pawel.zary 19.04.05, 18:46 Kardynał Joseph Ratzinger!!! Nowy Papież - Benedykt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radek80 Re: Habemus Papam!!! 19.04.05, 23:58 szczerze mowiac ciezko mi sie porzyzwyczaic.zawsze powtarzalem: zeby tylko niewybrali Niemca, Francuza badz Amerykanina. Stalo sie nioestety. Narazie nieuznaje go za papieza (dodam ze w kosciele niebylem daaaaaawno), ale wiem ze to minie. mimo wszystko zycze wszystkiego najlepszego. moze ja bede nastepny, w koncu kazdy katolik (mezczyzna)moze zostac papiezem. Habemus papam Radek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jack12345 Re: Habemus Papam!!! 20.04.05, 07:08 ciekawe jak na niemca zareagują dewotki z polski. Byc może uda się im oddzilić polski kościół od watykanu i stworzyć coś na kształt kościoła anglikańskiego. Byłoby fajnie. Zwłaszcza że razinger - vel Benedykt XVI , zwany też pancernym czołgiem kościoła znany jest ze swojego konserwatyzmu religijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Habemus Papam!!! 20.04.05, 10:41 radek80 napisał: > szczerze mowiac ciezko mi sie porzyzwyczaic.zawsze powtarzalem: zeby tylko > niewybrali Niemca, Francuza badz Amerykanina. Stalo sie nioestety. "Nie masz Żyda ni Greka ..." Narazie > nieuznaje go za papieza Papież jest bez wzgledu na uznanie ;-) (dodam ze w kosciele niebylem daaaaaawno) Czas nadrobić :-) , ale wiem ze > to minie. mimo wszystko zycze wszystkiego najlepszego. Słusznie, bo we współczesnym świecie papież jest jedynym przedstawicielem i rzecznikiem biednych krajów, oraz pełni "funkcje dyplomatycne" biednej części świata wobec państw bogatych. Papież z Niemiec, to także "walka" o Europę - Niemcy, podobnie jak kiedyś Polska "otrzymały" swojego przywódcę duchowego - niemiecka władza cywilna będzie teraz miała silną konkurencję. Począwszy od Gierka, przez Jaruzela i Kwacha - wszyscy musieli sie liczyć z zdaniem papieża, bo JPII był zawsze nad nimi. JPII zapoczątkował przemiany nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Teraz Benedykt XVI ma szansę na kontynuację tej drogi i "przemówić" do Niemców w ich własnym jezyku - budujmy Europę chrześcijańską i solidarną (a "przy okazji" odbudujmy np. moralność pracy w byłej DDR, i.t.p.) itd. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś