Gość: granat IP: 213.25.22.* 12.10.04, 18:47 Najlepsze waszym zdaniem? Moje ulubione, z zdecydowaną przewagą pierwszego, to : - Gosford Park - Królowa Margot - Wojna i Pokój - Przeminęło z wiatrem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SAga Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:09 Elizabeth Zatrute pióro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: filmy kostiumowe IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.10.04, 01:15 Dobry jest Plac Waszyngtona Hollandowej, a bardzo miło ogląda się wszystkie ekranizacje książek Jane Austen. Niezły jest Król tańczy, świetnie zrobiona pod względem wizualnym i miła Dziewczyna z perłą. Dużo można wymieniać:) Tom Jones extra. Jeszcze: Amadeusz, Niebezpieczne związki, Wieczna miłość, Śmieszność (chyba tak ten tytuł brzmi?), nie wymieniam tych, które zostały już wymienione, a które też wpisałabym sama:)W ogóle kino kosiumowe świetnie się ogląda, choćby ze względu na kostiumy, ofkoz:), biżuterię, powozy, architekturę, itp. Prawdziwa uczta dla oka, prócz intelektualnych przeżyć. Teraz jest pod tym względem o niebo lepiej, niż kiedyś (vide - "kreski" na oczach aktorek w filmach kostiumowych z lat 60 i makijaż potworny w filmach z lat 80:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 15:46 tak! Tom Jones jest super :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 18:05 Kenneth Branagh "Wiele hałasu o nic", Bernardo Bertolucci "Mały budda",Jean- Jacques Annaud "Siedem lat w Tybecie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granat Re: filmy kostiumowe IP: 213.25.22.* 13.10.04, 14:16 Zgadzam się z Tobą, widac znaczna poprawę. A propos "Placu Waszyngtona" to podobaly mi się wszystkie ekranizacje powiesci Jamesa, szczególnie ta z Umą Turman, Złoty Kielich czy cos takiego. Niestety ostatnio wiekszosc filmow kostiumowych to albo wojenno melodramatyczne superprodukcje albo ckliwe romansidła. Może wynika to z tąd, że filmy kostiumowe są drogie, a że muszą się zwrocic producentowi to są jak najbardziej komercyjne. Rzadko zdarza się coś kameralnego, z ciekawą fabułą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granat Re: filmy kostiumowe IP: 213.25.22.* 13.10.04, 14:18 Zapomniałam dodac, że Dziewczyna z perłą i Niebezpieczne związki też znajdują się u mnie w ścisłej czołówce. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: filmy kostiumowe 13.10.04, 18:12 ORLANDO Sally Potter jeden z najlepszych filmow jakie widzialem Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: filmy kostiumowe 17.10.04, 22:59 "Niebezpieczne związki", "Emma", "Wywiad z Wampirem"(w sumie kostiumów i z innej epoki było sporo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joxer Re: filmy kostiumowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 00:23 Trudna sprawa, tyle jest ulubionych filmów w kostiumie... Nie wymieniając już wspomnianych: "The Adventures of Robin Hood" z Errolem Flynnem (z sentymentu dla kapelusza z piorkiem, rajtuzów i prześlicznej Olivii de Havilland) "Zuchwały Beaumarchais" (Patrice Luchini BRAVO!!) adaptacje szekspirowskie Kennetha Branagh filmy Jamesa Ivory "Rozważna i Romantyczna" "Dracula" F.F.Coppoli "Braterstwo Wilków" "Chouans!" Georgesa Delerue "Piraci z Karaibów" "Valmont" "Farinelli" "Trzej..." i "Czterej Muszkieterowie" Richarda Lestera (dobra zabawa ;)) "Camelot" Joshui Logana (Richard Harris, Vanessa Redgrave i Franco Nero) "The Devils" Kena Russella "Man For All Seasons" (Oto jest głowa zdrajcy) z Paulem Scofieldem w roli Thomasa More "Romeo i Julia" Franco Zeffirelli filmy Luchino Viscontiego "Ludwig" i "Lampart" "Udręka i ekstaza" (Charlton Heston w roli Michelangelo i Rex Harrison jako papiez Juliusz II) Na razie wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lk Re: filmy kostiumowe IP: 80.51.10.* 18.10.04, 20:22 a robin hood z costnerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: filmy kostiumowe IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.10.04, 00:35 ten nie:) Robin Hood z kometką?;)ale, co kto woli. Nie każdy film z kostiumem jest dobry do oglądania. Niektóre to barachła. Ponoć (nie wiem, bo nie widziałam), taka właśnie jest Afera naszyjnikowa. Aha, z kostiumowych extra są (mimo "kresek":)u bohaterek) filmy z wytwórni Hammer. Czasem widać, że suknia ze sztucznego materiału i razi kolorkiem, ale na ogół świetnie się je ogląda. No i próbowali chociaż trochę respektować modę czasów, w których żyli bohaterowie.:) Odpowiedz Link Zgłoś