Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

28.10.07, 07:38
Witam serdecznie
To mój pierwszy cykl z pomiarem temperatury od kilku lat. Wcześniej cykle wyglądały ładnie, były dwufazowe ze skokiem temeratury. Cykle trwją zwykle około 31-34 dni. W lipcu odstawiłam tabletki. Poprzednie cykle 31 dniowe, w sierpniu był pęcherzyk, który prawdopodobnie pęknął, nie wiem tego z całą pewnością, ale mam dość mocne bóle owulacyjne, rozrywające całe podbrzusze, często się nie da wytrzymać bez proszków przeciwbólowych. W tamtym cyklu taki ból wystąpił, podobnie było we wrześniu. Obecny cykl zaczął się 6 pażdziernika.

1-4dc krwawienie
5dc 36,6 sucho
6dc 36,5
7dc 36,4
8dc brak pomiaru
9dc 36,4
10dc 36,5
11dc 36,4
12dc 36,5
13dc 36,3
14dc 36,4 morko, śluz wodnisty
15dc 36,3
16dc 36,3 śluz rozciągliwy nieprzejrzysty
17dc 36,2 śluz rozciągliwy nieprzejrzysty
18dc 36,3 śluz rozciągliwy szklisty
19dc 36,4 śluz rozciągliwy szklisty
20dc 36,3 śluz rozciągliwy szklisty
21dc 36,4 śluz rozciągliwy szklisty,nieprzespana noc,
22dc 37,2 wieczorem przed pomiarem tmperatura, złe samopoczucie,śluź mętny ale jescze rozciągliwy
23dc 36,1

Mierzę o szóstej rano, w pochwie, termometrem rtęciowym.Czy ten cykl jest już stracony? Od 19 dc cyklu biorę antybiotyki w związku z zapaleniem pęcherza. Z innych leków biorę jeszcze furagin, wit c i kwas foliolwy. Czy to przez chorobę ten cykl tak wygląda? Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Proszę o pomoc 28.10.07, 10:21
      Niekoniecznie stracony. Choroba potafi czasem zakłócić przebieg
      cyklu, zwłaszcza termin owulacji. Lekarstwa również. Nejbliższe dni
      powinny wyjaśnić sprawę, ale jeżeli starasz się, to czasem lepiej,
      że organizm nie chce ciąży zaczynającej się chorobą i silnymi lekami.
      Myślę, że jeżeli w tym cyklu będzie coś nie tak z owulacją, to
      oznacza nieźle funkcjonujący organizm.
      Moim zdaniem owulacja będzie dopiero teraz, ale to się wyjaśni za
      kilka dni.
      • wiosenka1 Re: Proszę o pomoc 28.10.07, 20:17
        Dyrka wpisuj temp kolejno bedziemy lukać.
        • dyrka Re: Proszę o pomoc 29.10.07, 10:08
          Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi :)
          Dzisiaj 24 dc temeratura nadal niska - 36,2 (mierzyłam dzisiaj o 5:30). Wczoraj śluz był mleczny, leppki, a dzisiaj rano znowu zaobserwowałam trochę ciągnącego, zupełnie jak płodny. Pogubiłam się już całkiem. Ile taki cykl bezowulacyjny moze trwać? Dostanę okres normalnie czy będę musiała mieć wywoływany?
          • bystra_26 potrwa jeszcze trochę 29.10.07, 11:40
            Znam metodę Roetzera... u niego nie ma czegoś takiego jak cykl
            bezowulacyjny. Po prostu czasami organizm przesuwa owulację, jak
            warunki nie sprzyjają potencjalnej ciąży, a jak się poprawią, to
            znów próbuje owulować. W końcu okres przychodzi.

Na tym forum czasami zdarzają się wykresy po 50-70 dni... z owulacją.
            Poza tym wywoływanie okresu, to zawsze przyjmowanie hormonów, a tego
            dobrze unikać, by mieć czytelne wykresy.
            • dyrka Re: potrwa jeszcze trochę 30.10.07, 11:42
              Bystra dzięki za pocieszenie, może faktycznie wszystko się pomieszało przez moją chorobę :( Nie chorowałam na nic perę ładnych lat, a jak człowiek się chce zacząć starać to worek z chorobami się rozwiązał.
              Dzisiaj 25 dc temperatura 36,2 czyli bez zmian.
              • wiosenka1 Re: potrwa jeszcze trochę 30.10.07, 14:57
                to faktycznie jakas nagła wzwyzka nie wynikajaca z niczego
                warto dwa razy sprawdzic taki pomiar, jesli mocno intryguje
                pozdrawiam
              • bystra_26 :) 30.10.07, 15:59
                Nie ma za co.
                Na Twoim miejscu powstrzymałabym się jednak ze staraniami w tym
                cyklu... dla komfortu psychicznego i nie zastanawiania się później,
                czy brany w krótko przed owulacją antybiotyk nie mógł zaszkodzić
                płodowi.
                • dyrka Re: :) 31.10.07, 09:37
                  Wklejam link do mojego wykresu:

www.fertilityfriend.com/home/1ce4bf
                  Od trzech dni mam temperaturę 36,2, pojawił się śluz płodny, czekam co się wydarzy :)
                  Bystra, biorę antybiotyk, który nie ma przeciwskazań do stosowania w ciąży, wiadomo, antybiotyk to silny lek, ale nie znaczy też, że pomimo starań w tym cyklu się uda. Pozdrawiam.
                  • agafrytka Re: :) 31.10.07, 15:35
                    Cześć Dyrka!
                    No niestety jeszcze trwa długaśna I faza,mam nadzieję,że niedługo
                    skok.
                    Powodzonka
                    • dyrka Re: Będzie coś z tego? 05.11.07, 09:10
                      Hej dziewczyny wklejam link do mojego długaśnego cyklu:
                      Temperatura nieśmiało rośnie :) w sobotę okropnie bolał mnie brzuch, założyłam, że mógł to być ból owulacyjny, w niedzielę była wyższa temperatura. Proszę o zerknęcie na wykresik. Mam jeszcze jedno pytanie, co zrobić gdy przy mierzeniu termometrem rtęciowym tempka zatrzyma się między kreskami? O ile dobrze pamiętam to należy przyjąć tę niższą tempke? Dzisiaj tak miałam, było pomiędzy 35,5 a 36,6. I jeszcze jedno, mam taką informację u góry w ff:
                      IMPORTANT: Your VIP Trial expires in 1 day.
                      [Click Here] to keep your VIP Benefits without interruption.
                      O co chodzi? Pozdrawiam :)
                      • bystra_26 Re: Będzie coś z tego? 05.11.07, 10:32
                        1. informacja z FF oznacza, że kończy Ci się okres bezpłatnego
                        korzystania z pełnej wersji FF (wyznaczanie DPO itd.), jak się
                        skończy, to będziesz mogła nadal wpisywać swoje obserwacje, ale
                        część funkcji będzie niedostępna, chyba że zapłacisz

2. 29 dc pierwsza wyższa, ale pokrywa się ze szczytem śluzu...
                        potwierdzeniem owulacji będą wyższe (nad linią 35.3) do 32 dc (temp
                        z tego dnia conajmniej 36.5)
                        • dyrka Re: Będzie coś z tego? 07.11.07, 08:53
                          Wygląda na to, że była owulacja :)Późno bo późno ale jednak była.

Tempka sobie spokojnie rośnie, mam nadzieję, że tym razem coś z tego wyjdzie.
                          Bystra czemu ff przyjął za owu nie dzień szczytu śluzu tylko dzień wcześniejszy? Pozdrawiam.
                          • bystra_26 nie wiem 07.11.07, 09:20
                            zapytaj twórcę zalgorytmu do tego programu

na moje oko FF wyznacza tę pionową krechę nazywaną z uporem maniaka
                            błednie "dniem owulacji" albo w ostatniom dniu dobrego śluzu (E, W)
                            albo w ostatni dzień niższych temperatur - tak jest teraz u Ciebie
                            na wykresie
                            • dyrka Re: nie wiem 07.11.07, 09:23
                              Dzięki, ja wiem, że nie jest to dzień owulacji, ale zastanowiło mnie to, ze nie w dzień szczytu, teraz już wiem, że chodzi o ostatnią niższą temperaturę.
                          • sylwiana23 zapytanie 07.11.07, 11:16
                            witam.. ja obecnie biore jeszcze tabletki..ale jestem już meżatką i
                            planuje je rzucic w najbliższym czasie by starać się o dziecko..
                            związku z tym mam pytanie dlugo będę musiała odczekać.. i jak długo
                            będę musiała poczekać za normalnym okresem...pozdrawiam
                            • dyrka Re: zapytanie 07.11.07, 11:22
                              Odstawiłam tabletki w sierpniu, okres dostałam po 30 dniach, kolejny też, tylko z tym cyklem takie cyrki. Odczekałam tylko tyle aby się zaszczepić na wzw B i zrobić badania zlecone przez ginekolog. Pozdrawiam :)
                            • bystra_26 po tabletkach 07.11.07, 11:48
                              1. jak chcesz odstawić tabletki, to dopeiro po wybraniu całej
                              opakowania do końca - takie rzucanie z dnia na dzień może powodować
                              większe problemy

2. zaleca się odczekanie ze staraniami 3 miesiące po odstawieniu
                              antyków - m.in. po to, by organizm oczyścił się ze sztucznych
                              hormonów (moga się nagoromadzić w tkankach) i by odnowiła się błona
                              śluzowa macicy

3. normalny okres to krwawienie po owulacji - kiedy wróci po
                              tabletkach to róznie bywa, bo nie wiadomo, ile Twój organizm
                              potrzebuje na ponowny rozruch swojej własnej gospodarki hormonalnej -
                              żeby wyłapać prawdziwą miesiączkę i wiedzieć, czy wszystko gra i
                              wraca do normy, proponuję zacząć obserwacje - mierzyć temperaturę
                              poprzebudzeniową i obserwować śluz - forumki tu pomogą ci w razie
                              pytań
                              • dyrka Re: możecie zerknąć na wykres? 15.11.07, 10:50
                                Dziewczyny, proszę zerknijcie na mój wykres, zastanawiam się czy te wahania temperatury są normalne czy świadczą o czymś niedobrym? Pewnie panikuję, ale nie wiem czy tak ma być. Pozdrawiam.

• bystra_26 wahania są normalne :) 15.11.07, 11:10
                                  Wykresy mają być dwufazowe - Twój jak najbardziej jest taki. Żluz
                                  płodny też obserwujesz, choć trochę długo jak na mój gust, ale z
                                  czasem to powinno się unormować.

Naprawdę wyjatkiem sa temperatury jak po sznurku. Normą jest raczej,
                                  że w każdej fazie temperatury się wahają z dnia na dzień, ale mimo
                                  tego wyraźnie widać fazę niższych temperatur (na Twoim wykresie od
                                  1dc do 28dc) i wyższych temperatur (od 29dc). Masz już 12 dni fazy
                                  lutealnej i wysokie temperatury, więc w tym cyklu ciałko żółte jest
                                  silne.

Cykl jest taki długi, bo chyba organizm najpierw się szykował do
                                  owulacji 15-20 dc, ale się rozmyślił i spróbował ponownie już
                                  zdecydowanie, co potwierdza przejście temperatur stale na wyższy
                                  poziom.
                                  • dyrka Re: wahania są normalne :) 17.11.07, 08:28
                                    Dzięki Bystra za odpowiedź, miałam dzisiaj zamiar zrobić test, ale tmperatura spadła do 36,7, bolą mnie krzyże, a to zawsze objaw zbliżającej się @ więc pewnie i w tym miesiącu nic z tego :( Oby kolejny cykl był krótszy.
                                    • dyrka Re: Przyszła @ :( 19.11.07, 10:45
                                      Tak jak myślałam, nic z tego nie wyszło, mam nadzieję, że to tylko
                                      przez chorobę, że organizm się sam bronił przed ciążą, oczywiście
                                      liczę na to, że kolejny cykl będzie krótszy. Pozdrawiam cieplutko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka