Dodaj do ulubionych

Alternatywne zakończenia (spoilery)

IP: *.p.lodz.pl 08.06.05, 21:36
Wpisujcie tu tytuły filmów w których wystempują alternatywne zakończenia.
Najlepiej z krótką informacją o innym zakończeniu danego filmu (tak żeby było
wiadomo o co chodzi ale żeby za dużo nie zdradzić, dlatego na wszelki wypadek
opatrzyłem ten temat w podtytuł "spoilery") oraz ze stronkmi w necie na
których są fotosy z tych zakończeń (i trailery albo coś jeszcze).
Obserwuj wątek
    • Gość: libi Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:34
      Przypominają mi się w tej chwili trzy takie filmy:
      1. niemiecki "Biegnij, Lola, biegnij": Historia ma 3 różne zakończenia, nie
      napiszę jakie, bo musiałabym za dużo zdradzić, a i po prawdzie oglądałam film
      już dość dawno i nie wszystko pamiętam. Mogę powiedzieć tylko tyle, że losy
      głównej bohaterki zależą od tego, czy zdąży donieść pewną przesyłkę na czas czy
      też nie. Zakończenia zależą właśnie od tego, kiedy i w jakich okolicznościach
      Lola dociera na miejsce przeznaczenia.
      2. "Femme Fatale" Briana de Palmy: Z początku oglądamy normalną historię, która
      zaczyna się, trwa i się kończy. I kiedy już myślimy, że naprawdę nastał koniec
      filmu, wydarzenia zaczynają dziać się od nowa, ale w zmienionej formie, i
      prowadzą do całkiem innego rozwiązania. Nie wiem dlaczego, ale to alternatywne
      zakończenie popsuło mi całą przyjemność oglądania i wywołało niezamierzony
      komiczny efekt. Moim zdaniem tej drugiej wersji historii mogło nie być, bo film
      nagle stał się dziwnie groteskowy.
      3. "Kocha, nie kocha" z Audrey Tautou - tu cały film, a nie tylko zakończenie
      opowiedziany zostaje dwa razy. Raz z perspektywy głównej bohaterki, a za drugim
      razem - bohatera. Mimo że i ona, i on komentują te same wydarzenia, mamy do
      czynienia z dwoma zupełnie różnymi historiami.

Wspomnę jeszcze o filmie "Basen" Ozona - tu co prawda nie ma wprost podanych
      dwóch zakończeń, ale to jedno, które jest, można zinterpretować w różny sposób,
      czyli właściwie samemu stworzyć sobie alternatywne wersje tej samej opowieści.
      • Gość: Tagi Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.p.lodz.pl 09.06.05, 15:13
        Niekoniecznie o to mi chodziło, ale dzięki. Bardziej chodziło mi o tego typu
        zakończenia filmów, że jedna wersja tego samego filmu kończy sie inaczej
        aniżeli druga, np "Stygmaty" - w jednej wersji główna bohaterka żyje sobie
        spokojnie, natomiast w innej wersji dostaje ostatniego stygmatu i umiera. Ale
        to co napisales jest dobre, w sumie tego typu filmy tez podawajcie.
        • Gość: libi Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:30
          Czy dobrze się rozumiemy - chodzi Ci o jeden film, w którym są różne
          zakończenia (bo tak właśnie odebrałam Twój post), czy też o różne wersje tego
          samego filmu, które kończyły się inaczej?
          • Gość: Tagi Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.p.lodz.pl 10.06.05, 00:18
            Chodzi mi o różne wersje tego samego filmu, które kończyły sie inaczej. Jednak,
            jak napisałem poprzednio, podawanie fimów w których są różne zakończenia też mi
            sie podoba (sam pamiętam taką komedię w stylu Mela Brooksa, która dawno leciała
            na TVN-ie >niestety nie pamiętam tytułu< w którym chodzilo o wykrycie morderstwa
            w pewnym pensjonacie, a którego rozwiązanie przedstawiał pewien lokaj, ktorego
            rekonstrukcje pokazywano z bohaterami; no i właśnie - wydawało sie że to koniec
            filmu, zaraz będą napisy końcowe a tu lipa - okazuje sie to nie prawdą i
            pokazują inny przebieg zdarzenia, i tak chyba z 5 razy)
            • Gość: libi Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:26
              Przypomniał mi się jeszcze "Dzień Świstaka" - bohater kilka razy doświadcza
              wydarzeń tego samego dnia, wpada w pułapkę czasową.
              • Gość: Tagi Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.sulejow.sdi.tpnet.pl 11.06.05, 13:24
                Swoistą alegorią innych zakończeń może być "Memento" w którym główny bohater
                ponownie przeżywa swoją historie poszukując mordercy swojej żony. Pomimo tego
                iz dawno tego dokonał, a sprawce zabił, jest on wykorzystywany przez innych
                ludzi do załatwiania ich spraw. Cierpiąc na zaniki pamięci nie jest tego
                świadom, jak również nie jest w stanie zapamietać swoich czynów. Dlatego też
                stale poszukuje owego zbrodniarza i stale będzie zabijał ludzi (winnych czy
                niewinnych - to już inna sprawa) gdyż myśl o ukaraniu sprawcy jego udrenki jest
                jego jedynym sensem życia.
            • Gość: ulusia Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.binet.pl / *.pl 17.06.05, 21:12
              Też widziałam ten film - dobry:) Ale nie pamietam tytułu:)
    • milena1982 Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 12.06.05, 18:29
      słyszałam o alternatywnym zakończeniu "Efektu motyla", tyle, że nie widziałam go
      i nie wiem ile w tym jest prawdy. W zakończeniu tym zdesperowany główny bohater
      cofa się do swojego życia płodowego (czy jakoś tak) i popełnia samobójstwo.
      • Gość: Wacek Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 13.06.05, 20:38
        W innej wersji, cofa się ,wszystko naprawia po czym zyje dlugo i szczesliwie ;)
      • umathurman efekt motyla 15.06.05, 15:23
        dokladnie tak, dusi sie wlasna pepowina.
        troche groteskowe ;)

efekt motyla mial 2 zakonczenia alternatywne, oba sa na plycie DVD
      • Gość: gfsaa Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.binet.pl / *.pl 17.06.05, 21:15
        Ja oglądałam efekt motyla, cały film polega na tym, że pokazują różne wersje
        tych samych wydarzeń, nie wiadomo w końcu jak było naprawdę, w którymś momencie
        zaczyna się to nudzić
    • milena1982 Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 12.06.05, 18:49
      Znalazłam szczegóły:
      "Jego mama lezy na lozku i zabiera sie za rodzenie. Evan cofa sie do plodu i
      zaczyna dusic sie pepowina, a my slyszymy ze to jest juz 3 raz jak jego matka
      urodzi martwe dziecko. W tej wersji pojawia sie w trakcie filmu epizod jak Evan
      z matka idzie do wrozki i dowiaduje sie, ze jego matka juz 2 razy urodzila
      martwe dziecko, a wrozka mowi mu, ze on nie ma linii zycia i go nie powinno byc..."
    • cptniamo Army of Darkness (Evil Dead III) 12.06.05, 19:06
      Wg zakończenia, które jest w filmie, Ash wraca do swojej teraźniejszości, czyli
      do pracy w supermarkecie, film kończy się zdaniem "hail to the king!".
      Alternatywne zakończenie, które podobno powstało jako pierwsze, ale do filmu nie
      weszło jest takie, że Ash upuszcza jedną kropelkę eliksiru (czy co to było) za
      dużo i budzi się o 100 lat za późno, podczas jakiejś nuklearnej zaglady (i tak
      się kończy film).
      • gdotb Re: Army of Darkness (Evil Dead III) 12.06.05, 22:34
        'Paycheck' z Benem Affleckiem. nie pamietam dokladnie, ale rozne sa zakonczenia
        dotyczace ogromnej sumy pieniedzy. Alternatywne zakonczenie mi sie nie podobalo.
        • Gość: Tagi Zakończenia takich filmów IP: *.p.lodz.pl 13.06.05, 21:26
          Zna ktoś jakieś inne zakończenia takich filmów: "Siedem", "Cube", "Fight club",
          "12 małp". Nie wiem czy posiadają inne zakończenia, ale jakby miały i ktoś by
          coś wiedział na ten temat to niech napisze.
      • fragile_f Re: Army of Darkness (Evil Dead III) 18.06.05, 10:16
        No cos ty, ja kilka razy widzialam rozne wersje tego filmu i kazda konczy sie
        tak, ze Ash łyka o jedna kropelke za duzo i budzi sie za pozno: "O
        nieee....Zaspałeeemm.." :>
        • Gość: new333333 Re: Army of Darkness (Evil Dead III) IP: 194.77.5.* 20.06.05, 12:31
          Faktycznie jest drugie alternatywne zakonczenie ze scena w hipermarkecie,
          widzialem te wersje jakies 0.5 roku temu w ktorejs niemieckiej stacji.
      • szampon.do.wlosow Re: Army of Darkness (Evil Dead III) 21.06.05, 15:25
        > Alternatywne zakończenie, które podobno powstało jako pierwsze, ale do filmu
        > nie weszło jest takie, że

Ciekawe, bo wlasnie takie zakonczenie widzialem w filmie. Pierwsze slysze o
        powrocie do terazniejszosci. Nie budzi sie podczas zaglady tylko juz po, swiat
        pokrywaja ruiny, smieci itp. A "Hail to the King" to tytul 4 czesci.
    • diablica.26 Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 16.06.05, 10:29
      W "Hannibalu". Zresztą to alternatywne zakończenie jest lepsze.
    • Gość: FFC Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: 212.244.179.* 17.06.05, 10:51
      Czas apokalipsy - właściwie nie alternatywna zakończenie lecz ostatnie ujęie

1. film kończy się bombardowaniem dżungli - tę wersję widziałem tylko kiedyś
      na "Top Canal" (taka piracka stacja teklewizyjna, która nadawała w Warszawie na
      początku lat 90.)
      2. film kończy się ujęciem na kamienny posąg bóstwa (ta wersja w
      kinie "Iluzjon" i na dvd dołączanym do gazet).

Ciekawe czy ktoś wie o wydaniu DVD, które by uwzgledniało oba zakończenia ?
    • Gość: jpawl Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.wasko.pl / *.wasko.pl 17.06.05, 15:19
      Jakoś brakuje mi tu oczywistości w tym temacie, w postaci filmu
      Blade Runner w wersjach: producenckiej i reżyserskiej.
      Jedna mała scena zmienia praktycznie całkowicie wymowę filmu
      i zapatrywania (do dziś nierostrzygnięte ;) na osobowość
      Deckarda...
      • gdotb Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 17.06.05, 22:34
        Tak samo z 'Otchlania' (The Abyss).
        W wersji oryginalnej jest tsunami, jest wiecej o kosmitach i ich motywach, jest
        po prostu WIECEJ.

W wersji kinowej, z uwagi na to, ze 'rozszerzony' watek kosmitow zostal wyciety,
        zakonczenie jest praktycznie zupelnie inne.

Dodam, ze jak ogladalem rozszerzona wersje po raz pierwszy, calosc nabrala
        wiecej barw, poza tym, ze zwalila mnie z nog :) (dobrze, ze siedzialem).

G.

• gdotb Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 19.06.05, 11:52
          Ech, tak sie rozczuliłem pisząc tamte słowa, że aż sobie wypożyczyłem 'special
          edition' raz jeszcze.

Polecam wszystkim fanom 'Otchłani'.
          G.
    • marecki997 Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 18.06.05, 10:43
      Może to trochę nie na temat, ale blisko. Zakończenie filmu "Lock, Stock and Two
      Smoking Barrels". Jeden z bohaterów jedzie wyrzucić do Tamizy dowody
      przestępstwa, czyli dwa zabytkowe pistolety. W tym czasie jego koledzy dowiadują
      się, że są one warte majątek. Dzwonią więc do niego - w tym samym momencie
      czasie koleś zwisa z mostu jedną ręką trzymając się barierki, a w drugiej ręce
      ściska torbę z pistoletami. Jeśli odbierze, to zgubi pistolety, jeśli nie - to
      może zabierze je ze sobą, a może wyrzuci. I wtedy mamy "stopklatkę" i film się
      zatrzymuje. A zakończenie możemy dopowiedzieć sobie sami.
      • rakousek Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 18.06.05, 10:48
        "Przypadek" Kieslowskiego-trzy warianty, a wszystko zalezy od tego, czy bohater
        zdazy na pociag
        • Gość: Arak Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: 80.51.191.* 18.06.05, 21:47
          (UWAGA: Spoiler, dla tych co "Przypadku" nie oglądali)

> "Przypadek" Kieslowskiego-trzy warianty, a wszystko zalezy od tego, czy bohater
          > zdazy na pociag

"Przypadek" to jeszcze inny rodzaj filmu - są trzy różne wersje życiorysu
          bohatera, ale za to zakończenie i tak za każdym razem to samo :)
        • Gość: Arak Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: 80.51.191.* 18.06.05, 21:50
          (UWAGA: Spoiler, dla tych co "Przypadku" nie oglądali)

> "Przypadek" Kieslowskiego-trzy warianty, a wszystko zalezy od tego, czy bohater
          > zdazy na pociag

"Przypadek" to jeszcze inny rodzaj filmu - są trzy różne wersje życiorysu
          bohatera, ale za to zakończenie i tak za każdym razem to samo :)
      • bender_rodriguez Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 20.06.05, 23:00
        strzelby, panie, strzelby
    • smiley4u Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 18.06.05, 13:13
      Smoking / No smoking Alaina Resnais. Ma jesli dobrze pamietam 12 zakonczen -
      po 6 w zaleznosci od tego czy bohater zapali czy nie zapali papierosa, a potem
      powie takie lub inne zdanie do wchodzacej do pokoju osoby. Dlatego tez caly
      film jest bardzo dlugi, smoking i no smoking to dwie odrebne czesci, trwa to
      chyba ponad 3 godziny. Dawno temu lecial w tvp, dlatego juz go slabo pamietam,
      ale jest naprawde dobry.
    • luiza-w-ogrodzie Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 20.06.05, 05:52
      "Kochanica Francuza" ma dwa zakonczenia, bo tez i caly film jest w kowencji
      filmu w filmie.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
      .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
      • agazat Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 20.06.05, 20:44
        "Anna Karenina", stara adaptacja, ale nie pamietam roku, ma dwa zakonczenia -
        jedno zgodne z ksiazka (na Europe), drugie z happy endem (na Stany).
    • fiefiura hide and seek (siła strachu) 21.06.05, 08:52
      fantastyczny thriller, w roli głównej Robert de Niro. Gdy po obejrzeniu jednej
      wersji dowiedziałam się o alternatywnym zakończeniu pomyślałam o happy
      endzie... no cóż...
      • Gość: mars700 Re: hide and seek (siła strachu) IP: *.u.mcnet.pl 21.06.05, 11:06
        Najwięcej zakończeń miał chyba film "The clue".

Bohaterowie przypominają postacie z gry Detektyw. Pan Musztarda, Pani Myszka
        itd. Te same pokoje i przejścia pomiędzy nimi. Akacja filmu przypomina
        dochodzenie.
        • Gość: Szafir Re: hide and seek (siła strachu) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:48
          Mało kto wie o alternatywnym zakończeniu "Krzyżaków" A. Forda. W pierwotnej
          wersji wojska polsko-litewskie zostają pobite pod Grunwaldem, a film kończy się
          sceną powiewającej flagi Wielkiego Mistrza na wawelskiej wieży. Ponieważ film
          kręcono w szczytowym okresie propagandy antyniemieckiej, namówiono Forda do
          zmiany zakończenia i wyasygnowano dodatkowe środki na nakręcenie scen triumfu
          polskiego oręża.

(przepraszam za spamowanie, nie mogłem się powstrzymać)
    • Gość: Tawananna* Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:16
      Tym razem nie film, a serial, ale zrobiony w konwencji "filmowej" - 1 seria "24
      godzin". W normalnej wersji główny bohater znajduje swoją żonę martwą, w
      alternatywnym zakończeniu wszyscy żyli długo i szczęśliwie;).
      • Gość: Tagi Krzyżaki - inne zakończenie IP: *.p.lodz.pl 23.06.05, 11:41
        Szafir napisal o innym zakończeniu Krzyżaków. Mam pytanie: to niby jak, Ford
        chciał nakręcić film, który nie byłby dosłowną ekranizacją książki Sienkiewicza,
        a tym samym odbiegałby od prawdy historycznej? Jeżeli macie jakieś informacje o
        tym, bądz o tym gdzie mozna taką wersje zdobyc to piszcie.
        • Gość: Kiler Memento IP: *.p.lodz.pl 28.06.05, 22:19
          Memento posiada wersje chronologiczną, która zaczynając się i kończąc po
          pobożemu ma niejako inne zakończenie, czyli takie jakie jest na początku w
          wersji oficjalnej. Pomimo tego film nadal jest świetny a wersja chronologiczna
          dowodzi że Memento jest dokładnie dopracowane.
          • Gość: alfik Re: Memento IP: *.pl 29.06.05, 11:21
            "Krótki film o miłości" Kieślowskiego. W jednej z wersji (nie pamiętam której)
            film kończy się, kiedy chłopak na poczcie (Lubaszenko) mówi do kobiety
            (Szapołowska) "Ja juz pani nie podglądam". Ta druga wersja jest chyba bez tej
            kwestii, w zwiazku z tym możemy się tylko domyslać co było dalej.
    • filter23 Re: Alternatywne zakończenia (spoilery) 29.06.05, 15:39
      Alternatywne zakończenie mają "Urodzeni mordercy" - wg mnie lepsze od tego
      właściwego, główną rolę pełni w nim tajemniczy "anioł stróż" głównych
      bohaterów. Zakończenie to można obejrzeć na płycie dvd, jako dodatek do filmu.
      Również alternatywne, ale tym razem niezrealizowane zakończenie ma "Prawdziwy
      romans". Film, według pierwotnego zamysłu Tarantino nie miał kończyć sie happy
      endem, ale reżyser, Tony Scott zmienił to założenie. Na płycie dvd znajduje się
      poświęcony temu zagadnieniu dodatek - można prześledzić ostatnie,
      niezrealizowane sceny utrwalone na story board-ach.
    • weyland SPOILER Re: Perfect Murder 04.07.05, 10:26
      "Morderstwo doskonałe" względnie luźny remake "M - jak morderstwo".
      W dodatkach DVD jest zakończenie, w którym główna bohtaerka również zabija
      męża, ale robi to właściwie z zimną krwią, a nie zaatakowana. W zeznaniach mówi
      o ataku, zaś policjant, który domyśla się jak było naprawdę uznaje jej
      wersję: "Nie mogła pani inaczej postąpić".
      Bardzo mi się podoba to zakończenie przez to, że nikt nie wychodzi z całej
      intrygi czysty - pomijając fakt, że niektórzy nie wychodzą z życiem ;).
      --------------------
      Weyland Yutani
      Building better worlds
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka