09.05.12, 11:29
Wylatuje 16 czerwca do Marsa Alam do zatoki żówi abu dabbab pytanie kieruje do tych ktorzy byli chcialem sie dowiedziec czy w polowie czerwca sa duze fale w zatoce???

Jak wyglada sprawa z temp powietrza i wody???
Czy ludzie ktorzy tam pracuja sa mili i nie nachalni ???
Jak wyglada sprawa z jedzeniem ,piciem , drinkami , ciastami i slodyczami ogolnie???
Czy latwo dostac tam Zemste Faraona i jak ja zwalczac wrazie czego???
Czy sa ludzie tam pomocni?
Lece z Itaka czy moge na nich na miejscu liczyc???
Czy w pokojach moge bezproblemowo zostawiac pieniazki w sejfie ???
Poza hotelem w innych miejscach moge sobie spokojnie posnurkwoac tamn gdzie niema hoteli czy lepioej nie bo jest niebezpiecznie???
Chce koniecznie zwiedzic Luxor ,Asuan ,Super Quady , Wyspy Quualan,Port G, czy beda chetni bez zadnego problemu zeby zebrac grupe i sie wybrac na wycieczkismile
Jakimi bede lecial linjami lotniczymi bo nawet jeszcze pani mi nie podala ??? Itaka
Prosze o wszelkie info + fotki smile z gory dziekuje pzodrawiamsmile

Obserwuj wątek
    • kolpik124 Re: Sol Y Mar 09.05.12, 12:10
      kedzi1 napisał(a):

> Wylatuje 16 czerwca do Marsa Alam do zatoki żówi abu dabbab pytanie kieruje do
      > tych ktorzy byli chcialem sie dowiedziec czy w polowie czerwca sa duze fale w
      > zatoce???
      >
      > Jak wyglada sprawa z temp powietrza i wody???

bardzo ciepło i ciepło

> Czy ludzie ktorzy tam pracuja sa mili i nie nachalni ???

tacy jak wszędzie w Egipcie

> Jak wyglada sprawa z jedzeniem ,piciem , drinkami , ciastami i slodyczami ogoln
      > ie???

ok

> Czy latwo dostac tam Zemste Faraona i jak ja zwalczac wrazie czego???

zależy od organizmu, polecam profilaktycznie probiotyki

> Czy sa ludzie tam pomocni?

tak jak wszędzie, żalezy na jaką pomoc liczysz

> Lece z Itaka czy moge na nich na miejscu liczyc???

nie mam pojęcia, ja nie potrzebowalam itaki na miejscu poza fakultetami

> Czy w pokojach moge bezproblemowo zostawiac pieniazki w sejfie ???

możesz

> Poza hotelem w innych miejscach moge sobie spokojnie posnurkwoac tamn gdzie ni
      > ema hoteli czy lepioej nie bo jest niebezpiecznie???

ja ci się chce dryndać piechota i szukać rafy z jeściem do morza, droga wolna

> Chce koniecznie zwiedzic Luxor ,Asuan ,Super Quady , Wyspy Quualan,Port G, czy
      > beda chetni bez zadnego problemu zeby zebrac grupe i sie wybrac na wycieczkismile

może tak, może nie

> Jakimi bede lecial linjami lotniczymi bo nawet jeszcze pani mi nie podala ??? I
      > taka
      > Prosze o wszelkie info + fotki smile z gory dziekuje pzodrawiamsmile
      >
    • miriam_73 Re: Sol Y Mar 09.05.12, 18:23
      Wylatuje 16 czerwca do Marsa Alam do zatoki żówi abu dabbab pytanie kieruje do tych ktorzy byli chcialem sie dowiedziec czy w polowie czerwca sa duze fale w zatoce???
      Może być zupełna flauta, a może też mocno wiać. Różnie bywa. Fale w ABu Dabbabie zasadniczo nie są takie,żeby nie dało się pływać.

Jak wyglada sprawa z temp powietrza i wody???
      Powietrze - ciepło i sucho, woda 27-28 stopni (tyle było rok temu).

Czy ludzie ktorzy tam pracuja sa mili i nie nachalni ???
      Wyrobili się. Na początku po zmianie właściciela bywało różnie, teraz jest bardzo OK.

Jak wyglada sprawa z jedzeniem ,piciem , drinkami , ciastami i slodyczami ogolnie???
      Dobrze. Słodycze są pyszne, warto wieczorem sprawdzać zawartość nie tylko lady "deserowej", ale także zawartość takiego pseudosycyliskiego wózka na którym (poza wieczorem orientalnym) stoi kilka dań lokalnych (rano jest tam zawsze foul i vermicelli z mlekiem), bo czasem są też lokalne ciasteczka.

Czy latwo dostac tam Zemste Faraona i jak ja zwalczac wrazie czego???
      Nie zdarzyło mi się jeszcze i nie słyszałam by ktoś ze znajomych/ spotkanych ludzi się uskarżał. Na wszelki wypadek zabierz z Polski opakowanie nifuroksazydu 200 mg (np. Endiex) i w przypadku wystąpienia dolegliwości (i tylko wtedy - żadnego łykania "prfilaktycznie"!!!) łyknij.

Czy sa ludzie tam pomocni?
      Pomocni w czym? wink

Lece z Itaka czy moge na nich na miejscu liczyc???
      W 2 poł. kwietnia rezydentem w Solymarze był młody sympatyczny chłopak, bardzo przejęty swoją rolą (pozytywnie), więc sądzę że w razie jakichś problemów czy pytań pomoże i doradzi. Jest w hotelu regularnie na dyżurach, a poza tym bywa też "po godzinach".

Czy w pokojach moge bezproblemowo zostawiac pieniazki w sejfie ???
      Tak.

Poza hotelem w innych miejscach moge sobie spokojnie posnurkwoac tamn gdzie niema hoteli czy lepioej nie bo jest niebezpiecznie???

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "niebezpieczny". Snurkowanie w nieznanym, a do tego np. odludnym miejscu zawsze wiąże się z ryzykiem, poza tym dużo zależy też od warunkó pogodowych (prądy, fale. itp.).

Chce koniecznie zwiedzic Luxor ,Asuan ,Super Quady , Wyspy Quualan,Port G, czy beda chetni bez zadnego problemu zeby zebrac grupe i sie wybrac na wycieczkismile
      Luksor 2 tyg. temu się odbył, bo znajomi nurkowie byli, Asuan nie, quady można ewentualnie załatwić bez rezydenta, Qualaan nie wiem, do wyjazdu do Port Ghalib i El QUesir (Itaka ma to w piątki) muszą być min. 4 chętne osoby.

Jakimi bede lecial linjami lotniczymi bo nawet jeszcze pani mi nie podala ??? Itaka

1. Na stronie Itaki masz taką fajną i funkcjonalną zakładkę pod nazwą "Moja Itaka" - musisz miec nr rezerwacji, nazwisko i datę wyjazdu i wszystko możesz tam sprawdzić. W kwietniu Warszawa i Poznań leciały OLT Expres (dawny YES).

Prosze o wszelkie info + fotki smile z gory dziekuje pzodrawiamsmile
      Fotki w linku w stopce.
    • jacky1976 Re: Sol Y Mar 24.06.12, 21:04
      Miałem nieprzyjemność być w tym hotelu i z tym biurem 2 lata temu - jedyne określenie to koszmar !!!!!!!!!!!!! mam nadzieję że chociaż obsługa się zmieniła bo na biuro nie ma co liczyć. Do chwili obecnej zastanawiam się dlaczego ten hotel ma 5* dla mnie to 3*, życzę udanego urlopu z Itaką ja i pewnie kilkadziesiąt osób które z nimi na kilka wyjazdów w tamtym czasie pojechaył nie przyjął bym oferty nawet za 5 zł - naprawde niezapomniane wrażenia
      • kolpik124 Re: Sol Y Mar 24.06.12, 21:41
        Byliśmy z Itaką rok temu, fantastyczne miejsce, fantastyczny hotel smile
    • jacky1976 Re: Sol Y Mar 24.06.12, 21:50
      Każdy ma prawo do swojej opinii - ja mam zdecydowane zdanie zarówno co do hotelu jak i do Itaki - więcej z tym biurem nie pojadę nigdy i nigdzie i sądzę że w tej opinii nie będę osamotniony. A mam pytanie co w tym hotelu tak się podobało ? bo jestem ciekawy co się pozmieniało ? obsługa przestała traktować gości z naszego kraju jak szmaciarzy ? czy może restauracje rozbudowali i nie trzeba walczyć o jedzenie i miejsce do siedzenia przy brudnym stole ?
      • des4 Re: Sol Y Mar 24.06.12, 23:21
        obsługa super, czyściutko, brawa dla Luigiego, szefa kuchni...

trzy razy z Itaką - Egipt, Grecja, Turcja - bez zarzutu...
        • olianaa Re: Sol Y Mar 24.06.12, 23:43
          Czasem mi się wydaje, że obsługa jest dokładnie taka, jak my dla obsługi...
          Z jakim biurem jadę nie ma dla mnie większego znaczenia, byle dowieźli do hotelu, resztę załatwiam sama, jeśli potrzebuję. Naprawdę wystarczy podstawowy angielski i dobre chęci.
          Było tu wiele opinii (dobrych, o dziwo) o Sol Y Marze, ale nigdy o złym jedzeniu.
          Polecam wątek o malkontentach...
      • kkk Re: Sol Y Mar 25.06.12, 08:48
        Nie wiem kiedy byłes Jacky - ale ja pod koneic maja - było czysto, obsługa baaardzo miła nawet, gł. barmani i na plaży.
        Co do Itaki, wybrałam to biuro bo mieli w sumie 9 dni za dobra cenę, wylot co prawda z powrotem był w nocy (i tu pewnie ktoś narzekał) ale cały dzień jakby dodatkowo w stosunku doinnych biur. Pokój był zapewniony do 20 tej, można było spokojnei się popakowac, umyć, a all incl. do końca wink także naprawde Itaka nie zawiodła.
        DO SOl y mara jezdzą gł. Włosi troche Niemców i masa Polakó... i niestety troche wstyd było za niektórych uncertain bo chlali na umór...przykro było patrzeć.
        • 2marta366 Re: Sol Y Mar 26.06.12, 17:46
          Słyszałam, że Sol Y Mar jest bardzo dobrym wyborem, zwłaszcza z itaką. Podobno rezydent bardzo dobrze się dogaduje z obsługą hotelu, która i tak jest miła dla swoich gości. Co do temperatury to wydaje mi się że nie ma tam problemu przynajmniej nikt się na nie nie uskarżał. Tak że moim zdaniem warto smile
          • kkk Re: Sol Y Mar 27.06.12, 11:05
            akurat co do rezydenta (wtedy Andrzej Ozga) mam kompletnie odmienne zdanie ale dla mnie rezydent może nie istnieć, doskonale radzę sobie sama. Dla będących pierwszy raz w Egipcie czy w ogóle za granicą - może on stanowić mały problem, jest niekontaktowy, nie pomaga, a co więcej nawet wprowadzał w błąd ( chodziło o zakwaterowanie w ostatnim dniu, korzystanie w ostatnim dniu z all incl. itd. )
            Temperatura pod koniec maja wynosiła ponad 40 st.C w cieniu, ale zawsze dość mocny wiatr i suche powietrze sprawiało, że upał nie był dokuczliwy. Słońce pomimo pozornego 'zachmurzenia' dawało się we znaki (duży filtr!) dlatego mało kto siędział na słońcu, większość moczyła się w wodzie wink
            • li1210 Re: Sol Y Mar 30.06.12, 23:56
              Byłam w tym hotelu od 16 czerwca.Hotel bardzo dobry ,czysty.Obsługa miła i uczynna.Nie zauważyłam ,żeby żle traktowano wypoczywających tam.Nie było Rosjan. Jedzenie doskonałe i urozmaicone .Nikt niczego nie wydzielał..Bardzo dużo owoców.Kelnerzy nawet po plaży roznosili przekąski /ciastka i owoce/.Restauracja bardzo czysta./obrusy ,szklanki itp/ Na plaży podawane są wszystkie napoje zimne w dużych szklankach .Kawa -stoi ekspres i sam sobie -wybierasz rodzaj kawy i zaparzasz.Herbata -różne rodzaje w saszetkach .Praktycznie przez cały dzień są dostępne przekąski.Plaża piękna ,piaszczysta ,łagodne wejście do morza .Wymarzone miejsce dla dzieci..W morzu rafa,żółwie i rybki.Woda ciepła.Bardzo gorąco -wiadomo gdzie jedziemy-.Dni były praktycznie bezwietrzne.Animatorzy fantastyczni ludzie ,widać ,że mają dużo pomysłów .Byłiśmy z Itaką .Planowany wylot był na 15,40 awaria samolotu -faktyczny wylot ok.22.Przewieziono nas do innego hotelu blisko lotniska /chyba Resta Grant/ -dano ciepły posiłek plus napoje .W Egipcie od kilkunastu lat bywamy kilka razy w roku /nurkujemy/ więc mam porównanie w hotelach .Proszę tam jechać przeżyjecie cudowne chwile.Panowie proszę zabrać długie spodnie na wieczór /kolacja/.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Nie zwracałam uwagi na bzdury typu fugi ,kafelki itp.W pobliżu jest hotel hilton -można tam chodzić .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka