Gość: BOMBA IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 13:34 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BOMBA Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 13:37 Myślę że jest to bardzo dobry film. Czytałem książkę, Bardzo ona mi się podobała. Mam nazieję że ten fim będzie lepszy od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wylacznie Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 00:10 Kiha i porazka jakich malo. Film dobry w przedziale wiekowym 0-10 lat, tu juz nawet efekty nie zaskakuja. Prosta fbula, zero dramaturgii, mam nadzieje, ze J.K.Rowling wystarczy juz kasy i wezmie sie za pisanie czegos ambitniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open http://openmind.republika.pl ekstrema rodzinna !! IP: 193.19.140.* 06.06.04, 16:57 krawat który nosi potter nie wiem czemu kojarzy mi się z krawatem samoobrony ciekawe czy komuś jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: 193.170.62.* 13.06.04, 01:11 To naprawde superowy film!!! Wlasnie wrocilam z kina i jestem zachwycona!!! Nadmieniam, ze ksiazki nie czytalam i widzialam tylko ekranizacje pierwszej czesci. Bylam w kinie z kolezanka ktora czytala wszystkie czesci i ona uwaza, ze film owszem okrojony ale tez wyszla zachwycona. No moze nie poszlabym na ten film z malym dzieckiem. Byly momenty gdy sie wystraszylam a nie jestem juz (niestety:) mala dziewczynka... Serdecznie polecam!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kredka_ol Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu 28.05.04, 16:44 A kiedy premiera w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.chello.pl 28.05.04, 17:50 4.czerwca. a juz 1.czerwca film bedzie pokazywany w kinach z okazji Dnia Dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akare Najlepsza część!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.04, 22:43 Czekam mocno zniecierpliwiona. Musi być super, bo jest to najlepszy z dotychczas wydanych tomów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: one of many Re: Najlepsza część!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 14:56 a order of phenix?? tzn mnue też się podobał prisoner of azkaban, ale piątka jest jednak ciekawsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak_tak Re: Najlepsza część!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 18:06 Ja czytałem Zakon Feniksa i stwierdzam że moze jest ciekawy ale nie tak nie pociąga jak Więzien z Azkabanu. Poza tym w ostatniej części coś mnie denerwuje, nie mam tego skonkretyzowanego ale wydaje mi się że to już nie ma tej magi... Może to przez ten cały boom na zabawkach itp. Ale niewątpliwie sądzę że Harry to ksiązki moze i dla dzieci ale jednak mówiące w jakimś tam stopniu o rzeczach ważnych - nie jest to poprostu bajeczka. A niestety w ksiązkach "dla dorosłych" coraz więcej jest bubli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.04, 17:20 mam nadzieje ze atson nie zrobila z hermiony takiej gwizdy, jak robi z siebie, chociazby na tym zdjeciu w tej sukience, przeciez ta dziewczyna ma chyba z 14- 15 lat. zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.05.04, 20:04 zalosna zazdrosnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziomal Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.04, 11:35 Mam nadzieję, że jest rzeczywiście tak, jak mówi Pan redaktor. Nudzą mnie już filmy dla małych dzieci. Poprzednie filmy o Harrym były beznadziejne. Mam nadzieję, że następny bdzie miał o wiele więcej akcji. Proszę mnie zrozumieć- w końcu sam jestem trzynastolatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puknij_się Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 16:31 Do uczestników tego forum: Stare, a głupie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: 212.191.130.* 30.05.04, 19:28 Panie Wojtku, z pana recenzji wynika, że Tony Blair jest przedstawicielem Partii Konserwatywnej, a nie jest. Do "puknij się": nie rozumiem o co Ci chodzi człowieku, czyżbyś był mugolem? :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermi Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 20:51 Kocham Harrego zawsze będe go kochać za to jaki jest za to,że przedstawia psychikę nastolatków w prawdziwy sposób nic nie ukrywając.Przez ten film (i oczywiście książki o Harrym) może wreszcie dorośli coś zrozumieją i dadzą sobie spokój z komentarzami typu "Harry to bajeczka dla dzieci" i może bardziej zrozumieją to co tak naprawdę czujemy w środku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: 62.29.135.* 31.05.04, 09:36 Gamoniu Tony Blair nie jest z parti konserwatywnej!! Kto to pisał?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.devs.futuro.pl 31.05.04, 09:49 sorry ale od kiedy Tony Blair jest w partii konserwatywnej?? przecież on jest z partii pracy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej 25 Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 09:44 Wczoraj z okazji dnia dziecka poszliśmy z moją dziewczyną (zapaloną Poteromaniaczką) na film. Zaznaczę że nie czytałem ani jednej książki, mam 25 lat a moja luba 26. I wiecie co?? Fajny był film. Faktycznie ciekawszy od 2 wcześniejszych ekzanizacji. Człowiek się nie nudzi i nawet nie przeszkadza mu to, iż nie zna treści książek. Po prostu świetnie się bawi, bo film jest calkiem dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 15:04 tak czytam te rozne artykuly w gazecie i zaczynam sie zastanawiac nad zmiana portalu... KTO, do licha, U WAS PISUJE??? SAMI IGNORANCI I IDIOCI??? JAK MOZNA zamiescic TAKA "recenzje" nt. filmu, ktory badz co badz jest wydarzeniem, kolejnym zreszta. bylam na nim wczoraj, ze swoim dzieckiem, ktorego WCALE nie musialam uspokajac, wrecz ona uwaza te czesc za najlepsza. ja osobiscie nie, ale z zupelnie innych powodow niz mrocznosc, rzeczywiscie dajaca sie mocno odczuc w tej czesci, glownie przez zmiane "otoczenia" wlasnie dlatego, przez te zmiane - nie podoba mi sie to, ze "okolice" Hogwartu zostaly tak poprostu zmienione. mysle, ze wystarczajaca zmiana jest nowy aktor wcielajacy sie w postac Dumbledora. moze i dobry, ale zupelnie "nie przystajacy" i inny od poprzedniego. nie do konca odpowiada mi filozofia kreowania nowego wizerunku, jezeli poprzedni byl Bardzo dobry, a co wazniejsze, zgodny z ksiazkowym pierwowzorem... poza tym film bardzo dobry, bo jakby mogl byc inny?... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.crowley.pl 02.06.04, 15:24 Oczywiście wiesz, że aktor, który grał w Dumbledore'a w poprzednich filmach umarł? Uwielbiam takie panienki, poważnie:)) Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 15:32 oczywiscie wiem, a co to ma do rzeczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
hobbitfrodo Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu 07.06.04, 19:36 O czym Ty pleciesz. Zamek z poprzednich czesci to bylo jakies nieporozumienie. Kto budowal zamki po srodku wielkiej polany???? Widzials kiedys taki zamek? Nie, a wiesz czemu bo zamki budowalo sie na wzgorzach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu 08.06.04, 16:33 hobbitfrodo, no tak, ogolnie masz racje, ja tylko wyrazilam swoja opinie, ze teren wokol zamku teraz jest inny, i nie jest spojny z poprzednimi czesciami. nie pamietam jaki byl opis w ksiazce. dzieki, zmotywowales mnie, przeczytam sobie jeszcze raz i sprawdze... aha, i ogolnie poprzednie czesci podobaly mi sie bardziej. byly bardziej bajkowo-kolorowe, optymistyczne, mimo calej swojej grozy, bo tej rowniez tam nie brakowalo. dla mnie ten zamek moze byc na polanie, bo i tak otoczony jest magia i czarami oraz zakazanym lasem... :))) nie potrzebuje fosy... :)) ani wzgorz Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu 15.06.04, 12:49 hobbitfrodo napisała: > O czym Ty pleciesz. Zamek z poprzednich czesci to bylo jakies nieporozumienie. > Kto budowal zamki po srodku wielkiej polany???? Widzials kiedys taki zamek? Nie > , > a wiesz czemu bo zamki budowalo sie na wzgorzach!!! aha, sprawdzilam! byl na wzgorzach, otoczony z jednej strony jeziorem, z drugiel zaczarowanym lasem... tylko, ze przed lasem byly blonia... tak bylo ladniej i chyba bardziej zgodnie z ksiazka?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleo Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 15:27 moim zdaniem, trzecia czesc Harrego Pottera byla najlepsza ze wszystkich i wrecz przeciwnie-wcale nie byla mroczna, lecz bardzo smieszna i zabawna. czytałam tą część i moim zdaniem minusy tego filmu kryja sie w zmianie głosu, choc nowy damyldor i panstwo wesleyowie mieli ten sam, lecz dambyldorowi to nie pomogło-wydawał mi sie nie przyjazny i nie podobny tak jak tamten dambyldor do opisu i przyjaznosci w ksiazce. moze to wina nowego rezysera, a moze aktora? moja mama narzekała na zmianę połozenia domku Hagrida i połozenie wierzby bijącej. zwracam sie teraz do innych ludzi, ktorzy tez pisali recenzje: ta czesc jest najfajniejsza z tych trzech i dysponuje duzym poczuciem humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.04, 16:44 Świat się zmienił, gdybym ja obejrzał ten film mając 5 lat to pewnie przez tydzień szczałbym w wyrko, teraz byłem w towarzystwie 5 i 8 latków i wiecie co oni momentami byli znudzeni!! z całą pewnością ta część jest inna od poprzednich, ale czy lepsza? to już kwestia gustów, mnie mile zaskoczyła a dzieciaki były zadowolone. to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu 02.06.04, 18:05 Dlaczego nie pokazali finału quidditcha??? Najbardziej w filmach o HP lubię właśnie quidditch:)) Flynn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiezna Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.a2000.nl 02.06.04, 21:03 To nie jest film dla 5-8 latkow, moje 11 letnie corki , ktore juz wczesniej przeczytaly ksiazke z zainteresowaniem ogladaly dzis premiere amsterdamska , mlodsze dzieciaki wychodzily z sali i wracaly, po prostu sa na to za male jeszcze, a sam film z pewnoscia wart jest obejrzenia, jako fenomen sztuki w swoim rodzaju . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taart Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.a2000.nl 02.06.04, 21:09 Harrie Potter en de gevengede van Azkaban vindt ik leuk, grappig en spanend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debile jestescie banda idiotow IP: *.client.comcast.net 05.06.04, 17:58 czy wasze dzieci sa niedorozwiniete umyslowo? Latanie an miotle, o boze jakie to nowatorskie, orginalne, i co za fabula, czarodzieje ktorzy moga byc niewidzialni ukrywaja sie za drzewami? Ludzie dalcie spokoj, wychowujecie bande idiotow, gratulacje. Zachwycacie sie bezmyslnym gownem? Wolny kraj, tylko komu sa potrzebni idioci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgadzam się Re: jestescie banda idiotow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: jestescie banda idiotow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:56 Zgadzam się z Tobą w pełni. Kogo wychowujecie? nIEDŁUGO wasze bachory nie będą wiedziały o Mickiewiczu czy Słowackim, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 21:09 1-ego czerwca miałam okazję obejrzeć w kinie pokaz przedpremierowy "Więźnia Azkabanu". Jestem mile zoskoczona. Uważałam, że filmy o Harrym są niczym w porównaniu z książkami. Jednak ten film dzięki nowemu reżyserowi jest momentami śmieszniejszy lub straszniejszy od poprzednich. Są w nim oczywiście nieścisłości jeśli chodzi o książkę, ale cóż... Czekam z niecierpliwością na 6. książkę i 4. film. POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH POTTEROMANIAKÓW!!!!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jane Re: Najlepszy IP: *.a2000.nl 02.06.04, 21:14 ik vindt het erg leuk, het is heel veel leuker en spannender geworden. groetjes van mij jane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiezna Re: Najlepszy IP: *.a2000.nl 02.06.04, 21:19 to znaczy, w wolnym przekladzie z niderlandzkiego (amsterdamskiego), ze moim coreczkom tartje i jane tez sie bardzo podobalo dzis na premierze w kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifo TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.chello.pl 03.06.04, 00:15 Boże, jak można z tak pięknej kolorowej przygody zrobić tak mroczny i denny kicz. Ma ktoś może jakiś wolny nabój ? Własnymi rencami zastrzelę tego reżysera i tego kto pozwolił mu to kręcić !!! Przecież to się w pale nie mieści... Pierwsze co się rzuca w oczy to fatalne oświetlenie i brak koloru. Film jest mroczny i daaaaaleko mu do pierwszych dwóch odcinków, gdzie feria barw powalała. Wszystko w tym filmie wszystko jest brudne. Tynki odłupane, HogwartExpress brudny i zniszczony oraz to wstrętne oświetlenie - jakby ruskie kręciły sceny w pociągu na sybir. Piękne obicia foteli są teraz szare i zniszczone. Przecież czarodzieje nie muszą sami sprzątać i naprawiać różnych rzeczy ! Dumbledore zamiast pięknych białych włosów teraz ma przerzedzone brudno-szaro- siwe, brodę związaną zielonym sznureczkiem, paznokcie długie i brudne!!! (grrr) No i te stroje... Daleko im do tego co widziałem wcześniej. Trójka bohaterów przez cały film biega w nie najświeższych ubraniach mugolskich - a gdzie te piękne peleryny? Hermionie cały czas spadają spodnie z tyłka, Ron zamiast ładnie błyszczących rudych włosów teraz ma wypłowiałe kłaki! (porównajcie z pierwszymi 2 częściami). Po prostu koszmar. Znaczne zmiany w scenografii. Teraz Hogwart powiększył się (to plus) widoki z lotu ptaka (hardodzioba) są bardzo ładne (gdyby nie ten brak koloru byłoby ok), ale od kiedy to do chatki Hagrida zbiegało się z góry? Przecież ona jest na błoniach zamku! Poza tym, Hogwart teraz jest brudny i zniszczony - a tak przecież nigdy nie było. Skróty w scenariuszu w stosunku do książki są zbyt duże. Gdybym nie czytał wcześniej książki to raczej trudno byłoby się zorientować o co tam naprawdę chodzi. Harremu w zaklęciu patronusa powinien utworzyć się jeleń (rogacz) a w filmie jest tylko światło :( Brak postaci - np. bezgłowy Nick. Teraz zamiast duchów są jacyś jeźdźcy na koniach (tragedia). Dama z portretu też jest inna. Brak wielu, wielu wątków a te które są też nie są najlepiej zrobione lub nadmiernie poskracane (np. walka Harrego z Syriuszem) lub brak zakończenia !!! Nie chce mi się więcej pisać. Film jest tragicznie nakręcony. Jeśli ktoś ma wolną kulkę to zapraszam na priv :) Tak czy inaczej film obejrzeć i tak trzeba :) Jeśli jednak ten sam reżyser będzie kręcił następne części to źle im wróżę. Po prostu szkoda. On powinien co najwyżej kręcić jakieś gnioty typu doberman czy podobne a nie brać się za tak piękną opowieść. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Mam pytanie... 03.06.04, 00:29 Czytałam wszystkie części HP, ale nie ogladałam żadnego z filmów. Czy dobrze zrobię idac teraz na "Więźnia Azkabanu"? Czy może powinnam najpierw zobaczyc poprzednie dwie części?(dodam,że nie bardzo mam jak). Poza tym - bardzo nie lubię, gdy film - w porównaniu z ekranizowana powieścia - jest okrojony lub coś jest pozmieniane. W zwiazku z tym - czy mnie ten film czasem nie wkurzy?? Bardzo lubię ksiażki o Harrym (sama nie wiem, dlaczego, bo arcydzieło to nie jest) i nie chciałabym się rozczarowac/zniechęcic do HP. Tak więc proszę o podpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Mam pytanie... IP: 80.48.229.* 04.06.04, 13:40 Radzę pójść ale zostaniecie rozczarowani... Ja przynajmniej jestem. taki Syriusz???!!! Nie wybacze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q100 Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.Net 04.06.04, 10:54 Zgadzam się w 90% miejmy nadzieję ze Czare będzie ktoś inny reżyserował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.map.com 08.06.04, 02:44 Tez mam nadzieje, ze czwarta czesc wezmie jakis inny rezyser w swoje rece. Dlaczego przez wieksza czesc filmu bohaterowie biegaja po zamku w dzinsach i innnych wspolczesnych ciuchach? I beznadziejny aktor w roli Najwazniejszego Czarodzieja Dumbledore! W sumie najslabszy z trzech dotychczasowych. Jedynie "Hardodziob" swietny! I "Dementorzy" tez niezli, ale to troche za malo! wspolczesne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: 80.48.229.* 04.06.04, 13:38 Całgowicie się z Toba zgadzam, gdyż jestem wielką fanką Harry'ego. pozdrawiam: Mycha PS: Może poklikamy?? gg: 3088817 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.chello.pl 05.06.04, 18:05 No coz, jesli ktos lubi cukierkowa wizje Hogwartu, to rzeczywiscie te dwa poprzednie plastukowe filmy bardziej mu sie spodobaja. Problem tylko w tym, ze Hogwart ksiazkowy nie jest taki jak ten w filmach Columcusa. A III cz. jest wyjatkowo mroczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dilmah Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.acn.waw.pl 05.06.04, 20:07 ....wszystko odebralam tak samo jak TY...!!! Bingo! te same zarzuty! (mialam nadzieje ze pokoj do wrozenia z fusow bedzie kolorowszy - a nauczycielka jednak mnie pokrecona). Mialo tam byc przytulnie i cieplo - sennie. A bylo nijak dilmah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.ebola.lublin.pl / *.ebola.lublin.pl 05.06.04, 23:28 Byłem i obejrzałem. Zgadzam się, że jest to tragedia. Do tego stopnia, że momentami nie widać w ogóle, że jest to kontynuacja serii. Harry Potter jest zwyczajnie wulgarny a Ron wygląda jak przygłup. Nie zauważyłem aby film był mroczny jest po prostu wzorowany na tandetnym kinie klasy C. Poza tym nie wyobrażam sobie aby Hermiona kogoś mogła uderzyć w szczękę. Cały czar angielskiej z lekka arystokratycznej i konserwatywnej elegancji prysł. To co wyszło nadaje się jak ulał do gett mużyńskich i meksykańskich. Jednym słowem hała, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
izka100 Re: TO JEST TRAGEDIA !!! 06.06.04, 15:23 Zgadzam się z Tobą w 100 a nawet w 200 %.Spieprzyli ten film!!! A to moja ukochana czesc! Mroczno, nic nie widac i za bardzo splycone te najwazniejsze wątki. Szkoda, bo mozna było z robic z tej częci wielka produkcję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.aster.pl 20.07.04, 17:45 Jeśli chcecie obejrzeć jakiś kolorowy i bajeczny film to pooglądajcie sobie kreskówki - czytałam wszystkie częśći H.P. i zapewniam was że 3 część nie była o Kubusiu Puchatku! Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Zapraszamy na forum HP 20.07.04, 19:01 Zapraszam na Forum Harry'ego P. Burzliwe dyskusje! Tym razem bez dzieciarni. Forum HP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: TO JEST TRAGEDIA !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.04, 23:41 Ten film jest naprawdę świetny! W porównaniu do części poprzednich wręcz rewelacyjny i właśnie największą zasługę ma w tym Alfonso Cuaron, bardzo żałuję, że Czarę Ognia zrobi nam spec od wesel i pogrzebów Mike Newell(znany właśnie z filmu "Cztery wesela i pogrzeb"). Więzień Azkabanu jest z pewnością mroczny, tajemniczy i taki właśnie chcieliśmy film mieć! po plastkiowych częściach pierwszej i drugiej w wykonaniu Chrisa Columbusa nadszedł czas na adaptację być może najlepszrj 3 książki cyklu. Od razu rzuca się w oczy to, że Cuaron skoncenntrował się na zmianach zachodzących w głównych bohaterach, pominął mało istotne dla filmu wątki quidditcha, zabrał naprawdę wiele scen, ale jakie one miałyby znaczenie??, przecież to, że potter zdobył by puchar quidditcha nie niesie żadnego przesłania, artysta jakim jest Cuaron wolał poświęcić ten czas na rewelacyjne scemy krajobrazów, ukazał nam wierzbę bijącą we wszystkich możliwycj porach, wstawił jedne z najmądrzejszych w filmie dialogów z profesorem Lupinem, to wszystko sprawia, że więzień azkabanu jest nie tylko maszynką do zarabiania kasy na tych dla tych któtzy woleliby zobaczyć super efektowne, kolorowe widowisko, ale jest to także film ambitny, ciekawy, niosący sobą jakieś przesłanie i wartości. Pozostaje mieć nadzieję, że po naprawdę realnym powrocie do cukierkowatości w 4 części, znowu będzie wielkie boom na koniec, a wcześniej kolorowo, baśniowo i nijako, obym się mylił, ale wydaje mi się, że reżyser skoncentruje się na turnieju trójmagicznym, a nie na rozterkach harrego i rona. Obym się mylił! Wierzę jednak, że za 5 część zabierze się znowu Cuaron, który rozbuduje wątek syriusza, profesora lupina, a pominie masę zbędnych wątków pobocznych, którymi raczyła nas rowling. Jestem przekonany, że z 2 razy dłuzszej od więznia azkabanu 5 części da się zrobić film 2,5 godzinny, ba nawet można dodać coś od siebie, bo w 5 części jest mało Pottera w potterze, samej magii jest nie więcej niż w więzniu. A więc Cuaron wracaj i kręć Zakon Feniksa! Apropos dla mnie mówienie o brudnych paznokciach czy ubraniach jest po prostu śmieszne a rozprawianie o tym, że dla naprawdę bardzo ładnej Watson(choć nie tak jak jak moja justyna;p) spadają spodnie jest naprawde żałosne, wszystkie te akcenty sprawiają, że film jest prawdziwy, nie ma tu miejsca na legendy i baśnie, harry potter stał się kultowy, bo jest bliski każdemu z nas, mówi o młodych czarownikach którzy przeżywają bardzo podobne do naszych problemy, to właśnie nie tanie efekciarstwo a artyzm Cuarona są największą zaleta tego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbitfrodo Re: TO JEST TRAGEDIA !!! 07.06.04, 19:42 Wprost nic dodac nic ujac. To juz nie byla zadna tam bajka dla gowniarzy lecz male arcydzielo Cuarona! Wyszlam z kina oczarowana, naprawde! Wspaniala atmosfera i zadnej sciemy, to lubie. A nie jakis tam plastikowy Harry i zabawa w machanie rozdzkami. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemiczka713 Harry Potter i więźień Azkabanu 03.06.04, 22:19 Film jest po prostu rewelacyjny. Reżyseria wspaniała, nie mam słów podziwu dla faceta, który zmienił bajeczki Columbusa w prawdziwy majstersztyk. Jestem tylko zawiedziona pominięciem kilku istotnych faktów z ksiażki - jak to się stało, że przez cały film nikt nie raczył wyjaśnić kim są autorzy Mapy Huncwotów, ani też nikomu nie przyszło do głowy powiedzieć Harry'emu, jakiego patronusa naprawdę udało mu sie wyczarować? To tylko jedne z nielicznych błędów, te ważniejsze. Mimo to jestem pod ogromnym wrażeniem - przejscia miedzy scenami, ani ommentu dłuzyzny, wartka akcja, mroczne klimaty... dzieci obecne na premierze w Łodzi były zszokowane - spodziewały sie cukierkowatych usmiechó i mnóśtwa śmiechu, podczas gdy na głównym planie były rozterki, smutek i żal. Kłąniam sie w stronę reżysera i gratuluję mu genialnej roboty - bo chociaż Chris Columbus zrobił kawał niezłej roboty, to teraz mina moze mu tylko zrzednąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Harry Potter i więźień Azkabanu IP: 80.48.229.* 04.06.04, 13:42 Jesteś gorszą jędzą niż Umridge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q100 Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.Net 04.06.04, 08:35 Film jak zwykle jest dużo gorszy od książki, mnie osobiście się nie podobają zmiany wprowadzone (chyba by przeciętny amerykanin zrozumiał) w 3 części, bieganie w dzinsach zamiast szat, Snape jest wręcz miły :), brak sklątek tylnowybuchowych (tylko nie pamiętam może one były w IV tomie) Brak jakiegokolwiek wytlumaczenai dlaczego "patronus" Harrego miał kształt Jelenia itd.. Z pozytywów to znakomite efekty specjalne (szczegolnie hipogryf) i dobra ścieżka muzyczna. Czekam z utesknieniem na VI tom HP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KJ Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.centertel.pl 04.06.04, 08:48 Zgadzam sie z zarzutem "dzinsy zamiast szat"; wiem, ze to byl celowy zabieg rezysera aby pokazac proces dojrzewania=buntu bohaterow ale jakos mi to nie pasilo; i zgadzam sie z zarzutem dot.patronusa,zupelnie bez sensu:zreszta nie bylo tez wytlumaczenia ksywek wlascicieli mapy Huncwotow -chyba ze jestem malo inteligentna a rezyser chcial zeby widz sie domyslil i myslal abstrakcyjnie:)to chyba blad-odbiorcami sa przeciez glownie dzieci.Poza tym film jako calosc swietny-nie cukierkowy,dojrzalszy niz poprzednie,a Daniel...przeslodki:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qot Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: 195.205.41.* 04.06.04, 09:12 Zlepek "ruchomych ilustracji ksiazkowych", żle wykorzystani świetni aktorzy, przerośniete "mutanty" nie przypominajace bohaterów z poprzednich adaptacji ( Newil, Draco, ect. ), gdyby nie muzyka film okazałby sie "bez uczuciowym knotem z mnustwem przecietnych efektow specjalnych". Bajkowa auta prysła, na siłe probuje sie wcisnac czarodziejstwo w nasz realny swiat. "Kamień.." i "Komnata..." to poprostu ładnie, sprawnie opowiedziane Bajki, a "Więzień..." stał sie kiczowatym filmem jaki wyrezyserowac mógłby każdy AMERYKANSKI reżyser ( nie mówiec o meksykaninie który za grosz nie czuje Angielskich korzeni Harrego ). Minusy: Film jest pociety, nie równy, źle sfilmowany, dialogi banalne gdzie najcześciej aktorzy mówią co robia ( to tak jak nowele brazylijskie ), mało finezji ( brak wykorzystania irracjonalnej rzeczywistości Hogwartu ), ponadto pojawiaja sie elementy ktore nic nie wnasza do filmu (koszmarne "bryloczki", "gryzaca" ksiazka i wile innych które zajmuja czas) a wiele spraw jest nie wyjaśnionych - chcby dlaczego Ministerstwo tak pobłażliwie potraktowało Harrego gdy "nadmuchał ciotke" ... Plusy: Dużo lepsza scenografia ( zamek Hogwartu juz niejest Disney-owskim Pałacem ), Świetna muzyka Nadzieja w DVD: Druga czesc Harrego zostala pozbawiona wielu scen które spewnościa przyblizyly by problematyke samej osoby Harrego - sceny te sa dostepne na DVD ale niewiem dlaczego nie zostały wkomponowane w film. Dla tego mam nadzieje ze wiele watków które pojawiły sie w "Wiezniu..." zostanie zamknietych i dokona sie całkowite zespojenia - tak jak to było w przypadku "Władca Pierścieni - Dwie wieże" ... jak narazie uważam film za "przececietniony" - a szkoda ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbod Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.centertel.pl 04.06.04, 09:16 "gryzaca ksiazka" akurat nie jest pomyslem curaona-przeczytaj ksiazke Rowling ,to zobaczysz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosjanki Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: 213.195.141.* 04.06.04, 09:27 właśnie siedzimy na lekcji informatyki, ale myślami jesteśmy już sali kinowej o 17.15 i wyobrażamy sobie jak wygląda ekranizacja najlepszej książki na świecie. MIŁego oglądania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: 80.48.229.* 04.06.04, 13:35 Emma wygląda jak pofarbowana krowa, ale za to inni, oprócz Daniela i Ruperta są cool. Najgorzej wyszedł Syriusz. Jak mogliście?????!!!!! Remus Lupin wygląda jak baba. A poza tym jest super. Papatki Mycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dillmah Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.acn.waw.pl 05.06.04, 20:12 Syriusz wygladal na szalenca i nie mial za grosz radosci w sobie. Pomijam fakt ze byl po przejsciach ale harry cos go nie cieszyl (spotkanie)i ni z gruchy ni z kosmosu zaproponowal mu zamieszkanie. na ojca chrzestnego nie wygladal! szczegolnie chyba sie harrym nie zachwycil ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 13:51 Zajebisty film . z tej ciotki marge zrobil prosie taka tłusta (dobze ż ja taka nie jestem) ale dementorzy(wow) ta trupia czszka TEN FILM JEST POPROSTU SPOKO - ZAJE..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 10:38 ten film jest dobrze zrobiony, moze momentami swiatlo prosi sie o poprawe, a muzyka o sciszenie (przy okazji: gdzie w ksiazce byla mowa o szkolnym chorze???), ale generalnie troche mnie rozczarowal. zbyt duzo skrotow, przeinaczen, momentami robi sie z tego komedia. aktor grajacy lupina nie nadaje sie do tej roli, wilkolak kojarzy mi sie z "wladca pierscieni", dementor z osmiornica, patronus jest po prostu zenujacy. film ratuje swietny jak zawsze snape. poza tym od kiedy dzieciaki chodza w normalnych ubraniach??? gdzie sie podzialy te fajne peleryny? nic mnie jednak tak nie zirytowalo jak to, ze w jednej scenie blizna harry'ego, ktora normalnie jest z prawej strony, nagle pojawia sie nad lewym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupota nie boli tak glupiego filmiku nie widzialem dawno IP: *.client.comcast.net 05.06.04, 17:47 Tak to njest jak ludziom brakuje pomyslow, miela dany temat bez pojecia, tak jest z pania Rawlings, czy jak jej tam. Ludzie ta historyjka nie ma najmniejszego sensu, ladu i skadu, efekty specjalne to juz nic nowewo w kinie, ale tu nie ma zadnej fabuly, ja kompletnie nie wiem o co chodzi w tym filmie, wszystkie te ich przygody sa bez sensu, ladu i skladu. Boze dlacego takie bezsensowne dno znalazlo tylu wielbicieli? czyzby wiekszosc ludzi byla porostu idiotami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamor Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: 213.199.201.* 06.06.04, 12:24 Film świetny, tylko czym kierowano się przy wyborze Thewlisa do roli Remusa Lupina? Chyba węchem, bo żadnego podobieństwa do książkowego Remusa w nim nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malik Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 16:47 Miejscami doba akcja, miejscami nuuuudaaaaa. Dosyć dobra okpia książki. Doskonała scenografia, dobra muzyka. Efekty nie oszałamiają. Aktorstwo - w sumie OK. Jeżeli jesteś fanem HP, powinieneś zobaczyć. Jeżeli nie, poszukaj czego innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: Recenzja z Harrego Pottera i więźnia Azkabanu IP: *.chomiczowka.net.pl 07.06.04, 08:24 Co myślicie o polskim dubingu tego filmu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andri POMOCY!!! IP: 217.96.2.* 07.06.04, 08:50 POMOCY!!! Mam w domu siedmioletniego poteromaniaka. Pytam więc tych którzy widzieli film: Czy dziecko w tym wieku może obejrzeć ten film w kinie czy lepiej poczekać i zrobić to w domu? Czy mój syn nie będzie chciał uciec z sali kinowej podczas przeiany Lupina, czy jakiejś innej sceny? Czy są tam drastyczne sceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: POMOCY!!! IP: 213.17.133.* 07.06.04, 11:14 Horror to nie jest, ale myślę, że może przestraszyć się dementora albo wilkołaka... Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Andri 08.06.04, 16:46 moze. w kinie lepiej. jesli widzial poprzednie czesci, to tu nie ma sie czego bac, gorszy byl bazyliszek i scena walki Harry'ego z nim. dzieci lubia wilkolaki, obejzyj pare bajek na fox kids albo czyms podobnym... horrory sie nie umywaja do tych strasznych glupot. film jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Potteromaniaczka Re: POMOCY!!! IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 17:14 Jeśłi chcesz idż.Przemiana Lupina niebyła straszna.Ale jest jeden powód dla którego można nie iść-dementorzy.Ale oni nie są najsraszniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś