Dodaj do ulubionych

separatyzm

12.04.12, 17:51
forum.gazeta.pl/forum/w,99828,135035330,135035330,Zebranie_wiejskie_17_04_2012.html
Dzięki światłemu przewodnictwu konferansjerów, nikodemówdyzmów et consortes, którzy wiodą ku rozpaczy i rozwolnieniu [!...] niektórzy mieszkańcy cudaczkowej gminy postanowili pożegnać się ze wspólnotą miasta i gminy JPII [się znaczy mieszkańcy Łąk postanowili się pożegnać] by przywitać się z inną wspólnotą [nieporęcką]
O pogrzebowym fakcie zawiadamiam w imieniu pozostających w utulonym żalu i oczekiwaniu na lepsiejszy fjutzscher w gminie Nieporęt.
Dyskusja na temat jest przewidziana, ale niezbyt wiele to zmieni...
Wierszyk:
niech wam żyje i wyrasta
wielki Zbyszek... i fantasta
niech się dzieje wola nieba
radzyminu zmian nie tzscheba
Życząc wytrwałości, cierpliwości i wyrozumiałości mieszkańcom Gminy Radzymin - Separatyści
Obserwuj wątek
    • flancowany Re: separatyzm 12.04.12, 18:40
      Uuuuuuu!!!!!!!!!

Ciekaw jestem czy niskie progi Łąk nawiedzi ktoś z radzymińskiego establishmentu. A może nawiedzą nas obrońcy radzymińskości tych ziem? big_grin
      • karolkaka Re: separatyzm 12.04.12, 20:47
        Jeśli dojdzie do głosowania, będę za odłączeniem, przede wszystkim ze względu na dobro i przyszłość dzieci.

Jeśli ktoś trafił na ten temat po raz pierwszy - proszę sprawdzić na tym forum i forum Łąk, dlaczego doszło do takiej sytuacji. Myślę że wszystko już napisano...

Panie Sieger, jedna prośba - mimo tego, że "ruszenie tego tematu" to w dużej mierze Pana zasługa, wolałbym, aby swoim wpisom nadawał Pan bardziej osobisty charakter.
        Nie wszyscy podzielają Pańskie poglądy w całości, więc nie chcę, aby "opinia publiczna" miała wypaczony obraz Łąkersów.
        Podłożem naszego buntu są wszakże wieloletnie zaniedbania w naszej wsi, jakich dopuścili się samorządowcy, a nie chęć odłączenia dla zasady "bo Radzymin jest BE!"
        To, że doprowadzili do takiej sytuacji, w niczym nie usprawiedliwia słów: "...niektórzy mieszkańcy cudaczkowej gminy postanowili pożegnać się ze wspólnotą miasta i gminy JPII".
        Nie widzę najmniejszych powodów do szkalowania niewinnych mieszkańców i zamieszczania takich pseudointelektualnych wpisów!

Radzyminiakiem (w sercu) będę zawsze, gdziekolwiek bym mieszkał, nawet na Alasce.

Bez względu na to, czy Radzyminem rządzić będą "rdzenni - beznadziejni", a zamieszkiwać go "flancowani - my-nie-z-wami".

PS. A czemu: "geograficznie to coś takiego jak "gmina Radzymin" nie powinno istnieć" ???
        Dlatego że przez wiele lat była tu siedziba powiatu?
        • oirmi Re: separatyzm 12.04.12, 21:24
          > Jeśli dojdzie do głosowania, będę za odłączeniem, przede wszystkim ze względu na dobro i
          > przyszłość dzieci

To jest zrozumiałe. Generalnie gmina Radzymin ma problemy finansowe, w najbliższych latach pewnie będzie je mieć. Burmistrz się zmieni, bo przejdzie na emeryturę, ale czy na takiego, jakiego chcecie to już wątpliwe.

Wątpię żeby władze Radzymina się przejeły secesją. Pewnie nawet nie zauważą. Po prostu, jak to przegłosujecie, stanie się faktem. Wówczas swoje oczekiwania będziecie formułować do władz Nieporętu, a oni spełnią, bądź stwierdzą, że mają miejscowości bliższe ciału.

Generalnie życzę powodzenia, gdziekolwiek się umiejscowicie. Wasza decyzja. Wybacz, ale mnie jako mieszkańcowi Radzymina, się to nie podoba.

Do Pana Pawła: Położenie geograficzne najczęściej determinuje podział administracyjny. Za moich czasów Łaki nie nazywały się Łąki, nazywały się Łaki Radzymińskie.
        • pawel.sieger Re: separatyzm 12.04.12, 21:43
          1. geograficznie: trójstopniowy podział samorządowy jest chorym wymysłem - to po pierwsze; po drugie - podstawową jednostką samorządową powinna być taka,która jest w stanie realizować to na czym lokalnej społeczności zależy; po trzecie - dzisiejszy Radzymin to "konstrukcja samorządnopodobna" której jedynym sensem istnienia jest zapewnianie fuch i fuszek - dlatego napisałem, że "geogeficznie" istnienie gminy Radzymin nie ma sensu, bo geograficznie to cały ten "wołomiński pas biblijny" nadaje sie do zaorania; żeby wszystko było jasne: boli mnie, że kilkusetletnią tradycję wieńczą persony "co ja wiem a ty rozumiesz"; a skoro radzymińska historia sprowadza się do Piotrowskich, Brodziaków i Siarnów to oznacza, że tylko "płacz i zgrzytanie zębów" i trzeba szukać "innych opcji"; również "geograficznych inaczej - czyli rozbiór "gminy Radzymin" między sąsiednie jednostki samorządu terytorialnego wzdłuż cieków wodnych, wzniesień, zapadlisk, trzecio- i czwartorzędowego sedymentu... każdy pomysł będzie lepszy niż "podział historyczny"; oczywiście, to prowokacja, ale dlaczego nie...
          2. przez kilka lat starałem się Gminie [i - tu pluję sobie w brodę! - osobom nią zarządzającym] pomagać; ale już dość!; Gmina to również [a nawet przede wszystkim] nasza wieś, nasz bardzo mały Heimat... płacimy podatki [i to całkiem spore] i oczekujemy, że coś w zamian otrzymamy - nasze pieniądze w postaci dróg [w Łąkach nie ma ani jednego metra kwadratowego prawdziwej drogi, poza drogą powiatową], oświetlenia, ścieżki, czy chodnika, kanalizacji, wodociągu... a, przecież, przez lata do budżetu Gminy wpłynęło sporo biletów Narodowego Banku Polskiego - i co?
          3. złośliwości [cudaczki i JPII] miały na celu podkreślenie, że w naszej Gminie ważne są etykietki a nie rzeczywistość, słowa-wytrychy i geszeft ukryty za "pięknosłowiem" a nie rzetelność... jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam
          4. nie było moim zamiarem szkalowanie i obrażanie; jesli ktoś tak to odebrał - przepraszam!
    • oirmi Re: separatyzm 12.04.12, 20:02
      Z tego co słyszałem (o ile pamiętam kurier mazowiecki tvp): rzecz dotyczy kilku domostw w pobliżu Wólki Radzymińskiej. Jeśli jest to praktyczne dla mieszkańców jestem za.

Jeśli chcecie odłączyć całą wieś Łąki, to mnie jako mieszkańcowi Radzymina będzie żal. Ale macie do tego prawo. Zamiast o tym wspominać, powinniście zrobić referendum i zamknąć temat. Szczerze mówiąc wątpię żeby wam było dużo lepiej w gminie Nieporęt, niż Radzymin. Z tego, co mi wiadomo mieszkańcy Beniaminowa autobusu dojazdowego do Nieporętu nie mają. Dla Nieporętu Beniaminów to taka wieś za lasem. Ostatnio Wieliszew przeszedł z Nieporętu do Legionowa. Geograficznie: Beniaminów, Łąki, Wólka, Dąbkowizna powinny być w gminie Radzymin.
      To ostatnia kadencja burmistrza, więc władze i tak się zmienią.
      • pawel.sieger Re: separatyzm 12.04.12, 20:32
        "rzecz" dotyczy kilkudziesięciu domostw [to inny wniosek niż ten mieszkańców Łąk od strony Wólki Radzymińskiej] - chodzi o prawie połowę mieszkańców wsi na 1/10 jej powierzchni;
        Beniaminów to bardzo biedna wieś za lasem [nieporęckim] a Łąki to bardzo bogata wieś za lasem [radzymińskim] - jeśli Nieporętowi opłacało się inwestować w biedną wieś, to [tym bardziej] będzie inwestował w bogatą wieś. Jeśli "Radzymin" nie rozumie, że należy "dopieszczać" tych, którzy płacą a finansuje "ekscesy inwestycyjne" różnych misiów na "gminnych poboczach", to będzie musiał się pożegnać z całkiem sporą kaską z podatków [pytanie: skąd popłynie kaska na bus-taxi-Załubice, albo pseudoinwestycje w Nadmie jeśli zabraknie kilkuset tysięcy rocznie z Łąk?]
        I jeszcze jedno - geograficznie to coś takiego jak "gmina Radzymin" nie powinno istnieć
        • oirmi Re: separatyzm 12.04.12, 20:48
          > "rzecz" dotyczy kilkudziesięciu domostw [to inny wniosek niż ten mieszkańców Łą
          > k od strony Wólki Radzymińskiej] - chodzi o prawie połowę mieszkańców wsi na 1/
          > 10 jej powierzchni;

Do tego trzeba referendum ?
        • dlugi0111 Re: separatyzm 12.04.12, 21:37
          Nie obrażaj pan panie jak [sieger] Radzymina i Jego mieszkańców [geograficznie to pan panie sieger nie istniejesz
        • laczak1 Re: separatyzm 15.04.12, 18:53
          Warto aby separatyści pamiętali, że nie są jedynymi mieszkańcami Łąk. Stanowisko kilkudziesięciu nie odzwierciedla woli kilkuset. Mojej na pewno nie i KILKUDZIESIĘCIU MOICH SĄSIADÓW też nie.
          Nie rozumiem kto dał Wam prawo wypowiadania się w imieniu wszystkich??? Ale nie bawmy się w przeciąganie liny.
          Chcecie się odłączyć? Proszę bardzo. Wyodrębnijcie sobie obszar, na którym zamieszkujecie i do widzenia. Resztę wsi Łąki zostawcie w spokoju.

Na pożegnanie mam dla Was propozycję dla nowej wsi w granicach nowej gminy i powiatu: Siegerwald. Prawda, że ładnie? Od ojca pioniera i tak z europejska. Wymyślone kiedyś określenie Łąkers przyjeło się w potocznej mowie to może i to się Wam spodoba.

Osobiście nie będę za Wami tęsknił. Z serca życzę Wam wszelkiej pomyślności na nowej drodze życia.
          Choć szczerzę wątpię czy Nieporęt zgodzi się na ten mariaż. Z rozmów z tamtejszymi radnymi wiem, że nie chcą nawet tych kilku nieszczęsnych domostw na rubieży za Beniaminówką.
          Bieda tutaj taka, że musieliby inwestować przez lata. A jak mówią wolą te pieniądze zainwestować gdzie indziej.

Machający na pożegnanie
          Łączak od urodzenia
          • karolkaka Re: separatyzm 15.04.12, 22:23
            laczak1 napisał(a):

> Warto aby separatyści pamiętali, że nie są jedynymi mieszkańcami Łąk. Stanowisk
            > o kilkudziesięciu nie odzwierciedla woli kilkuset. Mojej na pewno nie i KILKUDZ
            > IESIĘCIU MOICH SĄSIADÓW też nie.
            > Nie rozumiem kto dał Wam prawo wypowiadania się w imieniu wszystkich??? Ale nie
            > bawmy się w przeciąganie liny.
            > Chcecie się odłączyć? Proszę bardzo. Wyodrębnijcie sobie obszar, na którym zami
            > eszkujecie i do widzenia. Resztę wsi Łąki zostawcie w spokoju.

Spokojnie, w zawiadomieniu o zebraniu napisano, że dotyczy wyodrębnienia części Łąk. Ja nie wiem jakiej części (choć na logikę chodzi o tę od strony Beniaminowa), nie mam pojęcia, czy moja ulica "jest w planach", więc pójdę we wtorek na spotkanie i spokojnie posłucham.
            Poza tym do ewentualnego referendum daleka droga.

(...pomijam fragment)

Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego, co najlepsze, choć absolutnie nie traktuję tej wymiany poglądów jako pożegnania! W każdym razie, o ile dojdzie do secesji, życzyłbym sobie dalszych dobrych kontaktów z sąsiadami, niezależnie po której stronie się znajdę.

Odniosę się tylko do tego:
            > Bieda tutaj taka, że musieliby inwestować przez lata.

No właśnie... Ale o ile zgodzą się na przyłączenie, są duże szanse że i ta część będzie wyglądała i funkcjonowała jak reszta gminy Nieporęt.
            Na żadne inwestycje ze strony władz Radzymina nie możemy liczyć.
            Niestety.

• mszewczyk75 Re: separatyzm 16.04.12, 12:13
              karolkaka napisała:

> Na żadne inwestycje ze strony władz Radzymina nie możemy liczyć.
              > Niestety.

Sądzę, że brak inwestycji to tak naprawdę tylko jeden z powodów tego radykalnego posunięcia. O wiele poważniejszą przyczyną jest roztrwonienie kapitału społecznego (przez władze gminy) jaki się wytworzył min. przy organizacji komitetu wodociągowego.

Nie łatwo jest zmobilizować ludzi do pracy społecznej, a jeszcze trudniej pozyskać liderów, którzy pociągną taki projekt poświęcając swoje życie zawodowe i prywatne. W tym przypadku okazało się, że praca społeczna została wykorzystana przez władze gminy w niezwykle cyniczny sposób do celów propagandowych.

Za słowami cytatu, który przytoczyła radna Gminy ...
              Ninus Nestorović"Naród można oszukać raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz… I nigdy więcej!"

To co się dzieje w Łąkach to głęboki kryzys zaufania, spowodowany UPADKIEM WIARYGODNOŚCI władz gminy w oczach części mieszkańców wsi Łąki. A w takich właśnie sytuacjach zazwyczaj powtarza się jeden scenariusz ... INWESTORZY UCIEKAJĄ Z KAPITAŁEM, tam gdzie sytuacja jest przewidywalna i mniejsze ryzyko (nawet jeżeli nie mają 100% pewności) ...
      • z0diac Re: separatyzm 12.04.12, 20:40
        Biorąc pod uwagę zaangażowanie władz Radzymina w rozwój tej wsi na przestrzeni ostatnich lat, a właściwie od samego początku. Okazuje się, że jej mieszkańcy nie mają nic do stracenia decydując się na przyłączenie do Nieporętu. Obserwując zrównoważony rozwój sąsiedniej gminy wnioskuję, że prawdopodobieństwo osiągnięcia korzyści ze zmiany granic, jest większe niż wypełnienie się pustych obietnic burmistrza i radnych gminy Radzymin.
      • flancowany Re: separatyzm 12.04.12, 21:38
        oirmi napisał:
        > To ostatnia kadencja burmistrza, więc władze i tak się zmienią.

Zmiana burmistrza nic nie da. Dobrze to widać obserwując zachowanie radnych utrwalających dotychczasowe status quo.
        • karolkaka Re: separatyzm 12.04.12, 22:05
          Otóż to!

Mimo żem "nieflancowany" wink to straciłem nadzieję że w najbliższej przyszłości (powiedzmy w perspektywie 8-miu lat!!!) coś się u nas zmieni...
          - "starzy" - bardzo często ciągną "do siebie", ale "za to" są niekompetentni
          - "nowi" - bardzo często traktują Radzymin jak sypialnię, ale "za" to nie obchodzi ich kto rządzi gminą (...bo bardzo często nie płacą tu podatków)

Znikąd nadziei (nawet, gdyby pojawiła się sprawna koalicja, która dźwignęłaby gminę, to i tak potrwa to latami, bo "król jest nagi"!), więc aby jeszcze co niektórym przybliżyć sytuację, zacytuję sam siebie z innego tematu:

Piszę to z goryczą, ale chyba szybciej to zniosę, niż pytania dziecka, gdy za parę lat podrośnie:
          - Tato, a dlaczego nie mamy wody, gazu, komunikacji, kanalizacji, oświetlenia ani chodnika?
          - Dlaczego muszę jeździć do szkoły na 13-tą?
          - Dlaczego nasza wieś nazywa się Łąki? Powinna chyba "Stawy" - przecież tu wszędzie woda stoi...

sad
          • radzymin_123 Re: separatyzm 13.04.12, 08:56
            Mieszkam w radzyminie i też nic nie mam oprócz wody na działce.więc w czym macie problem?
            • flancowany Re: separatyzm 13.04.12, 09:13
              Twój wybór że godzisz się na bezsensowne wydawanie swoich pieniędzy przez tutejszy samorząd.
            • karolkaka Re: separatyzm 13.04.12, 09:26
              Problem?
              Ano, dla naszych władz pewnie problem, bo przestaliśmy się godzić na brak jakichkolwiek inwestycji w naszej miejscowości i głośno o tym mówimy.

A jak zadasz sobie trochę trudu, to wyszukasz m.in. na forum Łąk i na tym forum jak próbowaliśmy sami coś zrobić, by władzy łatwiej było zaplanować jakieś inwestycje.

Masz wodę? To świetnie!
              My mamy "przeterminowany" komitet wodociągowy, na który parę lat temu wpłacaliśmy po 3.500 zł (od rodziny). Za zebraną kase wykonano dokumentację techniczną, która się PRZEDAWNIŁA, bo gmina nie rozpoczęła budowy wodociągu w ciągu dwóch lat.
              A wiesz ile razy słyszeliśmy zapewnienia od rady i burmistrzów, że "na pewno", że "lada chwila", że "do końca roku"?

Oczywiście masz pełne prawo:
              - być zadowolonym/ną ze swojej sytuacji
              - uważać że w gmina pod obecnymi rządami rozwija się
              - głosować na tych, którzy w większości rządzą już trzecią kadencję.

Nam to nie pasuje, więc po wieloletniej batalii ŁĄKERSI MÓWIĄ DOŚĆ!
    • karolkaka Re: separatyzm 13.04.12, 14:04
      W całej dyskusji umknął jeszcze jeden niezmiernie ważny "szczegół", czyli argument zmiany powiatu z wołomińskiego na legionowski!

Osobiście miałem okazję przekonać się jakie różnice są w działalności różnych wydziałów obydwu starostw (np. budownictwa), sanepidu, sądów, Zakładu Energetycznego (!!!), skarbówki i powiem, że to niebo a ziemia! Chodzi mi nie tylko o relacje w zakresie urzędnik-mieszkaniec, ale też tzw. ludzkie podejście.
      • oirmi Re: separatyzm 13.04.12, 15:21
        To może w ogóle cały Radzymin do powiatu leginowskiego przeniesiemy. Władze gminy Radzymin oddamy w ręce burmistrza Legionowa. Złożymy taki hołd radzymiński. Władze kraju też możemy oddać Niemcom. Podobno lepiej zrządzają "niebo a ziemia!". Będziemy sławić polskie obozy koncentracyjne, a oni to lubią. Ale zaraz przecież wy juz to robicie smile
        • karolkaka Re: separatyzm 13.04.12, 15:54
          Odniosę się tylko do pierwszego zdania - być może, gdyby gmina Radzymin należała do powiatu legionowskiego (lub wołomiński był zarządzany tak jak legionowski), to w ogóle nie byłoby tego tematu...

Jeżeli masz odrobiną poczucia estetyki i porządku, wystarczy że pojeździsz trochę po powiecie legionowskim. Najlepiej przejedź przez stykające się ze sobą miejscowości typu Beniaminów - Łąki, Wólka Radzymińska - Sieraków, itp.

Do reszty tekstu nie odniosę się, bo to jakiś bełkot nie związany z tematem...
          Szkoda że nie potrafisz merytorycznie włączyć się do dyskusji.
          • mati-1229 Re: separatyzm 13.04.12, 16:47
            oirmi tak niestety ma, ostatnio często wyskakuje z Niemcem pod pachą.

Faktem jest że jakość zarządzania lokalną infrastrukturą najlepiej widać na przykładzie miejscowości granicznych. I skoro już padła sugestia o zmianie powiatu przez całą gminę warto byłoby wspomnieć że pierwotna liczba powiatów miała być mniejsza, można by wrócić do tego pomysłu (wymaga to zainteresowania władz centralnych) i zlikwidować powiat wołomiński, gminy rozdzielić pomiędzy ościenne powiaty. Same oszczędności z tytułu stanowisk kierowniczych.

Szkoda ze mieszkańcy Łąk są aż tak zdeterminowani aby zmienić gminę, choć nie dziwię się tej determinacji, ignorancja ze strony magistratu jest poniżej wszelkiej krytyki. Pozostaje tylko wierzyć ze pod nowym zarządem (jeśli secesja dojdzie do skutki) będzie im lepiej, choć wątpię aby Nieporęt w krótkim czasie znalazł dość środków finansowych aby nadrobić zaległości i wypełnić oczekiwania lokalnej społeczności, które zapewne zostaną rozbudzone.
            • oirmi Re: separatyzm 13.04.12, 18:43
              > oirmi tak niestety ma, ostatnio często wyskakuje z Niemcem pod pachą.

Nie zrozumiałeś aluzji.
              forum.gazeta.pl/forum/w,14936,133064199,133064199,Polskie_obozy_koncentracyjne_film_prod_polskiej.html
              • flancowany Re: separatyzm 13.04.12, 19:09
                A co ma wspólnego z secesją Łąk twórczość filmowa jednego z mieszkańców wsi?
                Jakże typowe odciąganie dyskusji od merirum gdy się nie ma rzeczowych argumentów a chce się zabłysnąć na forum.
                • oirmi Re: separatyzm 16.04.12, 20:50
                  Żeby to zrozumieć trzeba być prawdziwym Polakiem i Radzyminiakiem.
                  • pawel.sieger Re: separatyzm 16.04.12, 21:13
                    A co mają zrobić prawdziwi nie-Polacy i nie-Radzyminiacy? Albo prawdziwi Polacy, ale nie-Radzyminiacy? Zgadzać się na wszystko? Rozumienie-zrozumienie nie jest im dane? Co mają moje filmy do wniosku o odłączenie Łąk, wniosku, który jest sprzeciwem wobec "dymania na kasę" uskutecznianym przez "wadzuchnę"?.
                    Myśleć!
                    Myśleć!
                    • oirmi Re: separatyzm 16.04.12, 23:08
                      Wykorzystaliście Państwo wszelkie możliwości prawne zmierzające do uzyskania zamówionej usługi, za którą pobrano przedpłatę ? Można zaskarżyć gminę w pozwie zbiorowym zmuszając ją do wykonania zamówionej usługi ew. zwrotu zaliczki. Nie wiem, co macie Państwo na papierze, ale gdyby to była moja sprawa, to bym swoich pieniędzy nie podarował.

Co do reszty, daje sobie na wstrzymanie. Mam opinię na temat tej secesji, na temat tekstów o Polsce na Pana stronie, na temat filmu, ale nie chcę jej wypowiadać. Nie chce mieć wpływu na Państwa decyzję. Każdy sam wie, co dla niego dobre. Gdzie ma serce, a gdzie rozum.
                  • flancowany Re: separatyzm 16.04.12, 21:29
                    A kto prowadzi rejestr "prawdziwych" Polaków i "prawdziwych" Radzyminiaków?
              • mati-1229 Re: separatyzm 13.04.12, 20:33
                W dyskusji o arcyważnej dla Radzymina uchwale w sprawie "równego traktowania podmiotów" wspominałeś coś o Niemcach. Stąd ta aluzja. Mam nadzieję że nie czujesz się dotknięty "do żywego".
            • rafi373 Re: separatyzm 13.04.12, 20:54
              >I skoro już padła sugestia o zmianie powiatu przez całą gminę warto byłoby wspomnieć że pierwotna liczba powiatów miała być mniejsza, można by wrócić do tego pomysłu (wymaga to zainteresowania władz centralnych) i zlikwidować powiat wołomiński

mati, z całym szacunkiem bo lubię Cię czytać, ale... już słychać, jak mieszkańcy Wołomina kłócą się, do którego powiatu przystąpić (bo że powiat wołomiński istnieć przestaje, to już wiedzą, bo do tego prą). Mieszkańcy Łąk, nie mogąc sobie załatwić wodociągu, zmienią raz-dwa-trzy (uwaga tłumaczę: "w tri-miga") ustrój samorządu w kraju.
              A poważnie, to mam nadzieję że inicjatorzy secesji zbadali solidnie nastroje nieporęckich i legionowskich włodarzy. Bo szczerze im życzę powodzenia. Sytuację Łąk znam nie tylko z forum. Mam nadzieję, że okażą się koniem trojańskim, decydując w tym przypadku tak o własnym losie, jak i innych. Liczę że będą nauczką dla władz Radzymina, że nie można bezkarnie ignorować oczekiwań społecznych (gdy oczekiwania te są głoszone przez osoby nie dość umocowane w lokalnych układach). Jeśli Wam się nie uda... tym gorzej nie tylko dla Was, ale i dla wszystkich nieumocowanych. Zamiast tego Załubice mogą za jakiś czas dostać prawa miejskie, albo (na osłodę) siedzibę gminy (bo radzymińska jest duża). Chcecie do Załubic? Ok, znowu żartowałem...
              • flancowany Re: separatyzm 13.04.12, 21:40
                rafi373 napisał:
                > Zamiast tego Załubice mogą za jakiś czas dostać prawa miejskie,
                > albo (na osłodę) siedzibę gminy (bo radzymińska jest duża).

Chyba za mała, żeby pomieścić wszystkich chętnych na samorządowe stołki. wink
    • flancowany Re: separatyzm 17.04.12, 22:05
      No i nasze wiejskie zebranie zaszczycili dziś:
      - wciąż nam miłościwie panujący Zenon P.,
      - naburmuszona wschodząca gwiazda Marek B.,
      - nieutulona w żalu Halina B.,
      - tłum klakierów w osobach radnych których z wrodzonego lenistwa nie przytoczę.

Pomimo czczych obietnic Zenona P., że jak znajdzie się finansowanie ze środków unijnych na już rozpoczęte inwestycje, to może wtedy znajdą się środki na inwestycje w Łąkach - w które nikt nie wierzył.
      Pomimo szantażu Marka B., że jak zagłosujemy za odłączeniem się od Radzymina to nie mamy co liczyć na jakiekolwiek inwestycje - co zostało skwitowane że i tak nie mamy na nie szans.
      Pomimo żalu Haliny B., że chcemy odejść - co zostało uznane za żal za naszymi podatkami.

Pomimo tego wszystkiego i wyświechtanych komunałów władzy, 80% obecnych mieszkańców zagłosowało za odłączeniem Łąk od Radzymina i przyłączeniem do Nieporętu.
      • projekt74 Re: separatyzm 18.04.12, 00:03
        Szanowny Flancowany,

Nie wiem, czy aby byliśmy na tym samy spotkaniu, ponieważ nie przypominam sobie, żebym kogokolwiek szantażował. O ile dobrze pamiętam próbowałem przekonać zebranych, żeby jeszcze raz zastanowili się nad swoją decyzją. Nic nikomu nie obiecywałem, nikogo nie szantażowałem. Widząc Państwa determinację stwierdziłem suche fakty, które przedstawiłem w pewnych ramach czasowych.
        Otóż poinformowałem zebranych, że zgodnie z procedurą:
        1. gminy tworzy, łączy oraz zmienia granice rząd w rozporządzeniu,
        2. wniosek o zmianę granic gminy wraz ze stosowną dokumentacją musi być złożony do 31 marca,
        3. decyzja musi być wydana do 31 lipca,
        4. zmiany wchodzą w życie z dniem 1 stycznia następnego roku.
        Biorąc pod uwagę powyższe należy ubrać to w następujące ramy czasowe: wniosek o zmianę granic gminy wraz ze stosowną dokumentacją zostanie złożony do dnia 31 marca 2013 r., ewentualną decyzję rząd wyda do dnia 31 lipca 2013 r., zmiana wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2014 r., gmina Nieporęt do tego czasu zapewne będzie miała już przygotowany projekt budżetu (jeżeli już nie uchwalony budżet) na 2014 r., dlatego realne szanse na jakiekolwiek inwestycje ze strony gminy Nieporęt to połowa 2015 r. Trzy lata!
        Na koniec zebrania zaprosiłem przedstawicieli komitetu wodociągowego na spotkanie, żeby jeszcze raz zastanowić się nad możliwością etapowego realizowania tej inwestycji, jak również umówiłem się na spotkanie z wójtem Nieporętu, żeby porozmawiać na temat ewentualnej komunikacji na terenie wsi Łąki.

Na marginesie chciałbym zaznaczyć, że nie zostałem skazany żadnym prawomocnych wyroków, jak również organy ścigania nie prowadzą w stosunku do mnie żadnego postępowania, dlatego też pozwolę się podpisać pełnym nazwiskiem.

Pozdrawiam,
        Marek Brodziak
        • z0diac Re: separatyzm 18.04.12, 04:02
          Szanowny Panie Radny,

jedyną rzecz jaką mogliście dzisiaj zaproponować mieszkańcom Łąk, to zmiana na stanowisku wysokiego urzędnika, któremu burmistrz Radzymina powierzył nadzór na gminnymi inwestycjami oraz kształtem kolejnych projektów budżetu. Jak sam Pan się przekonał, niewielu mieszkańcom Łąk zależy obecnie na kolejnych zapewnieniach burmistrza i radnych. Zatem jeżeli to właśnie władzom gminy zależy na powstrzymaniu tego procesu, to działania muszą być podjęte TERAZ, a nie za dwa czy trzy lata.

W realizacji zadania "budowa wodociągu we wsi Łąki" nastąpiły ewidentne zaniechania i zaniedbaniania w procesie inwestycyjnym, za które ktoś MUSI ponieść konsekwencje.
          Waszą rolą jest ustalenie i udokumentowanie zakresu oraz konsekwencji zaniedbań, np. w drodze powołania i pracy komisji problemowej, a następnie zaproponowanie konkretnych zmian, gwarantujących powodzenie realizacji tego typu zadań inwestycyjnych w przyszłości, a nastepnie uzyskanie aprobaty burmistrza do ich wdrożenia.

Jestem przekonany, że bez wskazania jednoznacznych przyczyn zaistniałej sytuacji oraz wyciągnięcia z tego konsekwencji, jakiekolwiek inne deklaracje, obietnice i apele o wstrzemięźliwość bedą stratą Państwa czasu i świadectwem na brak interesu władz samorządowych, na utrzymanie gminnych granic w obecnym kształcie.

Z poważaniem,
          Mieszkaniec gminy Radzymin
        • flancowany Re: separatyzm 18.04.12, 09:23
          Szanowny Panie Przewodniczący!

Jakże inaczej niż szantażem można nazwać Pańskie stwierdzenie, wypowiedziane kilka minut przed głosowaniem, żebyśmy byli świadomi że gmina Radzymin nie będzie inwestować w Łąkach jeśli poprzemy odłączenie się od gminy Radzymin?

Jak by pan skomentował swoje słowa skierowane do mieszkańców, że przyszedł Pan do nas po naukę bo są tutaj specjaliści? Ja je odczytałem jako prześmiewcze.

Nie wiem czy zauważył Pan że mieszkańcy Łąk są już tak zdegustowani wieloletnimi zaniedbaniami w naszej wsi i notorycznym ignorowaniem naszych potrzeb, że zupełnie nie działają na nas czcze obietnice radzymińskich włodarzy.

PS. Czemu uważa Pan że "naburmuszona wschodząca gwiazda Marek B." to Pan?

Pozdrawiam
          Flancowany big_grin
          • karolkaka Re: separatyzm 18.04.12, 10:58
            @ Szanowny Panie Przewodniczący,

To był dla mnie bardzo smutny wieczór.
            Smutny m.in. dlatego, że przybyli na spotkanie przedstawiciele władz lokalnych nie mieli nam absolutnie nic do zaoferowania, poza słowami!
            Słowa, słowa, słowa...
            Tym razem przemowy były krótsze, bo znamy je na pamięć i zniecierpliwieni mieszkańcy przerywali Wasze tyrady.

Niech Pan też da sobie spokój z przykładami typu: "Ja na wodę czekałem X lat!". Gdyby nam powiedziano, że będzie tu w 2018, to nie byłoby teraz takiej sytuacji, nie mielibyśmy kilku lat złudzeń.
            Natomiast na spotkaniu (był Pan na nim obecny) z okazji podsumowania poprzedniej kadencji burmistrza Piotrowskiego, padły słowa: "Inwestycja (wodociąg w Łąkach) zostanie zakończona w tym roku".
            Był to rok 2010...

Niemniej jednak, ponieważ ta deklaracja umknęła mi wczoraj - na kiedy jest Pan umówiony z wójtem Nieporętu ws. komunikacji w Łąkach?
            (btw - czy to oznacza, że za ustalenie rozkładów jazdy nie odpowiada już v-burmistrz Siarna?

@ z0diac - ostatnie nazwisko pozwala mi przejść do Twojej wypowiedzi - mimo że powinno być tak jak piszesz, nie wierzę w realizację postulatu. Nie myślisz chyba, że radni wskażą vice-burmistrza jako winnego zaniedbań? (nawet gdyby tak wskazywały fakty)
        • flancowany Re: separatyzm 23.04.12, 10:04
          projekt74 napisał:
          > Na koniec zebrania zaprosiłem przedstawicieli komitetu
          > wodociągowego na spotkanie, żeby jeszcze raz zastanowić się
          > nad możliwością etapowego realizowania tej inwestycji,
          > jak również umówiłem się na spotkanie z wójtem Nieporętu,
          > żeby porozmawiać na temat ewentualnej komunikacji
          > na terenie wsi Łąki.

I coś z tego wynikło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka