Dodaj do ulubionych

filmy kostiumowe

IP: 213.25.22.* 12.10.04, 18:47
Najlepsze waszym zdaniem?
Moje ulubione, z zdecydowaną przewagą pierwszego, to :
- Gosford Park
- Królowa Margot
- Wojna i Pokój
- Przeminęło z wiatrem
Obserwuj wątek
    • ron_obvious Re: filmy kostiumowe 12.10.04, 19:02
      Barry Lyndon
    • Gość: SAga Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:09
      Elizabeth
      Zatrute pióro
    • Gość: jaija Re: filmy kostiumowe IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.10.04, 01:15
      Dobry jest Plac Waszyngtona Hollandowej, a bardzo miło ogląda się wszystkie
      ekranizacje książek Jane Austen. Niezły jest Król tańczy, świetnie zrobiona pod
      względem wizualnym i miła Dziewczyna z perłą. Dużo można wymieniać:) Tom Jones
      extra. Jeszcze: Amadeusz, Niebezpieczne związki, Wieczna miłość, Śmieszność
      (chyba tak ten tytuł brzmi?), nie wymieniam tych, które zostały już wymienione,
      a które też wpisałabym sama:)W ogóle kino kosiumowe świetnie się ogląda, choćby
      ze względu na kostiumy, ofkoz:), biżuterię, powozy, architekturę, itp.
      Prawdziwa uczta dla oka, prócz intelektualnych przeżyć. Teraz jest pod tym
      względem o niebo lepiej, niż kiedyś (vide - "kreski" na oczach aktorek w
      filmach kostiumowych z lat 60 i makijaż potworny w filmach z lat 80:))))))))
      • Gość: go Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 15:46
        tak! Tom Jones jest super :)
      • Gość: eve Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 18:05
        Kenneth Branagh "Wiele hałasu o nic", Bernardo Bertolucci "Mały budda",Jean-
        Jacques Annaud "Siedem lat w Tybecie"
    • Gość: granat Re: filmy kostiumowe IP: 213.25.22.* 13.10.04, 14:16
      Zgadzam się z Tobą, widac znaczna poprawę. A propos "Placu Waszyngtona" to
      podobaly mi się wszystkie ekranizacje powiesci Jamesa, szczególnie ta z Umą
      Turman, Złoty Kielich czy cos takiego. Niestety ostatnio wiekszosc filmow
      kostiumowych to albo wojenno melodramatyczne superprodukcje albo ckliwe
      romansidła. Może wynika to z tąd, że filmy kostiumowe są drogie, a że muszą się
      zwrocic producentowi to są jak najbardziej komercyjne. Rzadko zdarza się coś
      kameralnego, z ciekawą fabułą.
    • Gość: granat Re: filmy kostiumowe IP: 213.25.22.* 13.10.04, 14:18
      Zapomniałam dodac, że Dziewczyna z perłą i Niebezpieczne związki też znajdują
      się u mnie w ścisłej czołówce. :)
    • kubissimo Re: filmy kostiumowe 13.10.04, 18:12
      ORLANDO Sally Potter
      jeden z najlepszych filmow jakie widzialem
    • misscraft Re: filmy kostiumowe 17.10.04, 22:59
      "Niebezpieczne związki", "Emma", "Wywiad z Wampirem"(w sumie kostiumów i z
      innej epoki było sporo:)
    • Gość: joxer Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 00:23
      Trudna sprawa, tyle jest ulubionych filmów w kostiumie... Nie wymieniając już
      wspomnianych:

"The Adventures of Robin Hood" z Errolem Flynnem (z sentymentu dla kapelusza z
      piorkiem, rajtuzów i prześlicznej Olivii de Havilland)
      "Zuchwały Beaumarchais" (Patrice Luchini BRAVO!!)
      adaptacje szekspirowskie Kennetha Branagh
      filmy Jamesa Ivory
      "Rozważna i Romantyczna"
      "Dracula" F.F.Coppoli
      "Braterstwo Wilków"
      "Chouans!" Georgesa Delerue
      "Piraci z Karaibów"
      "Valmont"
      "Farinelli"
      "Trzej..." i "Czterej Muszkieterowie" Richarda Lestera (dobra zabawa ;))
      "Camelot" Joshui Logana (Richard Harris, Vanessa Redgrave i Franco Nero)
      "The Devils" Kena Russella
      "Man For All Seasons" (Oto jest głowa zdrajcy) z Paulem Scofieldem w roli
      Thomasa More
      "Romeo i Julia" Franco Zeffirelli
      filmy Luchino Viscontiego "Ludwig" i "Lampart"
      "Udręka i ekstaza" (Charlton Heston w roli Michelangelo i Rex Harrison jako
      papiez Juliusz II)

Na razie wystarczy :)
      • Gość: lk Re: filmy kostiumowe IP: 80.51.10.* 18.10.04, 20:22
        a robin hood z costnerem?
        • Gość: jaija Re: filmy kostiumowe IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.10.04, 00:35
          ten nie:) Robin Hood z kometką?;)ale, co kto woli. Nie każdy film z kostiumem
          jest dobry do oglądania. Niektóre to barachła. Ponoć (nie wiem, bo nie
          widziałam), taka właśnie jest Afera naszyjnikowa.
          Aha, z kostiumowych extra są (mimo "kresek":)u bohaterek) filmy z wytwórni
          Hammer. Czasem widać, że suknia ze sztucznego materiału i razi kolorkiem, ale
          na ogół świetnie się je ogląda. No i próbowali chociaż trochę respektować modę
          czasów, w których żyli bohaterowie.:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka