monia_sl 03.01.05, 18:11 wybieramy sie do kina na Aleksandra i chcialabym poznac obiektywna ocene tego filmu?? Warto czy to bedzie strata pieniedzy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagarin3 Re: warto isc na aleksandra?? 03.01.05, 19:31 Nie warto. Aż się dziwię, że nie zażądałam zwrotu pieniędzy i odszkodowania za zmarnowany czas ;) Film jest straszny. Nudny, przegadany, schematyczny. Farell powinien dostać za tę "kreację" malinę, a Stone udać się na przymusową emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tete Re: warto isc na aleksandra?? IP: 193.29.205.* 03.01.05, 19:43 Moim zdaniem warto!!! Rewelacyjna rola Angeliny Joli (dokladnie tak wyobrazalam sobie Olympias)i Van Kilmera (Filipa nie mozna bylo zagrac lepiej:). Trzeba troche lubic historie, jezeli szukasz widowiska w stylu "Gladiatora" to może sie nie podobac... Osobiscie mam kilka zastrzeżeń, ale na filmie sie nie nudzilam, mile spedzilam czas... Odpowiedz Link Zgłoś
boudicca Re: warto isc na aleksandra?? 04.01.05, 00:37 >Trzeba troche lubic historie< Jaką historię? Hollywodzką? Każdy kto ją zna chociażby w m ałym procencie od razu zauważy braki i nadużycia w scenariuszu, że o kostiumach i scenograffi nie wspomnę. Ten film ma tylko jeden dobry punkt - charakteryzację Vala Kilmera. Widziałam odtworzoną metodą Gersimowa twarz Filipa II i na niej z całą pewnością wzorowali się pomysłodawcy charakteryzacji. Rysy twarzy, kształt oczy i ust różnią sie od oryginału (co nie jest zastrzeżeniem, tylko uwagą), ale blizny, brak oka i włosy - po prostu rewelacyjne. Ale dla jednego Filipa nie ma sensu tracić niepotrzebnie kasy na bilet. Po obejrzeniu Troi myślałam, że już większego knotu nie można stworzyć. Polecam panią Jones "W pogoni za rozumem". Lekkie, łatwe i przyjemne. Taki sam podtytuł powinien mieć Aleksander, tyle że straconego rozumu i niesmaku, po jaką cholerę na to poszłaś, nic nie przywróci (tak było przynajmniej ze mną). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tete Re: warto isc na aleksandra?? IP: 193.29.205.* 04.01.05, 10:11 Konkretniej!!! W ktorym punkcie film odbiega znaczaco od historii Aleksandra Wielkiego? Uwazam, ze jak na film historyczny to bardzo wiernie przedstawia jego dzieje....ostatnio malo takich filmow. O jakich naduzyciach w ogole mowisz mowisz? Tzn chodzi mi tylko o te ktore mijaja sie z prawda historyczna - inne mnie nie interesuja!!! Scenariusz to po prostu historia Aleksandra Wielkiego...wiec mniej pretensje do autorow starozytnych, ze jak dla Ciebie to za malo pasjonujaco ja przedstawili!!! To, ze masz starozytnego nicka nie swiadczy wcale, ze znasz historie Aleksandra wlk. (w koncu to prawie 400 lat roznicy) i druga strona Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: warto isc na aleksandra?? 03.01.05, 20:57 jak można poznać obiektywną ocenę forumowicza??? ja odradzam. chała. nawet efekty specjalne niespecjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: warto isc na aleksandra?? 03.01.05, 21:51 Proponuje przejrzenie na tym forum, dwóch juz bardzo "rozkręconych" wątków o Aleksandrze. Mam nadzieje, że to pomoże Ci podjąć decyzję. A moim zdaniem warto iść( choćby by po to by samemu osądzić czy było warto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiTy Re: warto isc na aleksandra?? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 10:50 Nie napiszę, że "warto", ale obejrzeć można. Tylko nie spodziewaj się zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tete Re: warto isc na aleksandra?? IP: 193.29.205.* 04.01.05, 14:42 Polecam recenzje www.film.org.pl/prace/alexander.html Odpowiedz Link Zgłoś