Dodaj do ulubionych

Habemus Papam!!!

19.04.05, 18:46
Kardynał Joseph Ratzinger!!! Nowy Papież - Benedykt.
Obserwuj wątek
    • radek80 Re: Habemus Papam!!! 19.04.05, 23:58
      szczerze mowiac ciezko mi sie porzyzwyczaic.zawsze powtarzalem: zeby tylko
      niewybrali Niemca, Francuza badz Amerykanina. Stalo sie nioestety. Narazie
      nieuznaje go za papieza (dodam ze w kosciele niebylem daaaaaawno), ale wiem ze
      to minie. mimo wszystko zycze wszystkiego najlepszego. moze ja bede nastepny, w
      koncu kazdy katolik (mezczyzna)moze zostac papiezem. Habemus papam Radek!!!
      • jack12345 Re: Habemus Papam!!! 20.04.05, 07:08
        ciekawe jak na niemca zareagują dewotki z polski.
        Byc może uda się im oddzilić polski kościół od watykanu i stworzyć coś na
        kształt kościoła anglikańskiego. Byłoby fajnie.
        Zwłaszcza że razinger - vel Benedykt XVI , zwany też pancernym czołgiem
        kościoła znany jest ze swojego konserwatyzmu religijnego.
      • pawel.zary Re: Habemus Papam!!! 20.04.05, 10:41
        radek80 napisał:

> szczerze mowiac ciezko mi sie porzyzwyczaic.zawsze powtarzalem: zeby tylko
        > niewybrali Niemca, Francuza badz Amerykanina. Stalo sie nioestety.

"Nie masz Żyda ni Greka ..."

Narazie
        > nieuznaje go za papieza

Papież jest bez wzgledu na uznanie ;-)

(dodam ze w kosciele niebylem daaaaaawno)

Czas nadrobić :-)

, ale wiem ze
        > to minie.
        mimo wszystko zycze wszystkiego najlepszego.

Słusznie, bo we współczesnym świecie papież jest jedynym przedstawicielem i
        rzecznikiem biednych krajów, oraz pełni "funkcje dyplomatycne" biednej części
        świata wobec państw bogatych.
        Papież z Niemiec, to także "walka" o Europę - Niemcy, podobnie jak kiedyś
        Polska "otrzymały" swojego przywódcę duchowego - niemiecka władza cywilna
        będzie teraz miała silną konkurencję. Począwszy od Gierka, przez Jaruzela i
        Kwacha - wszyscy musieli sie liczyć z zdaniem papieża, bo JPII był zawsze nad
        nimi. JPII zapoczątkował przemiany nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Teraz
        Benedykt XVI ma szansę na kontynuację tej drogi i "przemówić" do Niemców w ich
        własnym jezyku - budujmy Europę chrześcijańską i solidarną (a "przy okazji"
        odbudujmy np. moralność pracy w byłej DDR, i.t.p.) itd.
        pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka