Gość: mfk IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.04, 19:51 Uwielbiam Jarmuscha, ale tym razem Jim przeszedl samego siebie. Najlepsza scena - wloscy gangsterzy na emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
8ronx Wielki Jarmusch 30.09.04, 20:21 Taaaa, pokazać pustkę to niezła sztuka. Zobaczyć ją jeszcze trudniej. Jarmusch to zawsze był ciekawy gostek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nyorker i ja lubie jima IP: *.ny325.east.verizon.net 30.09.04, 20:21 dla mnie jest on miara dystansu, na jaki ameryka zabrnela w papierowa komercje. nikt go tu nie zna, nikogo nie interesuje film zbudowany z pauz miedzy akcja, ktorej nie ma. nieliczni znaja toma waitsa albo iggy popa. ale z tej pustki wlasnie wzial sie jim i chwala mu za to, ze jest. nawiasem mowiac, 'deadman' jest - jakby nie patrzyl - filmem akcji. wiec czasem jim fabule stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turez Re: Wielki Jarmusch IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.09.04, 20:47 ja nie widziałem chyba zadnego filmu tego reżysera, ale po przeczytaniu tej recenzji nabrałem wielkiej na to ochoty. Mam nadziję, ze gdzieś ten film dorwę, a nacudniej by było wybrać się na to do kina. Pozdawiam wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Wielki Jarmusch IP: *.gdynia.mm.pl 02.10.04, 22:10 zasuwaj chłopie do kina !!! właśnie obejrzałam i jestem zachwycona [i dzięki tym, co pisali, że widzieli wcześniej - bo już myślałam, że to jakieś dejavu : )] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erufushia Re: Wielki Jarmusch IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 13:38 Na stronie film.onet.pl/10119,film.html znajdziesz wszystkie kina z różnych miast, które grają ten film =] Tak samo jak ty szukałam, gdzie go graja i znalazłam- na szczescie. Muszę się wybrać na ten film. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Wielki Jarmusch IP: *.acn.waw.pl 30.09.04, 23:53 Piękne co pan napisał, panie Tadeuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Wielki Kaluzynski IP: *.pool.mediaWays.net 01.10.04, 00:00 szkoda, ze Kaluzynski nie zyje, powyzsza krytyka filmowa jest cieniutka. Nikt, kto Jarmuscha nie zna nie zachwyci sie po przeczytaniu í nie pojdzie do kina. A Jarmusch rzeczywiscie jest wielki. Czym dla muzyki sa/byli Cohen, Gainsbourg, Okudzawa czy Wysocki tym dla filmu jest Jarmusch. Podobna melancholia i bol istnienia. Juz samo obsadzanie rol wiecznie balansujacym na krawedzi Tomem Waitsem jest wspaniale. Sa filmy Jarmuscha gdzie Waits gra i jednoczesnie w tle puszczane sa jego piosenki. Ten niby ostatni film krecony byl przez 17 lat (!!) i jest z nim zwiazany smutny epizod, ktory Jarmuschowi spedza sen z powiek: Waits byl tak nalogowym palaczem (ca. 60 dziennie), ze nawet w nocy wstawal co kilka godzin, by zapalic. Udalo mu sie z trudem przestac. I oto w filmie Jarmuscha konieczne byly sekwencje z papierosem w reku. Jarmusch nie do konca zdawal sobie sprawe z konsekwencji, Waits popadl blyskawicznei spowrotem w najciezsza forme nalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Wielki Kaluzynski IP: *.pool.mediaWays.net 01.10.04, 00:03 Sa opinie przeciwne co do krytyki - kwestia gustu widac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixin Re: Wielki Kaluzynski IP: *.rivrw2.nsw.optusnet.com.au 01.10.04, 03:52 no, ja sie spodziewalam troche wiecej po tym filmie... kilka scen mnie zachwycilo, ale reszta... nie wiem, moze juz nie umiem patrzec... ale wydaje mi sie, ze nawet gdyby JJ stworzyl kiepsciaka, to i tak wszyscy sie rozplyna w zachwycie bo przeciez wielki JJ nie moze zrobic chaly :/ i nikt nie bedzie smial krzyknac, ze krol jest nagi...... scenka z Waitsem piekna, z francuskimi murzynami jako zywo, ale na przyklad ta pancia przegladajaca katalog broni.... no, nie wiem.... choc z przekazem sie zgodze, podpisuje sie obiema rekami, moze tylko moja poprzeczka byla nieco za wysoko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Powtórka? IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 01.10.04, 09:09 Oglądałem "Kawa i papierosy" dziesięć lat temu na przeglądzie filmów Jarmuscha w Olsztynie czyżby coś dokręcił? Odpowiedz Link Zgłoś
lisya Re: Powtórka? 01.10.04, 09:38 I ja jestem troche zbity z tropu. Pracujac na statku pasazerskim mam te niewatpliwa przyjemnosc ogladania Kawy i papierosow juz od miesiaca raz w tygodniu i za kazdym razem podoba mi sie bardziej, choc jeszcze troche a bede miec ten sam problem co Waits ;-) Pierwszymi wrazeniami podzielilem sie z zona i ... ona twierdzi, ze juz na tym filmie bylismy w kinie. Potrafi nawet opisac poszczegolne ujecia. Przy okazji, w zeszlym tygodniu kupilem sobie nowa plyte Cave'a i - juz nie tak nowa - Erka Satie. Kompozycje tego pierwszego idealnie dopelniaja sie z "low- key" filmu, a tego drugiego z "pauzami" (jesli ktos slyszal to wie o co chodzi; cisza jako nie-dzwiek (w/g definicji Cage'a?)). I tak to teskno mi coraz bardzej do Agnieszki, a tu jeszcze 2,5 miesiaca... Pozdrawiam wszystkich tymczasowo-samotnych, lisya Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: Powtórka? 01.10.04, 10:50 Też już to widziałam, w sensie KiP, tyle że mniej scenek, Iggy Pop i Waits byli napewno. Bardzo chcę zobaczyć tę wersję, jak JJ udało się namówić Billa Murraya!? Głowa do góry, szybko zleci, dużo monotonnej pracy i ani się obejrzysz, a tu Agnieszka blisko ;-) Trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Author Re: Wielki Jarmusch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 09:26 Super, widziałem kiedyś ze 2 odcinki..., teraz obejżę wszystkie. Czekam też na serial z Johnem Lurie i Tomem Waitsem, w którym wybierają się na ryby ..., może też kiedyś pokażą w kinach albo chociaż w TV. Doskonale by się sprawdziły takie filmiki w naszej TV, przesiąkniętej kiczowatymi serialami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Pierd Jarmuscha IP: 5.2.* / *.sap-ag.de 01.10.04, 10:11 Jarmusch puscil baka. Po tylu latach od ostatniego filmu wypuscil skladaka. Toz to jest niewbaczalne. Zaaalosne! Jak mogles mistrzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack ...i jeszcze jedno? IP: 5.2.* / *.sap-ag.de 01.10.04, 10:16 To jeden z najlepszych filmów twórcy "Nocy na Ziemi"??? Tadeusz czys ty zmysly juz na stare lata postradal? Jaki najlepszy? Ty do kina idz chlopie i sobie przypomnij i sobie odswiez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pnb [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 11:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pnb [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 11:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mendoza Re: Wielki Jarmusch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 10:28 Sobolewski jak zwykle streszcza film.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyh IGGI i Tom Waits najlepsi ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:30 caly film rewelacja...szkoda tylko ze u nas jak zwykle z rocznym opoznieniem musi sie wszystko ukazac..niemniej warto to zobaczyc...polecam szczerze...dla mnie najlepsza nowelka to tom waits z iggim popem...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś