Dodaj do ulubionych

kto burmistrzem?

16.07.05, 19:00
Jak podała GR: "nieoficjalnie dowiedzieliśmy sie, że kandydatem na burmistrza
Żar ze Stowarzyszenia Forum jest Zenon Oleszewski, radny miejski w Żarach".
Obecny poseł F.Wołowicz z SLD stwierdził, że "niczego nie wyklucza".
Kandydatem Stowarzyszenia "TiM" nadal pozostaje D.Grochla. Obecny burmistrz
R.Pogorzelec z SLD "nie mówi tak, nie mówi nie" - deklarację złoży w
odpowiednim czasie (poczeka na decyzję Wołowicza i podporządkuje się?).

Do gry chce powrócić Marek Adamski (były dyr. LO im. B.Prusa) ...
Obserwuj wątek
    • croolick Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 02:27
      pawel.zary napisał:

> Do gry chce powrócić Marek Adamski (były dyr. LO im. B.Prusa) ...

"serce mam po lewej stronie", wiec jestem za ;-) Serio, dla nmie zawsze bedzie
      dobrze kojarzyl z "nieSLDowska lewica".
      • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 10:28
        croolick napisał:

> pawel.zary napisał:
        >
        > > Do gry chce powrócić Marek Adamski (były dyr. LO im. B.Prusa) ...
        >
        > "serce mam po lewej stronie", wiec jestem za ;-) Serio, dla nmie zawsze bedzie
        > dobrze kojarzyl z "nieSLDowska lewica".

Bo ta SLD-owska nieźle go wykołowała - po wyborach 2002 r. był potrzebny tylko
        do momentu głosowania (głosy Stowarzyszenia TiM - D.Grochla, F.Łuckiewicz,
        J.Chmielewska) i wyboru J.Węgra z SLD na przewodniczącego Rady Miejskiej. W tym
        momencie przestał być potrzebny i wypadł z gry.
        Teraz będzie prwdp. tworzył swój komitet wyborczy, ale jak znam układ sił w
        Żarach, to ma nikłe szanse na sukces (tym bardziej, że do gry wszedł Zenon
        Oleszewski) ;-)
        • hanka_hanka Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 12:35
          Kurcze, ludzie powiedźcie mi jak mozna głosować na komune, mało wam jeszcze tego
          jak się ten kraj stoczył w ostatnich latach, czy sld czy sdpl wszystko to jedno
          i to samo, szkoda gadać
          • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 16:36
            hanka_hanka napisała:

> Kurcze, ludzie powiedźcie mi jak mozna głosować na komune, mało wam jeszcze
            tego jak się ten kraj stoczył w ostatnich latach, czy sld czy sdpl wszystko to
            jedno i to samo, szkoda gadać

Na komunę można głosować szczególnie jak się dzięki tej komunie dostało pracę w
            urzędzie (i nie tylko). Teraz np. w starostwie tworzone będzie kolejne 6 i 1/2
            etatu (peko zaraz napisze o konkursach ;-))) ). To pewny elektorat wyborczy,
            który pójdzie do urn i namówi do tego rodzinę i znajomych, bo w głowie rodzi
            sie podsycany strach, że przyjdą nowi i zaczną zwalniać, żeby zatrudnic
            swoich.Tyle.
            • p_e_k_o Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 17:20
              pawel.zary napisał:

> Na komunę można głosować szczególnie jak się dzięki tej komunie dostało pracę
              > w urzędzie (i nie tylko). Teraz np. w starostwie tworzone będzie kolejne 6 i
              > 1/2 etatu (peko zaraz napisze o konkursach ;-))) ).

O konkursach już chyba pisałem :)
              A Ty osobiście na kogo byś głosował, gdyby dajmy na to Burmistrz Pogorzelec
              zatrudnił Cię w urzędzie (oczywiście nie musisz odpowiadać, jeśli się
              wstydzisz :) )?

> To pewny elektorat wyborczy,
              > który pójdzie do urn i namówi do tego rodzinę i znajomych, bo w głowie rodzi
              > sie podsycany strach, że przyjdą nowi i zaczną zwalniać, żeby zatrudnic
              > swoich.Tyle.

Zapomniałeś, że wybory są tajne i nikt nie sprawdza, na kogo oddaje się głos.
              A co do strachu - jest jeszcze coś takiego jak prawo pracy - chyba nie myślisz,
              że można sobie kogoś zwolnić ot tak bez przyczyny. Nie mam oczywiście na myśli
              stanowisk z powołania, jak np. skarbnik czy sekretarz, ale standardową umowę o
              pracę.
              • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 18:05
                p_e_k_o napisał:

> O konkursach już chyba pisałem :)
                > A Ty osobiście na kogo byś głosował, gdyby dajmy na to Burmistrz Pogorzelec
                > zatrudnił Cię w urzędzie (oczywiście nie musisz odpowiadać, jeśli się
                > wstydzisz :) )?

wiedziałem :-)) Zawsze głosować będę na kandydata, który będzie dawał
                najwiekszą gwarancję, że podejmować będzie samodzielne decyzje i nie da sobą
                manipulować. Głosować będę na człowieka przyzwoitego i z charakterem. Na
                obecnego burmistrza nie głosowałem i głosowac nie będę :-) Zatrudnić (dostać
                stanowisko z nadania bez wzgledu na kompetencje) przez obecną ekipę się nie
                dam - nie jestem na sprzedaż i swoją wolność szanuję :-) Startu w oficjalnych
                tzw. konkursach, gdzie spełniam wymagania i mam kompetencje nie wykluczam.

> Zapomniałeś, że wybory są tajne i nikt nie sprawdza, na kogo oddaje się głos.

Wiadomo. Wystarczy w świadomośći mieć, że JAKAKOLWIEK zmiana może być
                niebezpieczna i już wystarczy. Lepszy stary wróg ...

> A co do strachu - jest jeszcze coś takiego jak prawo pracy - chyba nie
                myślisz, że można sobie kogoś zwolnić ot tak bez przyczyny.

Się robi tzw. reorganizację urzędu :-))albo zatruwa życie czepiając się
                najdrobniejszych szczegółów, albo zmniejsza kompetencje (decyzyjność) i dodaje
                szefa na głowę - mam zanajomych i rodzinę, niekoniecznie w Żarach i wiem co
                mówię :-)
                Dużo umów też jest na czas określony.

• p_e_k_o Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 22:14
                  pawel.zary napisał:

> wiedziałem :-)) Zawsze głosować będę na kandydata, który będzie dawał
                  > najwiekszą gwarancję, że podejmować będzie samodzielne decyzje i nie da sobą
                  > manipulować. Głosować będę na człowieka przyzwoitego i z charakterem.

Bardzo słusznie.

> Na obecnego burmistrza nie głosowałem i głosowac nie będę :-)

Uznam, że masz po prostu lepszego kandydata. :)

> Zatrudnić (dostać stanowisko z nadania bez wzgledu na kompetencje) przez
                  > obecną ekipę się nie dam - nie jestem na sprzedaż i swoją wolność szanuję :-)

W życiu bywa różnie.
                  Kiedy trzeba utrzymać rodzinę, takie unoszenie się honorem ("przez obecną
                  ekipę") jest trochę zbyt "bohaterskie". Dostajesz pracę i masz kasę, albo
                  jesteś biednym bezrobotnym z zasadami. No, chyba że akurat przebierasz w
                  ofertach pracy, wtedy nie ma sprawy - wybierasz, co Ci pasuje.

> Się robi tzw. reorganizację urzędu :-))albo zatruwa życie czepiając się
                  > najdrobniejszych szczegółów, albo zmniejsza kompetencje (decyzyjność) i
                  > dodaje szefa na głowę - mam zanajomych i rodzinę, niekoniecznie w Żarach i
                  > wiem co mówię :-)

Z takich głośnych medialnych spraw najbardziej utkwiła mi w pamięci pani
                  Prezydent ZG.

> Dużo umów też jest na czas określony.

Też prawda.
                  • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 22:44
                    p_e_k_o napisał:

> > W życiu bywa różnie.
                    > Kiedy trzeba utrzymać rodzinę, takie unoszenie się honorem ("przez obecną
                    > ekipę") jest trochę zbyt "bohaterskie". Dostajesz pracę i masz kasę, albo
                    > jesteś biednym bezrobotnym z zasadami. No, chyba że akurat przebierasz w
                    > ofertach pracy, wtedy nie ma sprawy - wybierasz, co Ci pasuje.
                    >

Nie mogę wymagać "unoszenia się honorem" od innych i nie zamierzam. Na tym
                    niestety polegają wybory życiowe. Jeżeli dla zasady i przyzwoitości ktoś
                    poswięca swoje życie, to należy to szanować. Wymagać od wszystkich byłoby
                    absurdem.
          • croolick Re: kto burmistrzem? 17.07.05, 22:37
            hanka_hanka napisała:

> Kurcze, ludzie powiedźcie mi jak mozna głosować na komune,

Wiesz, ja nigdy do konca nie wiedzialem, co to jest ta "komuna". Nie uwazam, aby
            sowieccy komunisci realizowali idealy lewicy a i dzisiaj taki SLD jest raczej
            zwiazkiem towarzysko - mafijnym niz partia polityczna. Nie wiem na ile
            Olejniczakowi uda sie wyrwac SLD z tej matni. Uwazam rowniez, ze podobne ukaldy
            istnieja posrod prawicy czy organizacji o charakterze branzowym. Dla mnie
            "komuna", bedzie banda Millera jak rowniez przebierajaca nozkami w oczekiwaniu
            na wladze koteria Kaczorow czy camorra zwana PSL. To ten sam styl - za fasada
            wielkich hasel dorazne cele T.K.M.

> mało wam jeszcze tegojak się ten kraj stoczył w ostatnich latach,

wiele mozna SLDowcom zarzucic, ale prznajminej nie zdestabilizowali kraju, jak
            ekipa łoBuzka swoimi niedopracowanymi reformami (a nawet nonsensownymi jak w
            przypadku reformy edukacji). Patrzac na wskazniki gospodarcze, to ten spokoj
            przelozyl sie na wzrost gospodarczy i nieznaczny spadek bezrobocia.

> czy sld czy sdpl wszystko to jedno i to samo, szkoda gadać

Nie wiem, czy SDPl to to samo, co SLD, oni jeszcze nie rzadzili.
            • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 00:14
              croolick napisał:

>
              > Nie wiem, czy SDPl to to samo, co SLD, oni jeszcze nie rzadzili.

Tam zaraz nie rządzili :-)Borowski, Banach, Nałęcz ... zresztą PO też jeszcze
              nie rządziła :-)) Z dwójki LSD i SDPL zdecydowanie wybrałbym SDPL (ale pod
              przymusem).
              Jeżeli chodzi o PiS, to w Warszawie pod prezydenturą L.Kaczyńskiego blady
              strach padł na urzedników do tego stopnia, że podobno trudno doprosić się
              jakiejkolwiek decyzji :-) W Żarach też już słyszałem głosy, że "z przetargami
              sie urwie" jak PiS dojdzie do władzy :-)
              • croolick Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 00:18
                pawel.zary napisał:

> Tam zaraz nie rządzili :-)Borowski, Banach, Nałęcz ... zresztą PO też jeszcze
                > nie rządziła :-))

Na takiej zasadzie, trudno mowic o PO, jako nowej formacji ;-)))
                • hanka_hanka Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 09:16
                  No oczywiście PO to "szczurki" z okrętu unii wolności, nie można sie po nich
                  spodziewać nic lepszego, "w zasadzie przeciw ale jednak za"

także nie wiem jak można mówić że sdpl nie rządziło, przecież oni teraz są w
                  sejmie :-)

jak sie widzi te ich parady gejów i Nałęcza na czele gejowskich pochodów - tak
                  "wybitnego" historyka który nieudolnie sili sie w każdej wypowiedzi na dowcip to
                  aż sie słabo robi

na całe szczeście nie będą dłużej rządzić, bo to by była dla Polski zapaść totalna..

• pawel.zary Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 09:43
                    hanka_hanka napisała:

> No oczywiście PO to "szczurki" z okrętu unii wolności, nie można sie po nich
                    > spodziewać nic lepszego, "w zasadzie przeciw ale jednak za"
                    >

W PO przeszło 60% to nowi ludzie, dla których w wiekszości jest to pierwsza
                    partia :-) Niepokojące jest natomiast to, że na pierwszym miejscu listy PO w
                    województwie znalazł sie spadochroniarz Cz.Fiedorowicz, który był do końca w UW
                    i mówił chyba kiedyś coś o "szczurach". :-)
                    Szukajmy na listach NOWYCH ludzi - zostawmy spadochroniarzy i cwaniaków samym
                    sobie.

• drogba666 Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 10:56
                      No co ty Paweł w swoich uderzasz?

W GR było napisane że startujesz na posła? Ale na liście PO chyba ciebie nie
                      ma. to skąd ta informacja w gazecie?

• pawel.zary Re: Lista PO 18.07.05, 11:47
                        drogba666 napisał:

> No co ty Paweł w swoich uderzasz?

W swoich nie uderzam :-) Jestem za przyzwoitościa w polityce. W tej sprawie
                        napisłaem list do D.Tuska.
                        Cz.Fiedorowicz był w UW do rozwiązania i wskoczył dzieki zanjomościom w
                        Warszawie na pierwsze miejsce. Ludzie, którzy tworzyli PO od podstaw moga mieć
                        poczucie dyskomfortu. Wiele kół pisało protesty w tej sprawie, były tez dwie
                        rezygnacje z członkostwa. Zwykła przyzwoitość nakazywałaby, żeby Fiedorowicz
                        startował (nie zabraniam przecież), ale z dalszego miejsca (skoro jest dobry,
                        to przecież poradzi sobie i np. z 15 miejsca). On sam powinien sie tak
                        zachować - HONOROWO.
                        Poprzednie posty(dotyczące PO)to żart oczywiście i gra słowna z croolickiem :-)

>
                        > W GR było napisane że startujesz na posła? Ale na liście PO chyba ciebie nie
                        > ma. to skąd ta informacja w gazecie?
                        >

Informacja jest prawdziwa. Startuję z listy PO, z 7 pozycji. Zwróć uwagę, że
                        media Lubuska i Wyborcza zajmuja sie głównie kandydatami z "lubuskich stolic" i
                        tymi co zrezygnowali lub wycofali się. Naprawdę ważne jest kto NIE startuje?
                        Oto link do list PO - Lubuskie to okręg nr 8
                        www.platforma.org/index2.php?sub=aktualnosci&ID=800
                    • p_e_k_o Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 17:02
                      pawel.zary napisał:

> Szukajmy na listach NOWYCH ludzi - zostawmy spadochroniarzy i cwaniaków
                      > samym sobie.

Z NOWYMI to może być różnie. Jeszcze nie wiadomo, czy okażą się cwaniakami,
                      oszustami, czy uczciwymi. Nigdy nie oddam głosu komuś, kogo wogóle nie znam.

Ze STARYMI jest przynajmniej taki komfort, że mniej więcej wiadomo, na co ich
                      stać.

Zobaczymy, jak się rozkręci kampania.
                      • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 17:26
                        p_e_k_o napisał:

> > Z NOWYMI to może być różnie. Jeszcze nie wiadomo, czy okażą się cwaniakami,
                        > oszustami, czy uczciwymi. Nigdy nie oddam głosu komuś, kogo wogóle nie znam.
                        >
                        > Ze STARYMI jest przynajmniej taki komfort, że mniej więcej wiadomo, na co ich
                        > stać.
                        >

Nie mam nic przeciwko STARYM przyzwoitym :-) NOWI to niekoniecznie nieznani.
                        • p_e_k_o Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 19:57
                          pawel.zary napisał:

> Nie mam nic przeciwko STARYM przyzwoitym :-)

Nawet tym z SLD? :-)

> NOWI to niekoniecznie nieznani.

A to się właśnie okaże w kampanii. Jeden będzie np. Twoim sąsiadem, a drugi
                          będzie dopiero chciał dać się poznać. Fundując komuś kilka lat w dostatku i
                          luksusie należy wykazać się przynajmniej odrobiną rozwagi. Dlatego logicznym
                          jest, że oczekuje się czegoś w zamian. W swoim czasie zobaczymy, co "w zamian"
                          zaoferują nowi i starzy.
                          • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 20:18
                            p_e_k_o napisał:

> pawel.zary napisał:
                            >
                            > > Nie mam nic przeciwko STARYM przyzwoitym :-)
                            >
                            > Nawet tym z SLD? :-)

Przyzwoitość nie zależy od przynależności partyjnej :-)

Fundując komuś kilka lat w dostatku i
                            > luksusie należy wykazać się przynajmniej odrobiną rozwagi. Dlatego logicznym
                            > jest, że oczekuje się czegoś w zamian.

4 lata poza domem, ciągłe podróże (darmowe wiem), ciągle na "tapecie" i w ogniu
                            krytyki - to wszystko też trzeba brać pod uwagę. Naprawdę lepiej być prezesem
                            PEKOM-u lub piastować ważne stanowisko w samorzadzie.
                            • p_e_k_o Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 20:27
                              pawel.zary napisał:

> Przyzwoitość nie zależy od przynależności partyjnej :-)

Mądrego to aż miło posłuchać.
                              Ale nie wszystkich byłoby stać na taką "deklarację" :)

> 4 lata poza domem, ciągłe podróże (darmowe wiem), ciągle na "tapecie" i w
                              > ogniu krytyki - to wszystko też trzeba brać pod uwagę. Naprawdę lepiej być
                              > prezesem PEKOM-u lub piastować ważne stanowisko w samorzadzie.

Ej no, nie przesadzaj.
                              Skoro jest tak strasznie, to dlaczego chciałbyś nieść ten krzyż?
                              • pawel.zary Re: kto burmistrzem? 18.07.05, 20:34
                                p_e_k_o napisał:

> > Ej no, nie przesadzaj.
                                > Skoro jest tak strasznie, to dlaczego chciałbyś nieść ten krzyż?

Nie twierdzę, że "strasznie". Twierdzę, że nic za darmo.
          • lasica068 Re: kto burmistrzem? 19.07.05, 12:53
            hanka!!! twoje wypowiedzi są tak frapujące i pełne mądrości, że za każdym razem
            zbiera mi sie na wymioty. ile ty masz lat? 15?
            bo na ty mniej więcej poziomie są twoje wypowiedzi.Nie mówię, że to źle że
            młodzi ludzie chcą się wypowiadać, tylko że za nim coś napiszesz to prosze
            zastanów się nad tym nieco. sld i sdpl to nie "komuna" tylko socjaldemokracja i
            to socjaldemokracja o wiele bardziej liberalna od pis-u, który nigdy nic dobrego
            nie zrobił. A platforma obywatelska stała się tak prawicowa i populistyczna, ze
            chociaż jej program gospodarczy nawet mi odpowiadał, to na pewno na nich nie
            zagłosuję, oni od pół roku nic nie robią tylko pastują kupry kaczkom, ohyda. a
            co do polityki lokalnej, kandydatura oleszewskiego to jakiś zart regionalnej
            chyba, papa oleszewski to warchoł a nie polityk, a co dopiero zarządca, w żarach
            w zasadzie brak mi innych kandydatur niż obecny lub były burmistrz,
            • lasica068 Re: kto burmistrzem? 19.07.05, 13:18

> to socjaldemokracja o wiele bardziej liberalna od pis-u,
              chodzi mi o to, ze pis jest w zasadzie o wiele bardziej socjalny w gospodarce
              niź wszystkie partie lewicowe razem wzięte, to coś w rodzaju narodowej partii
              socjalistycznej.... zabrać bogatym ("żydom-komunie, kapitalistom wrednym, którzy
              rozkradają majątek narodowy")a rozdać masom, które na nas zagłosują (prawdziwym
              polakom- a nie zadnym gejom, cyklistom i niekatolikom), a jak nie będą chcieli
              oddać to wyśle się ich na krzesło elektryczne w duchu miłości
              chrześciajńskiej...i będzie w końcu ład i porządek, a potem nałoży sie podatki i
              inne parataryfowe i wszystko i tak wróci tam gdzie trzeba czyli do kieszeni
              rządzących, którzy rozsiądą się w między czasie w radach nadzorczych i
              innych..."fozz-ach"
              • hanka_hanka łasiczko ;-) 19.07.05, 13:53
                Łasica wyluzuj, bo to niezdrowe tak sie podniecać :-)

głosuj choćby na gejów i cyklistów - kogo to obchodzi a nawet na - jak to
                nazwałaś - liberalną żydokomunę ! :-)

ja tam na Żydów nie głosuję

liberalna komuna w stylu sld i sdpl to najgorsze co może być ! zero podst.
                zasad etycznych - i te pochody gejowskie ..... feee

aż szkoda czasu żeby o tym pisać

• lasica068 Re: łasiczko ;-) 19.07.05, 15:00
                  hanka o jakich ty mówisz zasadach etycznych.
                  1. jak można być katolikiem i jednocześnie popierać karę śmierci. Bycie
                  katolikiem to życie zgodne z zasadami kościoła katolickiego, a ten potępia
                  karę śmierci. pis twierdzi ze jest etyczny, ale kupczy na prawo i lewo zasadami
                  tzw. "zasadami etycznymi" po to tylko zeby zamydlić oczy wyborcom.
                  2. głosować będe na kogo chciała, rzeczywiście, a pochody gejów to coś
                  normalnego w państwie demokratycznym, tak samo jak pochody hetero,i nie ma w tym
                  nic "fe", jeśli chcesz chodzić po ulicy i wykrzykiwać durne hasła to proszę
                  bardzo, kazdy ma do tego prawo, a zakazywanie takich pochodów jest łamaniem
                  konstytucji
                  3. wzmianka o żydach miała być nawiązaniem do nie tak dawnej histori treciej
                  rzeszy i wspomnianej narodowej partii socjalistycznej, tak samo jak dzisiaj pis
                  o "komunie" mówili naziści o Żydach, moze porównanie nieco na wyrost, ale co do
                  zasady odpowiednie
                  4. poza tym mnie nie obchodzi czy ktoś jest żydem, katolikiem, protestantem czy
                  muzełmaninem, jeśli potrafi coś zrobić dobrego to proszę bardzo
                  5. a co do tzw. "zasad etycznych" to proponuję lekturę machiavellego, zasady
                  etyczne w polityce to kiepskie hasło wyborcze, dziwne, ze jeszcze ktoś sie na to
                  łapie...
                  6. a jeżeli uważasz, że nie ma o czym pisać to co tu robisz.....?
                  • pawel.zary Re: łasiczko - kara śmierci i NSDAP 19.07.05, 15:28
                    lasica068 napisał:

> hanka o jakich ty mówisz zasadach etycznych.
                    > 1. jak można być katolikiem i jednocześnie popierać karę śmierci. Bycie
                    > katolikiem to życie zgodne z zasadami kościoła katolickiego, a ten potępia
                    > karę śmierci.

Jesteś przekonana? Na czym opierasz to przekonanie? Katechizm Koscioła
                    Katolickiego podpisany przez Jana Pawła II-ego w komentarzu do piątego
                    przykazania "nie zabijaj", pojawia się hasło "uprawniona obrona" i tam możemy
                    przeczytać: "ochrona dobra wspólnego społeczeństwa domaga się
                    unieszkodliwienia napastnika. Z tej racji tradycyjne nauczanie Kościoła uznało
                    za uzasadnione prawo i obowiązek prawowitej władzy publicznej do wymierzania
                    kar odpowiednich do ciężaru przestępstwa, nie wykluczając kary śmierci w
                    przypadkach najwyższej wagi"
                    Jeżeli Kościól potępiałby karę śmierci, to palenie na stosie byłoby
                    niemożliwe. Kosciół Katolicki karę śmierci DOPUSZCZA co nie znaczy, że popiera.
                    To istotne rozróżnienie.

pis twierdzi ze jest etyczny, ale kupczy na prawo i lewo zasadami
                    > tzw. "zasadami etycznymi" po to tylko zeby zamydlić oczy wyborcom.

Prof L.Kaczyński jest profesorem prawa i jak wypowiada się o karze śmierci, to
                    nie jest to jego wymysł.

> 2. głosować będe na kogo chciała, rzeczywiście, a pochody gejów to coś
                    > normalnego w państwie demokratycznym, tak samo jak pochody hetero,i nie ma w
                    ty
                    > m
                    > nic "fe", jeśli chcesz chodzić po ulicy i wykrzykiwać durne hasła to proszę
                    > bardzo, kazdy ma do tego prawo, a zakazywanie takich pochodów jest łamaniem
                    > konstytucji

Czyli np narodowi socjaliści mogą protestować przeciw Żydom i żydokomunie?
                    Ofiar komunizmu jest o wiele więcej niż narodowego socjalizmu, a Hitler gdyby
                    nie wywołał wojny, to lewicowa NSDAP (Narodowo Socjalistyczna Partia Niemiec -
                    przypominam)też by ewoluowała jako partia i dzisiaj nazywałaby sie np. Sojusz
                    Narodowo Socjalistyczny (SNS). Jeżeli PiS mówi o komunie, to WSKAZUJE na
                    korzenie i rodowód SLD.
            • pawel.zary Re: a kto w paźdzerniku wiceburmistrzem? 19.07.05, 14:44
              lasica068 napisał:

> sld i sdpl to nie "komuna" tylko socjaldemokracja

SDPL to z pewnościa lewica o zabarwieniu socjaliberalnym, ale SLD to żadna
              socjaldemokracja :-) To typowa postkomunistyczna "partia władzy" z dużą frakcją
              socjaliberalną.

i
              > to socjaldemokracja o wiele bardziej liberalna od pis-u,

To akurat prawda

A platforma obywatelska stała się tak prawicowa i populistyczna, ze
              > chociaż jej program gospodarczy nawet mi odpowiadał,

PO jest partią centro-prawicową z dużą frakcją konserwatywnych liberałów

to na pewno na nich nie
              > zagłosuję, oni od pół roku nic nie robią tylko pastują kupry kaczkom, ohyda.

Bez koalicji rządzić się nie da :-) Lepiej "pastować kupry" LPR i Lepperowi?
              Pozostali maja za słabe notowania sondażowe i koalicja jest wątpliwa.

a
              > co do polityki lokalnej, kandydatura oleszewskiego to jakiś zart regionalnej
              > chyba, papa oleszewski to warchoł a nie polityk, a co dopiero zarządca, w
              żarach

Dlaczego żart? Kto głosuje i wybiera Z.Oleszewskiego do Rady? Skoro może być
              radnym, to dlaczego nie burmistrzem? Ja proponuję dalej "obrażać się" na
              politykę, nie działać i nie zapisywać się do partii i nie startować samemu i
              najlepiej nie chodzić do wyborów :-) Zenon O. i jego grupa znajomych działaja i
              na wybory chodzą. Dlatego burmistrzem zostać może :-)

> w zasadzie brak mi innych kandydatur niż obecny lub były burmistrz,

A znasz jakichś kandydatów oprócz Z.Oleszewskiego i D.Grochli? Pozostali
              tylko "nie wykluczają":-) Obecny burmistrz prwdp. nie wystartuje - sprawa Pekom
              (nie mylić z peko) oraz wiceburmistrza Woźniaka zbyt mocno go pogrążyła i
              pogrąża. Były burmistrz jest bardzo źle oceniany jako poseł, w kampanii
              wystartuje tylko po to, żeby ratować SLD, bo szans na reelekcję nie ma żadnych.
              Z pewnością zostanie wiceburmistrzem miasta, aby przez pozostały do wyborów rok
              PROMOWAĆ sie mocno (wizyty, spotkanie, przecinanie wstęg itd.)i ewentualnie
              spróbować wystartowac na burmistrza. R.Pogorzelec w tej sytuacji
              wiceburmistrzem :-)
              • lasica068 Re: a kto w paźdzerniku wiceburmistrzem? 19.07.05, 16:43

) To typowa postkomunistyczna "partia władzy" z dużą frakcją
                >
                > socjaliberalną.
                widzisz jak strasznie ciąży nam historia. mi się marzy koalicja sld z
                olejniczakiem + sdpl+platforma. sądzę że to partie (gdyby wyłączyć historię)o
                najbardziej zblizonym światopoglądzie, które rzeczywiście mogłyby zrobic dla nas
                cos dobrego

SDPL to z pewnościa lewica o zabarwieniu socjaliberalnym, ale SLD to żadna
                > socjaldemokracja :-
                lewica o zabarwieniu "socjalliberalnym" nie sądzisz że to sie troche kłóci?
                socjalizm a liberalizm to trochę różne nurty polityczne, szczególnie w
                gospodarce i przy podziale dochodu narodowego...
                niestety podziały w polskiej polityce nie wytworzyły się na skutek "normalnej"
                debaty politycznej i ścierania sie poglądów, tylko poprzez zaszłości
                historyczne. W polsce scena polityczna nie dzieli sie na konserwatystów i
                liberałów, socjalistów, chadeków, i tak dalej, tylko na tzw. "postkomunistów" i
                partie powstałe po 1989 roku. na tych którzy rzadzili przed i powstali po. a
                problem polski polega na tym, że ci ludzie nie potarfią ze soba rozmawiać i
                działać dla dobra kraju. w kampanii wyborczej nie dominuja programy i problemy
                gospodarcze tylko puste frazesy, walka na hasła, które nic ze sobą nie niosą, są
                ciągłym roztrząsaniem tego co było a nie tego co można dla tego kraju zrobić.
                to smutne...
              • mariusz.zary Re: a kto w paźdzerniku wiceburmistrzem? 19.07.05, 19:59
                Miałem już na razie nie pisać na to forum, ale szlag mnie trafia, jak czytam
                całą indoktrynację pawla.zary, któy w swoim mniemaniu posiadł całą niezgłębioną
                wiedzę ludzkości na temat działań prawdziwych i rzekomych, stanów faktycznych i
                urojonych oraz scenariuszów prawdopodobnych i tych mniej. Obiecuję również, że
                na razie nie będę się więcej wtrącał w tok i atmosferę wypowiedzi, chyba, że
                coś znowu "wyprowadzi mnie z równowagi"
                Ciekaw jestem, w jaki to sposób "pogrążyła i pogrąża" Burmistrza "sprawa
                Woźniaka" ?
                Czy wiesz jaka jest "sprawa Woźniaka" ?
                Cży ktoś może wskazać wyrok albo decyzję Sądu o popełnieniu przez Woźniaka
                przestępstwa albo złamania prawa ?
                Jedynym niezaprzeczalnym faktem jest to, że gdy powstały wątpliwości co do
                prawnego i nie tylko stanu rzeczy, to Woźniak odszedł, aby w spokoju wyjaśnić
                sprawę, rónież przez Sąd .
                W porównaniu do innych, obecnie sprawujących funkcje, którzy mimo ewidentnego
                naruszenia ustawy, za nic w świecie nie chcą odejść i czekają na decyzję
                wojewody, wydaje mi się, że ciężąr gatunkowy "przestępstwa" domniemanego lub
                popełnionego jest niewspółmierny.
                Teraz jeszcze o partiach.
                Dlaczego to, drogi Pawle, nie piszesz o tym, że PO to prawdziwy populizm w
                wydaniu Rokity i innych, a stać Cię tylko na podsumowanie SLD jako
                "postkomunistyczna partia władzy" ?
                Czyżby wszyscy inni byli be a tylko jedni cacy ?
                Otóż informuję i Ciebie i innych forumowiczów, że jak na razie nie
                zrezygnowałem z członkostwa w tej partii i być może, jeśli partia nie pójdzie
                złą drogą, to nie zrezygnuję.
                Stare przysłowie ( pszczół :-) ) mówi, że lepiej z mądrym zgubić niż z głupim
                znaleźć.
                To jest odpowiedź na Twój wywód o możliwych koalicjach PO po wyborach.
                Według Ciebie "pastowanie kuprów kaczkom" jest mniejszym złem.
                No to sorry, jeśli tak mówi ktoś, kto chce być posłem, to tu widać całe
                podejście PO do zmiany włądzy.
                Nieważne, że PiS jest mniej liberalne od lewicy.
                Ważne, że są "swojsi".
                Gratuluję podejścia.
                Niezmiennie pozdrawiam i mimo wszystko życzę Ci powodzenia, abyś mógł w ten czy
                inny sposób zaistnieć na scenie politycznej.
                Może się kiedyś jeszcze spotkamy....
                M.
                PS.
                Dlaczego nie pomyślałeś o tym, że być może ja będę chciał w przyszłym roku
                startować, po tym , jak się okaże, że to wszystko, co napisała "Regionalna", to
                czyste bzdury ?
                Czyżbyś naprawdę w nie uwierzył ?
                A może to tylko teraz tak "politycznie" jest "ponajeżdżać" na włądzę, skoro
                samemu chce sie ją przejąć i znowu zostawić kraj jak za Buzka ?
                W koncu i Rokita, i inni liderzy PO już rzadzili tym krajem i doprowadzili go
                właściwie do zapaści.
                Croolicka nie podejrzewasz chyba o sympatię do SLD, a jednak stać go było na
                rzetelne poinformowanie hanki.hanki o różnicy w rządach AWS/UW ( czytaj
                PO/PiS ) a SLD/UP.
                • pawel.zary Re: a kto w paźdzerniku wiceburmistrzem? 19.07.05, 21:59
                  mariusz.zary napisał:

> Ciekaw jestem, w jaki to sposób "pogrążyła i pogrąża" Burmistrza "sprawa
                  > Woźniaka" ?

Ano tym,że wystarczy wyjść "na miasto" i porozmawiać z rozsądnymi ludźmi.:-)

> Czy wiesz jaka jest "sprawa Woźniaka" ?

Ja mogę sie domyślać, ale dla potencjalnego "przeciętnego" człowieka
                  jest "sprawa" i to wystarczy.

> Cży ktoś może wskazać wyrok albo decyzję Sądu o popełnieniu przez Woźniaka
                  > przestępstwa albo złamania prawa ?

A na Grochlę mozna wskazać?

> Jedynym niezaprzeczalnym faktem jest to, że gdy powstały wątpliwości co do
                  > prawnego i nie tylko stanu rzeczy, to Woźniak odszedł, aby w spokoju wyjaśnić
                  > sprawę, rónież przez Sąd .

Sa tacy, co twierdzą, że powinien być zwolniony dyscyplinarnie (tak by stało
                  się chyba w każdym zakładzie pracy - kolega w Kronopolu miał 15 minut na
                  opuszczenie firmy po dużo mniejszym "przewinieniu").

> Dlaczego to, drogi Pawle, nie piszesz o tym, że PO to prawdziwy populizm

Bo inni piszą :-))

w
                  > wydaniu Rokity i innych, a stać Cię tylko na podsumowanie SLD jako
                  > "postkomunistyczna partia władzy" ?

Bo to prawda :-)

> Czyżby wszyscy inni byli be a tylko jedni cacy ?

Nie. Przyzwoici i porządni ludzie są we wszystkich partiach. Łobuzerka też.

> Otóż informuję i Ciebie i innych forumowiczów, że jak na razie nie
                  > zrezygnowałem z członkostwa w tej partii i być może, jeśli partia nie pójdzie
                  > złą drogą, to nie zrezygnuję.

Niekt tego od Ciebie nie wymaga :-)

> Stare przysłowie ( pszczół :-) ) mówi, że lepiej z mądrym zgubić niż z głupim
                  > znaleźć.

Zacznij w końcu znajdować :-)

> To jest odpowiedź na Twój wywód o możliwych koalicjach PO po wyborach.
                  > Według Ciebie "pastowanie kuprów kaczkom" jest mniejszym złem.
                  > No to sorry, jeśli tak mówi ktoś, kto chce być posłem, to tu widać całe
                  > podejście PO do zmiany włądzy.

Na początek trzeba odsunąć skompromitowany układ obecnej władzy.

> Nieważne, że PiS jest mniej liberalne od lewicy.
                  > Ważne, że są "swojsi".
                  > Gratuluję podejścia.

Ważne żeby odsunąc skompromitowany układ i właśnie tych "swojszych"

> Niezmiennie pozdrawiam i mimo wszystko życzę Ci powodzenia, abyś mógł w ten
                  czy inny sposób zaistnieć na scenie politycznej.

I ja także :-)

> Może się kiedyś jeszcze spotkamy....

W samolocie do Warszawy? :-))

> PS.
                  > Dlaczego nie pomyślałeś o tym, że być może ja będę chciał w przyszłym roku
                  > startować, po tym , jak się okaże, że to wszystko, co napisała "Regionalna",
                  to
                  >
                  > czyste bzdury ?
                  > Czyżbyś naprawdę w nie uwierzył ?
                  > A może to tylko teraz tak "politycznie" jest "ponajeżdżać" na włądzę, skoro
                  > samemu chce sie ją przejąć i znowu zostawić kraj jak za Buzka ?
                  > W koncu i Rokita, i inni liderzy PO już rzadzili tym krajem i doprowadzili go
                  > właściwie do zapaści.
                  > Croolicka nie podejrzewasz chyba o sympatię do SLD, a jednak stać go było na
                  > rzetelne poinformowanie hanki.hanki o różnicy w rządach AWS/UW ( czytaj
                  > PO/PiS ) a SLD/UP.
                • pawel.zary Re: a kto w paźdzerniku wiceburmistrzem? 19.07.05, 22:37
                  mariusz.zary napisał:

> Dlaczego nie pomyślałeś o tym, że być może ja będę chciał w przyszłym roku
                  > startować, po tym , jak się okaże, że to wszystko, co napisała "Regionalna",
                  to czyste bzdury ?

Ja nie mam wpływu na Twoje decyzje :-)

> Czyżbyś naprawdę w nie uwierzył ?

To nie jest kwestia mojej "wiary"

> A może to tylko teraz tak "politycznie" jest "ponajeżdżać" na włądzę, skoro
                  > samemu chce sie ją przejąć i znowu zostawić kraj jak za Buzka ?

Wiem, wiem, wszystkiemu winien rząd Buzka ...:-))

> W koncu i Rokita, i inni liderzy PO już rzadzili tym krajem i doprowadzili go
                  > właściwie do zapaści.

Teraz będą mieli szansę go z niej wyciągnąć :-))

> Croolicka nie podejrzewasz chyba o sympatię do SLD, a jednak stać go było na
                  > rzetelne poinformowanie hanki.hanki o różnicy w rządach AWS/UW ( czytaj
                  > PO/PiS )

Do AWS i UW nie należałem i nigdy nie byłem zainteresowany :-) W zarządzie koła
                  w Żarach 1 należał do UW, 1 do PZPR (w wojsku :-) ), a pozostałych 5 osób NIGDY
                  nie należało do żadnej partii. 3 osoby mają poniżej 30 lat, a jedna poniżej 40
                  lat. A Jak wyglada (wiekowo) zarząd SLD w Żarach i do jakich partii nalezeli
                  jego członkowie?

a SLD/UP.

(czytaj PPR/PPS) ;-)))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka