daga_ivett Re: Empire-Hurghada (****) 08.08.06, 12:15 Czy znacie jakies sprawdzone biura z ktorych mozna wyjechac na wycieczke fakultatywna chodzi mi glownie o Kair? Zalezy mi na kasie, a boje sie, ze moge trawic na jakis oszostow.. I drugie pytanie, gdzie najlepiej wymienic dolary na funty egipskie? Mozna to zrobic w hotelowym kantorze czy lepiej gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_b-ca Re: Empire-Hurghada (****) 09.08.06, 20:08 funty możesz wymieniać spokojnie w hotelu. co do wycieczek - do kairu i luksoru- radze u rezydenta, gdyż lokalne biura nie mogą jak narazie ich organizować, jest kilka co organizuje te wypady ale trzeba się liczyc że albo cie zawrócą, albo jedziesz zwykłym rejsowym autobusem ( nie koniecznie z klimą czy wc) i nigdy nie wiesz czego możesz oczekiwać Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonag Re: Empire-Hurghada (****) 16.09.06, 23:55 ja jechałam normalnym autokarem z klimą i w konwoju do Kairu Jechałam od Mirka +20103145711 gg 660900 polecam, kontakt był natychmiastowy, uczciwy ,koszt to 55$ i mieliśmy suchy prowiant i objad Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: Empire-Hurghada (****) 18.04.07, 14:55 Wrocilam w polowie kwietnia. Jak dla mnie - hotel na swoja cene jest rewelacyjny, pokoj mial ok. 30 metrow, darmowa lodowka, TV i sejf, jedzenie wspaniale (zwlaszcza slodycze po kolacji), na baseny chodzilam do Empire Beach - ok. 100 m do Empire Beach, potem nastepne 100 m hotelowym ogrodem. Obsluga bardzo dobra, animacja takze. Odpowiedz Link Zgłoś
kacpere Re: Empire-Hurghada (****) 30.04.07, 16:42 Info odnośnie Empire Hotel. Wykupiliśmy w tym hotelu noclegi w dniach 18-28.04.2007.r. Hotel oceniłbym jako przeciętny, ale jednocześnie solidny. Jest to moloch stojący w mieście, więc dla turystów przyzwyczajonych do resortów w zabudowie bungalowów na pierwszy rzut oka będzie nieprzyjemny. Po bliższym zapoznaniu ma jednak kilka plusów. A minusy jakieś też pewnie można znaleźć: - hotel w miescie, nie przy plaży + obudowany z każdej strony wysokimi budynkami, dzięki czemu na terenie hotelu jest naprawdę cicho -/+ mały pokój i mały balkon, ale da się przeżyć + porządna lodówka w pokoju -/+ widok z okna zależy od miejsca, gdzie Cię zakwaterują - od widoków na morze, poprzez widok na basen lub Hurghadę, aż po widok na sąsiedni budynek. My dostaliśmy tą ostatnią opcję, nie chciało nam się wykłócać w recepcji i jakoś przeżyliśmy. Ale może to satanowić problem dla osób bardzo wrażliwych + czysto + porządne jedzenie, chociaż nie jest zróżnicowane - po zakwaterowaniu nie zdziw się, jeśli w pokoju coś nie będzie działało. Ja poszedłem do recepcji i powiedziałem, że jeśli nie naprawią wszystkiego w pół godziny, to albo mi zmienią pokój, gdzie wszystko będzie OK, albo oddają mi kasę za 10 dni i pójdę szukać innego hotelu. W oficjalnym cenniku doba hotelowa w dwuosobowym pokoju jest za 70$, więc szybko uwinęli się z naprawą, bo wizja zwrotu 700$ chyba troszkę ich przeraziła + na terenie hotelu bardzo dobra restaturacja włoska, naprawdę świetne jedzenie + na terenie hotelu baaardzo tani minimarket. Np. cena wody 1,5 litrowej to 2 LE! Jak ktoś nie lubi za bardzo oddalać się od hotelu, to będzie mu to bardzo na rękę + 2 czyste i nie przeładowane baseny "główne" i 1 mały basen na 1 piętrze - baseny są małe -/+ hotel nie ma własnej plaży, ale można korzystać z plaży hotelu Empire Beach. To jakieś 200 metrów ulicą, przy której niestety czatują bardzo namolni sprzedawcy. Dla mnie stanowiło to raczej zabawę, bo ale zdaję sobie sprawę, że ich zachowanie może zirytować. - plaża bardzo mała, ale jakoś zawsze udawało nam się gdzieś znaleźć wolne leżaki - resztki rafy + piaszczyste wejście do wody INFO: My mieliśmy pokój z widokiem na sąsiedni budynek, nasz numer pokoju to 7409. Jeśli ktoś chce uniknąć takiego widoku z okna, to niech to weźmie to pod uwagę przy kwaterowaniu! Ogólnie hotel wart polecenia ze względu na cenę oraz na bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Jeszcze raz jednak podkreślam - jak ktoś przyzwyczaił się do Meridienów lub Hiltonów, to odczuje różnicę. Pozdrawiam, Kacper Odpowiedz Link Zgłoś
maladetta Re: Empire-Hurghada (****) 16.08.07, 11:44 Czy w okolicach tego hotelu jest apteka? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiaki Re: Empire-Hurghada (****) 08.10.07, 18:31 Witam!!! Własnie przylecielismy z Hurghady z hotelu Empire. Jednym słowem bylo cudownie. Prawda jest taka jesli ktos chce wyjechac za niewielka cene polecamy ten hotel. Najwazniejsze - czysto!!!(mysmy mieli nawet 1 Funt codziennie daje duzo rezultatow)Pokoj ogromnyyyy (jak cos nr pokoju 418) 3 baseny w tym 1 na 1 pietrze. Blsko do apteki i kafejki internetowej. Plaza moze nie za duza i warto wstac wczesniej i sobie zajac. Ja opalalam sie na tym kamienistym klifie (cudowny wiatr i bryza ktora sprawia ze nie czujesz tego upalu i zgielku ludzi) Obsluga przemila!!!!!Pozdrawiamy Zizo, Mohameda i Agnieszke. Jedzenie jest dobre jesli ktos lubi ryz, makaron, ogorki, pomidory soczewice, i oliwki. Pieczywo na ogol slodkie bulki rogaliki drozdzowki itp. Chlebek jest maly ale dla wszystkich wystarcza Jesli jedziesz a 2 tyg moze znudzic ci sie jedzenie w polowie 2 tyg (nam tak sie stalo bo ciagle to samo)Nie polecam brac opcji HB bo z miasta raczej bym nic nie kupila. All daje ci mozliwosc jedzenia ile chcesz i picia nawet na plazy - co wiadomo jest tam najwieksze pragnienie- cola, mirinda, sprite, woda, soki, piwo (5%), drinki mozna pic do bolu. Pizze i frytki mozna zjesc przy plazy jesli ktos zglodnieje. Aha obiady podawane sa w hotelu Empire Bich. Jesli ktos chce zjesc w M' donaldzie to musi pojechac do nowsze czesci Hurghady - Sakali (przejazd taksowka obojetnie ile osob nie wiecej niz 10 Funtow)Przejscie z hotelu Empire do Empire Bich zajmuje 5min ale przez pierwsze dni moze dluzej z powodu zaczepiajacych sprzedawcow. Pozniej juz dadza ci spokoj bo beda cie znali. Jesli chodzi o wycieczki takie jak Luksor Kair mysmy wzieli normalnie z biura Sun Fun poniewaz nasza kolezanaka wykupila wycieczke z miejskiego biura i nie byla zadowolona( do Kairu jechala zwyklym PKS bez wc i w Kairze sama musiala sie poruszac na wlasa reke) ale mozna trafic na fajne biura wiec radze najpierw dopytac sie roznych turystow zanim chce sie kupic wycieczke z danego biura. Jesli chodzi natomiast o wycieczke do wioski Beduinow Safari na kładach oraz nurkowanie na wyspie Giftun polecamy biuro zaraz po drugiej stronie ulicy idac do hotelu Empire Bich po prawej stronie Nie mielismy zadnych zarzutow jesli chodzi o wyciecZki bylo supe!!!! a przed wszystkim Nurkowanie i nawet nie musisz z butla by moc zobaczyc cos co znajduje sie pod woda a nie da sie tego opisac. Oczywiscie trzeba sie targowac. My za 2 wykupione wycieczki na 2 osoby z owego biura ( Safari na kładach do wioski Beduinow oraz rejs na wyspe Giftun z tym trzykrotne schodzenie do wody nurkowanie z rurka oraz obiadek )zapłacilismy 37$ Jestesmy bardzo zadowoleni z wycieczki Nie jestesmy wymagajacym malzenstwem bo uwielbiamy jezdzic w gory i spac w schroniskach Wiec ten hotel byl dla nas bardzoooooo fajnyyyyy!!!!!!!!! Pozdrawiamy wszystkich wybierajacych sie do Empire Wszelkie pytania na gg - 4950765 Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.e Re: Empire-Hurghada (****) 28.10.07, 15:56 My nie jesteśmy zadowoleni z tego hotelu Byliśmy w Egipcie po raz 4 (wcześniej: Beirut, Hor Palace i Mirette) i był to zdecydowanie NAJGORSZY z hoteli Co do pokoju, to OK duży (nr. 532), chociaż z naszej grupy (braliśmy 7 pokoi) trzy pokoje musieliśmy wymienić - znajomi dostali je w części B - maleńkie z widokiem na ścianę. Część A - naprawdę ok. Standardowe dwu osobowe normalne a te czteroosobowe naprawdę duże. A więc, co do pokoi Ok. Sprzątane tak jak we wszystkich hotelach egipskich, czyli "po łebkach" ale nie przeszkadza mi to. Ładne dekoracje na łóżkach. Mogę przyczepić się do ręczników, które nam dawali - niezbyt pierwszej świeżości, co mnie ogromnie dziwi, gdyż sprzątający w swoich "kantorkach" mają mnóstwo nowych, popakowanych jeszcze w folię ręczników... Stołówka - KOSZMAR. Przede wszystkim nie jest przystosowana wielkościowo do tak dużej ilości gości. Na kolacji był luz jak poszło się przed 22, można było wówczas bez problemu znaleźć wolny stolik ale na śniadanie, to o której by sie nie poszło ZAWSZE był ścisk. Doszło do tego, ze któregoś ranka zrobiliśmy awanturę i mieliśmy zamiar iść zjeść na korytarzu bo na prawdę nie było gdzie usiąść. Jedzenie PASKUDNE. Nie jesteśmy wybredni ale mając porównanie z poprzednich hoteli w HRG oraz z Tunezji w której ostatni raz byliśmy w czerwcu tego roku, to po prostu KOSZMAR. Nie dość, ze wybór niewielki, to jeszcze na maxa spaprane (albo za słone, albo nie dogotowane, albo za suche mięso itp) Nawet sałatki były nie dobre - te sosy do nich NIEJADALNE (jeden taki coś w rodzaju cadzykowego jeszcze znośny) Ja osobiście byłam na kolacji 4 razy na 14 dni i jadłam wówczas surówkę z rzodkiewki, lub sałatkę z serem żółtym - to było nawet niezłe. Co do śniadań, to kupowaliśmy w sklepie serek topiony lub rybę wędzoną, bo inaczej zostałby nam chleb z masłem lub dżemem do jedzenia - ewentualnie omlet lub naleśnik - też tylko to jadalne Nie polecam tego hotelu NIKOMU. Odpowiedz Link Zgłoś
0nna Empire-Hurghada (****) 01.11.07, 23:33 Dziękuję moim przemówcom za cenne wpisy. Będę tam w styczniu, przejazdem , w programie Wzdłuż Nilu z Rainbowtours. Mam kilka pytań: -czy są w łazienkach suszarki do włosów, szampony, mydełka -czy są w pokojach czajniki, kubki, szklanki -czy w Waszej grupie nabawił się ktokolwiek tzw zemsty faraona -czy były dostępne deski i żelazka Jak wygląda w Empire all inc, bo takią mam opcję tej objazdówki. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.e do: onna 05.11.07, 00:29 jak możesz, to zmień hotel. chyba, że w okresie zimowym w tym hotelu nie jest tak okropnie jak październiku. co do pytań:suszarek, szamponów nie ma. na początku były dwa mydełka - oczywiście potem nie donoszono kolejnych. w pokoju nie ma czajnika ani kubków. są jedynie małe szklaneczki do płukania zębów ale można w nich robić kawę czy herbatę, bo nie pękają od wrzątku. Faraona nie miał nikt zresztą za każdym razem w Egipcie jest nas spora grupa, jemy na mieście i Faraon się nie mści na nikim o deskach i żelazkach zapomnij All różni się od HB tym, że na plaży w Empire Beach masz piwo, napoje i drinki oraz lunch - niezbyt dobry. co dziwne w hotelowym barze w Empire nie ma All tylko w Empire Beach. aha! codziennie dostaniesz butelkę wody niegazowanej - przynajmniej tak było w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiaki Re: do: onna 08.11.07, 10:45 Sprostuje wypowiedz poprzedniczki. W hotelowym barze jest All inclusive. A jesli chodzi o hotel - jezeli jedzie Pani z nastawieniem na luksusy to prosze wybrac 5* Ten hotel ma 3* i jest przeznaczony dla osob malo wymagajacych. Jezeli skupiac sie Pani bedzie na wycieczkach czy tez przebywaniu na plazy i w miescie to hotel przeznaczony moze byc do spania i odswierzenia sie. Osobiscie jestesmy malo wymagajacym malzenstwem wiec nam sie podobalo. Jezeli nastawi sie Pani przed wyjazdem ze bedzie brzydki, brudny i ogolnie beznadziejny hotel to wlasnie tak bedzie. Kazdy co do hotelu ma inne opinie - najlepiej samemu ocenic czy bedzie fajny czy nie. Poza tym za taka cene np jaka mysmy pojechali na 2 tyg w Allu to dla nas rewelacja. Pozdrawiamy i zyczymy milego pobytu - Nawet jak sie nie spodoba prosze to przyjac jak fajna przygode zycia Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Empire-Hurghada (****) 12.11.07, 16:05 Jedynym plusem tego hotelu jest jego lokalizacja, wcześniej już tu opisywana. Obsługa dosyć sympatyczna, zawsze witają przechodzacego turystę, ale panom sprzatającym pomimo zostawianego codziennie bakszyszu zdarzyło się 2 lub 3 razy pominąc nasz pokój podczas sprzatania. Reszta natomiast bardzo kiepska: 1)poczatkowo dostaliśmy klitkę z widokiem na ścianę sąsiedniego budynku (pomimo 20 LE w paszporcie. Bylismy tam tylko dwa dni, bo później jechaliśmy na rejs po Nilu. Po powrocie z rejsu 10 $ pozwoliło nam na otrzymanie fajnego pokoju. 2) ręczniki w łazience kiedyś były białe - obecnie szarobure 3) ręczniki plażowe - tragedia - buro-niebieskie, sprane szmaty, częśc postrzępina. Jak płynelismy na wycieczkę na wyspę Giftun wstydziliśmy się je wyciągnąć przy innych turystach na statku. 4) Jadalnia - wieczny problem ze znalezieniem miejsca, straszny gwar, duszno. Jak przychodzilo się później na kolację mozna było uniknąć najgorszego tłoku, ale czasem brakowało już niektórych potraw, a na stołach byly porozrzucane resztki jedzenia. Po kilku dniach odpuśilismy sobie jedzenie kolacji w tym hotelu i jadaliśmy w okolicznych knajpkach (polecam!). 5) Na plazy również tłoczno - większośc osób biegla rano "zarezerwować " leżaki. Po godz. 11 zwykle nie było już wolnych miejsc. Ogólnie hotel dla bardzo malo wymagających. My bylismy nastawieni głownie na zwiedzanie, więc nie spędzilismy w nim zbyt wiele czasu. Ja jesli jeszcze wybiorę się do Egiptu wybiorę hotel **** i na pewno mniejszy, bardziej kameralny. W Empire wszędzie jest się otoczonym przez tłum ludzi. Dodam jeszcze że byliśmy na przełomie pażdziernika i listopada - podobno latem jest tam więcej osób. Odpowiedz Link Zgłoś
0nna Empire-Hurghada (****) 01.12.07, 21:18 Dziękuję wszystkim za wspaniałe wpisy. Jadę do Egiptu 2 raz, pierwszy raz to tylko Kair z obstawą rodziny męża koleżanki- jak usmyczone pieski na spacerze... Powodzenia. Do zobaczenia na szlakach.... Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-forum Re: Empire-Hurghada (****) 10.01.08, 23:48 Zapraszam na www.egiptforum.pl Odpowiedz Link Zgłoś
binari Re: Empire-Hurghada (****) 11.03.08, 13:53 Takie pytanie, bo jade z kobieta w lipcu do Empire, ale nie chcemy brac AllInc, bo nie korzystalibysmy z tego prawie w ogole, skoro wiekszosc czasu chcemy spedzic na wycieczkach. Ale... jak wyglada sytuacja z placeniem za drinki, piwo, oraz napoje w hotelu i na plazy?? Czy to tylko dla ludzi z AllInc? Srednio nam sie chce potem biegac po sklepach i szukac czegos do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Empire-Hurghada (****) 05.04.08, 16:29 Jak nie chce wam się biegać bierz all Odpowiedz Link Zgłoś
binari Re: Empire-Hurghada (****) 16.04.08, 15:12 To nie o to chodzi. Po co brac All, skoro moze 5-6 dni bede na plazy, reszta na rozjazdach wycieczkowych, gdzie All sie nie liczy. Chodzi mi o podejscie do barku na plazy i zaplacenie. Czy ten barek jest tylko dla ludzi z wykupionym All, czy mozna sobie placic?? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_b-ca Re: Empire-Hurghada (****) 01.05.08, 18:26 z barku możesz korzystać bez problemów, po prostu za zamówione napije i posiłki bedziesz płaciła Odpowiedz Link Zgłoś
stasek_01 Re: Empire-Hurghada (****) 17.05.08, 13:14 Ja mam takie pytanie z innej beczki: 1. W jakiej odległości od hotelu jest najbliższy kościół katolicki? 2. W jakich godzinach odprawia się tam msze świętą? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_b-ca Re: Empire-Hurghada (****) 23.05.08, 21:10 W hurghadzie nie ma kościła katolickiego, najbliższy jest chyba w kairze. Natomiast jest tam Kościók koptyjski, obrządek podobny jest jak w kosciele prawosławnym Odpowiedz Link Zgłoś
ania_b-ca Re: Empire-Hurghada (****) 23.05.08, 21:11 stasek_01 napisał: > Ja mam takie pytanie z innej beczki: > 1. W jakiej odległości od hotelu jest najbliższy kościół katolicki? > 2. W jakich godzinach odprawia się tam msze świętą? To jest kraj muzułmański więc nie licz na coniendzielna mszę świetą Odpowiedz Link Zgłoś
detrodea Re: Empire-Hurghada (****) 31.07.08, 15:48 1. W Hurghadzie są dwa hotele : Empire i Empire Beach. 2. Empire ma 2*, Empire Beach na pewno nie ma 4* 3. Jest jeden właściciel tych hoteli i są oddalone od siebie o 250 metrów. Empire jest w mieście, Empire Beach na plaży. 4. Mozna korzystać z "dobrodziejstw" obu hoteli w opcji all inclisive. 5. Proponuję dokladnie sie dowiedzieć w biurze podróży, do którego Empire jedziecie - bo możecie sie bardzo zdziwić. 6. Empire jak na 2* przystało - nie spodziewać się wiele (a może raczej spodziewać się sporo niespodzianek hehe). 7. Jedzenia nie należy próbować - albo raczej spróbowac raz bo więcej nie da rady. Jajecznica na sniadanie dawała radę, ale reszta smakowała tak samo. Nie żartuję - najokropniejsze doświadczenie kulinarne w zyciu... 8. Empire Beach skutecznie rekompensował - jedzenie super, ale mozna tam było tylko obiadki jadać.... 9. Plaża kiepska, mała, kamienista więc korzystałam tylko z basenu. 10. Baseny - super, ale woda tak zimna, że za każdym razem zastanawiałam się 10 minut, czy tym razem też dam radę do niej wejść... 11. Ogólnie Empire nie polecam, Empire Beach jak najbardziej, ale pojęcia nie mam jak jest w pokojach.... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.kaminska.1 Re: Empire-Hurghada (****) 01.08.08, 19:32 A jak wyglada w Empire z all inclusive? FAktycznie all czy np wybrane napoje czy cos.. nie chciałabym sie później zdziwic.. Prosze o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.79 Re: Empire-Hurghada (****) 02.08.08, 16:28 ooj oj oj - ja byłam pod koniec czerwca i na plaży kamieni nie było - nawieźli? mam zupełnie inne zdanie. Mieszkałam w Empire - w kazdym katalogu miał on 3*. Było czysto, z pokoju miałam widok na morze, a co do jedenia - duży wybór. Myślę, że kazdy nastawia sie na coś innego. Ja jechałam z zamiarem zwiedzenia wszystkich możliwych miejsc, a więc służył tylko do noclegów oraz porannego i wieczornego jedzenia i zalezało mi na tym, żeby hotel był czysty, położony blisko plaży i niedaleko centrum. Sprzątanie codzienie (obyło się bez dawania kasy), miła obsługa, jedzenia mnóstwo i to najróżniejszego (polecam koftę, choc bardziej smakowała mi na safari). Jedyny minus - soki - beznadziejne, ale przeciez to nie problem. Nie było problemu z wnoszeniem wody do hotelu (w przeciwieństwie do innych, gdzie sprawdzano torby - przegiecie). Polecam zatem wszystkim tym, którzy jadą po to by zobaczyć coś więcej niż przyhotelowy basen Odpowiedz Link Zgłoś
miraqle czy w pokojach są suszarki do włosów 15.12.08, 15:49 czy w pokojach są suszarki do włosów i czy sa polskie kanały w TV??? Odpowiedz Link Zgłoś
tess77 Re: Empire-Hurghada (****) 07.05.09, 14:32 Wiem że pytanie dawno nieaktualne, ale może komuś innemu sie przyda moja odpowiedź. W Hurhadzie jest kościół katolicki, nie rzymsko- katolicki, ale katolicki obrządku koptyjskiego. (nie mylić z koptyjskim prawosławnym , których w Egipcie jest mnóstwo. KATOLICKI, czyli taki,w którym rzymski katolik może waznie uczestniczyć we Mszy św. niedzielnej. Kościół jest niedaleko hotelu Ambasador Club i niedaleko lotniska, przy katolickiej szkole St Joseph's School. Mało kto o nim wie, rezydenci też nie, ale byłam tam dwa razy we wrześniu 2004 i, o ile od tego czasu nie wydarzył sie jakiś kataklizm, pewnie nadal jest. Msze w niedziele były o godz. 19.00. Odpowiedz Link Zgłoś
julia.35 Re: Empire-Hurghada (****) 21.07.09, 19:11 Bardzo ciekawa informacja Mam pytanie czy możesz coś powiedzieć na temat opłat leżaków, czy również dla opcji HB są gratis na plaży ? I jak ogólnie oceniasz hotel Empire ? Odpowiedz Link Zgłoś
martka1987 Re: Empire-Hurghada (****) 27.03.09, 19:13 czy uwazacie ze to dorby wybor dla ludzi mlodych?? nastawionych na nocne imprezy?? Odpowiedz Link Zgłoś
joel85 Re: Empire-Hurghada (****) 27.05.09, 18:05 Hej. Po 2 tygodniach w Hurghadzie nadszedł czas rozrachunków A tak poważnie opisze Wam na co zwrócić uwagę. Wiem, ze pewnie niektórzy powiedzą o mnie po przeczytaniu tego, że mam niewiadomo jakie wymagania, że takim jak ja to nigdzie nie dogodzą, że jak oczekiwałem czegoś wiecej to powinienem jechać do jakiegoś kurortu i zatrzymać się w Hiltonie. Ja tez tak oceniałem posty innych czytając forum zanim pojechałem. Dzis wiem, że w kilku przypadkach to błąd, nie należy szukac tylkopozytywnych opinii i tylko nimi się kierowac. Ale do rzeczy: 1. All Inclusive W Empire Beach, gdybym miał jednym zdaniem wypowiedzieć się o AI powiedziałbym – NIE WARTO! Dlaczego? Jadąc tutaj miałem wyobrażenie, że AI to egzotyczne drinki, przybrane ładnie, ze słomką i w ogóle. Tymczasem rzeczywistość wyglada troche inaczej – to tylko kilka rodzajów podstawowych alkoholi (chyba 5), i nie są to Finlandia czy Johnny Walker ale o ile dobrze pamiętam np. Fineland, Johnny Walkser itp. – podróby. Sam drink to tez nie jest cos na widok czego slinka cieknie tylko w zwykej literatce plastikowej, mytej „na kolanie” wlane ile się barmanowi naleje whisky plus tzw. ice – cola – cola rozcienczona lodem… I jeszcze jedna rzecz – tyczy się nie tylko drinkow, ale i wogole podawania napojów – ONI ZAWSZE ROZLEWAJĄ WSZYSTKO I SZKLANKI SIĘ KLEJĄ, ICH RECE SIĘ KLEJA, STÓŁ SIĘ KLEI – I TYMI SAMYMI REKAMI PODAJA INNYM! To wkurzalo najbardziej… Generalnie AI daje mozliwosc dodatkowego posilku – obiadu – ALE – w tym klimacie jeśli zjesz sniadanie załóżmy o 10 – to na obiad o 12-15 już nie masz miejsca… 3 posilki to za duzo. Sa jeszcze w AI przekaski – ale podobnie jak z drinkami – estetyka podania pozostawia tez troche do zyczenia. Ale mowiac ze AI jest nieoplacalne mam na mysli rzecz najprostsza – cene. Bo tak: - koszt na tydzien to 100 $ wiec przy zalozeniu ze 1 dolar = 5,7 LE to mamy około 570 LE w kieszeni. I w ten sposób jeśli ma się ochote – to można kiedy tylko się zechce zjesc to na co ma się ochote i tam gdzie się chce – a nie tylko to co macie w karcie. Np. w Chez Pascal kurczaka zjesz już za 49 LE – duza porcja, salatka – duza – z mozarelli – za 20 LE. Wiec nawet jeśli obiad wyniesie Was około 70 LE – to na tydz macie 350 LE. Ale 7 razy na miescie nie wierze ze zjecie, bo po 1 – sa wycieczki- wiec te dni odpadaja, a po 2 – czego nie zycze – zemsta faraona – kiedy nie chce się Wam jesc, a po 3 – klimat – kto je w upał duzo??? Ja przez 2 tyg skorzystalem na 14 razy tylko 3!!!! z obiadu w AI. A nawet jeśli bez AI nie macie napojow do kolacji ( bo do sniadania są dla wszystkich) to nie jest to duzy koszt! Na tydzien max 40 LE. Reasymując – AI jest opłacalne tylko wtedy, gdy ktoś jedzie upijać się codziennie, przy tym nie zalezy mu co i z czego pije, oraz gdy ma ogromne potrzeby kulinarne ( a widzielismy rosjan zjadajacych po 3 talerze potraw na sniadanie i obiad i kolacje). Odpowiedz Link Zgłoś
joel85 Re: Empire-Hurghada (****) 27.05.09, 18:06 2. Standard pokoi – bardzo w porzadku. Nie ma co narzekac. Poza tym mało czasu się w nich spedza. Klima glosna ale efektywna. Sprzątanie ok. nawet bardzo ( figurki zostawiane z recznikow) chociaz zalezy na kogo się trafi – bo w pierwszym tyg. sprzatajacy naprawde super – robil swoje, czy dostal czy nie napiwek, nie zaczepial turystek jak 98% tutejszych obleśnych ( to opinia kobiet) facetów. Natomiast w drugim tyg już gorzej, ale w normie – tzn – jeśli zostawisz napiwek ( my co 2 dni zostawialismy 5LE) to ok. ale bez napiwku kiepsko. 3. Plaża W porzadku. Najwiekszy problem to upierdliwi „przedstawiciele” różnych tutejszych biur itd. Którzy namawiaja na milion rzeczy. Jeśli powiesz choc slowo – już przez 10 min się go nie pozbedziesz. Zasada – IGNORUJ! Traktuj jak powietrze, albo uparcie mow ze nie, dziekuje. I tak w kolko! Nie bójcie się robic z nich idiotów, nie badzcie frajerami. Mi tez się wydawalo ze to niegrzecznie tak kogos potraktowac dopóki nie zapytalem sam siebie – a czy grzecznie jest komus truc d…. kiedy chcesz się opalac w spokoju za co zaplaciles??? Jeśli chcecie spokoju swietego, pieknej wody i ciszy – udajcie się na tzw plaze nr 4 (public beach). Stajac twarza do Triton Empire Beach – idzcie jakies 400 m w prawo i będzie po lewej. Tam za caly dzien placi się 10 LE ale warto. 4. Internet. NIE W HOTELU ( 30!!!!!!!! LE za 1 h). Gdy wyjdziecie z Empire Beach (three corners) idzcie w prawo – mijacie chez pascal, i po lewej jest mala uliczka – tam jest internet – obok sklepu z logo pepsi) tam za 1 h – 2 LE ( uwaga – 15 razy taniej!) Tam jest gosc Abdul – on organizuje wycieczki – safari, Giftun – taniej duzo niż Alfa Star. 5. Spacery po miescie. Rada podobna jak na plazy – ignorowac wszystkich – nawet nie wiecie jakie to fajne tak dawac komus do zrozumienia ze macie na tyle sily psychicznej i asertywnosci żeby „olać” kogos. Pamietajcie – nie sugerujcie się tym, ze zrobicie komus przykrosc, albo ze nie będziecie kulturalni – tam jest jedna zasada – albo on z ciebie albo Ty z niego zrobisz frajera. Najlepiej jest pojechać taxi do Sakali – dzielnicy – tam fajna uliczka – od el joker – (restauracja z owocami morza) poprzez inne miesjca – KFC - gorsze niż u Nas ale ok. , MC Don. Burger King, ChinaTown…tylko pamietajce – na dzien dobry zanim wsiadziecie do taxi zapytajcie – „ for 10 LE to…?” – nigdy wiecej nie dawac! Ja miałem sytuacje ze pytam – gosc – ok. – ale jak wsiadlem – to cos mamrocze ze za 20, ze za 15 – wiec…wysiadam i już ( a wtdey oczywiscie – ok. ok., for 10)… 6. Jedzenie w Empire. W ciągu tygodnia nie powinno się znudzic, w dwa – owszem – ale pozytywna ocena. Dobre desery. 7. Sklepy. Starajcie się iśc tam gdzie sa kasy fiskalne. Bo inni was skasuja wg wlasnego uznania. Najlepiej wychodzac z hotelu – isc na prawo – jakies 400 – 500 m do ronda. Mijacie po prawej sklep – niegys LIDL dzis LIDLe – nie dajce się nabrac – tez myslalem ze to LIDL – a rezydentka mnie oswiecila ze to LIDL – owszem – ale był nim kilka lat temu. A wiec mijacie szerokim lukiem ta hybryde zwana LIDLe i na rondzie w prawo – tam za jakies 100 m jest niebieski sklep po prawej – ABU ASHRAM chyba się zwie – tam macie ceny, macie kasy fisk. – bez oszustw. Odpowiedz Link Zgłoś
joel85 Re: Empire-Hurghada (****) 27.05.09, 18:06 8. Wycieczki fakultatywne. Kair, Luxor, Giftun – tylko o tych mogę się wypowiadac. Jedna rada – starajcie się mieć najmniej 1 pelny dzien odstepu miedzy KAIR a LUXOR czy GIFTUN – na regeneracje. Od razu powiem ze wszystkie te miejsca sa warte zobaczenia. Dlugie podróze ale warto się troche pomeczyc. Wkurzalo tylko jedno – ze wracajac – Empire jest zawsze na koncu – i przez – nie przesadzam – 1,5 h jezdzicie po Hurghadzie rozwozac innych!!! Giftun – plynie się super, swietnie wtedy opala! Widzielismy delfiny na wolnosci. 9. Opalanie. Naprawde ostroznie. Lepiej na poczatek SPF 50 lub 40tka – niż zalowac. Pol godz drzemki na sloncu – i gigantyczny efekt. A co gorsza dopiero po jakims czasie –w hotelowym pokoju – widac efekt. 10. Napiwki. To zmora. UWAZAJCIE po wyladowaniu – tam koles pakujac walizki do autobusu – kaze Wam dawac „bakszisz” – NIE DAWAJCIE – gora 1 LE – ew. jak koms nie szkoda 1 $!. Koles wykorzystuje „swiezosc” turystow – którzy mysla ze tak trzeba i daja po 10$! Ile musicie na to w POL pracowac? A ten truten tyle chce za dzwigniecie torby tylko! Wiec zostawiacie bagaz i odchodzicie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na wycieczkach – NIGDY NIE DAWAJCIE OBCYM APARATU – kiedy proponuja ze Wam zrobia zdjecie – kaza sobie placic za to gruba kase! NIC ZA DARMO w tym kraju! PAMIETAJCIE O TYM! Niektorzy sa tak agresywni, ze podbiegaja, zdejmuja wam aparaty z szyi – i chca zdjecia robis – ale NIE!!!!!!!!!!!! NIE POZWOLCIE!!!!!!!!!!!! 11. Rezydenci/przewodnicy Wszystko ok. – w miare pomocni itd. Ale podczas wycieczek zabieraja Was w dziwne miejsca, gdzie podobno można kupic oryginalne rzeczy. Np. podczas objazdu hurghady – idziemy do domnimanego Inst. Papirusa. Od osoby, która mieszka tam kilka lat, jest z Pol. Zwiazana z turystyka – wiem – ze to co Wam mowia w tym calym instytucie (sklepie jak dla mnie) – czyli: „ pamietajcie, tylko u Nas papirus jest oryginalny, nie kupujcie u innych”. G…. prawda. Inni – nawet na ulicach maja to samo, tylko nie maja zadnego potwierdzenia ze to oryginal – ( a prawda jest taka ze takie pieczatki itp. jakw Instytucie to samemu można zrobic). Zasada prosta – jasny kolor – to nie papirus a bananowiec czy jakos tak a ciemny – papirus. Różnice tylko w obrazkach. AHA!!! Jak kupujecie papirus na ulicach – i mowicie – dam 5 LE za 1 – a koles ze nie, ze musisz 10 – to wezcie nagly zwrot zrobcie i powiedzcie – ok., dziekuje i szybko idziecie- TO ZAWSZE DZIALA! Zatrzyma Was i sprzeda za tyle ile powiedzieliscie. To dotyczy wielu produktów. Bzdura jest tez wizyta w perfumerii w Gizie – siedzi się tam przez 1,5 h zamiast zwiedzac np. Kair. A siedzi się po to, by ktos Ci wepchnał szajc zwany perfumami. Odpowiedz Link Zgłoś
martka1987 Re: Empire-Hurghada (****) 28.05.09, 21:55 Czy są w pobliżu hotelu jakieś fajne dyskoteki? Czy jest dyskoteka na terenie hotelu?? Jak z animacjami?? Jaki pokój brać ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
darek33a Re: Empire-Hurghada (****)biuro podrozy obok 22.04.10, 19:22 Czy korzystal z biura podrozy znajdujacego sie w poblizu hotelu Empire?Jakie sa tam ceny.Biuro posiada jakas strone internetowa? Odpowiedz Link Zgłoś