Dodaj do ulubionych

Zydzi w Polsce

30.07.14, 19:01
Witam
Pracuje z pewna pania, ktora opowiedziala mi ciekawa historie. Zawsze uwazala, ze jest Angielka. Cztery dni po smierci jej ojca okazalo sie, ze byl polskim Zydem, ktoremu w czasie wojny udalo sie uciec do Anglii. Nigdy o tym nie wspominal i cala rodzina byla bardzo zaskoczona.
A teraz do rzeczy. Pani ta poprosila mnie, abym polecila jej jakies filmy na temat losow polskich Zydow, bo bardzo chcialaby poznac swoje korzenie. Szczegolnie z czasow wojennych, ale rowniez wspolczesne. Do tej pory przyszly mi do glowy takie tytuly:
"Lista Schindlera"
"Jakub Klamca"
"Dzieci Ireny Sendlerowej"
"Poklosie"
"Cud purymowy"
"W ciemnosci"
"Ostatni pociag"
Z takich "niewschodnioeuropejskich" mam zamiar polecic jej "Zycie jest piekne".
Czy mozecie mi podpowiedziec jakies ciekawe tytuly? Pani ta nie mowi po polsku, wiec chodzi mi o filmy angielskojezyczne lub takie, do ktorych mozna znalezc angielskie napisy.
Dzieki stokrotne za wszelka pomoc.
Obserwuj wątek
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: Zydzi w Polsce 04.08.14, 00:46
      Pianista?
      Defiance
      Ida

a tu jest cala kopalnia poczawszy od Ambulansu 1962, Janusz Morgenstern
      Poland, 1962, 15 minutes, B&W
      Music only- no narration/dialogue.

Children Must Laugh

Tekst linka

Minnie
      • vichta Re: Zydzi w Polsce 05.08.14, 20:09
        Taka susza byla dlugi czas, az tu nagle prawdziwe gradobicie ;) ;) ;)
        Dzieki stokrotne. Nawet sie nie spodziewalam, ze az tyle filmow zostalo nakreconych, i ze ktos sie zajmuje ich skatalogowaniem. Zaraz dostarcze linka znajomej. Pozdrawiam serdecznie :)
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Zydzi w Polsce 05.08.14, 23:02
          fajnie ze moglam pomoc

pozdrawiam tez :)

Minnie
    • posenerka Re: Zydzi w Polsce 16.08.14, 19:51
      Filmów jest niestety bardzo mało, znacznie więcej można znaleźć historii w książkach ale dobrze byłoby gdyby pani określiła skąd jej tata pochodził.
      Jakby nie było życie poznańskiego Żyda nie było takie jak życie Żyda na Kresach czy w Warszawie, tak samo jako życie Polaków różniło się w zależności od zamieszkiwanego rejonu.

Inaczej też żyli Żydzi, często biedni, którzy zamieszkiwali getta (te przedwojenne) i często wcale nie znale języka polskiego, mimo, że się w Polsce urodzili a inaczej bogatsi Żydzi, którzy zajmowali szanowane pozycje i stanowiska i często uważali się zwyczajnie za Polaków i z Polską się identyfikowali. Tym biedniejszym Polska może jawić się jako koszmar a tym, którzy mieli stanowisko, majątek jako miejsce płynące mlekiem i miodem.
      Miliony losów, bo miliony Żydów mieszkało w Polsce i to od ponad 800 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka