Dodaj do ulubionych

II Etap Odbiory

26.03.08, 12:11
Zaczęły sie odbiory techniczne naszego etapu kierownik dzisiaj dzwonił i
oznajmił iż od 08.04 zaczyna odbiory techniczne. więc sie omówiłem na 8 może
ktoś podpowie (z I etapu)na co zwracać uwagę przy odbiorze technicznym.
Pozdrawiam sasiadów
Obserwuj wątek
    • mid4s Re: II Etap Odbiory 26.03.08, 12:38
      Odbiory zaczynają sie nie 8-go a 7-go smile w poniedziałek.
      My jesteśmy umówieni z kierownikiem 7-go na 15.00 smile

pozdr.
      • superkitka20 Re: II Etap Odbiory 26.03.08, 12:47
        Witam,
        My przy odbiorze mieliśmy poziomice i metrówkę, w sumie wszystko wyglądało ok,
        tylko potem po pomalowaniu sufitu okazało się ze na środku jest wielka plama
        zacieku który przedtem był ukryty pod warstwą mokrego wtedy gipsu, ale na
        szczęście poratowaliśmy się farbą na zacieki i po problemie.
        Napewno należy okna sprawdzić czy się domykają, a i radzę odrazu sprawdzić czy
        domofon działa bo u nas w Etapie 1 jest wiele mieszkań gdzie nie działa prawidłowo.
      • ekati Re: II Etap Odbiory 26.03.08, 13:10
        mid4s napisał:

> Odbiory zaczynają sie nie 8-go a 7-go smile w poniedziałek.
        > My jesteśmy umówieni z kierownikiem 7-go na 15.00 smile
        >
        > pozdr.
        ok. to jak już będziecie po....... to napisz kilka zdań na co zwrócić uwagę bo
        ja jadę we wtorek o 15
        pozdrawiam
        • mary_be Re: II Etap Odbiory 07.04.08, 16:55
          Witam!
          Dziś odebraliśmy mieszkanie. Wszystko wygląda świetnie, myślę,że nie ma się do
          czego przyczepiać... Ściany proste, okna całewink z kierownikiem spokojnie można
          sobie porozmawiać, chętnie udziela wyjaśnień.
          Mam nadzieje że u Was też będzie bez problemu!smile
          Pozdrawiam
          • delinka1 Re: II Etap Odbiory 08.04.08, 21:30
            wklejam tu fragmenty z dyskusji na zamknietym forum dla tych co tam jeszcze nie
            maja dostepu (oczywiscie nie wtko smile

" w klatce B jest spora wilgoć i jeszcze suszą, bo tynki kładli w tym roku, a
            klatka A miała już w listopadzie zeszłego"

"Z ta wilgocia mnie trochę zaniepokoiło, bo jesli klatka B to moja klatka (czy
            to ta od str domków jednorodzinnych?) to nie prawda ze tynki byly kladzione w
            tym roku. ja mam zdjecia własnie z zeszlego roku z mojego mieszkanka juz z
            tynkami, moze powod wilgoci jest inny, chocby takie, ze to polnocna strona?"

"elektryczność jest jeszcze nie podłączona, wody nie sprawdzałm bo musiałbym
            mieć kranik, gazu też nie podpisywałem. podobno to będzie można sprawdzić przy
            odbiorze kluczy i wtedy sie kłócić......"

"Wiesz co , ja to chyba zadnego protokołu nie podpisze dopóki wtkiego nie
            sprawdze, np własnie tego cisnienia wody, bo na to ludzie narzekaja w 1szym
            etapie...bo potem to własnie...bedzie sie tylko mozna z kiero pokłócic,
            ewentualnie pocałowac go w dupę...

ps. i powiedzcie, co to za pomysł odbiory organizowac, kiedy polowy rzeczy
            jeszcze tak naprawdę nie ma.."
            • ekati Re: II Etap Odbiory 09.04.08, 09:18
              Ja wczoraj miałem odbiór swojego M wszystko było ok poza krzywą listwą w oknie
              która ma być wymieniona, raczej nie miałem do czego się przyczepić, oczywiście
              nie szukałem na siłę ale i tak wszystko wyjdzie w praniu. Deweloper i tak musi
              usunąć usterki nawet w późniejszym terminie, tym bardziej że daleko nie trzeba
              będzie go szukać.

ps. Delinka1 czyja jest to rozmowa??? i co to za forum?
              • delinka1 Re: II Etap Odbiory 10.04.08, 12:44
                to rozmowa moja z moim sąsiadem przyszłym kochanym, na naszym zamkniętym forum
                na grono.net

jesli masz mieszkanie na reymonata to zarejestruj sie na grono.net (moge Ci
                przysłac zaproszenie tylko musze maila znac) i tam Mid4s Cię zapisze - on jest
                moderatorem i osoba sprawdzajaca czy rzeczywiscie osoby zapisujace sie sa
                mieszkancami smile
                • lokatorzy2 Re: II Etap Odbiory 10.04.08, 16:57
                  Witam
                  Chciałem Was zapytać czy robicie coś z dzwiami wejściowymi do
                  mieszkań?? Pewnie nie wszyscy je już widzieli więc wyjaśnie że
                  chodzi o ich kolor ,a mianowicie chyba biały lub jasno szary bo bez
                  oświetlonej klatki i mieszkania trudno do końca mi to strierdzić.
                  Wady takich dzwi są następujące. Po pierwsze brudzą się
                  strasznie,widać każdą ryse a co najgorsze pasują tylko do białego i
                  od dawna nikt dzwi w takim kolorze nie montuje. Z tego co widziałem
                  to nawet trudno znaleźć jakieś białe dzwi wewnętrzne bo średnio w
                  kazdym hipermarkecie są dwa podstawowe modele w tym kolorze i to
                  niezbyt urodziwe. Połączenie białych dzwi wejściowych i brązowych
                  wewnętrznych wygląda okropnie.
                  • superkitka20 Re: II Etap Odbiory 11.04.08, 12:16
                    Widzę że i was w II etapie uszczęśliwili tymi okropnymi białymi drzwiami. Ja
                    narazie nie zdecydowałam się na przemalowanie albo zmianę na inne, ale
                    oczywiście nie wykluczam tego w przyszłości.
                    Dla tych co zmieniać nie zamierzają mogę doradzić aby drzwi wewnętrznych białych
                    poszukali w firmie Stolarka Wołomin S.A.,mają tam większy wybór modeli w kolorze
                    białym i atrakcyjne ceny (ja za drzwi do łazienki w białe mające w miarę
                    nowoczesny wygląd zapłaciłam ok 320zł brutto)
                    • stromus Re: II Etap Odbiory 11.04.08, 13:27
                      Witam! Jestem już po odbiorze a oto kilka usterek których się
                      dopatrzyłem:

1. Źle wyregulowane drzwi balkonowe
                      2. Nieprawidłowo działajaca wentylacja w jednym z szybów kuchennych
                      (nadmuch zamiast wyciagu)
                      3. Wypadajace i niedbale zamontowane wypustki wentylacyjne na
                      zewnatrz okien.
                      4. Niedziałający domofon
                      5. Brzuchy pod grzejnikami w miejscach prowadzenia do nich zasilania

Profesjonalizm wykonawcy jednak nie zawiódł i wszystkie usterki
                      zostały natychmiast usunięte przez odpowiednie osoby.
                      Pozdrawiam!

• delinka1 Re: II Etap Odbiory 14.04.08, 14:31
                        Świeże info od developera: odbiory klatki B zaczna się od przyszłego tygodnia
                        (tzn będzie dzwonił w przyszłym tygodniu i się umawiał). Jest jeszcze mokro bo,
                        cytat "co tu będzie krył, nie ogrzewali w zimę" póki co okna otwarte i "chodzą"
                        dmuchawy.

Czynsz będzie na 100% naliczany każdemu indywidualnie od dnia odbioru, (a nie
                        tak jak wcześniej słyszałam, że od dnia odbioru pierwszego mieszkania) - tak
                        mówił kiero, co nauczona doświadczeniem z przeszłości przezornie nagrałam na
                        telefon, żeby mu przypomniec, jeśli go znów pamięć zawiedzie smileach te
                        kaczystowskie metody wink
                        • ekati Re: II Etap Odbiory 16.04.08, 08:58
                          "Świeże info od developera: odbiory klatki B zaczyna się od przyszłego tygodnia
                          (tzn będzie dzwonił w przyszłym tygodniu i się umawiał). "

zawsze coś im wypadnie nigdy nie jest tak jak pierwotna wersja ja dostałem info
                          iż odbiory kluczy będą na 100% w tym tygodniu, po co pieprzą takie głupoty jak
                          sami nie są pewni kiedy- to że nie ogrzewali było wiadomo od początku
                          • keyb13 Re: II Etap Odbiory 17.04.08, 09:22
                            Witam wszystkich wtrącę się trochę chociarz jestem już dawno po tych
                            przejściach co wy, dziwi mnie Delinko kto w I etapie narzeka na
                            ciśnienie wody, jesli chodziło by o wodę cieplą to oczywiście
                            ciśnienie jest dużo niższe niż zimnej ale to jest naturalne bez
                            względu na to jaka jest instalacja grzewcza, pozatym były jakies
                            problemy z głównym wodomierzem które zresztą zostały naprawione
                            kilka tygodni temu, co do nie działającego domofonu to się
                            przyzwyczajcie na etapie wykończen lokali i częstych wizyt ekip
                            budowlanych, ciągle rozregulowane drzwi i nie działający domofon to
                            norma i tak będzie dopóki nie skonczy się wnoszenie gratów do bloku
                            1000 razy na minute. W I etapie w ciągu pierwszego miesiąca zepsuło
                            się w zasadzie wszystko co mogło tzn, domofony, winda, woda,
                            szczelność gazu, latarnie na parkingu i brama wjazdowa. Ale wszystko
                            zostało z powodzeniem naprawione więc chyba niektóre obawy sa
                            niepotrzebne no chyba że ktoś lubi się tak nakręcać złymi
                            wiadomościami.....pozdrawiam wszsytkich.
                            • delinka1 Re: II Etap Odbiory 17.04.08, 13:42
                              hej Keyb,

odpowiem może najpierw na Twoje zdziwienie "kto narzeka na ciśnienie wody" - no
                              cóż, ja mogę tylko mówic o tych mieszkaniach i osobach u których byłam, a byłam
                              u trzech, bo trzy znam, i każda narzekała na kiepskie ciśnienie wody. Tak
                              kiepskie, że napełnienie wanny zajmuje pół godziny. Nie chcę niepotrzebnie
                              generalizowac, ale wspominam na forum żeby poznać zdanie innych ludzi - może
                              potwierdza może zaprzeczą, nie wiem. Kazdy chyba zanim się wprowadził tu, to
                              jakies doświadczenia z kranem i ciepłą wodą miał, i potrafi stwierdzić czy
                              cisnienie jest ok czy nie. Nie róbmy z ludzi imbecyli.

Póki co, ja nadal jestem przed odbiorem mieszkania, i wolę o wszelkich
                              uchybieniach wiedzieć ZANIM odbiorę, i bynajmniej nie po to żeby się negatywnie
                              nakręcać, ale po to żeby w odpowiednim czasie wyegzekwowac poprawki. bo jak ten
                              czas minie, to developera będę mogła pocałowac w d***

proszę Cię więc, nie sugeruj że ja czy ktoś kto pisze o usterkach robi to po to
                              zeby siac popelinę. Po prostu wymiana uwag, tak samo jak w innym watku
                              wymieniamy się zachwytami nad pięknem osiedla.

Generalnie, jak najbardziej OPTYMIZM w zyciu jest potrzebny, jednakowoz w
                              kwestii odbioru mieszkania za które zapłaciłam kilkaset tysięcy wolę na zimne
                              dmuchać i pozostać realistką.

• superkitka20 Re: II Etap Odbiory 17.04.08, 15:47
                                Ja potwierdzam że ciśnienie nie jest zachwycające, zwłaszcza ciepłej wody,
                                wyjaśniono mi że piecyk tłumi, ale dla mnie nie jest to zadowalające
                                wytłumaczenie. Skoro tak to czemu wcześniej nie pomyślano żeby wybrać inny
                                piecyki albo inny sposób dostarczanie ciepłej wody?
                                No bo co z tego że zimna jest ok.
                                • ekati Re: II Etap Odbiory 17.04.08, 16:32
                                  co do wody to rzeczywiście piec dwu funkcyjny tłumi ciśnienie a to dlatego że
                                  zastosowano najtańszy piec który może nagrzać 10l wody na minutę w tem 30C.
                                  powinni zastosować inne piece z zasobnikiem przynajmniej 30L wtedy byśmy nie
                                  mieli takich problemów. ja rozmawiałem kiedyś z kier. zaproponowałem im że sam
                                  sobie założę kocioł taki jak będę uważał żeby mi odliczyli koszt tego piecyka
                                  ale nie chcieli się zgodzić więc do póki bedą te piece to niech nikt nie liczy
                                  na leprze ciśnienie bo ten piec nie da rady nagrzać dużej ilości wody w krótkim
                                  czasie
                                  • keyb13 Re: II Etap Odbiory 17.04.08, 17:09
                                    dziwnie zlośliwie jestes nastawiona delinka ale to twój problem, po
                                    pierwsze z nikogo nie robie imbecyla bo zakładam że jest oczywistym
                                    że słabsze ciśnienie wody cipłej niż zimnej to norma, a to że tu
                                    jest ono słabsze niż niektórzy by chcieli, no cóż, to nie
                                    apartamenty po 25 tys za metr wiec chyba można się było spodziewać
                                    że ich wyposażenie i wykończenie będzie najtańsze, a po drugie nie
                                    twierdzę że ktoś sieje popelinę bo ja też widziałbym kilka
                                    rozwiazań inaczej niz zostało to zrobione, po prostu również
                                    podzieliłem się swoimi uwagami a ty zaraz odbierasz to jakbym chcial
                                    powiedzieć cos złośliwego, w takim razie nie będe ciągnął wątku bo
                                    wyjdzie z tego jeszcze sprzeczka, w dodatku traktująca o wadach
                                    budynku co jest śmieszne bo i tak nik nie wpłynie tym na to że
                                    developer coś zmieni.
                                    Pozdrawiam
                                    • superkitka20 Re: II Etap Odbiory 18.04.08, 09:04
                                      Ciśnienie w kranie nadające się do użytku nie jest jakimś wielkim luksusem(!)
                                      tylko normą. Pozatym kiedy kupowaliśmy mieszkanie można było poinformować nas
                                      że, będzie to tak wyglądało bo pewnie większa część z nas zgodziłaby się
                                      dopłacić za lepszy piecyk, gdyby tylko dano nam możliwość wyboru...
                                      • delinka1 Re: II Etap Odbiory 18.04.08, 13:48
                                        No ja tez nie będę kontynuować, bo (wierz lub nie) nie mam złośliwego
                                        nastawienia. no i zmieniając trochę temat - może podzielisz sie zauważonymi
                                        nieprawidłościami? Zawsze to trochę wiedzy więcej dla nas - odbierających. i nie
                                        pytam złosliwie smile

No a co do tej wody to rzeczywiście Marta, masz rację, pewnie każdy by wolał
                                        dopłacić różnicę i miec wszystko ok.
                                      • bielik_83 Re: II Etap Odbiory 18.04.08, 22:26
                                        Z wodą różnie bywa, raz ciepła raz zimna, nic na to nie poradzimy -
                                        niestety.Piec głośno chodzi, mogli coś lepszego wymyśleć, poszli na
                                        łatwiznę, tak jak z resztą, np. z elektryką, wszystko do jednej
                                        puszki i dlatego są przepięcia jak jednocześnie włączy się pralkę,
                                        żelazko, komp. itp. Po odbiorze były popękane ściany, grunt się
                                        osadza i dlatego, pomazali tylko, myśleli, że nikt nie zauważy, a
                                        jednak. Budynek stoi na glinie i dlatego popękały ściany, może za
                                        płytkie fundamenty zrobili, oszczędnie. Albo z tymi komórkami też
                                        wymyślili, nie dla każdego starczyło, na 6 mieszkań tylko przypadają
                                        3 komórki, kto pierwszy ten lepszy! A ta ochrona to nie wiem do
                                        czego potrzebna, do siedzenia w budce i pilnowania kto wjeżdża i
                                        wyjeżdża, to nie Warszawa, tylko Radzymin, wystarczy,że jest
                                        ogrodzenie i domofon. Czynsz też nie fajny, miejmy nadzieję,że
                                        zmaleje, jak sąsiedzi się wprowadzą z II etapu - oni mają lepszy
                                        domofon przy furtce smile. Dobrze chociaż,że jest winda to nie trzeba
                                        było wszystkiego wnosić na 3 piętro do wyszykowania mieszkania. Nie
                                        mogę się doczekać tych pawilonów handlowych, będzie bliżej na zakupy
                                        chodzić. Pomieszkamy zobaczymy, jak to dalej będzie w willi
                                        developer.
                                        • bielik_83 Re: II Etap Odbiory 18.04.08, 22:32
                                          Zapomniałem o najważniejszym: Akt notarialny

3 reguły:

1. Akt notarialny (lub to, co laicy określają mianem aktu), to
                                          kawałek papieru z pieczątkami. Sporządza się go u notariusza. Jeśli
                                          kupujesz mieszkanie czy dom, to właśnie w akcie notarialnym (lub -
                                          jak chcą profesjonaliści - wypisie) będzie napisane, że jesteś jego
                                          nowym właścicielem.

2. Jakie ma to konsekwencje?
                                          Mogłeś zapłacić za mieszkanie, wprowadzić się do niego, mieszkać w
                                          nim przez rok albo i dłużej, ale jego właścicielem stajesz się
                                          dopiero wtedy, gdy pójdziesz do notariusza, a sprzedający
                                          nieruchomość (w Naszym przypadku deweloper) podpisze akt notarialny,
                                          w którym będzie wyraźnie napisane, że mieszkanie od dzisiaj jest
                                          twoją własnością.

3. PAMIĘTAJCIE SĄSIEDZI! Zgodnie z polskim prawem własność
                                          nieruchomości można przenieść na ciebie tylko aktem notarialnym.
                                          Innymi słowy - musisz iść do notariusza. Kupić mieszkania w inny
                                          sposób (np. podpisując umowę na zwykłej kartce papieru) nie można.
                                          • superkitka20 Re: II Etap Odbiory 21.04.08, 15:28
                                            Ja zdecydowałam się na dodatkowe bezpieczniki. Lodówka zupełnie na oddzielnym, a
                                            na drugim dodatkowym piekarnik i mikrofalówka. No i dodatkowo światło i kontakt
                                            na balkonie.
                                            • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 21.04.08, 16:27
                                              Przydział mocy na nasze mieszkania to bodajże 2.5 KW/h - rozmawiałem
                                              ze znajomym elektrykiem który stwierdził że to bardzo mało i na
                                              takich osiedlach jak nasze dają nawet do do 4 kwh na mieszkanie -
                                              wiadomo ze teraz wszystkie sprzęty na prąd i zwykły odkurzacz
                                              potrwafi "zjadać" kilkaset watów mocy, a gdzie pralka, lodówka,
                                              zmywarka, tv, komputer etc ? Jak będę miał troszkę więcej czasu
                                              postaram się wybadać w elektrowni w wołominie kwestię ew.
                                              zwiększenia przydziału mocy na mieszkanie. Posiałem gdzieś swoją
                                              umowę z elektrownią, o ile pamiętam to developer wpisywał tam już
                                              jakieś wartości a my tylko składaliśmy podpis - ktoś może sprawdzić
                                              jak jest wpisane w umowę ?
                                        • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 21.04.08, 16:49
                                          Oj sąsiad widzę same usterki wyliczył, a są i pozytywy smile A z
                                          negatywów to wymieniłbym jeszcze:
                                          cięzkozamykającą się furtkę, brak zjazdu dla wózka po wejsciu na
                                          teren osiedla przez furtkę, piaskownicę za blisko chodnika,
                                          oczywiścier non stop nie działające albo nie do końca działające
                                          domofony - no ale to się pewnie kiedyś poprawi smile No i te paskudne
                                          rury gazowe na korytarzach.... Po paru dniach mieszkania mogę
                                          stwierdzić także że poziom tłumienia hałasu przez nasze ściany i
                                          kondygnacje jest dość słaby - a nie przeprowadziłem się tam z domu
                                          tylko z innego bloku, więc mam porównanie.
                                          Co do pękania ścian to z kolei się nie zgodzę - to normalny objaw że
                                          budynek "osiada", myślę że u nas ryzyko jest i tak o wiele mniejsze
                                          niż na niedowodnionej Victorii, gdzie woda tworzy jeziorka pod
                                          blokami. A fundamenty raczej nie za płytkie - obserwowałem budowę od
                                          dziury w ziemi i mogę ci powiedzieć że za płytkie nie są - nasz blok
                                          był projektowany z ogrodami na dachu więc fundament był tak
                                          projektowany żeby i to dodatkowe obciążenie wytrzymać.
                                          No i instalacja rtv - dla mnie porażka - sygnał słabiutki,
                                          rozdzielany z jednego przewodu na wszystkie puszki - wszędzie teraz
                                          robi się z kazdej puszki niezalezny przewód do głwónej skrzynki ze
                                          wzmocnieniem - tutaj poszli po taniości....
                                          Ale ogólnie jestem zadowolony, pomimo tych minusów smile
                                          Pozdrawiam
                                          • muzyk16 Re: II Etap Odbiory 22.04.08, 14:23
                                            Drogi sąsiedzie mam jedno małe pytanko,czy z wentylacją jest wszystko u Was
                                            ok.??? U nas w kuchni jest dobrze ale niestety w łazience jest masakra, wieje z
                                            kratki wentylacyjnej jak cholera i przez to jest w niej okropnie zimno i
                                            podejrzewam że jest tak wszędzie a jeśli tak to ktoś to powinien naprawić
                                            • delinka1 Re: II Etap Odbiory 22.04.08, 15:36
                                              Słuchajcie - no włąsnie, co z tym dachem? ja mam w umowie "dach czynny
                                              bilogicznie" - skoro tego nie wykreslili z umowy, to chyba będzie, tylko w
                                              jakiej formie? jak to ma wyglądać?
                                              • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 22.04.08, 16:31
                                                W mojej umowie zapisy były chyba inne - najlepiej zapytaj dewelopera
                                                co to za cudo.
                                                • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 22.04.08, 16:39
                                                  O ile pamiętam to była tam mowa o urządzonych na dachu ogrodach,
                                                  potem tego nie aneksowaliśmy i tak zostało smile
                                                  • bielik_83 Re: II Etap Odbiory 22.04.08, 22:25
                                                    Powiem Wam szczerze drodzy sąsiedzi, że u mnie na 3 piętrze wieje z
                                                    kratki w łazience jak cholera, muszę zamykać jak korzystam z
                                                    prysznica.
                                                    A o tych ogrodach na dachach to nic nie słyszałem, muszę się
                                                    dowiedzieć, jestem ciekaw, może to miała być rekompensacja
                                                    środowiska, które zniszczyli budując bloki, nie wiem, ale się dowiem.
                                                    Ogólnie jestem zadowolony, no bo przecież mieszka się w nowym, a nie
                                                    w starym, prawda.
                                                    A furtka to mnie tak denerwuje, że się w głowie nie mieści, klucz
                                                    się zacina i nie można otworzyć, kodem też nie można, trzeba kluczem
                                                    pokręcić, aż się uda, a jak deszcz pada to domofon wogóle nie
                                                    działa - error! Ciężko się zamyka i nie myślcie, że jestem
                                                    przewrażliwiony, tak po prostu jest, przecież mieszkamy w Willi smile
                                                    Mogliby posadzić więcej drzew wzdłuż ulicy Reymonta, na razie jest
                                                    pusto i mdło, może jak wydudują 3 etap, no i te ogrody na dachach.
                                                  • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 23.04.08, 09:47
                                                    Odnośnie dachów to teraz wiele sie nie dowiesz - nasz budynek w I
                                                    etapie miał mieć dwukondygnacyjne mieszkania na III piętrze z
                                                    antresolami na dachu - do każdej antresoli miał byc prtzypisany
                                                    kawalek dachu oddzielony murkiem od pozostalej czesci - mam gdzieś
                                                    nawet plany tego - niestety antresole byly dość nieustawne, dużą ich
                                                    część zajmowaly schody więc zainteresowanie było chyba niewielkie,
                                                    stąd developer wprowadzil zmiany w projekcie i zrezygnowal z tych
                                                    cudeniek. Fajnie by się mieszkalo w takim mieszkanku, ale moim
                                                    zdaniem koszt byl zbyt wielki.

Co do furtki to podzielam zdanie - porażka - trzeba reklamować póki
                                                    jest gwarancja - moim zdaniem domofon jest zle izolowany,
                                                    rzeczywiście wystarczy byle deszcz zeby "padł". Jak technicy od
                                                    niego beda sie musieli wybrac co tydzien bo bedziemy zglaszac
                                                    usterki to moze w koncu poprawią tak zeby miec spokój.
                                                  • superkitka20 Re: II Etap Odbiory 23.04.08, 12:25
                                                    U mnie domofon wogóle nie działa bez względu na pogodę. Zgłaszałam już to w
                                                    administracji ale narazie zero odzewu.
                                                    Z kratki wieje zimno dlatego mam w planie założyć elektryczny wentylator.
                                            • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 22.04.08, 16:30
                                              Hmm.. wiać, wieje - naweiew jest odczuwalny ale nie jest jakoś
                                              strasznie z tego powodu zimno - może w Twoim pionie akurat coś jest
                                              nie w porządku ?
                                              • delinka1 Re: II Etap Odbiory 23.04.08, 12:42
                                                hej, no ale jak może wiać? powinno wyciągać? czy przy odbiorach było ok, a teraz
                                                się coś zrobiło, ze wieje? To jest dosyć powazna "usterka" chyba developer
                                                powienien to naprawić, nawet po odbiorze, bo to się chyba zalicza do robót, na
                                                które jest gwarancja.

o ten dach czynny biologicznie tez sie dopytujcie, ja na napewno nie odpuszczę -
                                                mam w umowie!!!
    • inneska80 Re: II Etap Odbiory 18.04.08, 19:49
      napiszcie mi proszę jak się dokładnie nazywają piecyki które są u was zamontowane!
    • ekati Re: II Etap Odbiory 24.04.08, 13:02
      witam sąsiadów
      Ja już swoje M odebrałem i na pierwszy rzut oka wszystko ok ale mnóstwo nie
      doróbek takich duperelkowatych. Po odpaleniu pieca okazało się że grzejnik w
      łazience cieknie, no i poza tym duża wilgotność niestety trzeba grzać albo
      poczekać do lata. Z usterek poza mieszkaniem to na drugim piętrze zacina się
      przycisk od windy, brama raz działa raz nie to jest dopiero dwa dni zobaczymy co
      dalej.........oczywiście zgłosiłem to administracji i mam prośbę do wszystkich
      żeby bombardować ich każdą usterką przecież to do nich należy, później nie
      będzie do kogo się zwrócić i będziemy się sami musieli tym zająć. Co do ochrony
      wpuszczają każdego!!!!!!!!
      • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 24.04.08, 14:17
        Co do ochrony
        > wpuszczają każdego!!!!!!!!

uwierz mi że dopóki kręcą się ekipy remontowe cięzko jest kogoś nie
        wpuścic - nie zawsze są wlaściciele jak ekipy coś robią - wiem to po
        swoim przypadku - po co takiemu ochroniażowi potem awantura z
        wlascicielem.
        A akurat moje ekipy były dokładnie przepytywane przez ochrone, po co
        i do kogo - tak że prosili mnie o pilota do bramy bo mieli dość
        spowiedzi za kazdym razem. Moze to zależy też od tego który
        ochroniarz akurat siedzi - jeśli masz z tym problem to zwróć im
        uwagę - to tylko ludzie, na pewno można się z nimi dogadać i ustalić
        pewne rzeczy smile Ja uważam że taki siwy starszy Pan to naprawde super
        gość - nie raz mi pomógł gdy nie musiał.
        • delinka1 Re: II Etap Odbiory 25.04.08, 11:25
          hej, no my odebraliśmy i szczerze mówiąc nie za bardzo mozna się było do czegoś
          przyczepić. W dodatku kiero był miły. smile
          • mieszkaniec1233 Re: II Etap Odbiory 25.04.08, 11:54
            Ja już Wam zazdroszczę tego domofonu przy bramie - nie wiem czy przy
            klatkach macie takie same ale dla mnie to rewelka - chyba nawet
            funkcję otwierania na karte mają. U nas gorszy sort smile
            • delinka1 Re: II Etap Odbiory 26.04.08, 11:25
              to na pocieszenie Ci dodam, ze u nas na klatce przeciek brzydki z dachu nastąpił
              i jest teraz taki brzydki róg na ścianie z odlezioną farbą.

Ale mieszkanko ok, Jupiii smile)))
    • stromus II Etap Remonty i wykończenia 09.07.08, 10:25
      Pewnie wiekszość z nas jest już po remontach - może jakieś opinie
      dotyczące naszych mieszkań dla przyszłych mieszkańców kolejnych
      etapów?

Po przeprowadzonym remoncie mieszkania mogę stwierdzić, że nasz
      developer odwalił niezłą fuszerkę. Ściany nadają sie do gipsowania
      bo po malowaniu dopiero się okazało jak wygladają (wszęszie pełno
      małych dziur), różnice poziomu przy suficie siegają 4 centymetrów na
      2,5 mb a wykończenia przy gniazdkach prądowych to już po prostu
      kpina sad oczywiście widoczne dopiero po malowaniu sad Ech... kiedyś
      odbierałem mieszkanie w JW Construction i mogę tylko powiedzieć, że
      ich ściany na tle WD to po prostu była Bajka!
      • bziancol Re: II Etap Remonty i wykończenia 10.07.08, 12:37
        nie bede bronił developera, ale sufit 4 cm na 2 metrach jest
        praktycznie widoczny gołym okiem, można to było sprawdzić przy
        odbiorze, zauważyłeś wypustki w oknach że sa źle zamocowane a takie
        różnicy w poziomach nie widziałeś......
        dodatkowy problem to krzywe ściany przy podłogach, przy niepełnych
        ścianach winkiel jednak ucieka
        dziurki na tynkach zawsze będa przy maszynowym tynkowaniu, developer
        o tym mówił. proponuje nie gipsować tylko przelecieć masą akrylową
        (po tym jak pupa niemowlaka), gips wysycha i wypada
        gniazdka faktycznie przy bliższym przyjżeniu się są zamontowane
        niedbale oraz doprowadzenie do nich instalacji też pozostawia wiele
        do życzenia.....
        okna i drzwi też sa niedbale wstawione i właściwie nie wyregulowane,
        dopiero teraz zauważyłem że szyby od drzwi balkonowych sa
        porysowane, ale to mógł zrobić rónież mój robotnik, trzeba na to
        zwrócić uwagę.....
        na razie więcej nie widziałem fuszerek
        • zenek1011 Re: II Etap Remonty i wykończenia 10.07.08, 15:09
          Witam,
          Z Waszych opinii wyłania się obraz niezłej fuszerki.. Wczytuję się z
          uwagą we wszystkie posty, ponieważ mnie również w przyszłości czeka
          odbiór mieszkania w III etapie. Po tym co piszecie widzę, że będę
          się musiał mocno przyłożyć do odbioru technicznego.. Najlepszym
          pomysłem byłoby chyba zabranie ze sobą inżyniera budownictwa- wtedy
          byłaby duża szansa wykrycia większości usterek. A prawda jest taka,
          że po odebraniu mieszkania nic już nie możemy developerowi wytknąć..
          Czekam na więcej postów- przyszły sasiad III etap

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka