Gość: kutafon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 23:29 do glowy przychodzi mi: brat pit w "joe black, arnld w terminator 2, costner w 300 mil do greclan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reggatta Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 00:11 Jedna z mocniejszych scena śmierci zakładniczki w "ofiarach wojny" Briana De Palmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris 21 gram IP: *.echostar.pl 12.11.05, 21:54 śmierć seana peana w 21 gramach. Odpowiedz Link Zgłoś
klee Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 01:18 Cześć Tereska, Dead man walking, Lilja 4-ever i... Pancernik Potiomkin Chociaż czuję, że to jeszcze nie to... coś mi się roi, ale nie mogę na to wpaść... może ktoś przypomni... Odpowiedz Link Zgłoś
armia12siurow Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 02:19 jak zginela tereska? nie znam ych filmow, kto tam gra i jak ginie?jaki pancernik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coga Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.pools.arcor-ip.net 27.10.05, 07:39 Zawód: reporter Odpowiedz Link Zgłoś
famousblueraincoat Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 07:46 doskonaly film, swietnie, ze go przypomnialas coga! szkoda, ze tak rzadko pojawiaja sie tu ludzie znajacy Eisensteina, Antonioniego... moja propozycja to "Obywatel Kane" Odpowiedz Link Zgłoś
klee Ktoś ginie, ktoś zabija 27.10.05, 11:18 Tereska nie zginęła, tylko zabiła, a co do "Pancernika...", to jeden z tych kilku(nastu) filmów, od których należałoby rozpocząć przygodę z kinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Ktoś ginie, ktoś zabija IP: 212.160.172.* 28.10.05, 13:29 "Przygode z kinem" zaczyna sie w wieku ok. 3-4 lat. Chyba jednak nie od "pancernika" powinno się ją zaczynać a raczej od "pszczólki Mai" lub "reksia" Odpowiedz Link Zgłoś
klee kino i kino 28.10.05, 14:20 Myślę, że przygodę z KINEM można zacząć dopiero wtedy, kiedy jest się w pełni świadomy, dojrzałym w miarę człowiekiem. Kreskówki dla nieboraków to żadne kino, przynajmniej w tym sensie, w jakim rozumiałem je, pisząc poprzedni post. Jeśli chcemy wchodzić w interakcję z czymś, to musimy być w stanie to pojąć i ocenić. Myślę, że wielu ludzi nigdy, przez całe swoje życie, tej przygody nie zaczyna. Mnie się udało, kiedy poznałem ludzi kinem zafascynowanych, dzięki którym miałem szansę zacząć je poznawać, POZNAWAĆ. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
klee Schody 28.10.05, 14:33 Tak sobie myślę, może masz rację, może nie byłoby dobrze zaczynać od "Pancernika...", jeśli nie jest się do tego przygotowanym. Myślę, że "Reksio" co prawda takiego przygotowania nie stanowi, ale "Schody" Rybczyńskiego już tak. Łagodzę zatem swoją opinię - żeby nie zaczęły się schody przy oglądaniu "Pancernika...", lepiej zacząć od "Schodów" swoją przygodę z kinem. ;-) To oczywiście jeden z wielu możliwych scenariuszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaa Re: Ktoś ginie, ktoś zabija IP: *.chello.pl 12.11.05, 12:58 douglas w upadku, a w zasadzie duvall bo douglas był szybszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.echostar.pl 12.11.05, 22:01 i jeszcze Heath Ledger w "monsterball, czekając na wyrok"- wstrząsająca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HYDRO Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.zax.pl 27.10.05, 08:44 Gladiator, Equlibrium, Joe Black, Królowa Potępionych Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 09:37 Poszukiwacze zaginionej arki-ten znajomy indiany,ktory go oszukal na poczatku w jaskinii Odpowiedz Link Zgłoś
liza177 Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 10:35 Nick w "Lowcy jeleni" Odpowiedz Link Zgłoś
gregor_1976 Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 10:56 "Smierc w Wenecji" Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 11:37 Dorzucam "Gry uliczne" i "Wtorek". Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 27.10.05, 11:47 "Ojciec Chrzestny" - śmierć Vito Corleone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coga Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.pools.arcor-ip.net 27.10.05, 12:14 ...i jeszcze w "Before the Rain" Manchevski'ego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibel Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.mofnet.gov.pl 27.10.05, 15:02 rekin brat Lenny-ego w Rybkach z Ferajny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypost Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.pools.arcor-ip.net 28.10.05, 10:16 wszystkie w Pulp Fiction Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaknigdy Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.pl.tesco / *.pl.tesco-europe.com 28.10.05, 13:42 Monty Phyton - sens życia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furino Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: 213.227.78.* 28.10.05, 16:15 Scena śmierci ptaszka śpiewającego arię na gałęzi w pierwszej części Shreka Odpowiedz Link Zgłoś
mahszid Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 31.10.05, 15:28 scena samobójstwa Mitji ze "Spalonych słońcem" Michałkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.05, 19:46 sierzant Elias - PLUTON, bezapelacyjnie najlepsza, poruszajaca, niesamowita Odpowiedz Link Zgłoś
pump_it_up Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 02.11.05, 10:16 "Tanczac w ciemnosciach" Odpowiedz Link Zgłoś
oxyma Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 02.11.05, 17:29 Mufasa stratowany na drodze przez antylopy w filmie "Król Lew" no i oczywiście indianin z "Pocahontas" a tak na poważnie: "Bękarty Diabła" i ciężarówka /fuj/ i to chyba nie jest temat na forum kulturalne Odpowiedz Link Zgłoś
chelseaa Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 02.11.05, 19:36 Sal Mineo w "Buntowniku bez powodu " Dustin Hoffman w "Nocnym kowboju" Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 03.11.05, 17:28 Bezapelacyjnie Elias w "Plutonie" i Roy Batty w "Blade Runnerze", z tych filmow, ktore znam. No i radziecki "Powrot", tylko czy tu nalezy mowic o "najlepszosci"...? Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 03.11.05, 17:42 Niech bedzie jeszcze Nick w "Lowcy Jeleni" i cala koncowka "Last Of The Mohicans" Odpowiedz Link Zgłoś
klee androidy 03.11.05, 18:36 Jeśli mowa o androidach, to wspomnę komandora Datę ze "Star Trek - Nemesis". Może jego śmierć nie była tak spektakularna jak inne tu przytaczane, ale dla mnie poruszająca, bo to moja ulubiona postać tej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumiaczek Re: androidy IP: *.pl 04.11.05, 12:10 Obie sceny w "Krótkim filmie o zabijaniu" Kieślowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yossarian Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.devs.futuro.pl 09.11.05, 20:19 Wszedłem tutaj tylko po to, by sprawdzić czy ktoś wskaże scenę z blade runnera:) To było moje pierwsze skojarzenie, gdy przeczytałem pytanie przewodnie! A co do sceny śmierci Eliasa w "plutonie" - bardzo spektakularna, bardzo romantyczna, na pewno warta uwagi, ale....jak dla mnie zbyt pretensjonalna, (żeby nie powiedzieć: kiczowata) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tanhuaser Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: 80.48.74.* 11.11.05, 23:32 Wszedłem po to samo ;-) To zdecydowanie najlepsza scena śmierci w kinie. Strugi deszczu, genialny Hauer i odlatujący gołąb. Rewelacja. Może ktoś kojarzy, że Tomasz Beksiński, przed samobójstwem, w ostatnim felietonie, pożegnał się z czytelnikami cytatem z tej sceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 20:55 Butch Cassidy i Sundance Kid - śmierć, której nie pokazano. Redford i Newman wybiegają z szopy, bo nie wiedzą, że stoi tam oddział wojska z wycelowaną bronią, i wierzą, że znów się im uda. I w tym momencie zatrzymany kadri koniec filmu - juz na zawsze zostaną tacy zawieszeni, a my będziemy się zastanawiać - a może jakimś cudem się im udało... No i Bonnie i Clyde - śmierć naturalistycznie i okrutnie pokazana, ale mimo to pełna poezji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.crowley.pl 06.11.05, 22:48 Smierc sanitariusza Wade'a w Szeregowcu Ryanie Odpowiedz Link Zgłoś
imprecis Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 12.11.05, 15:08 Kill Bill - smierc Billa, Duza Ryba.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Tratatatatatata..... IP: 212.33.72.* 13.11.05, 14:31 Śmierć hurtowo, czyli finał 'Dzikiej bandy' Peckinpaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spooney Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.autocom.pl 15.11.05, 00:24 śmierć wszystkich ofiar w Funny Games Michaela Haneke! nagłe i brytalne w swojej realistyczności zgony! przerażające! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żonka Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: 149.156.14.* 22.11.05, 11:45 Dokładnie! Szczególnie poruszająca jest śmierć dziecka i ta następna scena (kilka minut całkowitej ciszy) Odpowiedz Link Zgłoś
judith79 Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 15.11.05, 11:30 zbiorowa smierc w pierwszej scenie "statku widmo":P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ☼ Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.range86-129.btcentralplus.com 18.11.05, 22:18 Smierc Carlita Brigante - Carlito's Way. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 19.11.05, 00:31 "Unforgiven" - śmierć pierwszego kowboja, tego zastrzelonego wśród skał... Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 19.11.05, 11:18 Ha! Jak już Spiral Architekt wymienił, oczywiście Roy Batty z gołabkiem pokoju w ręku. "All those moment will be lost in time like tears in the rain. Time to die" No i także T-800 miażdżony żelazną wolą życia Sarah Connor. Poza tym piękny lot po krzywej balistycznej w "Dr. Strangelove", zbiorowe parowanie w "Nazajutrz" i prozaiczny koniec wielkiego człowieka czyli Don Corleone leżący pośród pomidorków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidzia Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.range86-135.btcentralplus.com 21.11.05, 21:02 "odważny" johny'ego deppa. choć nie ma tam sceny śmierci ;) film polecam gorąco, gęste, ciężkie kino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cukerro Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: 87.207.183.* 22.11.05, 15:15 Gary Oldman w Leonie zawodowcu:) "Fuc*k" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj_krewtka Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:27 końcówka "Misji" - szok kilka zgonów w "Młodych strzelbach" no i oczywiście wszystkie "może zostać tylko jeden" w Nieśmiertelnych Odpowiedz Link Zgłoś
i.m.p Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 23.11.05, 12:13 - śmierć Dannyego Vinyard'a (Edward Furlong) w "American History X" - egzekucja Eduarda Delacroix (Michael Jeter) w "Zielonej Mili" Odpowiedz Link Zgłoś
kleki-petra Re: najlepsze sceny smierci W FILMIE 24.11.05, 00:30 Bezapelacyjnie śmierć ojca głównego bohatera Hot Shots. Gość leciał odrzutowcem i został trafiony. Chciał się katapultować, ale mechanizm nie zadziałał. Jakimś cudem wylądował w lesie i gdy otworzył kokpit, katapulta nagle przypomniała sobie jak działać. Facet został ponownie wystrzelony na dużą wysokość i znów jakimś cudem przeżył upadek. Jednak spadł na kupkę gałęzi... i wczepiły mu się one do hełmu. Podniósł głowę z doczepionymi do niej gałęziami i zobaczył tabliczkę z napisem "sezon polowań na jelenie". Makabryczności scenie dodaje fakt, iż myśliwiec według zwyczaju zawiesił sobie na ścianie trofeum z jego głowy. Czy to nie jest odpowiedź na pytanie o najlepszą śmierć? Odpowiedz Link Zgłoś