Gość: krytyk IP: 217.96.65.* 01.03.04, 01:28 a ja myśle ż ei tak SexMisja jest najlepszejsza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piotr Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 01:32 szkoda ze jak zwykle oscary powedruja do rzemieslniczych gigantow( nie ujmujac nic Peterowi Jacksonowi) a prawdziwe talenta (Coppolla) zostana odsuniete... od zaszczytnych ( wzglednie) tytulow. parada nowych kiecek... Odpowiedz Link Zgłoś
corgan Re: Oscarowa noc rozpoczęta 01.03.04, 02:02 Jeżeli Coppola zgarnie jakiegoś Oscara to będzie jedno z większych nieporozumień tego roku....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skok A "Zbuntowane dżdżownice" , a "Atak komarów 6" IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 07:50 to nic nie dostały to skandal . Zaraz nakręcą 4 część trylogii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: a mnie znowu jakiś pies nasrał przed domem IP: 193.170.62.* 01.03.04, 09:47 Chlopie. Ty to masz przesrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Oscarowa wyżerka rozpoczęta IP: 217.153.99.* 01.03.04, 22:16 Dobrze że nie przytruli się łososiem to był by temt dramatyczny. Wysłać im naszych polityków to by mieli tematy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdezoriętowany Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: 62.121.73.* 01.03.04, 01:42 Na którym lecą Oskary ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 01:44 na radiowej 3-ce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat i Mat Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.hostplus.net 01.03.04, 03:14 na ABC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat i Mat Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.hostplus.net 01.03.04, 03:14 pierwszego oscara dostal Tim Robins Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Ci to umieją się reklamować! IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.04, 02:31 Ale ja ich olewam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyberiusz Re: Ci to umieją się reklamować! IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.04, 16:12 slusznie- charles bukowski napisal o filmach hollywood:ludzie tak dlugo patrzyli na lajno ze przestali sobie zdawac sprawe z tego ze to istotnie jest lajno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.acn.waw.pl 01.03.04, 03:53 Myślę, że duże szanse miałby także film "lotna" - w końcu konie też tam występują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.sympatico.ca 01.03.04, 04:23 Chej no co sie ociagacie - juz oscar za charakteryzacje rozdany jak i za dzwiek - oba polazly dla Wladcy Odpowiedz Link Zgłoś
corgan Re: Oscarowa noc rozpoczęta 01.03.04, 04:25 Gość portalu: kate napisał(a): > Chej no co sie ociagacie - juz oscar za charakteryzacje rozdany jak i za dzwiek > - oba polazly dla Wladcy Usypiam... Gala oscarowa jest po prostu DENNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KeeT Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.arkonskie.v.pl 01.03.04, 04:57 To jest żenujące widowisko....a zapowiadało się - prolog Billy`ego Cristala - Rewelacja! - myslalem, ze bedzie jak u Hitchcocka coraz lepiej - niestety - to jak ktos dobrze napisal pokaz kolekcji..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 04:55 Strasznie poprawna politycznie nuda. Rok temu było ciekawiej. Powoli usypiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol@ Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 01.03.04, 05:41 ..od kiedy to 'cold mountain' jest 'wzgorzem nadziei'??? co za kretyn to tlumaczyl?! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka_j Re: Oscarowa noc rozpoczęta 01.03.04, 11:39 pytanie retoryczne. podobnie jak czemu 'lost in translation' cudownie przetłumaczone zostało jako 'miedzy slowami'.... żenada :/ pzdr kata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: 67.71.37.* 01.03.04, 16:07 Akurat tego filmu nie ogladalam wiec moze wynika to z tego co sie tam dzieje.Stwierdzam ze i tak lepsze tlumaczenie od Wirujacy sex ( dirty dancing) swego czasu. Tlumaczy( eee raczej chyba tlumaczow) to my mamy wysmienitych. Ze nie wspomne napisy na dvd - pozal sie Boze.Moja 7letnie corka zrobilaby to lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew Re: Ten sped bydla mnie nie interesuje... IP: 202.138.222.* 01.03.04, 05:53 wszystko ocenianie wedlug amerykanskich kryteriow...wibitnie mnie to nie interesuje...uwielbiam polskie i francuskie kino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOMAN Re: Ten sped bydla mnie nie interesuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:35 Popieram. Przeczytaj niejakiego Realistę kilka postów niżej. Do Ciebie też pije, cymbał jeden. Odpowiedziałem mu za Ciebie. Trzymaj się Lew, Michnik Cię nie zniszczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jose_g Fog of War - bardzo dobry film! IP: *.c3-0.abr-ubr1.sbo-abr.ma.cable.rcn.com 01.03.04, 06:12 widzialem ten film. bardzo ciekawie zrobiony. choc powiedziec o nim ze jest to film o Wietnamie nie jest cala prawda. jest to film o Robercie McNamara jako czlowieku - sekretarzu obrony w rzadzie Kennedy'ego i Johnsona, wiceprezesie Forda, prezesie Banku Swiatowego. McNamara mowi o swoich sukcesach i o bledach ktore popelnil. jest to tez film o historii USA: Wietnamie, zimnej wojnie, zabojstwie Kennedy'ego, bombie atomowej, Hiroszimie, kryzysie kubanskim. bardzo ciekawy material. nie dziwie sie ze dostal Oscara... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Brawo dla Wladcy Pierscieni! IP: *.97-200-24.mc.videotron.ca 01.03.04, 06:27 Jako fanka Tokiena bardzo sie z tego ciesze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hetero_sapiens Kto bil brawo, a kto gwizdal ? IP: *.nsw.bigpond.net.au 01.03.04, 06:27 Po tym jak jeden z laureatow powiedzial: "40 lat temu ten kraj wpadł do króliczej dziury w Wietnamie i miliony zginęły. Mam wrażenie, że z pełną prędkością znów wpadamy w króliczą dziurę" - dodał robiąc jasną aluzję do amerykańskiej polityki w Iraku. Jego oświadczenie wywołało bardzo żywą reakcję publiczności; oklaski mieszały się z gwizdami. Bardzo chcialbym wiedziec kto jest po ktorej stronie w tym filmowym amerykanskim swiatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Kto bil brawo, a kto gwizdal ? IP: *.eastlink.ca 01.03.04, 06:34 ja tez..a z drugiej strony malo mnie to obchodzi...denerwuje mnie jak wiekszosc z nich jest sztuczna...jackson i spolka wydaje sie jakby tam wogole nie pasowal.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Kto bil brawo, a kto gwizdal ? IP: 156.106.209.* 01.03.04, 12:08 Mozesz jasniej? W ktorym miejscu Jackson nie pasowal. Chyba jednak byl 'satisifed'. 11 sztuk to niezly wynik. A Ty nigdy nie jestes sztuczny/a? Co znaczy naturalnie? Mieli dlubac w nosie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blah Re: Kto bil brawo, a kto gwizdal ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 12:14 Powinni wszyscy ubrac szorty. Szkoda ze Jackson z nich zrezygnowal tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue OSCAR DLA ANNIE LENNOX?????????????????? 01.03.04, 06:33 Proszę!!!!!!!!! Przecież ta piosenka jest tragiczna!! Bezsprzecznie oscarową i wybitną piosenką jest "You'll be my ain true love" Alisson Krauss/Sting!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie weim co te ciołki sobie myślały w akademii: Władca dostaje już wszystkie to może i za to dostac???? HELLOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: OSCAR DLA ANNIE LENNOX?????????????????? IP: *.eastlink.ca 01.03.04, 06:38 zgadzam sie..piosenka nie najlepsza,bardzo typowa i nudna..najbardziej podobala mi sie piosenka z Triplets from Belleville...ta z cold mountain tez niezgorsza pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loon Re: OSCAR DLA ANNIE LENNOX?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 12:17 A ja nie scierpialam obu piosenek. Sa strasznie nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: OSCAR DLA ANNIE LENNOX?????????????????? IP: 156.106.209.* 01.03.04, 12:21 Bez przesady. Dla mnie pierwsza byl OK. Kobitka ma swietny glos. Taki czysciutki. A Lennox (Lewis?) to juz babuszka ;-). Prawde mowiac nie zadroscilem jej wystepu po tej pierwszej. Niech bedzie za caloksztalt ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oscar Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.internode.on.net.au 01.03.04, 07:41 lord of idiots Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJA74 Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: 212.244.166.* 01.03.04, 08:10 Jak dla mnie Rejs na zawsze!!! BTW jak dla mnie to "Wladca pierscienia" a w tytule jest "Wladca pierscieni" a moze ja sie myle? No bo biorac na gazety.pl rozum to jeden by rzadzic wszystkimi. Co do Oskarow to tak naprawde wszystko to jest jedna wielka gala kasiory. I my nie mamy co tam szukac. I na koniec czy ktos cos wie o dopisanej dalszej opowiesci do "Wladcy pierscienia"? Cos slyszalem ze ktos cos dopisywal. Jeszcze gdyby to byl jakis e- book to bym byl happy. Pozdrawiam pismakow bledorobow z gazeta.pl AJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja74 Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: 212.244.166.* 01.03.04, 08:13 Przepraszam jednak "Lord of the ring" Alez zylem dlugo w bledzie :)) Zwracam wszelkie honory. AJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 16:24 Do Aja74: The Lord of the Rings - Władca Pier?cieni. Chodzi o to, ze ten kto ma Pierscien Wladzy rzadzi wszystkimi pozostalymi pierscieniami, o ktorych mowa w prologu do pierwszej czesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malach Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.one.pl 01.03.04, 08:52 trzeba byc pustą, próżną babą żeby kupić sobie buty za 2 mln dolcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.itu.int / *.itu.ch 01.03.04, 10:17 Jak kogos stac to czemu nie ;-) (poza tym ma juz wszystko znaczy dom(y), autko(a) itd.). A moze to chwilowa lokata kapitalu ?. Wbrew pozorom takie buty sa bardzo praktyczne. Diament jest lekki i trwaly (buty praktycznie nie do zdarcia ;-)). Jesli opanujemy tania technologie produkcji krysztalow diamentu w laboratoriach bedzie to material przyszlosci. Ciekawi mnie czy miala obstawe. A co Ty bys kupil/a za te 2 banki. Tylko nie mow, ze na swiecie jest mnostwo glodujacych. Kupujac takie buty dala prace kilku czarnym w fabryce diamentow ;-). Dlaczego mamy za zle, ze cos jest organizowane z przepychem. Moze to po prostu zazdrosc. Jak sie nie ma kasy to uderza sie w tematy zwiazane z kinem ambitnym (wedlug niektorych internautow niby takie jest polskie i francuskie). Zabojady musialy dostawac bialej goraczki bo ich Cannes to przedmiescia showbiznesu. Sami chetnie chcieliby byc na miejscu US. Ale jak to sie mowi najlatwiej rezygnuje sie z rzeczy na, ktore Cie nie stac i rzadzi nie swoimi pieniedzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNAWCA MUNDROL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:31 Powiedział, co wiedział. A niewiele wiedział. Chyba się w redakcji zbyt długo zasiedział (Wybiórczej oczywiscie)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: MUNDROL IP: 156.106.209.* 01.03.04, 11:53 Twoj list to doskonaly przyklad autoprezentacji ;-). A z ta wybiorcza to bez przesady PUDLO. Masz jeszcze dwa podejscia cwaniaku z banka w nosie ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNAWCA TRYBUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 01:38 No to już tylko Trybuna zostaje, chłopczyku na patyku. Co??? NIE!!! O rany, z Urbanoidem nie gadam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.sympatico.ca 02.03.04, 01:06 Co chcesz?Kobitka gawedzaca sobie z Frodem miala na sobie sukienke warta ponad 3 miliony dolcow.Pytala nawet Froda czy jej kupi?Znaczy wypozyczona z jakiegos domu mody dla reklamy.Moze z bucikami bylo to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOMAN CHAŁA DO KWADRATU!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:28 Te Oskary to niezła rzecz. Przynajmniej wiadomo czego nie oglądać. A czy Tadziowi Sobolewskiemu się podobało??? Chyba tak, on taki grzeczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: CHAŁA DO KWADRATU!!! IP: 156.106.209.* 01.03.04, 11:59 Oczywiscie podobanie sie to rzecz gustu (jeszcze ! na szczescie ale 1 maja tuz tuz i europapka). Mi tam sie podobalo. Amerykance to jednak umieja robic "szol" i cieszyc sie z wlasnego bogactwa dzieki czemu opinie taka jak Twoja maja w d... . Owszem troche zalatywalo polityczna poprawnoscia. Ale przeciez cale to Holiłud to siedziba wielu zatwardziałych lewicowcow co to niby przejmuja sie losem biednych i zwierzatek. Ale nie zawsze wszyscy bili brawo. Byly tez gwizdy jesli wiesz o czym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
0sa Re: CHAŁA DO KWADRATU!!! 01.03.04, 12:39 . . . > Ale przeciez cale to Holiłud to siedziba wielu zatwardziałych > lewicowcow co to niby przejmuja sie losem biednych i zwierzatek. > Ale nie zawsze wszyscy bili brawo. Byly tez gwizdy jesli wiesz > o czym mowa. . . Alez to jest przewidywalne i w Hollywood zawsze zle wyrazanie sie o krolikach, lub ich mieszkaniach, spotyka sie z dysaprobata. :( Odpowiedz Link Zgłoś
biko Re: Oscarowa noc rozpoczęta 01.03.04, 11:28 Cóż, widziałem wiele gorszych od "Władcy Pierścieni" filmów, które dostawały Oscary; w czym gorsza jest ta trylogia od "Ben Hura" czy "Titanica"? Co do Cannes - kawę można wypić zarówno w pracy (Nesca w biegu) jak i w dobrej knajpce, w miłym towarzystwie i w dobrym "wydaniu". Oscary są przejawem wszechdominacji popkultury, co nie znaczy, że brak miejsca dla kina "niszowego" i festiwali takich chociażby jak ten w Cannes. Nie odbierajmy ludziom prawa do ekscytowania się przemysłem oscarowym i Hollywood, nawet jeśli uważamy, że to płycizna; jedną z zalet naszego świata jest różnorodność i możliwość wyboru - jeden lubi śmiedzące skarpetki, inny pomarańcze, a co komu bardziej pachnie, to już subiektywna sprawa i kwestia wrażliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
fox_67 Wielka Trójka 01.03.04, 12:03 11 Oscarów... Po raz trzeci w historii... Nie wiem, czy zauważyliśie, ale takie osiągniecie zdarza się tylko superproduckcjom, które bardziej stawiają na technikę i widowisko niż fabułę (patrz pozostali tego typu zwycięzcy tj. Titanic i Ben Hur). ja nie należę do pasjonatów Wladcy... a film mnie zwyczajnie wynudził... Oskar za rezyserię dal Jacksona jetsem skłonny zaakceptować, gdyż facet dokonal wielkiej rzeczy - zrobil trzy filmy za jednym zamachem... techniczne gaże? to również jets bezapelacyjne... Ale już najlepszy film? No nie wiem, raczej stawialem na Lost in translation, a wydaje mi się, ze Oskar dla Best Movie Picture of Year 2003 przyznano raczej z rozpędu, lub w uznaniu za robotę przy calej trylogii... No sorry, ale to już można bylo sobie darować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Wielka Trójka IP: 156.106.209.* 01.03.04, 12:15 Nigdy nie jest tak, ze mozna zadowolic wszystkich jednoczesnie. Pomysl co by bylo gdyby w kazdej z kategorii w ktorej WP dostal nagrode wygral ktos innym. Mowiono by o katastrofie, braku sprawiedliowsci, ukaraniu za robienie filmu w New Zealand. Nie ma sie co przejmowac. najwyzej mozna sobie pobic troche piany. Poza tym film byl nieslychanie kasowy (nawet bez oskarow!) i za to nalezy sie deszcz nagrod gdzie jak gdzie ale w centrum showbiznesu. Mis, Rejs, Dyzma, Seksmisja, VaBank i wiele wiele innych polskich filmow jest super mimo ze nie dostaly oskara. To tak jak z plytami sa platynowe (i niekoniecznie ambitne) ale sa tez te dla koneserow ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
meteorr Re: Wielka Trójka 01.03.04, 12:18 No nie, na Lost in Translation dwa razy o malo sie nie zdrzemnalem - chociaz wciaz uwazam go za super film. Jednak, bez urzazy, ale IMHO brakowalo mu nieco wiecej niz RotK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Wielka Trójka IP: *.sympatico.ca 02.03.04, 01:13 Ben Hur dostal 10 oscarow.Sprawdzilam. Czy ktos moze mi powiedziec czy takze jak w przypadku Wladcy , Titanic i Ben Hur zgarneli statuetki we wszystkich nominowanych kategoriach?Czy gdzies sie jakis zgubil i tylko pozostala nominacja? Odpowiedz Link Zgłoś
fox_67 Re: Wielka Trójka 04.03.04, 10:01 Nie mam pojęcia jak to naprawdę jest... Wszędize gdzie patrzę jets napisane, że Ben Hur dostal 11 Oskarów. Albo tak bylo, albo wszycy papugują jedno źródło i powtarzają glupoty... Szukalem serwisów, ale jakoś nie moge dorwac się do listy nagród... Może dostał nagrodę w nieistniejącej już kategorii? Np. za kolorowe zdjęcia(bo kiedyś byl rozdział na zdjecia czarno-białe kolorowe)? Odpowiedz Link Zgłoś
fox_67 sprawdziłem 04.03.04, 10:09 na www.filmsite.org/benh.html jets notka o filmie. Dostal 12 nominacji a wygrał w 11 kategoriach: cytuję ze strony:<i>Ben-Hur proved to be an intelligent, exciting, and dramatic piece of film-making unlike so many other vulgar Biblical pageants with Hollywood actors and actresses. It was also one of the most honored, award-winning films of all time. It was nominated for twelve Academy Awards, Best Picture, Best Actor (Charlton Heston - his sole career Oscar), Best Supporting Actor (Hugh Griffith), Best Director (William Wyler), Best Color Cinematography, Best Color Art Direction/Set Decoration, Best Sound, Best Score, Best Film Editing, Best Color Costume Design, Best Special Effects, and Best Screenplay. It was the first film to win eleven Oscars - it lost only in the Screenplay category. Titanic (1997) is the only film to tie this phenomenal record.</i> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: southside Oscarowa noc rozpoczęta- i na szczescie zakonczona IP: *.itifs.com 01.03.04, 12:59 Uwielbiam filmy, co ja mowie - kocham filmy.Ale gala oskarowa to targowisko glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woodpecker Re: Oscarowa noc rozpoczęta IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.03.04, 13:03 Ala mnie wydymali z tymi oskarami . Siedziałem całą noc , a to okazała się słabiutka impreza . Powinni wziąść Czarka Mończyka , to by było widowisko .Pan w trampkach z oskarem za film dokumentalny przypominał mi w zachowaniu p. Kałużyńskiego . Metaforycznie odniósł się do wojny w Iraku , było to delikatne , a mimo to w tej ugrzecznionej do bólu imprezie zabrzmiało dość mocno . Ogólnie klapa , łącznie z prowadzącym , w nagrodach zespołowych niektórzy nie mieli czasu na wypowiedż , sztuczność , żenada (np. "wywiady" przed wejściem do sali), sztuczne uśmiechy "przegranych" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolontariusz SKANDAL W BIALY DZIEN IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.03.04, 14:47 hOBity ........ to bialy proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Władca Pierścieni górą!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.net.autocom.pl 01.03.04, 14:52 11 oscarów to i tak za mało;) To jest mistrzowski film. Tolkien z pewnością by się nie zawiódł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitroo DO krytyków LotR - Krytykujecie film czy książkę? IP: *.herby.kielce.pl / *.herby.kielce.pl 01.03.04, 14:59 Sądzę, że to ważne pytanie. Ja sam nie byłem rzucony na kolana w/w ekranizacją nie mniej książkę uważam za jedną z najważniejszych w historii literatury. Jakie jest Wasze zdanie. Krytykujecie film bo nie sprostał książce czy z założenia fantasy w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm film oczywiście, zwłaszcza RotK 01.03.04, 15:20 książka ciekawa, choć wielkim fanem fantasy nie jestem, to jednak uważam ją za artystycznie wielką. natomiast po filmie Drużyna pierścienia, na 3 części po prostu się zawiodłem. z Denethora zrobiony chory psychol, Eowina i Faramir po prostu spłaszczeni, książę Dol Amroth nieobecny, i co robiła armia umarłych pod MT gdy została już zwolniona po ataku na korsarzy. cóż gra aktorska przez akademię nie została doceniona, podobnie zresztą jak przy Titanicu i chyba słusznie, bo żadna rola nie została zagrana wybitnie (może poza rolami Gimlego hehe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: film oczywiście, zwłaszcza RotK IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 01.03.04, 18:21 > książka ciekawa, choć wielkim fanem fantasy nie jestem, to jednak uważam ją za > artystycznie wielką. natomiast po filmie Drużyna pierścienia, na 3 części po > prostu się zawiodłem. z Denethora zrobiony chory psychol, Eowina i Faramir po > prostu spłaszczeni, książę Dol Amroth nieobecny, i co robiła armia umarłych > pod MT gdy została już zwolniona po ataku na korsarzy. > cóż gra aktorska przez akademię nie została doceniona, podobnie zresztą jak > przy Titanicu i chyba słusznie, bo żadna rola nie została zagrana wybitnie > (może poza rolami Gimlego hehe). Niestety, tak juz z ekranizacjami bywa, zwlaszcza w przypadku ksiazek tak bogatych jak LOTR, ze pewnych zmien trzeba dokonac w scenariuszu bo inaczej film zamienilby sie w dziesiecioczesciowy serial. Osobiscie uwazam, ze Jackson dosc zgrabnie wybrnal z sytuacji - w koncu historia z korsarzami w ksiazce zajmuje ledwi jakies poltorej strony, natomiast na filmie musialby pokazac jeszcze jedna bitwe, wiec doszloby kolejnych 10-15 minut filmu, nie wspominajac calej oprawy plenerowej. Swoja droga ciekaw jestem wersji dluzszej na DVD - co oprocz Sarumana sie na niej jeszcze znajdzie? Mysle, ze tam historia Faramira i Eowyn bedzie troche bardziej uwypuklona. Co do obsady aktorskiej, niestety oprocz McKellena, glowne role odtwarzali aktorzy ktorzy grali za bardzo w sposob teatralny. Natomiast np. Cate Blanchett miala role bardzo epizodyczna i choc byla swietna, ginela w zalewi ogolu. Dlatego uwazam, ze slusznie nie bylo nominacji za najlepszego aktora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: film oczywiście, zwłaszcza RotK IP: *.net-serwis.pl 01.03.04, 20:13 W pełni popieram. Film jest wizualnie bez zarzutu, ale pod wzgledem treści spłaszcza wiele wątków w sposób nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: DO krytyków LotR - Krytykujecie film czy ksią IP: *.sympatico.ca 01.03.04, 16:32 No nie - przeciez zaden film nie sprosta ksiazce.No moze w przypadku 4 tomu Harrego Pottera - film nadrobi nude i dluzyzne z ksiazki. Wladca - ksiazka jest doskonala.Film w niektorych miejscach odbiega od ksiazki.Ja czytajac ksiazke widzialam inaczej rozne postaci - chocby Farramir - w ksiazce byl bardziej przyjazny Hobbitom niz na filmie.Ale bez jaj - nie porownujmy ksiazki z filmem. Film zrobiony z rozmachem i strasznie mi sie podobal. Moze dlatego ze nie jestem fanatyczka prozy Tolkiena. Ale ksiazka mi sie strasznie podobala. Jak i film. I nie zamierzam tego ze soba porownywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko Re: DO krytyków LotR - Krytykujecie film czy ksią IP: *.klaudyny.waw.pl / 217.153.179.* 02.03.04, 01:54 Nitroo... a widziałeś taki, który by sprostał????... Bo ja nie... :-D... Porównywanie filmu do książki (nawet, jeśli mamy do czynienia z tzw. filmem na podstawie!) zawsze bedzie działaniem bezcelowym... Równie dobrze można się całymi dniami zamartwiać, co piękniejsze - napis "koń" czy obraz Kossaka z muzeum naprzeciwko... JRR napisał naprawdę przepiękną powieść, a PJ nakręcił całkiem zgrabne trzy filmiki, w sam raz do tego, żeby bez stresu spędzić w kinie piątkowy wieczór lub deszczowy dzień w domu... To prawda, wielka szkoda, iż Jacksonowi i spółce nie udało się w ROTK i TTT utrzymać poziomu FOTRa, ale tutaj to akurat bracia Weinstein musieli w tym "zamoczyć" swoje paluszki. I-sza cz. była dość mroczna i panowie producenci przerazili się, że jak tak dalej pójdzie, to stracą kategorię PG-13 i zyski im spadną... Wobec tego kazano co nieco "rozładować atmosferę"... I wyszło rzeczywiście kuriozum, bo cały mroczny klimat licho wzięło, wszędzie piękne słoneczko świeci, a drastyczne sceny pozostały... :-D... A krytykanci... W każdej grupie zawsze znajdą się tacy co bądą na "nie" dla samego "nie"... Jeśli ktoś krytykuje dla samej przyjemności wyrażenia innej opinii niż pozostali, a nie potrafi nawet jasno wskazać, czy chodzi mu o film, książkę czy cały gatunek ogólnie, ... resztę dopowiedz sobie sam... :-]... I tak wszystko można zamknąć w jednym zdaniu - Jeden lubi poziomki a drugi woli truskawki...;-)... Ps: Mam nadzieję, że nie jesteś zły, że włączyłam się do dyskusji... :-D... To miło po takim szmacie czasu spotkać starego internetowego znajomego i to jeszcze na dodatek na kompletnie innym forum niż zwykle... :-D... :-D... Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm 11 oskarów? chyba jednak za dużo... 01.03.04, 15:14 ale cóż, po to kręci się filmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sruba Re: 11 oskarów? chyba jednak za dużo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:02 nie 11 a 10 czy ktos to ogladal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: 11 oskarów? chyba jednak za dużo... IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 01.03.04, 18:23 Chyba jednak jedenascie - tyle ile nominacji. Ogladalem. Odpowiedz Link Zgłoś