Dodaj do ulubionych

Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh

29.07.04, 14:45
(cyt.: pmichal44665 19.07.2004 19:59)

"Witam,
byłem przez kilka dni w tym hotelu i jestem z niego zadowolony. Czy wybrać
ten
hotel czy inny to oczywiście kwestia osobistych preferencji, oczekiwań i
doświadczeń zyciowych. Hotel duży,ładnie położony przy jedym z końców zatoki
Naama Bay, wszystkie pokoje z widokiem na morze, dwie kategorie pokojów
(jedne
mają małe balkony, drugie tańsze nie), ładny przestronny hall, duża sala
restauracyjna, dobre urozmaicone posiłki,ładny basen, dobrze utrzymany teren
wokól hotelu i plaża, miła nie narzucająca się obsługa, wśród gości obywatele
Europy centralno-wschodniej stanowią niewielki procent, na plaży hotelowej
niewielka rafa ze sporą ilością różnych gatunków ryb, druga znacznie większa
rafa przy innych hotelach, ok.20 min spacerem plażą. Jednym słowem wszystko
czego potrzeba by dobrze wypocząć"
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 29.07.04, 14:48
      (cyt.:: monias1 22.07.2004 14:46)

"Ja tez bylam w tym hotelu z Neckermanem!! Hotel super polozony - widok na cala
      zatoke. Plaza ok. Mieszkalam w pokoju dwuosobowych na 5 pietrze - taras z
      widokiem na morze. Pokoj duzy, czysto, TV, suszarka w toalecie, itd.
      Jedzenie w restauracji bardzo dobre i zroznicowane. Naprawde polecam ten hotel
      poniewaz nie jest on w samym centrum NaamaBay gdzie jest mnostwo ludzi i b.
      glosno. "
    • egipt-hotele Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 29.07.04, 19:13
      Największą zaletą tego hotelu jest położenie.Bardzo blisko do plaży i morza.Trzeba przejść tylko przez ulicę (ok 1 min) lub tarasem nad ulicą. Plaża prywatna, dobrze utrzymana, duża. Nie trzeba wczesnym rankiem zajmować leżaków, praktycznie o każdej porze są jakieś wolne. Ręczniki darmowe. Rafa przy tej plaży uboga. Można przejść na inną pląże i tam są większe.
      Hotel położony jest praktycznie w centrum Sharm El Sheik jednak hałas z życia nocnego nie dobiego do pokoju. Do pierwszego dużego deptaku jest jakieś 3 min, a może bliżej. Nie trzeba stać nocą i czekać na bus,żeby wrócić do swojego hotelu. Czasami było sporo ludzi oczekujących.To są największe zalety tego hotelu.
      Wszystkie pokoje z widokiem na zatokę. Hotel składa się z części starej i nowej. Ja (i większość Polaków) mieszkałam w starej części hotelu. Pokoje przytulne, ale małe. Tylko pokoje na 5 piętrze posiadają balkon. Największym minusem w tych pokojach jest stara klimatyzacja, która bardzo głośno pracuje. Może nie we wszystkich pokojach,ale w naszym właśnie taka była. W nocy nie dało się przy niej spać. W pokoju jest TV, lodówka. Łazienka z prysznicem. Żeby dostać ten pokój na 5 piętrze (nr od 501) to trzeba nieźle walczyć, najlepiej poprosić ($) zaraz przy zakwaterowaniu o taki pokój.
      Jest także nowa część hotelu jednak te pokoje są podobno o wyższym standardzie i co się z tym wiąże droższe.Tam mieszkali praktycznie tylko "tambylcy" lub ludzie z państw ościennych.Niektórym się udało dostać taki pokój.Duży, ładny z balkonem i dużą łazienką, i przede wszystkim cichą, regulowaną klimatyzacją.
      Przy hotelu jest jeden basen duży i jeden mniejszy dla dzieci. Wieczorem zawsze są czyszczone. Jest jeszcze jeden basen, ale nie jest czynny.
      Jedzenie jest różnorodne, jednak po dwóch tygodniach już nic nie smakuje. Restauracja duża i przestronna.
      Życzę miłych wakacji. Ja je tam miło spędziłam.
      • victoriatravel Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 02.08.04, 17:23
        Polecam ten hotel osobom, ktore poszukuja piaszczystej plazy. Praktycznie tylko
        w Naama Bay mozna go spotkac.
        Odradzam go z kolei osobom, ktore chca plywac codziennie z maska i fajka na
        plazy. W Naama Bay praktycznie nie ma rafy.

W razie dodatkowych pytan, uprzejmie prosze o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,
        Magdalena "Victoria" Budzyńska
        www.victoriatravel.pl
        www.tanienurkowanie.pl
    • milski Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 11.08.04, 18:26
      Bylem z żona i sześcioletnim dzieckiem przez dwa tygodnie w tym hotelu na
      przełomie lipca i sierpnia. Wszystkie dotychczasowe opinie sa jak najbardziej
      aktualne i moge ten hotel polecić osobom.Obsluga na dobrym poziomie ,
      urozmaicona kuchnia bliskiść zatoki i centrum to niewątpliwie atuty tego
      hotelu.Rada w formule HB nie kupujcie picia na kolacje jest bardzo drogie a
      klenerzy podchodzą życzliwie na własne picie. Jak dlA MNIE TO BRAKUJE TAM
      INTERNETU. aLE TO MOJA OPINIA.
      • pc_maniac Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 14.08.04, 22:26
        (cyt.: Katamaran 12-08-2004 13:50)

"Byliśmy w Helnan Marina z Alfastar i było rewelacyjnie. Wróciliśmy 04.08.
        Nikomu hotelu nie zmienili.
        Jeśli komuś nie podobają się zmiany hoteli, to niech zapłaci wyższą cenę z i
        pojedzie z innego biura. Alfa Star ma zmianę hoteli zastrzeżoną w umowie, jeśli
        ktoś podpisuje umowę, to niech ją czyta, a nie potem ma pretensje do biura."
        • pc_maniac Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 14.08.04, 22:27
          (cyt.: Katamaran 11-08-2004 13:30)

"śniadanie: 07:30 do 10:00 lub 10:30 nie pamiętam, kolacja 19:30 do 22:30.
          Jedzenie pyszne "
          • nitika Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 17.08.04, 08:30
            Sniadanko od 6,30....reszta się zgadza....Byliśmy bardzo zadowoleni.Oczywiscie
            musielismy dac w łapę 5 $ i dostaliśmy 5 piętrosmile)Jedynym mankamentem jest ta
            cholerna ,głośna klima (mieszkaliśmy w starszym skrzydle).Rewelacyjne położenie.
            • justm Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 31.08.04, 18:54
              właśnie wróciłam z tego hotelu (31/08/2004).
              w hotelu zainstalowano kilka dni temu 4 komputery - cena 15 funtów / 30min -
              nie wiem jak działa dostęp - nie sprawdzałam.
              obsługa.
              dużym plusem hotelu jak dla mnie była jego obsługa. mili kelnerzy, fantastyczny
              i bardzo pomocny manager.
              jesli będziecie zamawiać breakfast box przed wycieczkami, zamówcie na
              conajmniej godzinę przed wyjazdem i godzinę przed wyjazdem odbierzcie. ja
              zamawiałam poprzedniego dnia i do ostatniej chwili nie było gotowe (pomógł
              manager)
              pokój
              mieszkaliśmy w starej części, niestety bez balkonu. pokój czysty, pościel,
              ręczniki zmieniane codziennie, ale meble stare, przedpotopowe, bardzo duża
              klimatyzacja, dość głośna, która w naszym pokoju ostatniego dnia pobytu
              przestała działać prawidłowo - zamiast chłodzić, grzała sad
              w pokoju tv (brak polskiego kanału, z angielskich dwa kanały movies oraz CNN),
              kilka włoskich, niemieckich, eurosport. mała lodówka (wystaczająca na 3-4
              butelki) bez zamrażalnika. duża szafa z wystarczającą ilością wieszaków.
              największy minus - bardzo mała łazienka z malutkim prysznicem.
              kolejny - działał tylko jeden kontakt (oprócz tego, do których była podłączona
              lodówka i tv), w przypadku starych, grubych wtyczek konieczność użycia
              adaptera - dostępne bez problemu w marketach, cena ok 4,5 funta.
              niewygodne było również brak możliwości zgaszenia / zapalenia swiatła bez
              konieczności wstawania z łóżka. brak lampek przy łóżku - czyli możliwość
              poczytania przed snem praktycznie odpada. (ale to już oczywiście drobiazgi)
              sprzątnie pokoju odbywa się od wczesnych godzin rannych do nawet godz 18, więc
              można posiedzieć w pokoju dłużej po śniadaniu - obsługa respektuje wywieszkę do
              not disturb i sprząta pokój po jego opuszczeniu nie przeszkadzając.
              hotel
              w hotelu kantor, dwa małe sklepiki z pamiątkami, bankomat, fryzjer, masaż,
              animacje na plaży, kilka barów, basen.
              basen okrągły, dość spory, ale dość zatłoczony, zwłaszcza w godzinach
              popołudniowych - raczej służy do posiedzenia w wodzie, odpoczynku, niż
              pływania. czasami trudno o wolny leżak. woda czysta, ciepła. 4 prysznice. obok
              malutki brodzik dla dzieci.
              z basenu można korzystać do 22, później woda jest chlorowana, ale obsługa nie
              wyrzuca gości jeśli ktoś ma ochotę w nocy popływać w chlorze. basen jest w nocy
              podświetlany, światła gaszone ok 2 w nocy.
              obok basenu znajduje się na otwartym powietrzu knajpa, czynna tylko wieczorem
              gdzie można zapalić sziszę - cieszy się niewielkim powodzeniem.
              cena małego piwa w barze na plaży ok 18 funtów, w hotelu jest kilka barów,
              które ok 3 razy dziennie organizują happy hours na piwo i wtedy cena jest
              obniżona do 10 funtów (w godz 17-18)
              na plaży leżaki i parasole, bezpłatnie. ręczniki hotelowe bezpłatnie, duże,
              można wymieniać codziennie - wydawane na tzw karty ręcznikowe, które bezpłatnie
              otrzymuje się w recepcji.
              na plaży w ciągu dnia prowadzone są animacje - aqua aerobik, taniec, siatkówka
              i in.
              minus - bardzo głośna muzyka, zakłócająca spokój - trzeba unikać leżaków
              niedaleko budki dj-a i baru, z kolei im dalej tym bliżej do plaż okolicznych
              hoteli skąd również leci rąbanka. ucieczka - snorkling lub inne plaże.
              na plaży czasami pojawiają się "nagabywacze" namawiający na wycieczki, tatuaże
              i in, ale nie są specjalnie natarczywi i pamiętają jeśli ktoś raz odmówił.
              jedzenie. dość zróżnicowane - część gości (jak zawsze) narzekała, ale
              obiektywnie jest ok. na śniadania - twarożki, bar sałatkowy, miody, dżemy,
              możliwość zamówienia naleśników lub omletu, jajecznicy róznie przyrządzanych
              (cieszą się dużym powodzeniem więc czasami trzeba swoje odstać w kolejce).
              minus - wędlina prawie codziennie ta sama. żótły ser. biały ser. parówki na
              gorąco. jajka. duży wybór pieczywa. płatki śniadaniowe. kawa. (smietanka)
              herbata. soki (3 rodzaje) - do śniadania napoje bezpłatnie.
              obiadokolacje - duży bar sałatkowy - 2-3 sałatki do wyboru. pomidory, ogórki,
              papryka, rucola, rózne rodzaje sałat, oliwki, kilka dressingów. pieczywo.
              twarożki. zimne przystawki różne (kurczak, bakłażany).
              z mięsa na ogół - kurczak - grillowany, w cieście, na ruszcie itd, wołowina
              (również różne rodzaje), ryż, ryba, ziemniaki (podawane na kilka sposobów),
              zupy, warzywa gotowane. na ogół 2 rodzaje makaronu, spagettii (b. dobre)
              przyrządzane zgodnie z zamówieniem klienta (można zamówić z dodatkami - mięso,
              warzywa, sos itd)
              nie ma problemu z dostaniem jedzenia chwilę przed zamknięciem restauracji.
              desery rewelacyjne - kilka ciast do wyboru, galaretka, ciasta z kremem,
              czekoladowe itd. (ani razu nie było lodów). owoce - przepyszne arbuzy i melony.
              do kolacji napoje płatne.
              nie ma problemu z wnoszeniem własnych napoi na teren hotelu, obsługa hotelowa
              tego nie kontroluje.
              hotel połozony jest niemal w samym centrum - bardzo dogodne położenie. blisko
              sklepów, knajp i nocnego życia sharm. z okien hotelu panorama zatoki.
              rafa - przy samym hotelu praktycznie nie istnieje, choć ryby oczywiście są.
              można popłynąc dalej w prawą stronę, w okolice hotelu halomy lub wybrać się na
              inne plaże.
              generalnie hotel nie zasługuje na 4 europejskie gwiazki, - raczej na 3, ale
              oprócz drobiazgów w/w w zasadzie nie ma się do niego zastrzeżeń, zwłaszcza
              jeśli ktoś wybiera się tam naprawdę na urlop a nie na posiadówki w pokoju
              hotelowym.
              nie zdarzyło mi się aby obsługa hotelowa nie pomogła a bardzo doceniam fakt nie
              narzucania się obsługi gościom z jednoczesnym zachowaniem sporej dozy
              serdeczności, niewymuszonej.
              ogólnie hotel wart jest polecenia jeśli ktoś nie oczekuje ogromnego luksusu.
              osoby, które mało lub wcale nie podróżują - nie mając porównania z hotelami w
              europie 4* na pewno odbiorą go b. dobrze.
              • egipt-hotele Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 11.10.04, 13:06
                Byłem w tym hotelu przez przedłużony tydzień (zmiana przewoźnika z Lot Charter
                na Air Polonia ) ,zyskaliśmy na tym 1,5 dnia pobytu na koszt AlFa
                Star .Wiadomo ,że Naama Bay to jedyna piaszczysta zatoka w Sharm, i z tego
                powodu wybraliśmy ten hotel.Poprzednie opinie opisują położenie i standard
                dokładnie .Wszystko było ok ,poza jednym.Zapłacone mieliśmy pokoje w wyższym
                standarcie ,tzw.superior ,natomiast na miejscu przydzielono nam pokoje w starej
                części tzw.standard .Przeprowadzka do nowej części nastąpiła po 4 dniach.Po
                prostu "miejscowi" wyprzedali wszystkie miejsca do spodu i nie mieli mi na co
                zamienić pokoju standartowego.Reklamuję ,a podstawą reklamacji jest notatka
                miejscowego rezydenta "miejscowego" o datach przeprowadzek. Tomasz
                • 0808mr Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 15.10.04, 14:44
                  Naama Bay to jedyna piaszczysta zatoka? A Hadaba i najpiękniejsza rafa RAS UMM
                  SID?
    • aleksandra.nowakowska Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 04.01.05, 21:42
      Podpisuje sie pod wszystkim. Bylam 7-21 grudnia 2004, pokoj standardowy, bez
      rewelacji, ale lazienka bardzo czystasmile

Tu mozecie znalezc zdjecie robione wlasnie z mojego pokoju, 3 pietro i pierwszy
      wschod slonca w Egipcie, jaki widzialamsmile Pierwszy i ostani, bo reszte
      tradycyjnie przesypiamsmilesmilesmile
      community.webshots.com/photo/242192262/242192923rRZMNn
    • beata_cichocka Re: Helnan Marina (4*) -Sharm el Sheikh 22.04.05, 22:33
      Czy ktos mógłby mi podpowiedzieć czy tam mozna pływać na surfing i czy jest tam
      może jakaś wyporzyczalnia czy szkółka z tym sprzętem?
      B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka