Dodaj do ulubionych

Terminator - jaki jest?

03.02.12, 11:01
Chcę Was zapytać, jak postrzegacie filmową postać Terminatora? Jakie cechy posiada?

Piszę o nim w pracy licencjackiej i potrzebuję informacji o tym, z czym Terminator się kojarzy ludziom, a nie chcę opierać się tylko na mojej opinii.

Dlatego proszę o szczere odpowiedzi. Z czym Wam się kojarzy ta postać? Co przychodzi Wam na myśl, gdy słyszycie hasło: Terminator?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Terminator - jaki jest? 11.02.12, 13:00
      > Co przychodzi Wam na myśl, gdy słyszycie hasło: Terminator?

Schwarzeneger. I nie co, tylko kto :-)

> Chcę Was zapytać, jak postrzegacie filmową postać Terminatora? Jakie cechy posi
      > ada?
      a to już zależy od części, z całkiem czym innym w 1, a z czym innym w kolejnych...
    • Gość: me Re: Terminator - jaki jest? IP: *.home.aster.pl 19.02.12, 23:35
      Trochę mało danych w pytaniu. Bo co to znaczy 'jaki jest terminator'? Każdy terminator (w znaczeniu robota polującego na ludzi z polecenia Skynetu)? Czyli te wczesne prototypy w części III też? Oraz ten człekokształtny ale jeszcze bez skóry model w części IV też? Czy może chodzi Ci tylko o Terminatora (specjalnie piszę wielką literą) jako bohatera filmów? Ale w takim przypadku znowuż: czy pytasz o wszystkie terminatory wyglądające jak ludzie (babeczka z trójki też?)? A może o te wyglądające jak Schwarzenegger? Złego z jedynki, dobrych z dwójki i trójki i tego pierwszego 'mięsnego' z czwórki?

Czy też może chodzi Ci tylko o przeprogramowanego 'przyjaznego' Terminatora - Schwarzeneggera z części II i III - jako hmm 'nietypowy filmowy protagonista', czyli robot stworzony do zabijania, który imituje ludzkie zachowanie? I znowu pytanie pod jakim kątem szukasz odpowiedzi. Bo faktycznie odpowiedź jedynie na pytanie 'Co przychodzi Wam na myśl, gdy słyszycie hasło: Terminator?' będzie brzmiała 'Schwarzenegger w skórzanej kurtce z kawałkami metalu widocznymi pod poranioną skórą twarzy'.

Jeśli jednak chcesz czegoś więcej, jakichś głębszych refleksji nad archetypem tej postaci czy też może postrzegania tej konkretnej koncepcji postaci z psychologicznego puntu widzenia czy może reakcji na wizję Terminatora w roli nietypowego 'father figure' dla Johna Connora - to zawęź trochę zakres zainteresowań :) Bo np. ja mógłbym o postaci Terminatora czy terminatorów (ogólnie) napisać dużo, ale nie wiem na czym Ci konkretnie zależy, a i mi średnio chce się produkować tak 'na dziko - mów wszystko co ci przyjdzie do głowy'.

Najprościej by było gdybyś podała nam temat swojej pracy, bo pewnie nie piszesz po prostu 'o Terminatorze', tylko masz tam coś a la 'Terminator jako przykład...' i to po wielokropku pomogło by naprowadzić nas na obszar Twojego zainteresowania :)

P.S.: Kurcze, na jakich studiach można pisać pracę dyplomową opierając ją na Terminatorze?? Filmówka? Psychologia? Socjologia? Jakaś filologia?
      • Gość: maria.22 Re: Terminator - jaki jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 16:55
        Przepraszam, że tak późno odpowiadam.

Chodziło mi właśnie o to, co przychodzi nam do głowy, gdy słyszymy hasło Terminator - z czym nam się kojarzy, jakie są nasze pierwsze skojarzenia...

- pytałam o to z tej przyczyny, że piszę w swojej pracy o Koncepcji Integracji Pojęciowej (ang. Conceptual Blending Theory) i analizuję ją m.in. na przykładzie plakatu, który wykorzystuje wizerunek Terminatora do karykatury niemieckiego polityka
        (www.clickpix.de/guttenberg/picdump.htm).

W Teorii tej ważne są pierwsze skojarzenia, stąd o nie pytałam.

Prawdę mówiąc, miałam na początku wątpliwości, czy powinnam zanalizować tego dobrego czy złego Terminatora, ale doszłam do wniosku, że chodzi tu o złego, zwłaszcza że wykorzystany jest tu plakat z pierwszej części.

Studiuję lingwistykę stosowaną.
        Napisałam już pracę - niedługo obrona ;)
        Także już nie będę potrzebować od Ciebie pomocy - przynajmniej na razie. Niemniej jednak bardzo dziękuję za chęć pomocy i rzeczową wypowiedź. Widać, że jesteś fanem Terminatora ;)
        • Gość: maria.22 Re: Terminator - jaki jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 17:00
          Podaję jeszcze raz link, bo tamten nie działa:

www.clickpix.de/guttenberg/picdump.htm
    • Gość: Jess Re: Terminator - jaki jest? IP: 190.42.96.* 31.05.12, 15:36
      Film Rzeź (2011) jest super! Polecam!
    • marianne11 Re: Terminator - jaki jest? 02.06.12, 09:42
      maria.22 napisała:

> Chcę Was zapytać, jak postrzegacie filmową postać Terminatora? Jakie cechy posi
      > ada?
      >
      > Piszę o nim w pracy licencjackiej i potrzebuję informacji o tym, z czym Termina
      > tor się kojarzy ludziom, a nie chcę opierać się tylko na mojej opinii.

:D

> Dlatego proszę o szczere odpowiedzi. Z czym Wam się kojarzy ta postać? Co przyc
      > hodzi Wam na myśl, gdy słyszycie hasło: Terminator?

I'LL BE BACK!!!
      • marianne11 Re: Terminator - jaki jest? 02.06.12, 09:46
        maria.22 napisała:

> Z czym Wam się kojarzy ta postać? Co przychodzi
        > Wam na myśl, gdy słyszycie hasło: Terminator?

Puszczam strumień świadomości;) :
        lawa, Edward Furlong, motor, piękna i bestia, Arnie, przechodzenie przez ścianę ;)
    • indzoj Re: Terminator - jaki jest? 07.06.12, 20:01
      Terminator - android - tylko z tym mi się kojarzy, może dlatego, że za bardzo się interesuję nowinkami technicznymi i technologią :) A jeżeli chodzi o film, to moim zdaniem powinien skończyć się góóóóóóóóóóóóóóra na 3-ciej części. Gdyby skończył się na drugiej było by idealnie. 2-jka najlepsza, na drugim miejscu jedynka, reszta poza pierwszą dziesiątką. Poza tym nie wiem dlaczego słowo Terminator jako postać bardziej mi się kojarzy z kimś (też ciekawe, że nie czymś?) złym.
    • kastodrama Re: Terminator - jaki jest? 11.06.12, 17:37
      ten z jedynki był w rzeczywistości dobry, co okazało się w dwójce. zwyczajnie w jedynce nie mógł być dobry, bo miał taką misję od szefa, ale i tak starał się niewygrać (podłożył się). no a w dwójce to wiadomo, ze był już fajny i puszysty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka