Dodaj do ulubionych

Konkurencja PKS'u - Marvel

05.09.04, 18:16
Od pewnego czasu na trasie Żary - Zielona góra jeździ autobus firmy Marvel.
Może już mieliście okazję skorzystać z tej oferty? Ja takową okazję miałem
wczoraj. Co od razu rzuca się w oczy to wyższy komfort jazdy, bez głośnego
brzęku silnika (jak to ma miejsce w większości pojazdów PKS'u), przy
włączonym radyjku - ogólnie przyjemnie i szybko. Mam nadzieję, że podobnych
konkurentów powstanie w okolicach więcej i będzie można nimi dotrzeć z Żar do
różnych miast - chyba to jedyna rada na PKS... a jeśli nie zacznie obniżać
cen to oczywiste jest, że wiele osób postawi na większy komfort w tej samej
cenie.
Obserwuj wątek
    • eyecity Re: Konkurencja PKS'u - Marvel 05.09.04, 19:06
      Wszystko fajnie, jeszcze nie mialem okazji jechac Marvelem mimo ze ucze sie w
      zielonej ale to tylko dlatego, ze nie wiem gdzie w zarach maja przystanek :(
      Poza tym bilety nie sa wcale tansze wiec pozostaje chyba tylko liczyc na wyzszy
      komfort jazdy (a podobno tak wlasnie jest:)
      • zaranin Re: Konkurencja PKS'u - Marvel 05.09.04, 21:43
        Przystanek na Ułańskiej :) A komfort raczej wyższy, zgodność z rozkładem,
        planowany czas to 1h (czasem szybciej) i zauważyłem, że np. z nowogrodu ludzie
        mają już miesięczne u nich...
    • croolick Re: Konkurencja PKS'u - Marvel 05.09.04, 23:52
      A ja nie jestem entuzjasta Marvela. Dlaczego? Ano firma ta dziala na zasadzie
      "wyjadania konfitur ze sloika" - kursuje tylko na trasach o najwiekszym
      obciazeniu calkowicie pomijajac planowanie nowych tras, konkurencyjnych wobec
      PKS. Brakuje dzis wielu polaczen w calym wojewodztwie, ale Marvelowi nie chce
      sie ulatwiac zycia mieszkancom mniejszych miejscowosci ani sobie komplikowac
      zycia, wiec wybiera metode wojny pojazdowej przeciwko PKS. Mysle, ze rowniez
      drugie podejscie Marvela zakonczy sie fiaskiem - PKS obnizy "promocyjnie" ceny
      biletow.
      • zaranin Re: Konkurencja PKS'u - Marvel 06.09.04, 20:30
        Ok.. to postaw się na miejscu właściciela... obsługiwałbyś harytatywnie trasy o
        znikomym natężeniu? Przecież nawet na trasach takich jak do ZG ciężko zdobyć
        klientów... To przecież logiczne, że planująć interes robi sięto tak by
        przynosił zyski... A przecież nawet PKS - wielki monopolista ucieka z
        nierentownych tras bo nikt za to dopłacać nikomu nie będzie...
        • croolick Re: Konkurencja PKS'u - Marvel 06.09.04, 22:15
          zaranin napisał:

> Ok.. to postaw się na miejscu właściciela...obsługiwałbyś harytatywnie trasy o
          > znikomym natężeniu?

Jest naprawde wiele mozliwosci wymyslenia nowych tras, zwlaszcza dobre
          rozeznanie powinna miec firma lokalna. Tymczasem Marvel jest z Nowej Soli.

> Przecież nawet na trasach takich jak do ZG ciężko zdobyć
          > klientów...

Oj, chyba nie. Co prawda dzis zazwyczaj jezdze samochodem ale nie widzialem
          jeszcze autobusu relacji ZG - Z swiecacego pustkami. Zazwyczaj bez problemu
          znajdzie sie kilkunastu studentow, chorych jadacych do Szpitala Wojewodzkiego
          czy mieszkancow wsi bedacych po drodze. Jedyne czego mi zawsze brakowalo to
          kursu, ktory omijalby Nowogrod (a zatrzymywalby sie tylko w Krzystkowicach)

> To przecież logiczne, że planująć interes robi sięto tak by
          > przynosił zyski... A przecież nawet PKS - wielki monopolista ucieka z
          > nierentownych tras bo nikt za to dopłacać nikomu nie będzie...

Nierentowne linie lokalne powinny byc wspolfinansowane przez gminy a tu lepiej
          dogadywac sie z wiekszym a nie z Marvelem, ktory kilka razy stal na skraju
          bankructwa.

pozdrawiam
          • s_ares Re: Konkurencja PKS'u - Marvel 10.09.04, 14:26
            Ja jechałam Marvelem dwa razy, wczoraj, w te i wewte:) Czyli ZG-Ż,Ż-ZG.
            Bez rewelacji. KOmfort, niby wyższy. Ale wcale nie było szybciej - ani do ,ani
            z Zielonej. Szkoda tylko, że nie ma konkurencji cen...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka