Dodaj do ulubionych

ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA

18.10.10, 09:43
Te informacje są naprawdę niepokojące. Czy są na to jakieś dokumenty?
Obserwuj wątek
    • mszewczyk75 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 12:52
      popisziemiarad napisał:

"Te informacje są naprawdę niepokojące. Czy są na to jakieś dokumenty?"

uchwała Nr 470/XXXII/2009 w sprawie studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Radzymin przewiduje w miejscu obecnego terenu RKS "MAZUR", przeznaczenie terenu pod strefę mieszkaniowo-usługową o wysokiej intensywności

https://foto-radzymin.googlegroups.com/web/mazur_studium%23617x477.jpg

Więcej w poniższym poście:

forum.gazeta.pl/forum/w,14936,117596936,117675047,GDEV_LISIE_KOGO_CHCESZ_WYPROWADZIC_W_POLE_.html
      • szifox Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 12:58
        https://foto-radzymin.googlegroups.com/web/mazur_studium_617x477.jpg?gda=BGjM7UsAAACNxGMGGK4MTCrI8NeftgKcWOWoMtzDVhjf4SVZuSpXbvwNkD9chR78aOUxewmTdIrbPm4SYmDbGDQX5cm45DdjBkXa90K8pT5MNmkW1w_4BQ
        • primavera24 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 13:12
          czyli w wielkim skrócie, jednemu trzy lata temu opadły gacie i od tamtego czasu ten drugi nie wypuszcza ich z garści
          • primavera24 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 13:22
            temat w sam raz na komiks w nowej niezależnej gazecie, ciekawe co na to red. Charyło ?
    • ronninn_12345 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 19:20
      Przepraszam ale czegoś nie rozumiem. Poszperałem trochę w tym biuletynie. Na mapie są różne tereny -pod usługi, handel, zabudowę jednorodzinną - Jak rozumiem to jest tylko plan zagospodarowania. Tam może coś powstać ale wcale nie musi.
      Żeby coś sprzedać musi być uchwała. Pół dnia szukałem takiej uchwały i nic nie znalazłem. Gdzie taka uchwała jest?
      • ronninn_12345 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 19:26
        A w projektach uchwał też nic nie znalazłem. No to jak to jest z tą sprzedażą? Bo jak nie ma na to uchwały to nie można mówić że sprzedają stadion mazur. A jeżeli tak jest to nie można wprowadzać ludzi w błąd. Tu mi śmierdzi kampanią wyborczą. Jeżeli o tym piszą osoby które będą kandydować do samorządu, a okaże się że to nieprawda że sprzedają stadion to jak będą się tłumaczyć te osoby? Jak będą wyglądać wobec swoich wyborców?
        • mszewczyk75 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 22:44
          ronninn_12345 napisała:

"Tu mi śmierdzi kampanią wyborczą. Jeżeli o tym piszą osoby które będą kandydować do samorządu, a okaże się że to nieprawda że sprzedają stadion to jak będą się tłumaczyć te osoby? Jak będą wyglądać wobec swoich wyborców?"

Sympatyczny Kolego, masz absolutną rację co do tego, że nie ma pewności, że działka figurująca w ewidencji gruntów pod nr 34 (obręb 05/05; nr. księgi wieczystej WA1W/00029275/9) o powierzchni 2,5962 ha zostanie sprzedana lub przekazana w rozliczeniu deweloperowi, gdyż sama uchwała o tym nie przesądza w takim stopniu co umowa przeniesienia praw własności oraz własciwy wpis do księgi wieczystej. Zakładam, że nie muszę Ci tłumaczyć niecelowości moich działań już po podpisaniu umowy przeniesienia praw własności. Dlatego właśnie podjąłem je teraz .... w najdogodniejszym do tego celu momencie.

Analogicznie, uchwałą rady nie można stwierdzić nabycia praw własności na rzecz gminy, jak w przypadku uchwały Nr 69/VII/2007, na podstawie której gmina Radzymin miała nabyć od dewelopera teren oświatowy dla ZSTZ - co mogło by mieć miejsce, gdybyśmy mieli sprawnie działającą administrację i radę gminy. Tymczasem, upłynęło 3 lata i nic ... ani umowy ani działki !

Daleko posunięta ostrożność wynikająca ze słabych wyników w realizacji zadań gminnych w zakresie upowszechniania sportu i rekreacji przez obecną władzę samorządową, pozwala nam określić zagrożenie możliwości utraty kontroli nad jednym z nielicznych obiektów użyteczności publicznej jako bardzo wysokie, a w konsekwencji drastyczne ograniczenie możliwości realizacji wyżej wymienionych zadań.

U podstaw takiej oceny ryzyka są, nastepujące fakty:
          • brak skuteczności w zakresie zabezpieczenia terenu pod rozbudowę hali sportowej
          • trudna dostępność obiektów sportu i rekreacji, w szczególności wyposażonych w zaplecze sanitarne
          • brak iwestycji w w/w zakresie, o skali adekwatnej do rosnącego popytu oraz zmieniającej się sytuacji demograficznej w gminie Radzymin
          • w końcu analiza nakładów finasowych na w/w cele, plasujących gminę Radzymin w ogonie (poniższy wykres)

https://lh6.ggpht.com/_yeSg2RIXlVg/TLywY3mGcQI/AAAAAAAABA8/zk03c00F5TA/s800/radz_wydatki_SR_cum_02-09.jpg

Źródło: Bank Danych Regionalnych GUS
          • mszewczyk75 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 23:26
            zapomniałem o najważniejszym
            [*]nie wykorzystanie współfinansowania budowy kompleksu boisk w ramach programu "Moje Boisko. Orlik 2010" i nie wybudowanie zespołu boist z zapleczem sanitarnym na skutek błędów w przygotowaniu inwestycji. Oficjalny powód: zbyt mała powierzchnia biologicznie czynna.

Dlaczego nie zaplanowano budowy Orlika tam gdzie to było, najbardziej pożądane czyli, na stadionie RKS Mazur ?. Dzisiaj już wiadomo co zadecydowało o nie przystąpieniu do budowy Orlika w tym miejscu.
      • bez_gwizdka Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 20:05
        ronninn_12345 napisała:

> Przepraszam ale czegoś nie rozumiem. Poszperałem trochę w tym biuletynie. Na ma
        > pie są różne tereny -pod usługi, handel, zabudowę jednorodzinną - Jak rozumiem
        > to jest tylko plan zagospodarowania. Tam może coś powstać ale wcale nie musi.
        > Żeby coś sprzedać musi być uchwała. Pół dnia szukałem takiej uchwały i nic nie
        > znalazłem. Gdzie taka uchwała jest?

Znowu jakiś fan Piotrowskiego się objawił? Skąd on was bierze, że czytać niby umiecie, ale ze zrozumieniem tekstu macie tak duże problemy? Pół dnia szukałeś kolego czegoś, co dopiero ma powstać... smile Jestes dobry jak twój Pryncypał... ale co tam, spróbuj jeszcze raz, ale tym razem spróbuj czytać ze zrozumieniem:

Autor: mszewczyk75 15.10.10,

Podejrzewam, że wiele osób w mieście zetknęło się z informacją o planach sprzedaży terenu, na którym znajduje się stadion klubu RKS Mazur, oraz planach zmiany jego przeznaczenia pod zabudowę wielorodzinną.

Na podstawie uchwały rady gminy 365/2005, teren przy ulicy Wołomińskiej 3 (W3) użyczony jest klubowi do 2015 roku. Jednak jak wynika z informacji uzyskanych z kilku niezależnych źródeł, przedstawiciele samorządu zabiegali o uzyskanie przychylności zarządu klubu RKS Mazur do planów sprzedaży terenu przy W3 a za uzyskane z transakcji dochody wybudowanie kompleksu sportowego przy ul. Leśnej.

Sprzedaż terenu możliwa jest oczywiście bez aprobaty zarządu klubu - poprzez jednostronne wypowiedzenie umowy użyczenia przez gminę i przyjęcie uchwały rady gminy zezwalającej na sprzedaż nieruchomości należącej do majątku gminy. Spodziewam się, że przynajmniej do terminu rozstrzygnięcia wyborów samorządowych inicjatorzy pomysłu będą chowali głowę w piasek, jakkolwiek nie oznacza to, że zrezygnują z pomysłu pozbawienia wschodniej części miasta terenu rekreacyjno-sportowego (po ewentualnym wygraniu wyborów).

W wywiadzie dla KW Burmistrz Radzymina wypowiada się w perspektywie przyszłej kadencji o planach pozyskania 6 ha gruntów ze Skarbu Państwa, pod budowę obiektów sportowych, w tym budowę od podstaw nowego stadionu z zespołem boisk. Pośrednio wynika z tego, że planowana zmiana przeznaczenia W3 jest jednak prawdą, bo czy w Radzyminie potrzebne są dwa stadiony ?

Przyznam, że gdybym był nowym mieszkańcem i mało wiedział o działalności naszych samorządowców w zakresie popularyzacji sportu i rekreacji, to pewnie sam bym się pewnie nabrał na tę bajkę. Ponieważ mam jednak wiedzę na temat żenującego braku skuteczności w zakresie realizacji w/w zadań, to nie wierzę i przestrzegam przed tym innych.
        • acha2805 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 18.10.10, 23:21
          bez_gwizdka napisał:

Znowu jakiś fan Piotrowskiego się objawił? Skąd on was bierze, że czytać niby umiecie, ale ze zrozumieniem tekstu macie tak duże problemy?

Ja nie rozumiem, czemu nawet w człowieku który po prostu pyta i interesuje się dopatruje się popierania "obecnie, miłościwie nam władającego".
          Nie każdy wie coś, co dla innych jest oczywiste.
          Dla mnie Burmistrz w sprawie Mazura jest przegrany i skompromitowany. Gdyby był rozsądnym człowiekiem zapewniłby zaplecze sportowe w postaci innego boiska. Ale uważa, że młodzież w Radzyminie ma co robić "wystarczy przyjść na halę" ponoć światła palą się do późnych godzin wieczornych, zapomniał chyba tylko dodać dzieje się tak akurat wtedy kiedy są tam wszyscy prominenci.
          Wracając jednak do wcześniejszej kwestii, to że ktoś nie rozumie poczynań władzy to nie nowość i nie należy go przez to źle odbierać.
    • popisziemiarad Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 19.10.10, 07:49
      To ja już wiem. Jak nie ma uchwały to nie ma sprzedaży. A czemu w 2009 roku mszewczyk głosno o tym nie mówił tylko teraz kiedy zbliżają się wybory? Bardzo ciekawe. Mówisz że wiele osób coś słyszało o tym. Tak gadać to można wszystko. Trzeba mieć na to dowody a ty ich wogóle nie posiadasz. Puszczanie plotek po mieście przed wyborami to wasza chyba specjalność. Mnie nie przekonaliście. Będzie uchwała na to ok. Nie ma to nie ma tematu.
      No a teraz czekam na ataki bo mam trochę inny pogląd na to. Mam inne zdanie od was to jestem wrogiem.
      • przedemerytka Re: POwtórka z historii Radzymina 19.10.10, 08:51
        www.wiesci.wolomin.com/?f=xml/200637.xml&p=3
        17 września 2006 nr 37 (802)
        --------------------------------------------------------------------------------
        Sprzedali nas

Scenariusz niecodziennego wydarzenia był najprawdopodobniej taki. Z okna jednego z licznych pokoi Zespołu Szkół Terenów Zieleni w Radzyminie, pracownica oświatowej placówki zauważyła mężczyzn z trudem targających metalowy billboard. Wybiegła do nich w chwili, gdy ci kopali dołki pod nogi olbrzymiej konstrukcji. - Kto wam pozwolił to robić? To teren szkoły. Z tego, co wiem nikt nie wyraził zgody na ustawianie tablic reklamowych - krzyczała zdziwiona
        sytuacją w stronę kopiących dół obywateli. Ci spokojnie odłożyli sprzęt. Jeden z nich wyjął
        telefon i zadzwonił. Po chwili na miejsce akcji dotarł młody mężczyzna. Wyjął zza pazuchy urzędowy dokument i stanowczo stwierdził: - To już nasz teren.
        Scenariusz zajścia niebywały, wręcz nieprawdopodobny, jakby rodem z groteski i być może dlatego dziś nikt nie chce oficjalnie potwierdzić takiego przebiegu wydarzeń. Jedni w obawie o konsekwencje, drudzy w trosce o zaniedbanie. Jeszcze inni dlatego, że nie dopatrują się w wydarzeniu niczego niebezpiecznego i sensacyjnego. Ot, tak.
        - Właściciel kilku hektarów ziemi sprzedał je wraz ze znajdującym się tam budynkiem szkolnym, ogrodami i szklarniami prywatnemu przedsiębiorcy. Miał prawo. I co mu zrobimy? - mówią obojętnym głosem, bez najmniejszej emocji.
        Szkoda tylko, że zapomniano o powiatowej szkole, w której uczy się kilka setek uczniów. Cóż nam po stwierdzeniu, że sprzedaż odbyła się zgodnie z prawem. Nie mamy żalu do sprzedającego i nabywcy, szanując w pełni ich prawa. Mamy uwagi do trzeciej strony - powiatu, który sprawy nie dopilnował. Walczył a odpuścił, mimo że na załatwienie sprawy miał duuużo czasu.
        Zakon Dolorystów, właściciel olbrzymiej działki w centrum Radzymina, po kilku latach nieudolnie prowadzonych przez starostwo rozmów w sprawie szkoły, podjął decyzję o sprzedaży działki nie powiatowi a komu innemu. Nic w tym dziwnego, bowiem doloryści nigdy nie mieli żadnych zysków z tej własności. Powiat nie płacił za dzierżawę pomieszczeń, gruntów, czy korzystanie z ogrodów. Ba, nie chciał się zgodzić na zakup całej działki, a upierał jedynie i to mało wyraziście i słabo o wykupienie budynku szkoły, oferując gorsze.
        Najdziwniejsze w sprawie jest to, że o wspomnianej transakcji milczą wszyscy. O ile można zrozumieć to w stosunku do sprzedającego i nabywców (tajemnica umowy), to całkowicie niezrozumiałe jest w przypadku starostwa.
        Czyżby zapomniano, że podczas ubiegłorocznej sesji, po burzliwej dyskusji w sprawie przyznania miliona złotych na modernizację ogrzewania budynku szkoły, podjęto także zobowiązanie przystąpienia starostwa do negocjacji o wykupie działki na potrzeby placówki oświatowej. Dyskusji, której tak naprawdę nigdy nie było, mimo że do jej prowadzenia i pomocy w negocjacjach zgłosiło się kilku radnych. Zadziwiające w sprawie jest również to, że za pośrednictwem "ważnych urzędników" starostwa rozpowszechniana jest informacja, że o transakcji dowiedziano się na przełomie sierpnia i września, na kilka dni przed rozpoczynającym się rokiem szkolnym, co postawiło władze powiatu "pod ścianą". Stało się faktem dokonanym, uniemożliwiającym jakiekolwiek działania władz.
        Nie bardzo rozumiemy to postępowanie, bowiem dotarliśmy do dokumentów świadczących o tym, że wspomnianą działkę znajdującą się w obrębie 03/03 o numerze 99/23 nabyto już 7 sierpnia bieżącego roku. Co więcej, wiemy o odbywających się znacznie wcześniej rozmowach właścicieli firmy Villa Developer z prawnikiem reprezentującym ojca generała zakonu.
        Nie bardzo przemawiają do nas tezy wygłaszane przez starostów, że nie ma powodów do zmartwienia. "Nie ma żadnej sprawy, kłopotów i paniki. Nowi właściciele otwarci są na negocjacje i będą one bardziej dla nas korzystne niż te prowadzone z zakonem. Umowa najmu budynku spisana z Dolorystami obowiązuje do 2010 roku, co oznacza, iż nowy właściciel musi jej przestrzegać. Wobec zaistniałej sytuacji, najlepszym rozwiązaniem wydaje się, by decyzję w sprawie, podjęła nowa rada powiatu, ta wybrana w nadchodzących wyborach. Ona zdecyduje, czy wygasić szkołę, czy wybudować gdzie indziej" - tak mniej więcej brzmią głosy dochodzące z budynku przy Prądzyńskiego w Wołominie. O zgrozo, właśnie w siedzibie powiatowej władzy wydaje się niektórym, że najważniejszym problemem do rozwiązania jest dokończenie rozbudowy urzędu.

Już dziś obiecujemy, że sprawą się zajmiemy wnikliwiej, badając wszystkie aspekty. Dołożymy starań, by odpowiedzieć na nurtujące wszystkich zaskoczonych informacją o zmianie właściciela gruntów pytania. Choćby te, na jakiej podstawie starostwie twierdzą, że umowa z nowym właścicielem będzie korzystniejsza? Czyżby wierzyli święcie w to, że przedsiębiorcy stawiający olbrzymie nowoczesne osiedle w mieście, zechcą podarować im na potrzeby szkoły grunt o powierzchni 2 ha, lub znacznie zaniżyć jego wartość. Czy nowi posiadacze są skłonni odstąpić od opłat za dzierżawienie pomieszczeń? O tym napiszemy w kolejnym numerze WP, chcąc odpowiedzieć choćby na pytanie, postawione przez jednego z nauczycieli ZSTZ - Czy sprzedali nas korzystnie?
        Marek Chrzanowski

--------------------------------------------------------------------------------
        Dodaj komentarz:

Jak się nazywasz:

Twój adres e-mail (opcjonalnie):

W tym polu wpisz jak nazywa się stolica Polski: (wymagane)

Komentarze

Dodał: zainteresowany (09/13/06, 20:16, ip: 83.6.219.178):
        ciekawe co zrobił burmistrz żeby do tego nie dopuścić. W końcu przed wyborami, krótko bo krótko ale był dyrektorem tej szkoły, więc powinno mu to leżeć na sercu. A swoją drogą. szkoda - tyle pokoleń kształciło się w tej szkole, uczniowe dbali o zieleń w mieście, a teraz nowy właściciel stwierdzi, że jemu szkoła do szczęścia jest nie potrzebna i w miejsce szkoły uruchomi np. hotel lu centrum konferencyjne. Ciekaw jestem, czy Gmina nie miała prawa pierwokupu ww. terenu. W każdym bądz razie żal pozostaje.
        Dodał: zainteresowana (09/14/06, 01:21, ip: 83.24.196.190):
        najwyraźniej pan burmistrz ma głęboko w d.. "na względzie" dobro szkoły a jego słowa nie mają poparcia w rzeczywistości! Po szybkim i prostym przekalkulowaniu zysków i strat w danej sytuacji mozna wywnioskować ze szkoła jest bardziej opłacalna i pomoze nie tylko gminie ale wzbogaci także powiat! jednak pan burmistrz najwyrazniej nie umie liczyć albo liczy na zastrzyk szybkiej gotówki w najbliższym czasie! (szkoda ze to sie tyczy tylko jego kieszeni!)
        Dodał: tanana (09/14/06, 06:56, ip: 82.160.204.207):
        Zakonnicy sprzedali szkołę. Inni zakonnicy walczą o odzyskanie budynku Centralnej Biblioteki Rolniczej w Warszawie. Jeszcze inni odbierają inne budynki użyteczności publicznej. Ja wiem, że mają do tego prawo. Ale czy naprawdę już tak strasznie źle powodzi się duchowieństwu, żeby likwidować wartościowe placówki tylko dlatego, że chce się odzyskać dobro materialne? Szkoda, że panowie duchowni nie widzą,jaką ogromną misję wychowawczą realizuje się w tych miejscach. Wiem, wiem, prawo własności, i tak dalej....
        Ale to tylko taka moja skromna refleksja na temat tak zwanych wartości chrześcijańskich.

cdn (komentarzy) w następnym poście
        • przedemerytka Re: POwtórka z historii Radzymina 19.10.10, 08:53
          ciad dalszy komentarzy w roku 2006 (właśnie przed wyborami!)
          Dodał: radzyminiak (09/15/06, 20:51, ip: 83.6.230.11):
          Już dawno władze powiatowe kombinowały jak pozbyć się Technikum Terenów Zieleni ułatwiając sprzedaż zakonnikom.Celował w tym wicestarosta Dudzik forsując przeniesienie tej szkoły do mającego się jakoby rozbudować zabytkowego budynku Liceum, na co nie zgodzłby się konserwator zabytków.Od dziesiątków lat tak postępuje Wołomin w stosunku do Radzymina.
          /A może tym poczynaniom przyjży się powstały Urząd Antykorupcyjny?/.Jeszcze 15 sierpnia, jak co roku,po uroczystościach na Cmentarzu Poległych,w pięknych ogrodach szkoły urządzonych i pielęgnowanych przez pokolenia uczniów, odbywało się oklicznościowe przyjęcie na którym były władze państwowe i jak gdyby nic władze powiatowe.Czy powiat jest tak biedny, że nie stać go na wykupienie od zakonników terenu i budynku szkoły? Co zrobili w tej sprawie radni powiatowi z Radzymina - p. Główka,p. Wilczynski i p. Jusiński? /pewnie znowu będą kandydować w wyborach ?!!/. Nie ulega wąpliwości, że szkoła zniknie... A moze ktos mial w tym interes? Czy redakcja to sprawdzi?
          Dodał: inny radztminiak (09/15/06, 22:07, ip: 83.6.201.76):
          gdyby mieszkancy wiedzieli - to moze zrobili zrzutkę na ratowanie słynnego ogrodu radzymińskiego
          oj powiecie ,powiecie , czy to była aż taka tajemnica , że radni powiatowi nie wiedzieli o sprzedaży , jak tak to poco wybierac radnych powiatowych w następnych wyborach , a może teraz nam Kościuszkę sprzedadzą , a my dowiemy się jak będą pominik wywozić
          Dodał: smutny (09/16/06, 10:16, ip: 83.6.255.88):
          a tablica w uroczystej asyście będzie przeniesiona , czy zostanie podarowana
          a co z innymi pamiątkami po naszym niezapomnianym dyrektorze szkoły
          fakty.wwl.pl/?a=195&i=16#cmts
          bloki za ogrodami mogą być , ale ogrodów i szkoły żal
          Dodał: Pius Moher-Bereciński (09/18/06, 13:36, ip: 82.160.33.66):
          Na swej stronie [www.dolorysci.opoka.org] piszą pobożni Ojcowie [Braci nie wyłączając]:
          "Głównym celem naszego Zgromadzenia jest bycie z Chrystusem przez życie we wspólnocie, modlitwę i pracę oraz zachowanie rad ewangelicznych: posłuszeństwa, czystości, ubóstwa. Celem szczegółowym jest apostolstwo, zwłaszcza wśród młodzieży, które realizowane jest poprzez różne posługi, a szczególnie przez świadectwo własnego życia."
          ERGO: Być może wg nich jest to własnie - apostolstwo, ewangeliczne ubóstwo i praca z młodzieżą. Grzesznym postronnym wydawać się może [zapewnie niesłusznie], że jest to "świadectwo [ich] własnego życia".
          WNIOSEK; Popłakać się można z rozczulenia [łaciński "dolor" - ból, smutek], chyba że nazwa pochodzi od "dolus" - podstęp, oszustwo, zdrada.
      • bez_gwizdka Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 19.10.10, 09:17
        popisziemiarad napisał:
        > To ja już wiem. Jak nie ma uchwały to nie ma sprzedaży. (..) Będzie
        > uchwała na to ok. Nie ma to nie ma tematu.

Czy myślenie jest dla was bolesne, że nie chcecie używać rozumu??

Jak będzie już uchwała o sprzedaży, to wtedy nie będzie już o czym gadać. Przed taką właśnie uchwałą przestrzega mszewczyk pokazując czarno -białym, że do tej uchwały o sprzedaży wszystko jest już przygotowane. Fakty:

1. Przekształcono przeznaczenie terenu stadionu ze sportowego na inwestycyjny (to dzisiaj JUŻ nie jest teren przeznaczony na sport i rekreakcję!)
        2. W wywiadzie dla Kuriera Piotrowski wyraźnie powiedział, że zamierza wyprowadzić klub Mazur z ul.Wołomińskiej (jedyne pytane jest: KIEDY?)
        3. Umowę dzierżawy na czas określony można wypowiedzieć z zachowaniem 6-miesięcznego okresu wypowiedzenia. (czyli np. z dniem 1.06.2011)
        4. Uchwałę o sprzedaży terenu stadionu (lub zamianie na działkę otrzymaną od Developera) można podjąć na KAŻDYM posiedzeniu Rady (najbliższe na poczatku listopada) - wystarczy wprowadzić do porządku obrad odpowiedni punkt.

Ale mszewczyk napisał, że w tej kadencji Piotrowski i jego przydupasy sprzyjające Developerowi już chyba tego nie zaryzykują. Za takie coś ludzie by im jaja pourywali, ale w następnej kadencji jak da się "po cichu" to zrobić - to bądź pewien, że to zrobią, bo to są lobbyści developerów, do czego gdev oficjalnie się przyznaje. I dlatego dobrze, że są ludzie tacy jak mszewczyk, którzy wskazują na realne zagrożenia. Trzeba ciągle patrzeć na lepkie łapy Rycha, Zbycha i Pawełka.. bo jak dostaną wolną rękę to wyprzedadzą wszystko, łącznie ze stadionem, cmentarzem i szpitalem. To są Tusko-maniacy, którzy chcą wszystko wyprzedać, a szpitale i szkoły zrobić prywatne - ich na to stać, ale większości Radzyminian już nie. Precz z Tusko-komuną!
    • ronninn_12345 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 19.10.10, 12:41
      Przejrzałem to studium i nic tam nie ma na temat tej działki. Myślę że ci chodzi o Strefę B2 Strefa mieszkaniowo-usługowa o wysokiej intensywności. Nie są tam wyszczególnione działki. Na przykład w opisie strefy A Strefa Centrum, administracyjno-handlowo-usługowa o zwartej zabudowie w pierzejach ulic i placów i w strefie B1 są podane nr działek które dotyczą zmiany (strona 80 i 81). Czy możesz dokładnie podać na której stronie tego studium jest ta zmiana terenu (chodzi o teren działki stadionu).
      • mszewczyk75 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 19.10.10, 15:06
        Stadion RKS Mazur zlokalizowany jest na działce oznaczonej w ewid. gruntów nr. 34 (obręb 05/05) i zgodnie z graficznym załącznikiem, który jest integralną częścią uchwały znajduje sie w strefie strefy mieszkaniowo usługowej o wysokiej intensywności (B2). Daruję już sobie kod pocztowy i adres.

Ponieważ jesteś bardzo dociekliwy, to proponuję żebyś poszukał także poprzedniej uchwały 149/XVI/95 z 1995 roku w sprawie przyjęcia Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Miasta i Gminy Radzymin, która znikła z Biuletynu Informacji Publicznej po wszczęciu postępowania sądowego w/s zaskarżenia uchwały nr 472/XXXIV/06 dotyczącej zmiany przeznaczenia terenu pod budowę fabryki Soraya, przez prywatnego inwestora.

Skarżący zarzucili rażące naruszenie prawa, tj. art. 14 ust. 5 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. Nr 80, poz. 717 ze zm), polegające na niewykonaniu, przed podjęciem uchwały w sprawie zmiany planu zagospodarowania przestrzennego, analizy zgodności przewidywanej zmiany z ustaleniami obowiązującego studium uwarunkowań i kierunków przyjętego uchwałą Rady nr 149/XVI/95 w dniu 28 listopada 1995 r., a także naruszenie art. 20 w zw. z art. 9 ust. 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, poprzez uchwalenie przez Radę Miasta w Radzyminie zaskarżonej uchwały, pomimo oczywistych niezgodności jej postanowień z ustaleniami Studium.

To jest również dość interesujący temat, ponieważ gmina poniosła niemałe nakłady finansowe na przygotowanie planów miejscowych, oraz wykup gruntów pod budowę dojazdu do fabryki, która w końcu nie została wybudowana. Dzisiaj ta działka nie budzi już takiego zainteresowania burmistrza i rady jak przed wyborami w 2006 roku, więc może jednak warto odświerzyć ten temat i sprawdzić jak wygladało planowanie przestrzenne w gminie Radzymin na przestrzeni przynajmniej 2 kadencji.

Jak sądzisz ?
        • ronninn_12345 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 19.10.10, 19:10
          Znów czegoś nie rozumiem. Odpowiedz mi czy w tym studium w strefie B2 jest wymieniona konkretnie ta działka, tak jak są wymienione działki w innych strefach.
          Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego (SUiKZP), najczęściej określane w skrócie jako studium uwarunkowań lub studium - dokument określający w sposób ogólny planowany sposób zagospodarowania całego terytorium gminy, zawierający informacje o położeniu obszarów przeznaczonych pod zabudowę i inne funkcje, o przebiegu głównych szlaków komunikacyjnych, terenów chronionych itp.
          Studium uwarunkowań i zagospodarowania przestrzennego gminy jest, obok miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, aktem planowania przestrzennego gminy; nie jest aktem prawa miejscowego a więc nie zawiera przepisów powszechnie obowiązujących i nie może być podstawą do wydania żadnej decyzji administracyjnej; natomiast uznawany jest za akt kierownictwa wewnętrznego a więc aktem wewnętrznie obowiązującym w systemie organów gminy; w związku z tym wiąże wójta, burmistrza, prezydenta miasta przy sporządzaniu miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego gminy; określa politykę przestrzenną gminy; pełni trzy funkcje: kształtowanie i wykładnia polityki rozwoju przestrzennego gminy, koordynacja ustaleń planów miejscowych, promocja gminy na zewnątrz; sporządza się je dla całego obszaru gminy w granicach administracyjnych; podmiotem odpowiedzialnym za jego sporządzenie jest wójt, burmistrz bądź prezydent miasta; uchwala go rada gminy; składa się z części tekstowej i graficznej.

Studium przyjmowane jest jako uchwała rady gminy, nie posiada jednak rangi przepisu prawa miejscowego, stanowiąc jedynie podstawę do opracowania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.(źródło: wikipedia).

Mam również pytanie od kiedy obowiązuje bip i od kiedy trzeba tam umieszczać informacje?
          Na koniec nie gniewaj się że jestem taki dociekliwy - po prostu chcę mieć jasną sytuację a nie domysły.
          • mszewczyk75 3:0 19.10.10, 23:47
            ronninn_12345 napisała:

"Znów czegoś nie rozumiem ... "

Sympatyczny Kolego,

jedyną rzeczą, której nie rozumiesz to, że konsekwencje manipulowania radzymińską społecznością za pomocą sztuczek Piotra Charyły - na codzień specjalisty od socjotechniki i manipulacji, a w obecnym wcieleniu redaktora naczelnego periodyka "W Oku Radzymina" - radzymińskiego altruisty z Podlasia, mogą się obrócić z impetem przeciwko Wam samym. Moja podatność na erystyczne metody prowadzenia sporów jest mniej więcej ta sama, co na CZARY-MARY.

Udanego dnia życzę,
            Mariusz Szewczyk
    • reala2 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 20.10.10, 14:29
      mam pytanie. dla kogo ma być zarezerwowany ten dil. wiadomo centrum miasta przy drodze powiatowej w bezpośredniej bliskości obwodnicy itd. itp. kto ma ukręcić lody jeszcze ta rada i burmistrz czy już przyszła rada i przyszły burmistrz????? bo to, że dil jest nieunikniony to pewne. czy Pan Szewczyk gwarantuje to, że jako przyszły radny ewentualnie burmistrz nie dopuści do przeniesienia stadionu????? czy to tylko gra przedwyborcza?????
      • bez_gwizdka Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 20.10.10, 15:02
        reala2 napisał:

> mam pytanie. dla kogo ma być zarezerwowany ten dil. wiadomo centrum miasta przy
        > drodze powiatowej w bezpośredniej bliskości obwodnicy itd. itp. kto ma ukręcić
        > lody jeszcze ta rada i burmistrz czy już przyszła rada i przyszły burmistrz???
        > ?? bo to, że dil jest nieunikniony to pewne. czy Pan Szewczyk gwarantuje to, ż
        > e jako przyszły radny ewentualnie burmistrz nie dopuści do przeniesienia stadio
        > nu????? czy to tylko gra przedwyborcza?????

Ja podejrzewam, że jeszcze ta władza miała na to chrapkę, ale za głośno się zrobiło i teraz odpuszczą.. A Szewczyk nie może kandydowac na burmistrza, bo z ich Komitetu kandyduje pan Grzegorz Koza - i moje głosy już ma ! On na pewno stadionu nie sprzeda !
        • reala2 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 20.10.10, 15:13
          burmistrz jest organem wykonawczym a rada może "większością głosów" uchwalić wszystko.
          na dziś walka niby poważna ale beznadziejna. jeszcze jedno pytanie możne najważniejsze. jakie jest stanowisko stowarzyszenia KS "Mazur" wobec potencjalnych planów zmiany lokalizacji obiektu, którym aktualnie administruje????. jakoś umyka to uwadze wojowników. może dla stowarzyszenia taki obrót sprawy (zmiana lokalizacji obiektu) byłby korzystny????
    • ronninn_12345 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 17:29
      Panie mszewczyk75
      Nadal czekam na odpowiedź - czy w tym studium w strefie B2 jest wymieniona konkretnie ta działka (dotyczy stadionu Mazur, tak jak są wymienione działki w innych strefach? Do tej pory mi Pan nie udzielił odpowiedzi. Czy jest aż taka trudna?
      Zastanawiam się czy znów będzie Pan się złościł, że ktoś zadaje pytania nie po Pana myśli?
      Pozdrawiam gwałtownego, porywczego, zapalczywego, impulsywnego, cholerycznego człowieka
      • bez_gwizdka Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 17:58
        ronninn_12345 napisała:

> Panie mszewczyk75
        > Nadal czekam na odpowiedź - czy w tym studium w strefie B2 jest wymieniona konk
        > retnie ta działka (dotyczy stadionu Mazur, tak jak są wymienione działki w inny
        > ch strefach? Do tej pory mi Pan nie udzielił odpowiedzi. Czy jest aż taka trudn
        > a?

Człowieku, czy ty nie kumasz, że nie chce mu się z tobą gadać?? Nie napraszaj się jak dziwka ze Strużańskiej - bądź facet i miej trochę godności. No i trochę rozumu, bo jak ktos pyta Specjalisty to jest przygotowany na wydatki związane z konsultacją... Kapujesz teraz, dlaczego nie chce mu się z tobą gadać?
        Przedstaw się grzecznie, przygotuj trochę siana i poproś Pana mszewczyk75 o spotkanie i czas poświęcony na konsultację twoich problemów egzystencjalnych związanych z określoną działką... A jeśli już o działce mowa, to zdecydowanie powinieneś zmniejszyć dawkę.
        • ronninn_12345 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 18:33
          Pewnie jak nie ma odpowiedzi to nie chce rozmawiać. Zero odpowiedzialności. Czy zadając pytanie jestem nie grzeczny?
          Za to u Pana/Pani pełna kultura. Gratuluję i pozdrawiam.
          • acha2805 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 18:49
            A czemu Wy, tj. elektorat Piotrowskiego zawsze mówicie o ludziach którzy chcą działać dla dobra gminy, że to CHOLERYCY? Za to Wy jesteście zamulonymi, biernymi flegmatykami. Nie chce Wam się angażować, bo bezpieczniej jest stać z boku i skakać, być za tym kto ma władzę, żeby przypadkiem komuś nie podpaść.
            Zajmijcie się szukaniem kandydatów na radnych, bo czasu macie mało, tylko 5h. A z tego co wiem komitet p. Siarny nie ma się wcale dobrze, skoro szuka kandydatów na ostatnią chwilę ;]
    • ronninn_12345 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 18:43
      Dobrze teraz się przedstawię - Ronninn to ta sama osoba co "popisziemiarad".
      Pisząc jako osoba "popisziemiarad" ze jest to niepokojące wręcz mozna było zauważyć twój zachwyt. Natomiast jeżeli zadaje kłopotliwe pytanie to jest już be. Pozdrawiam
      • pytalski_1 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 19:08
        Masz rację ronninn, na niewygodnie pytania się nie odpowiada! Pewnie cała ta sprzedaż Mazura to jedna wielka farsa wymyślona na potrzeby przekonania nas do głosowania na ten ich marny komitecik. Ciekawe ilu mają kandydatów na radnych, pewnie nawet 10 osób nie zebrali. Kto by chciał startować z takimi kłamczuchami?
        • acha2805 Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 19:12
          Chyba o sobie mówisz, kłamco.
      • bez_gwizdka Re: ODNOŚNIE SPRZEDAŻY MAZURA 22.10.10, 19:18
        ronninn_12345 napisała:

> Dobrze teraz się przedstawię - Ronninn to ta sama osoba co "popisziemiarad".
        .....

.. i ta sama co "pytalski_1".. smile Spójrz, że juz sam ze sobą zaczynać gadać, komentować swoje własne wpisy, a niebawem zaczniesz wyzywac się od "znerwicownych, gderliwych i zakompleksionych" zwolenników Rycha, Zbycha i Pietrka... Zwolnij człowieku albo zmień dealera...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka