croolick 20.08.05, 00:27 20 lat temu ukazal sie pierwszy Bajtek! Pismo, ktore wywolalo rewolucje w PRL! Zapraszam do lektury nowego artykulu w Portalu Miejskim: zary.zagan.org/articles.php?id=26 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldi123 Re: Twój pierwszy komputer. 23.08.05, 15:45 Croolick kto to jeszcze pamieta Bajtek, Moje Atari dodatki do gazet codziennych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Twój pierwszy komputer. 24.08.05, 21:38 No wlasnie po to napisalem ten artykulik ;-) p.s. Juz wkrotce artykul o zarskich i podzarskich kopalniach wegla brunatnego, wlasciwie to juz go napisalem ale musze go wrzucic na serwer. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: Twój pierwszy komputer. 25.08.05, 17:30 Wychodzi na to, ze my sa dinozaury pecetow hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Twój pierwszy komputer. 28.08.05, 22:26 Pamiętam, jak na Atari zaczęły się pojawiać coraz szykowniejsze gry. Problem polegał na tym, że taka pozycja ładowała się np. 25 minut! W tym czasie można było pograć sobie w karty. Gorzej, gdy pod koniec całej operacji pojawiał się optymistyczny komunikat "try again..." A to wszystko z reguły odbywało się na profesjonalnych nośnikach (kaseta magnetofonowa) renomowanego producenta "Stomil Gorzów". Bajtek był dla mnie pierwszym źródłem informacji o programowaniu. Wklepało się kilka linijek komend i coś prostackiego działo się na ekranie. Wydaje mi się, że dzięki temu można było mieć jakieś pojęcie o tym, co ten komputer właściwie robi. Jeśli teraz ktoś siada do peceta, wogóle nie zdaje sobie sprawy, jak działają te programy. Wszystko po prostu jakoś samo działa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Twój pierwszy komputer. 29.08.05, 00:50 No i juz jasne dlaczego sie wiecznie sprzeczamy! Ty jestes spod znaku Atari a ja Commodore! ;-) Jako ze mialem Cplus4 to cierpialem na chroniczny brak aplikacji. Zatem wpisywalem kody programow z listingow w asemblerze ze sprowadzanych z Zachodu numerow ComputeMit, uuu to byla dopiero zmudna robota. Ale programowanie mnie nie bawilo poza dziciecym zachwytem nad Basicem, szkoda, ale wolalem wtedy czytac ksiazki, takze o komputerach ale nie o programowaniu. p.s. A kojarzysz audycje Radiokomputer w PR4? My z kumplem nagrywajac nadawane programy modlilismy sie by tylko nie przejezdzal ktos komarkiem i nie zaklocil odbioru ;-) Tak to kiedys bywalo z transmisja radiowa :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: Twój pierwszy komputer. 29.08.05, 07:31 Albo zeby w czasie nagrywania z radia niewylaczono pradu, bo byla tragedia. Ech lezka w oku sie kreci :) Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Twój pierwszy komputer. 29.08.05, 21:31 croolick napisał: > p.s. > A kojarzysz audycje Radiokomputer w PR4? My z kumplem nagrywajac nadawane > programy modlilismy sie by tylko nie przejezdzal ktos komarkiem i nie zaklocil > odbioru ;-) Tak to kiedys bywalo z transmisja radiowa :-))) A tak. To było dziwne zjawisko - programy do komputera nadawali w radyjku. :) Gdybym sam nie słyszał to bym teraz nie uwierzył. Odpowiedz Link Zgłoś