Dodaj do ulubionych

pytanie o śluz

05.11.10, 09:42
Od ponad 2 lat bezskutecznie staramy sie o 3 dziecko. U mnie wszystkie wyniki idealne, hormony super, cykle bardzo regularne ( 28-29 dni)
Maz nasienie w normie (dolna granica).

Zauważyłam u siebie, że śluz przezroczysty i ciągnący jak białko jajka mam zawsze około 2 dni przed owulacją. Robie monitoringi, wiec wiem, kiedy dokładnie nastepuje owu. Zreszta mam tez bardzo bolesna owulacje. zazwyczaj ostry ból trwa 8 godzin, po czym znika jak reka odjął. Czy śluz przeźroczysty ciągnący nie powinien być w dniu bólu owu i dzień po nim ?

W dzien przed owu, dzien owu i dzien po - mam zawsze wodnisty biały śluz... Czy tak ma być ?
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: pytanie o śluz 05.11.10, 10:22
      Sama owulacja nie boli, a to czego doświadczasz to ból OKOŁOOWULACYJNY. Są badania bodajże Holta, że ten ból występuje zarówno przy udanej owulacji, jak i przy niedudanej przymiarce do owulacji i może być od kilku dni przed owulacją do kilku dni po.

Poza tym poczytaj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,14906,113495027,113495027,termin_owulacji.html
      to zobaczysz, jaki jest związek z dniem szczytu śluzu (ostatni dzień śluzu o cechach płodnych bądź najlepszej jakości w danym cyklu) a dniem owulacji.

Metody objawowo-termiczne mówią, że pewna niepłodność poowulacyjne jest dopiero wieczorem trzeciego bądź czwartego (zależy jak zachowuje się poranna temp.) dnia PO DNIU SZCZYTU, bo wcześniej mimo braku śluzu pojawiały się poczęcia! Więc się nie masz czym przejmować.
    • horpyna4 Re: pytanie o śluz 05.11.10, 13:19
      Śluz płodny powinien być głównie przed owulacją, bo plemniki w nim żyją kilka dni i moga spokojnie na owulację poczekać. Natomiast jajeczko żyje krótko i dzień po owulacji śluz nie jest już potrzebny.

Mam na myśli oczywiście faktyczny termin owulacji (monitoring), a nie skok temperatury, bo skok nie określa precyzyjnie dnia.

Tak więc należy starać się przede wszystkim wtedy, kiedy śluz jest jak białko jajka. Nawet jeżeli jest to trzy dni przed owulacją.

I jeszcze jedno - regularność cykli nie jest istotna przy staraniach, ważniejsza jest długość fazy lutealnej. Lepiej mieć bardzo nieregularne cykle z fazą lutealną 14 - 15 dni, niż regularne z fazą lutealną 9 dni.
      • chiyo28 Re: pytanie o śluz 05.11.10, 13:40
        dzieki dziewczyny, bardzo mi pomogłyście.
        Oczywiście w szczycie śluzu też współżyjemy, ale jak monitoruje owu codziennie, to zauważyłam, że pecherzyk peka zawsze po ustąpieniu bólu. Kiedy robiłam USG w trakcie bólu było widać zawsze duzy rozpychający jajnik pecherzyk. Kiedy ból mijał i na drugi dzień robiłam USG, to zawsze juz pecherzyka nie było, tylko płyn świadczący o przebytej owu. Robiłam tak kilka monitoringów i schemat jest za kazdym razem ten sam.
        Od tego cyklu nie chodze na monitoring, nie mialam stymulacji, bo lekarz twierdzi, ze wszystko jest super.

Jeszcze raz dziekuję, na Was zawsze można liczyć :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka