30.07.14, 19:05
Mój poprzedni wpis w sprawie przepadł w innym temacie, więc pozwolę sobie założyć oddzielny wątek. Może jakiego radnego zainspiruje to do złożenia interpelacji ;)

Komu służy nowa strona www urzędu miejskiego? Założenia propagandowe przysłoniły widać władzy cel, dla którego zakłada się stronę urzędu, oraz cel, dla którego istnieją strony jednostek miastu podrzędnych. Mydło i powidło. Za to merytorycznie i informacyjnie kiepściutko. "Sprawy ważne dla mieszkańców" upchnięte gdzieś, że ledwo to widać. "Turystyka", "Gospodarka" to bezczelna kalka z poprzedniej strony, od lat nie uaktualniana. Starczyło realizatorom inwencji, by zareklamować prywatny biznes burmistrza, który nawet NIE JEST ZLOKALIZOWANY W ŻARACH, a nie stało pomyślunku, by uzupełnić listę miejsc noclegowych i punktów gastronomicznych o te, które w mieście z powodzeniem funkcjonują. Spis banków i bankomatów wygląda podobnie. Opis współpracy z miastami partnerskimi dowodzi, że żadnej współpracy nie ma.
Konia z rzędem temu, kto wymyslił, żeby na interpelacje radnych odpowiadać na piśmie. I owszem, protokoły z sesji na BIpie wiszą, ale już odpowiedzi do interpelacji nie, bo i na co?
A przede wszystkim na próżno szukać na nowej stronie zakładki do e-urzędu. A przecież znowu nie tak dawno pani marszałek Polak przekonywała, że system jest i świetnie działa - o ile gmina chce i się wdroży. Jak się wdrożyły Żary? Ile sprzętu dostaliśmy i ile baboli w garsonkach szkoliło się z obsługi skanera? I po co, skoro i tak nie można niczego załatwić online? Wprawdzie urząd udostępnia jeden uniwersalny formularz dla petenta za pośrednictwem platformy e-puarp, ale się tym specjalnie nie chwali. Jeszcze by komu przyszło do głowy skorzystać.

Jak to było w kampanii Bożenny Bukiewicz? "Czyny, nie słowa!" Mhhh znów jakiś zahukany pomocnik coś opatrznie zrozumiał :)
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Łysy web 02.08.14, 00:58
      A po co komu ta strona w ogóle? Przestałem odwiedzać miejską stronę od czasu, gdy zaczęło mnie mocno mdlić na każdy tekst w którym wytłuszczony zwrot "pan burmistrz Wacław Maciuszonek" łaskawie zrobił to i tamto dla dobra socjalistycznego społeczeństwa, o pardon, dla ludzi.
      • lizun9 Re: Łysy web 02.08.14, 19:23
        croolick napisał:

< "pan burmistrz Wacław Maciuszonek"

Wydumana tytulatura była raczej domeną feudalnych panów. Socjalizmu tu za grosz...
        Mnie rozwala tu jedno. Nie tak dawno pokazał się na stronie UM protokół z kontroli w ŻDK. Pojawił się w nim zarzut, że Dom Kultury płacił Sz. Gładyszowi jakieś pieniądze za utrzymanie i obsługę strony www. Tak bez konkursu ofert, bez sondowania rynku. Tymczasem przykład UM dowodzi, że taniość nie zawsze jest najtańszym wyborem. Nowa strona UM była z konkursu, wg taniego gotowego szablonu, z wykorzystaniem posiadanych przez miasto materiałów. A jednak nie spełnia żadnej roli poza tą przedwyborczą ;) To marnotrastwo naszych pieniędzy.
        • croolick Re: Łysy web 02.08.14, 22:59
          lizun9 napisał:

> Wydumana tytulatura była raczej domeną feudalnych panów. Socjalizmu tu za grosz
          > ...

No i takiż był polski "socjalizm" - feudalny.

> Nowa strona UM była z konkursu, wg taniego gotowego szablonu,

No właśnie, mnie od razu rzuciło się silne podobieństwo do strony Gminy Żary...

> z wykorzystaniem posiadanych przez miasto materiałów. A jednak nie spełnia żadnej
          > roli poza tą przedwyborczą ;) To marnotrastwo naszych pieniędzy.

A tam zaraz marnotrawstwo. To co pojawia się w Regionalnej co tydzień, to jest dopiero marnotrawstwo i to za biernym przyzwoleniem Rady. A jej przewodniczący w gazecie mówi, jaki to on niezależny i ile wycierpiał od Burmistrza. Z drugiej strony pięknie ostatnio Moja Gazeta i Niezgodzki wypunktowali kłamstwo drukowanej w Regionalnej propagandy.
          • lizun9 Re: Łysy web 03.08.14, 10:14
            croolick napisał:

> A tam zaraz marnotrawstwo. To co pojawia się w Regionalnej co tydzień, to jest
            > dopiero marnotrawstwo i to za biernym przyzwoleniem Rady. A jej przewodniczący
            > w gazecie mówi, jaki to on niezależny i ile wycierpiał od Burmistrza. Z drugiej
            > strony pięknie ostatnio Moja Gazeta i Niezgodzki wypunktowali kłamstwo drukowa
            > nej w Regionalnej propagandy.

Ja niestety ani jednego periodyku ani drugiego czytać nie mam okazji. Skazany jestem na kronikę wypadków w wykonaniu internetowego wydania Gazety Lubuskiej.
            Franek zdaje się pytał kiedyś ile kosztuje promowanie burmistrza w lokalnych mediach. I co? I do dziś tego nie wiadomo. Wiadomo za to, że według rankingów "Wspólnoty" od 2011 żarskie wydatki na admistrację wzrosły. W swojej kategorii skoczyliśmy z pierwszej 40stki do pierwszej 80tki. Niewątpliwy sukces. W sam raz do gazety..
    • po-fan Re: Łysy web 05.08.14, 00:41
      A Jaśnie Pan w ogóle wie co to te internety? W stajni nie ma Wifi
      • tubylec6 Re: Łysy web 05.08.14, 12:53
        po-fan napisała:

> W stajni nie ma Wifi
        Jakby było w stajni WiFi, to ty zamiast gnój wyrzucać byś siedział cały dzień na forum.:)
    • lizun9 Re: Łysy web 06.08.14, 18:12
      Wczoraj strona urzędu doniosła, że burmistrz Żar Wacław Maciuszonek oraz Urząd Miasta Żary przyłącza się do akcji "Jedz jabłka" Niestety nie wiadomo jak przebiegać będzie akcja na terenie urzędu. Konkursu na dostawę jabłek jeszcze nie rozpisano, więc wnioskuję, że panie w garsonkach zobligowane będą we własnym zakresie zakupywać bazarkowe jabłka w większych niż do tej pory ilościach. Inicjatywa to słuszna, potrzebna, Zapewne też spotka się z pochwałą społeczeństwa. Oby nie taką:

www.youtube.com/watch?v=0PRbX75mdoc
    • nika139 Re: Łysy web 20.08.14, 20:25
      Właśnie sobie pooglądałam stronę UM, totalna porażka, aż się nie chce oglądać, a co dopiero poczytać i czegoś poszukać.
      Chyba o to chodziło, żeby to była informacja i dezinformacja w jednym.
      Stara strona była ok., można ją było ulepszać, ale po co? Lepiej zorganizować konkurs, albo przetarg i wybrać badziewie, jakiego pełno w Internecie. :(
      • lizun9 Re: Łysy web 20.08.14, 20:35
        Za to pełno tam newsów o Dniach Żar i rozrywce dla gawiedzi ;) A na BIPie konkursy że boki zrywać. Ostatnio był konkurs ofert na dostawę apteczki i instrukcji mycia rąk..
        Ciekawe czemu nigdy nie ogłaszają kto wygrał? Może nikt się nie chce bawić w takie g... a ogłoszenie jest wyłącznie po to by udawać oszczędność?
    • lizun9 Copywriter na urlopie.. 03.09.14, 18:28
      Ekscytacja i konsomolski entuzjazm w Urzędzie Miasta sięgnął zenitu. Nie wiadomo, czy należy to przypisać Dniom Szar (jak je nazwał na swym blogu croolick) czy może raczej sezonem na praktyki i staże nieobeznanych ze słowem pisanym studentów. Fakt faktem, chłodne i obojętne newsy na stronie UM zastąpione zostały szumami-zlepami-ciągami, których nie powstydziłby się sam mistrz Białoszewski.

Małe próbki:

"Trzy dni, które były ekscytujące dla dzieci i dorosłych były niepowtarzalne"
      "W sobotę ze sceny rozbrzmiewał głos Macieja Maleńczuka i Psychodancing, a wieczorem zespół Afromental na którego występie licznie dopisali fani, a muzyka rozbrzmiewała we wszystkich zakątkach naszego miasta."
      "Kto nie był niech żałuje ale za rok też będziemy, a tym czasem zapraszamy do obejrzenia galerii z Naszych wspaniałych Dni Żar."
      "Kilkadziesiąt lat czekaliśmy na nową szkołę. Warto było czekać, bo marzenia się spełniają" - tak, tak, już starożytni czechosłowacy marzyli o tej szkole...

Ja wiem, że niełatwo jest odmalowywać w różowych kolorach przaśną żarską rzeczywistość. Może jednak warto robić to w sposób, który nie zdradza, że w ratuszu pracują kretyni.
      • debest3 Re: Copywriter na urlopie.. 03.09.14, 21:01
        lizun9 napisał:

> Ekscytacja i konsomolski entuzjazm w Urzędzie Miasta sięgnął zenitu. Nie wiadom
        > o, czy należy to przypisać Dniom Szar (jak je nazwał na swym blogu croolick) cz
        > y może raczej sezonem na praktyki i staże nieobeznanych ze słowem pisanym stude
        > ntów.

Trudno w oparach formaldehydu coś sensownego tworzyć
        >
        a wieczorem zespół Afromental na którego występie licznie dopisali fani, a muzyka
        > rozbrzmiewała we wszystkich zakątkach naszego miasta

nie słyszałem...widać mój zakątek nie jest miejski

Dziennikarstwo polskie o ile to można jeszcze nazwać dziennikarstwem dopasowało się do otaczającej rzeczywistości. Głos mają nie ci, którzy mają cokolwiek do powiedzenia, tylko ci którzy głośniej krzyczą. Kiedyś dziennikarz prowadzący np. wywiad starał się stać na uboczu, uwypuklając pozycję zaproszonego gościa. Obecnie "dziennikarze" tłamszą uczestnika spotkania, starając się ze wszystkich sił aby prowadzący był zawsze na pierwszym planie. Znakomicie tą metodę opanowała niejaka Olejnik, która rzuca pytanie i nie czekając na odpowiedź, sama sobie odpowiada, najczęściej w chamski sposób przerywając wypowiedź swojego gościa
      • szyderca91 Re: Pierwszy megaloman na strży! 04.09.14, 13:27
        lizun9 napisał:

> "Kilkadziesiąt lat czekaliśmy na nową szkołę. Warto było czekać, bo marzenia
        > się spełniają"
        - tak, tak, już starożytni czechosłowacy marzyli o tej szko
        > le...

Nie wiem co ci się nie podoba w tym cytowanym zdaniu a wypowiedzianym przez panią dyrektor SP 2 o budowie której mówiono już od końca lat 60 ub.wieku.
        • lizun9 Re: Pierwszy megaloman na strży! 04.09.14, 18:05
          Nie bądź zbyt surowy.
          Taka strona miasta nie świadczy o megalomanii włodarza.
          Pchanie się do gazet i telewizora także.
          Pchanie się na miejskie afisze nie inaczej.
          Nawet ta gablota w ratuszu o niczym nie świadczy ;)
        • lizun9 Odpowiedz cytując 04.09.14, 18:09
          szyderca91 napisał(a):

> Nie wiem co ci się nie podoba w tym cytowanym zdaniu a wypowiedzianym przez pan
          > ią dyrektor SP 2 o budowie której mówiono już od końca lat 60 ub.wieku.

Cytat chyba wypada zacząć od nowego akapitu. Po myślniku jakimś, albo chociaż z użyciem cudzysłowu.
          A tak na marginesie. Pani dyrektor nie wygląda na taką, która by pamiętała o czym się mówiło w połowie ubiegłego wieku...
          • forume_f149 Re: Odpowiedz cytując 13.09.14, 22:46
            Teraz muszę przyznać rację burmistrzowi, że "Moja Gazeta" nazwała mieszkańców Żar "plebsem" i ich obraziła.
            • nika139 Re: Odpowiedz cytując 20.09.14, 23:10
              croolick bez przerwy powtarzał "czytać ze zrozumieniem", widać trzeba powtarzać to bez końca...
              • tubylec6 Re: Odpowiedz cytując 21.09.14, 07:13
                Łubudubu,łubudubu niech na żyje prezes naszego klubu,no i ostatnio... dziennikarzyna.
    • lizun9 Re: Łysy web 11.12.14, 18:54
      Po okresie bezkrólewia wznawia działalność strona miejska. Na szczęście łyse fantomasy nie znikną zupełnie z jej łamów, więc i nowej nazwy dla wątku specjalnie szukać nie trzeba.

Dziś strona doniosła o wizycie niemieckich społeczników w Domu Samotnej Matki w Żarach.
      Miło, że doceniamy gesty sąsiadów, ale nie mniej miło by było, gdyby urzędas tworzący notatkę wygooglał sobie nazwę darczyńców i równie poprawnie ją przepisał:
      "Evangelisch Freikirchliche Gemeinde Cottbus" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka