ogłoszeniem terminu wyborów?

> i to na nich scedowaliśmy tą odpowiedzialność, a za efekty ich rozliczymy przy urnie
              > wyborczej.

A to na pewno:-) Tylko co z tego, jeśli do wyborów można jeszcze tyle zepsuć???
              • szyderca91 Re: Namaszczony 17.08.13, 13:31
                croolick napisał:

> A Ty, co robisz w życiu poza klaką?

Delektuję się dobrym piwem.
        • lizun9 Re: Namaszczony 19.08.13, 17:38
          szyderca91 napisał(a):

> Wiesz doskonale,że kulturę nie wynosi się z uczęszczania na zajęcia do DK.
          .......ciach...... i za wyłożone prywatne pieniądze.

A propos kultury za prywatne pieniądze. W sobotę na dziedzińcu byłego gmachu Komitetu Centralnego PZPR zagrali ci panowie:

www.youtube.com/watch?v=Cg9kjI8ORDQ
          Świetny, energetyczny, widowiskowy koncert, w dobrej oprawie audiowizualnej. Lech Janerka na wstępie. Wstęp zupełnie wolny.
          Oglądając telebimy z logo sponsorów, którzy w ramach misji na rzecz mieszkańców Warszawy wywalili pieniądze zaczałem się zastanawiać co musiało by się stać, żeby do podobnych zachowań skłonić lubuskie firmy. Te różne Kronopole, Relpole, Poli Eco, Hart SMy, Polorsy, PKSy i inne, których przez grzeczność nie wymienię.
          To chyba byłby prawdziwy szok kulturowy, gdyby zamiast Krawczyka, Dody, Kombi i innych dyżurnych czasoumilaczy z okazji dni miasta wystąpił ktoś, kto kuźwa umie grać.
          Może wtedy rzeczywiście z czystym sumieniem można by machnąć ręką na domy kultury i zdać się niewidzialną rękę rynku :)
          • szyderca91 Re: Namaszczony 19.08.13, 21:22
            lizun9 napisał:

Świetny, energetyczny, widowiskowy koncert, w dobrej oprawie audiowizualnej. Le
            > ch Janerka na wstępie. Wstęp zupełnie wolny.
            To chyba byłby prawdziwy szok kulturowy, gdyby zamiast Krawczyka, Dody, Kombi i
            > innych dyżurnych czasoumilaczy z okazji dni miasta wystąpił ktoś, kto kuźwa um
            > ie grać.

To ty nie wiesz,że ten koncert będzie miał swoją prapremierę w Żarach... na jarmarku miodu i wina.
            • lizun9 Re: Namaszczony 20.08.13, 06:01
              szyderca91 napisał(a):

... na ja
              > rmarku miodu i wina.

To chyba dobrze, nie? Gdyby za mecenasowanie wziął się Kronopol to pewnie znów bilety byłyby wyłącznie dla vipów.
        • nika139 Re: Namaszczony 23.08.13, 23:54
          szyderca91 napisał(a):
          > Nie jestem zwolennikiem Matyjaska,ale zobacz ile zorganizował imprez kulturalnych w Żarach, wszystko na własny rachunek i za wyłożone prywatne pieniądze.

Na własny rachunek, ale za pieniądze wyłożone przez bywalców pubu na bilety, piwo i może coś jeszcze.
          • szyderca91 Re: Namaszczony 24.08.13, 11:52
            nika139 napisała:

> Na własny rachunek, ale za pieniądze wyłożone przez bywalców pubu na bilety,

Trudno ci zrozumieć,że ponosi się ryzyko własnym kapitałem podpisując umowę na koncert,dobrze wiesz,że artyści biletów nie sprzedają a umowną gaże trzeba zapłacić.
            Ale etatowcom takie niuanse to się w głowie nie mieszczą,bo prywaciarz to zarabia kosztem ludzi.:)

> piwo i może coś jeszcze.

Napoje gazowane ?
            • lizun9 Re: Namaszczony 24.08.13, 12:19
              szyderca91 napisał(a):

> Trudno ci zrozumieć,że ponosi się ryzyko własnym kapitałem podpisując umowę na
              > koncert,dobrze wiesz,że artyści biletów nie sprzedają a umowną gaże trzeba zapł
              > acić.
              > Ale etatowcom takie niuanse to się w głowie nie mieszczą,bo prywaciarz to zarab
              > ia kosztem ludzi.:)

No i co z tego? Popłynie na jednym koncercie to zorganizuje drugi i się odegra. Pub Max pewnie żadnym wyjątkiem nie jest. Niczym się nie różni od innych pubów, gdzie niejeden kabaretowy występ czy klubowy koncert zagrany przez początkujących muzyków odbywa się na zasadzie barteru: wy wystąpicie a ja was nakarmię i napoję. A ludziska i tak za wstęp zapłacą i jeszcze po kielonku zamówią. Więc dla organizatora to jest czysty zysk. Dla ludzi mniej, bo muzyka w ciasnym lokalu z kiepską akustyką jest g...warta.

A co ze sponsoringiem i misją społeczną miejscowego biznesu? Bo jakoś tak zgrabnie tematu uniknąłeś? Uważasz, że to jest w porządku, że Kronopol robi koncerty tylko dla swoich? Że Relpol jest sponsorem "Muzyki w raju" obok wielu innych sponsorów, choć koncerty i tak są biletowane i odbywają się kawał drogi od Żar?
              • szyderca91 Re: Namaszczony 24.08.13, 13:09
                lizun9 napisał:

> No i co z tego? Popłynie na jednym koncercie to zorganizuje drugi i się odegra.
                > Pub Max pewnie żadnym wyjątkiem nie jest. Niczym się nie różni od innych pubów
                > , gdzie niejeden kabaretowy występ czy klubowy koncert zagrany przez początkują
                > cych muzyków odbywa się na zasadzie barteru: wy wystąpicie a ja was nakarmię i
                > napoję. A ludziska i tak za wstęp zapłacą i jeszcze po kielonku zamówią. Więc d
                > la organizatora to jest czysty zysk.

Ludzie bierzcie się za organizowanie koncertów kasa na tym straszna,nie wierzycie spróbujcie.
                Muzyków bierzcie za michę,bilety pójdą jak woda mineralna w czasie upałów.
                I niech tu jeszcze ktoś powie że nie można zarobić.

> A co ze sponsoringiem i misją społeczną miejscowego biznesu?

Ich pieniądze a tobie wara od cudzej kasy, co najwyrzej możesz poprosić.
                Misją biznesu jest współtworzenie PKB, płacenie podatków,zatrudnianie pracowników.
                Sponsoring to nie przymus,to dobra wola właściciela,posiadacza kasy.
                A jak chcesz sponsorować,to doskonale się poruszasz w sieci na pewno coś znajdziesz.:)
                Nie zapomnij o tym nam napisać,bo co to za SPONSOR,który się nie chwali,że daje.
                • lizun9 Re: Namaszczony 24.08.13, 13:33
                  szyderca91 napisał(a):

> Ich pieniądze a tobie wara od cudzej kasy, co najwyrzej możesz poprosić.
                  > Misją biznesu jest współtworzenie PKB, płacenie podatków,zatrudnianie pracownik
                  > ów.

Jesteś starym komuchem przebranym za liberała, więc pozwól, że ci objaśnię:

Public relations (PR) (z ang. - publiczne relacje, kontakty z otoczeniem) dotyczą kształtowania stosunków publicznie działającego podmiotu z jego otoczeniem. Celem działań Public Relations to dbałość o dobry wizerunek, akceptację i życzliwość wobec działań danej osoby lub firmy.

Pieniądze w biznesie nie biorą się znikąd. Biorą się z nisko płatnej pracy ludzi. To ludzie znoszą hałas, dym, trucie środowiska, to ludzie są klientami, grupą docelową produktu. Odpowiedzialny biznes nie jest pasożytem, trutniem, ale aktywnym członkiem lokalnej społeczności i jako taki czuje czasem potrzebę rewanżowania się społeczeństwu, które go znosi. To także sposób na reklamę, budowanie marki, przywiązania konsumentów.
                  • szyderca91 Re: Namaszczony 25.08.13, 21:25
                    lizun9 napisał:
                    > Jesteś starym komuchem

To mi zakrawa na ageizm.
                    Ageizm (z angielskiego ageism) – dyskryminacja ze względu na wiek. Widoczny jest także w lekceważącym traktowaniu osób starszych, postrzeganych jako niepotrzebnych

>
                    > Pieniądze w biznesie nie biorą się znikąd.

Bo ten cały biznes to wielkie ZŁO.:)
                • lizun9 Re: Namaszczony 24.08.13, 13:37
                  szyderca91 napisał(a):

> Ludzie bierzcie się za organizowanie koncertów kasa na tym straszna,nie wierzyc
                  > ie spróbujcie.
                  > Muzyków bierzcie za michę,bilety pójdą jak woda mineralna w czasie upałów.
                  > I niech tu jeszcze ktoś powie że nie można zarobić.

Jest pewna subtelna rożnica między koncertem a graniem do kufla i miski chipsów. Ale z twojego franzolenia wnioskuję, że na prawdziwe koncerty nie chodzisz.
                  • szyderca91 Re: Namaszczony 25.08.13, 21:28
                    lizun9 napisał:

> . Ale z twojego franzolenia wnioskuję, że na prawdziwe koncerty nie chodzisz.

Ty jesteś stałym bywalcem koncertowym,proszę opowiedz jak to jest być na takim koncercie i piwa nie wypić.
                    • lizun9 Re: Namaszczony 25.08.13, 22:22
                      szyderca91 napisał(a):

> Ty jesteś stałym bywalcem koncertowym,proszę opowiedz jak to jest być na takim
                      > koncercie i piwa nie wypić.

Nie wiem, zapytaj ochronę, dlaczego na taki koncert nie wpuszczają z alkoholem, bronią i środkami pirotechnicznymi.
                      Kiedy będzie ogłoszenie o konkursie? Kto zasiądzie w komisji konkursowej? :)
    • walter.simx Re: Namaszczony 16.08.13, 13:47
      Odp...się od absolwentów technikum hotelarskiego, wam się marzą Zurbarrany,Abakanowicze czy Kantory a tu biega o to by kulturalnie piwko szarpnąć.
      • szyderca91 Re: Namaszczony 16.08.13, 20:18
        Piwko to najlepiej wchodzi parząc na dzieła Jose de Ribera.
        • drugieoko.1 Re: Namaszczony 18.08.13, 21:19
          I w ten to właśnie sposób można kulturalnie dyskutować o piwie, przy piwie, a żarska kultura - who cares. Boże widzisz to wszystko i nic nie robisz.
      • nika139 Re: Namaszczony 23.08.13, 23:51
        walter.simx napisał:

> Odp...się od absolwentów technikum hotelarskiego, wam się marzą Zurbarrany,Aba
        > kanowicze czy Kantory a tu biega o to by kulturalnie piwko szarpnąć.

Święta racja. Kaligula wziął konia w senatory, dlaczego hotelarz nie mógłby być panem dyrektorem od kultury? ;)
    • nika139 Re: Namaszczony 05.09.13, 11:17
      Z wczorajszego artykułu w GL wynika, że potencjalni kandydaci zaczynają się wycofywać ze swojego parcia na stołek ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka