croolick 03.11.04, 21:15 Nie, nie, nie bedzie o Legendary Pink Dots ;-) Zauwazyliscie w roznych miejscach miasta czarne plakaty z wielkimi pomaranczowymi kropami? Co to jest??? Jakas nowa bezposrednia akcja artystyczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.zary Re: Orange dots 03.11.04, 21:53 To chyba jakaś akcja podobna do tej jaką zrobiła ERA GSM z Heyah. wtedy wszędzie pojawiała sie ta czerwona ręka. Ten pomarańczowy punkt na czarnym tle wyskoczył mi na chwilę, chyba dzisiaj rano, jako reklama na któryms z portali PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Orange dots 03.11.04, 21:56 Ja też widziałem 1.11 ludzi rozlepiających w Żaganiu takie plakaty. Spieszę cię zmartwić croolicku - to tylko nowa akcja reklamoewa Idei.... Plakaty i ludzi ubranych w ten sposób widzę także we Wrocku. Podobno wszystko juz wkrótce ma się wyjaśnić w telewizji. Kolejna kiszka... Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Orange dots 03.11.04, 22:14 Poszperalem w necie: Żółte kropki to kampania reklamowa gazety Metropol pod hasłem „To się czyta w mieście!” www.telefon.pl/modules.php?name=_News&file=article&sid=2131&mode=thread&order=1&thold=-1 Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Orange dots 03.11.04, 22:35 Jestem lekko zaniepokojony ... Metropol to warszawska bezpłatna gazeta ... czyżby miały pojawić sie jakieś mutacje regionalne? A może chodzi o internet? Niepokój powodowany jest tym, że może to zagrozić istniejącej prasie lokalnej. Czyzby nieubłagana globalizacja miała nas dopaść w Żarach i Żaganiu? Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: Orange dots 04.11.04, 17:38 Naszej rodzimej prasie lokalnej konkurencja tylko moze pomoc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Orange dots 04.11.04, 22:18 waldi123 napisał: > Naszej rodzimej prasie lokalnej konkurencja tylko moze pomoc. :) Nie jestem przekonany ... ukazuje sie np. "Tygodnik żarsko-żaganski" i co? Nie pomogło i spowodowało to wielkiej rewolucji. Prasa jest jaka jest - mam z nimi często kłopoty, bo przeinaczają wypowiedzi (czasem tylko dwa słowa, ale to juz wystarczy, aby zmienic kontekst). Mam jednak inne uwagi. Prasa lokalna (nie tylko ta żarska) to ostatni "bastion" polskości i niezależności w mediach. Jeżeli wielki koncern medialny z wielkim kapitałem puści na rynek lokalny swoje pismo, to mozna domniemać, że będzie w nim prezentowana racja stanu niekoniecznie zgodna z oczekiwaniami mieszkańców regionu. Może zmienic sie rynek reklam - będzie głównie reklama ogólnopolska i coś, co okresla sie mianem "homogenizacji" (od serka homogenizowanego) - czyli coś w stylu "twoje imperium", "świat kobiety", "życie na gorąco" i.t.p. Chociaż z drugiej strony żaden lokalny "Kurczuk" nie bedzie szantażował redakcji wielkiego koncernu ... PZDR :-) Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: Orange dots 05.11.04, 00:01 pawel.zary napisał: > Chociaż z drugiej strony żaden lokalny "Kurczuk" nie bedzie szantażował > redakcji wielkiego koncernu ... Masz racje, jak na razie wielkim tego medialnego swiata nie oplaca rynek lokalny. Male jednak jest piekne, oby tlko stosowalo sie do regul panujacych w normalnym swiecie. A swoja droga jak myslicie, jest ci u nas taki lokalny Kurczuk zy go nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: prasa i lokalny 'Kurczuk" 05.11.04, 08:55 waldi123 napisał: Male jednak jest piekne, oby tlko stosowalo sie do regul panujacych w > normalnym swiecie. A swoja droga jak myslicie, jest ci u nas taki lokalny > Kurczuk zy go nie ma :) > Zgadzam się - małe jest piekne i dobrze jest jak ma konkurencję innego małego i pięknego, a najlepiej dwóch. Wielki kapitał to raczej walec, który wszystko wyrówna z tendencją do równania w dół. Lokalna prasa będzie miała zawsze trudności ze stosowaniem "reguł panujacych w świecie", bo najczęściej jest tworzona przez amatorów-zapaleńców bez odpowiedniego przygotowania i wykształcenia (ot tak sobie siadamy i piszemy artykuły :-)). Często też kieruje sie regułą - "nieważne co usłyszymy - ważne co zrozumiemy" :- ). Stąd te wszystkie przekręcane wypowiedzi, czasem całkowicie zmieniające cały sens. Lokalni "Kurczukowie" są, oj są :-)) Oczywiście nikt nie powie tego otwarcie, ale wystarczy zapytać dyskretnie naszych "ludzi mediów", to powiedzą jakie i od kogo otrzymują telefony z pretensjami. Szczególnie dominują w obrażaniu sie na prasę urzędnicy - okazuje sie ,że nawet zgłasznie dobrych pomysłów dotyczących np. rozbudowy infrastruktury miejskiej jest przez nich traktowane jako "atak" i "zagrożenie utraty stanowiska" :-) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
zaranin Re: Orange dots 07.11.04, 08:52 A mi się wydaje, że to dwie różne reklamy, gdyż kropka w reklamach Idei jest żółta, a ta m.in. na plakatach pomarańczowa (i np. na stronie głównej gazety też bywa pomarańczowa)...Ciekawe to :P Odpowiedz Link Zgłoś
dzondou Re: Orange dots 15.11.04, 16:59 Jaja se robią, na słupach jest miejsce na ogłoszenia, a oni zaklejaja tymi plakatami wszystko nie patrząc co jest pod spodem, czy to klepsydra czy ogłoszenie o zaginięciu dziecka czy drobne ogłoszenie o sprzedazy wózka itd. Jak sie wyda, kto robi ten bałagan powinien dostac zaproszenie do zapłacenia grzywny. Chce sie reklamować? Niech robi to tak jak wszyscy, jeden plakat wystarczająco rzuca sie w oczy Odpowiedz Link Zgłoś