testardo 11.05.05, 20:36 Jakie filmy wloskie polecilibyscie obejrzec? Interesuja mnie filmy wszelkiej masci i gatunku, stare, nowe, byleby wloskie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nick Re: Filmy wloskie IP: 80.50.49.* 11.05.05, 20:54 Człowieku, kinematografia włoska jest jedną z najważniejszych, przede wszystkim: 1) Fellini (Osiem i pół, La Strada, Słodkie życie, Casanova, Satyricon, Rzym, Amarcord, Miasto kobiet, Ginger i Fred itd.) 2) Visconti (Lampart, Rocco i jego bracia, Ludwig, Śmierć w Wenecji, Opętanie itd.) 3) Antonioni (Kronika pewnej miłości, Przygoda, Zaćmienie, Czerwona pustynia) 4) De Sica (Złodzieje rowerów, Dzieci ulicy; Wczoraj, dziś, jutro; Matka i córka) 5) Rossellini (Rzym, miasto otwarte; Paisa) 6) Tornatore (Kino Paradiso) 7) Pasolini a do tego bracia Taviani, Liliana Cavani, Moretti itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bemolka Re: Filmy wloskie IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 01:51 "Aprile" Morettiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carmina Re: Filmy wloskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:20 ja tylko dodam do tej listy "Życie jest piękne" ("La vita e bella") Beniniego... Odpowiedz Link Zgłoś
kraciak Re: Filmy wloskie 15.05.05, 01:19 A ja coś z innej beczki: Dario Argento, Bava (Mario, raczej nie Lamberto), Lucio Fulci - to panowie od mocnych wrażeń. Aż strach się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek a ja dopisze calkiem wspolczesne IP: 62.233.178.* 18.05.05, 11:53 niekoniecznie wielkie, czasem po prostu obycz. bez zadecia la finestra di fronte le fate ignoranti l'ultimo bacio la stanza dell figlio il postino ora di religione le chiavi di casa ricordati di me Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: a ja dopisze calkiem wspolczesne 19.05.05, 15:47 >la finestra di fronte O tak ! Ja dorzucę jeszcze do współczesnych Biancę lub z angielska the beautifull body of bianca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Filmy wloskie IP: *.4web.pl 18.05.05, 12:26 Jest to chyba kino warte wiekszej uwagi niz kino francuskie...w tym kinie po prostu widac życie , takie jakie ono jest - z potem, brudem i szczęsciem czasami...Forumowicze wcześniej podali ci straszny rozstrzał filmow - chocby Visconti realistyczny, ten od "Rocca i jego braci jest" nijak nie do porównania z Viscontim póżnym, od "śmierci w Wenecji" ...Sugeruję poogladać najpierw filmy Tornatore, a potem od razu te czarno-białe neorealistyczne...Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi Re: Filmy wloskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 17:18 "Ukryte pragnienia" ("Stolen Beauty") Bertolucciego - film po angielsku, ale reżyser włoski i akcja ma miejsce we Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Filmy wloskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.05.05, 23:49 Ukryte pragnienia to taki filmik próbujący zrobić wrażenie, a tak się na nim zawiodłam, jak na mało którym. Co z tego, że Bertolucci robił, Włoch, tym większy zawód. Banał na banale i banałem pogania. Banda snobów i pozerów i Livka - olivka szukająca ojca i kogoś, kto będzie miał ochotę na jej cnotę. Nawet Toskania bez jaj pokazana, niestety. Przereklamowany!!!! Pokój syna równiez przereklamowany. Lepiej jakieś stare włoskie filmy obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś