Gość: murex IP: *.home.aster.pl 11.03.11, 10:48 Kolego nie ogarniasz tematyki. Twoja recenzja brzmi jak lament 12 latka. Jak piszesz recenzje to wypada znać też kontekst, ale rozumiem kolejny student chce się wykazać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: flojd2 Re: Jeż Jerzy *** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 11:09 "kolega" nie jest studentem i zapewniam Cię , że zna się na kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
midnightride Re: Jeż Jerzy *** 11.03.11, 11:32 Widocznie nie do końca albo wychodzi z założenia że co amerykańskie to lepsze. Skoro odwołuje się do wysokich lotów dowcipu w South Parku typu gadające gó... Stana albo piosenka Cartmana o ,delikatnie mówiąc, rozwiązłości matki Kyle'a a oburza się na kilka rodzimych "Ku*w" albo ogląda filmy z lektorem gdzie słyszy "motyla noga" zamiast solidnych wiązanek . Co więcej tekst "Podniecanie się, że ktoś na ekranie zwymiotuje albo powie "kur " (a na tym głównie opierają się dialogi)" już sięgnął szczytu nie kompetencji stosując go zaraz po porównaniu z South Parkiem. Jak można porównywać serial którego podstawą są przekleństwa i wulgarność do innej produkcji tego typu i oburzać się że dowcip jest "prostacki" ? Odnośnie przełomu nawet jeśli żarty nie są wyszukane i fabuła się dłuży to i tak sukcesem jest że tego typu film został u nas tak mocno wypromowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jeż Jerzy *** IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.11, 20:26 Oj nie znasz sie na south parku. Tam kazda postac jest swietnie wprowadzona i nawet jak tylko klna to zawsze ma to jakis sens (nie mowie ze to jakas bardzo inteligentna produkcja, ale humor jest naturalny) Nie wiem jak JJ ale podjerzewam ze moze byc to poziom podobny do takiej wegierskiej animacji, tez z klnieciem itd. ktorej tytulu juz sobie przypomniec nie moge... Tak na podstawie trailerow ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jeż Jerzy *** IP: *.isb.com.pl 11.03.11, 11:20 jak sie nie znasz to sie nie wpie...j w parade geju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynique do dupy z taką "recenzją" IP: *.szczecin.mm.pl 11.03.11, 11:47 Proponowałbym autorowi tej "recenzji", aby zajmował się tematami o których ma pojęcie - np. relacjami ze zjazdów Podwórkowych Kółek Różańcowych albo "twórczością" Michała Wiśniewskiego - a nie wypowiadanie się o filmowej adaptacji komiksu i o jego bohaterze, o których to rzeczach Szanowny Autor wie tylko tyle, co wyczytał z notatki Wikipedii :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczepan Jeż Jerzy ******! IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 12:56 Miałeś zły dzień chyba, a recenzent "Co jest grane" nie powinien sobie na to pozwalać, zwłaszcza pisząc o ważnym premierowym polskim filmie. Ten film jest przede wszystkim _strasznie_śmieszny_. Głównie w warstwach pozadialogowych - tzn. rysunkach, kolorach, animacjach, i udźwiękowieniu. Gdy zauważysz wszystkie napisy na ścianach i przerysowaną Warszawę w tle, przypatrzysz się architekturze osiedlowego bazarku, usłyszysz wszystkie dźwięki z gabinetu strachów w wesołym miasteczku, i inne niuanse tych warstw, i dodasz je do dialogów, "Jeż Jerzy" wciąga do głębi i daje niewiele miejsca na uspokojenie oddechu. Druga rzecz to fantastyczny, zdumiewająco całościowy portret warszawskiej kultury ok. roku 2010. Połowa spraw poruszonych w filmie 10 lat temu nie istniała, i jestem pewien że za kolejne 10-15 lat połowa (zapewne inna) będzie uroczo nieaktualna, pozostając świadectwem o tych naszych teraz dziejących się czasach właśnie. Także, moim zdaniem, tym razem grubo spudłowałeś, Felis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca Jeż Jerzy *** IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 14:03 Bardzo celna recenzja. Dziwi mnie ilość peanów nad tą dosyć prymitywną kreskówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keerk Kolejna recka Pana Felisa z cyklu - nic nie kumam IP: *.unused.atman.pl 11.03.11, 15:04 Nie ma to jak pisać o czymś czego się nie rozumie, nie zna i nie chce poznać, a do tego nawet się nie przygotuje. Polska popkultura uciekła Panu, Panie Felis, szybkim pociągiem dawno temu. Ta recenzja jest tego kolejnym z bardzo wielu dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinomanka Re: Kolejna recka Pana Felisa z cyklu - nic nie k IP: *.acn.waw.pl 11.03.11, 16:49 no to już nie pierwsza recenzja pana Felisa, w której krytykuje cos, czego nie rozumie. Jego recenzje są na jedno kopyto - jeśli się czegoś nie ogarnia, trzeba po tym pojechać... Odpowiedz Link Zgłoś
frise Jeż Jerzy *** 11.03.11, 15:21 Z pewnym zaskoczeniem (!), ale chyba po raz pierwszy zgadzam sie z panem F. Ten film jest po prostu slaaaaaaaaaaby. Ma pare zabawnych momentow, mozna docenic prace rysownikow, ale ogolnie - rozczarowuje. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwik Re: Jeż Jerzy *** IP: *.olsztyn.mm.pl 11.03.11, 16:11 Dokładnie. Trochę dystansu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIONIMEKK Xd Jeż Jerzy *** IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.03.11, 22:14 tiny.pl/hctk4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jangcy Film jest słaby IP: *.toyota.waw.pl 14.03.11, 09:37 Tez 3 gwiazdki to przez grzecznosc (chyba ze mowimy o 10 stopniowej skali) Byłem nastawiony super optymistycznie do niego. Poleciłem w ciemno znajomym i teraz niestety czuje sie tym faktem zażenowany. Nie ma szans zebym odkrywał jakies smaczki, nie będę kontemplował ścieżki dźwiękowej ani śledził film klatka po klatce. Fabuła jest marna, obraz Warszawki średnio oddany i generalnie "dzieło" jest marne estetycznie. Argumenty zaś o braku zrozumienia treści tego filmu są śmieszne. Zawsze padają gdy ktoś probuje bronić artystycznego dziadostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keyop Jeż Jerzy *** IP: *.acn.waw.pl 14.03.11, 10:54 Film jest tragicznie słaby. W odróżnieniu od komiksów. Smaczków, słusznie podkreślanych w innych wypowiedziach, wystarczyłoby może na 15-30 minut. I nie, nie wszystkie dorównują poziomem temu, co można znaleźć w komiksach o JJ. Rysunki są bardzo dobre, animacja też niezła (choć nie idealna) i trudno mieć do nich jakieś (poważniejsze) zastrzeżenia. Natomiast scenariusz jest po prostu nudny i słaby. Próba rozciągnięcia jednego zeszytu na półtoragodzinny film powoduje ogromne dłużyzny. Poczucie humoru które dobrze sprawdza się w niezbyt długich zeszytach nie działa zupełnie na ekranie, gdy kompletnie traci tempo i ciągnie się z mozołem. Wulgaryzmy, które również bawią w zeszytach, powtarzane co chwila na ekranie bez żadnej odmiany - zwyczajnie nudzą. Do South Parku nie ma co nawet porównywać, tam każdy odcinek serialu (jak i pełnometrażowy film) mają doskonałe tempo, wydarzeń w scenariuszu wystarcza na cały czas trwania filmu, w każdym filmie o coś chodzi (z reguły satyra społeczna, czasem obyczajowa, czasem religijna), a wulgaryzmy są zaplanowane i mają sens. Całkiem przeciwnie niż w JJ. Czekałem z niecierpliwością na ten film odkąd ogłoszono że będzie kręcony. Jestem miłośnikiem komiksu w formie zeszytowej, bawi mnie i w pełni go doceniam. Niestety po wizycie w kinie jestem bardzo rozczarowany i muszę się w pełni zgodzić z autorem recenzji. Ten film nie nadaje się nawet (zwłaszcza?) dla miłośników komiksu - oni będą rozumieć, jaka jest różnica poziomów między tymi komiksami a filmem. Film był robiony długo. Myślę, że Skarżycki miał dość czasu na zrobienie dobrego scenariusza - nie wiem, czego mu zabrakło, że efektem jest taki straszny gniot. Odpowiedz Link Zgłoś
dodgethis Jeż Jerzy *** 14.03.11, 11:06 "(...)złośliwo-trafny portret (..)" "Halo, mamy rok 2011!" Halo, Felis. Mamy tez słowniki. Wróć do szkoły, naucz się pisać, potem jakaś gazetka ścienna... Nie pisz więcej do CJG, błagam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jeż Jerzy *** IP: *.aster.pl 16.03.11, 23:27 hmmm, i w tej samej wyborczej- film.gazeta.pl/film/1,22530,9232886,Jez_Jerzy_przeklina_w_dobrej_sprawie.html chyba wole iść i sprawdzić sama. Odpowiedz Link Zgłoś
aaahaaa Jeż Jerzy *** 21.03.11, 12:02 A może ktoś doda wiarygodną i rzetelną opinię na temat tego filmu?? :) drukarnia wielkoformatowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BMX 216 Jeż Jerzy *** IP: *.128.30.50.static.crowley.pl 29.03.11, 14:14 Ja się pośmiałem na Jeżu, oczywiście nie wszystkie dialogi czy teksty mi się podobały. Najbardziej przypadły mi do gusty dialogi Zenka i Stefana, ten duet wymiata! Odpowiedz Link Zgłoś
magdaplum Re: Jeż Jerzy *** 29.03.11, 21:35 Film mi się nawet podobał chociaż miałam większe oczekiwania co do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hejkaaaaa Jeż Jerzy *** IP: *.suwalki.vectranet.pl 06.04.11, 09:24 Już można obejrzeć w necie z lektorem seans.liwer.pl/filmy.php?film_id=4863 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Jeż Jerzy *** IP: *.suwalki.vectranet.pl 06.04.11, 09:39 Tutaj możecie oglądnąc online: seans.liwer.pl/filmy.php?film_id=4863 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majeczkaa Re: Jeż Jerzy *** IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 10:35 skocz.pl/filmonline/jez_jerzy Odpowiedz Link Zgłoś