Dodaj do ulubionych

Johnny Depp

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:53
Ostatnio widziałem go w "Piratach z Karaibów" i muszę przyznać, że aktor z
niego doskonały. Jakie inne filmy z jego udziałem polecilibyście? Jakie
wybitne kreacje stworzył Johnny Depp? Oglądałem jeszcze "Edwarda
Nożycorękiego", lecz nie wiem, co myśleć o tym filmie... Komedia? Dramat?
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: Johnny Depp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:08
      "Edward" to współczesna baśń, więc nie można brać go dosłownie...Mieści się
      gdzieś pmiędzy komedia a dramatem, więc może komediodramat? Polecam "Co gryzie
      Gilberta Grape`a"...To juz klasyka...Przejmujacy, aczkolwiek pogodny
      film...Polecam!
    • jot-23 Re: Johnny Depp 16.07.04, 14:17
      Gość portalu: tervaniemi napisał(a):

> Ostatnio widziałem go w "Piratach z Karaibów" i muszę przyznać, że aktor z
      > niego doskonały. Jakie inne filmy z jego udziałem polecilibyście?

"Sleepy hollow"
    • Gość: ksenia Re: Johnny Depp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 19:02
      świetny był w Truposzu Jarmuscha :)
    • Gość: SAga Re: Johnny Depp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 01:30
      Jeśli uwielbiasz historie o ludziach niezrozumianych, dziwacznych i zarazem
      kultowych, polecam film "Ed Wood".
      • madziurex Re: Johnny Depp 17.07.04, 15:07
        Depp jest fajny, ma coś w sobie, zawsze gra takich "zadumanych";) outsiderów.
        Polecam "Co gryzie Gilberta Grape'a", "Czekoladę", "Truposza" (mój ulubiony
        Jarmusch!), "Arizona Dream" (jeden z moich ulubionych filmów), "Donnie Brasco".
        • Gość: ally Re: Johnny Depp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 15:19
          ja polecam szczegolnie czekolade, znakomity film, nie tylko ze wzgledu na
          johnny'ego deppa, ale ta muzyka...
          • madziurex Re: Johnny Depp 17.07.04, 15:49
            "Czekolada" i "Co gryzie Gilberta Grape" - oba autorstwa Lasse Hallstroma -
            cudowny reżyser. Polecam też jego "Moje życie psa", fajne są nawet "Dzieci z
            Bullerbyn"! Europejczyk, który nie marnuje się w Stanach. Brawo!
            • klee Hallström górą! 21.07.04, 13:35
              Popieram! Polecam film dokumentalny o nim w "ale kino!". Jeszcze jakiś czas
              temu przynajmniej emitowali go co kilka dni. (O Deppie zresztą też był tam
              film, a raczej wywiad-show.)

A "Kroniki portowe" Ci się nie podobały? Świetna Judith Dench i nie mniej
              znakomita (jak zwykle zresztą Cate Blanchett), no i klimat niezwykły, dzięki
              zdjęciom i interesującemu montażowi retrospektywnemu. To taki film o
              najzwyczajniejszym człowieku w najbardziej niezwykłym ze światów, czyli o
              każdym z nas, co nie?
    • Gość: tervaniemi Re: Johnny Depp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 12:51
      Słyszałem, że "Truposz" jest niezłym filmem. Moglibyście coś na jego temat
      powiedzieć? O czym jest ten film?
      • klee To dopiero pytanie 21.07.04, 13:28
        Znam filmoznawców pracujących na uniwersytecie, którzy nie podjeliby się próby
        odpowiedzi na to pytanie, twierdząc, że podobnie jak "Odyseja kosmiczna"
        Kubricka, jest to film nieinterpretowalny, a przynajmniej wymykający się
        jednoznacznej i wyczerpującej analizie.
        • madziurex Re: To dopiero pytanie 21.07.04, 20:08
          klee napisał:

> Znam filmoznawców pracujących na uniwersytecie, którzy nie podjeliby się
          próby
          > odpowiedzi na to pytanie, twierdząc, że podobnie jak "Odyseja kosmiczna"
          > Kubricka, jest to film nieinterpretowalny, a przynajmniej wymykający się
          > jednoznacznej i wyczerpującej analizie.

Jak cały Jarmusch chyba! Ludzie nieraz pytaja -"A o czym jest ten film?", albo,
          nie daj Boże: "Opowiedz mi go!" Nie da rady! :) I za to go kocham;)
          • klee Opowiadanie filmów... 21.07.04, 21:09
            (...) to ogólnie dość przykre zjawisko. Bo przecież w prawdziwym kinie nie o
            samą historie idzie, o jej opowiedzenie (to można przecież zrobić na kartach
            książki), tylko o sposób jej opowiadania, o poetykę, która po pierwsze czyni
            (lub nie) z utworu dzieło, a po wtóre sama niesie wiele sensów, znaczeń.

W ubiegłym roku byłem świadkiem sytuacji, jak to jedna z moich znajomych
            próbowała opowiedzieć drugiej "Amelię". Jej streszczenie tej historii (bo
            przecież nie filmu) ograniczyło się do stwierdzenia mniej więcej: "film
            opowiada o młodej dziewczynie, która pomaga ludziom". Wyczerpujące? W miarę.
            Banalne? Do granic możliwości. Prawdziwe? Zdecydowanie. Ale przecież zupełnie
            nieadekwatne i przez to mylące. Bolało mnie, kiedy to słyszałem. Rozumiem, że
            zwykły widz, odbiorca nie jest w stanie takiego filmu innym przybliżyć, ale
            niech się w takim razie do tego nie zabiera. Tak to można sobie opowiadać tanie
            kino hollywódzkie, które operuje niezwykle ubogimi i znanymi wszystkim środkami
            obrazowania. Chcąc opwiedzieć taki film jak choćby "Amelia", należałoby
            operować aparatem badawczym filmoznawcy. Choć w przypadku Jarmuscha czy Lyncha
            nawet i to nie wystarczy.

Może warto się więc zastanowić, kiedy decydujemy się opowiedzieć komuś jakiś
            film, jaki obraz tegoż filmu nasza opowieść buduje w jego umyśle.
        • Gość: tervaniemi Re: To dopiero pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:11
          To chyba tak samo jak w przypadku "Pikniku pod wiszącą skałą" - każdy musi go
          zinterpretować na swój własny sposób...
    • Gość: Mumio Re: Johnny Depp IP: *.pzuzycie.com.pl 22.07.04, 15:41
      jak tu mogło zabraknąć "Las Vegas Parano" majstersztyk
      • karmilla Re: Johnny Depp 22.07.04, 17:55
        może i nie arcydzieła, ale bardzo lubię go w Z piekła rodem i Jeźdźcu bez głowy.
        I oczywiście w ww. filmach też. Generalnie cenię w nim to, że kogo by nie grał,
        jest jednakowo przekonujący
        • dmf Re: Johnny Depp 23.07.04, 12:04
          I jeszcze Don Juan DeMarco :)))
          • madziurex Re: Johnny Depp 23.07.04, 21:02
            No właśnie!! Zapomniałam! Ale tam Johnny'ego pobił (nieodżałowany) Marlon.
            Jeden z najlepszych aktorów jakich znam.(No i nawet jak był stary i gruby, to
            był tak seksowny, że szok...Nie mówiąc o nim w młodości.)
            • swmikus Re: Johnny Depp 24.07.04, 01:20
              lubie J.D.
              fecet naprawde potrafi i daje radę.
              do powyzszego wrzucilbym mrocza wizje Deppa opetanego przez 'outer space'
              w 'Żona Astronauty'.
    • Gość: tervaniemi Re: Johnny Depp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:18
      Z waszych wypowiedzi wynika, że niemal wwzystkie filmy, w których zagrał Depp,
      są warte obejrzenia. Jak to mozliwe, że do czasu "Piratów..." Johnny nie dostał
      ani jednej nominacji do Oscara?! Dziwne to Hollywood...
      • madziurex Re: Johnny Depp 02.08.04, 16:26
        Bo też jego role wcale nie są takie "oskarowe". On po prostu niesamowity jest i
        ma w sobie coś, czego się nie zapomina, ale żeby zaraz Oscar?... A zresztą, jak
        dla mnie Akademia Filmowa wcale wyrocznią nie jest.
        A to, że gra niemal tylko w dobrych filmach, to akurat prawda.
    • haniballecter123 Re: Johnny Depp 02.08.04, 13:44
      Polecam "Co gryzie Gilberta Grape'a" i "Dziewiąte wrota"
      • brookie Re: Johnny Depp 02.08.04, 16:48
        Zdecydowanie Ed Wood.
    • Gość: sybilla Re: Johnny Depp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:24
      W najblizszą sobotę na TVN7 będzie "Don Juan de Marco". Warto obejrzeć? Tytuł
      sugeruje film raczej taki bardziej erotyczny...
      • Gość: tervaniemi Re: Johnny Depp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 21:56
        Film rewelacyjny. Zmysłowy, subtelny, prawdziwy film o miłości. I wcale nie
        hardcore'owy.
    • sosena Re: Johnny Depp 10.08.04, 22:43
      ja lubie go w filmie"Co gryzie Gilberta Grapea?", w "Cry baby". Polecam obydwa:)
    • Gość: matti Re: Johnny Depp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 13:33
      Podobno bardzo dobrym filmem jest "Arizona Dream". Czy ktoś mi może powiedzieć
      coś blizej na jego temat? Do jakiego gatunku należy? O czym on jest (nie pytam
      o streszczenie, ale co można z niego wynieść)?
      • klee Pytanie z kategorii trudnych 12.08.04, 13:51
        Takich pytań się nie zadaje. Ja nie umiem na takie odpowiadać, ale spróbuję: o
        miłości i samotności, o starości i młodości, o aktywności i bierności, o tym,
        jak wiele dzieli ludzi i uniemożliwia im spotkanie się, o fenomenie snu i jego
        związkach ze światem realnym, o amerykańskiej prowincji, o pustyni, o
        marzeniach, o dzieciństwie, które może złamać całe życie etc.

Kwalifikacja gatunkowa zalezy pewnie od przyjętej klasyfikacji gatunków. Nie
        silę się na to i nie lubię tego.

Film nie zachwycił mnie, choć wiem, że wielu go kocha. Obejrzeć go jednak
        trzeba. Jest niezwykły, a poza tym to kawał przyzwoicie zrobionego kina.
        • madziurex Re: Pytanie z kategorii trudnych 12.08.04, 19:57
          Ma rację klee. Takich pytań się nie zadaje. Poza tym dobrego filmu ( a
          nie "produktu" który ma tylko fabułkę) nie da się opowiedzieć, bo składa się z
          wielu elementów. To tak, jakby się chciało opowiedzieć komuś obraz - dzieło
          malarskie...
          "Arizonę Dream" b. lubię, nie uważam, żeby to było arcydzieło, ale to b. dobry
          film i chwycił mnie za serce. Jest jednym z moich ulubionych. A Depp - taki jak
          zawsze - miodzio!:)
          • Gość: Marta Re: Pytanie z kategorii trudnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 23:27
            Więc tak: co gryzie Gilberta Grape'a to swietny film i grał tam swietnie nie
            tylko J.D ale także młodziutki Leonardo Di Caprio. Dziewiąte wrota Polańskiego
            warto obejrzec praktycznie tylko dla J.D. I nie powinno zapomnieć się o
            Truposzu jest świetny i ma wspaniały klimat. Aha i "z piekła rodem", może nie
            wybitna rola, ale ciekawy film i godny obejrzenia.
            • effa Re: to moze dorzuce jeszcze... 13.08.04, 15:13
              ...,moim zdaniem świetne, Donnie Brasco, troche starsze ale wzruszające
              Benny&June, no i Blow.
              pzdr
              E
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka