Dodaj do ulubionych

Film "Dług"-prośba do Was

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 10.10.02, 13:32
Wszystkich, którzy oglądali film lub znają fakty na podstawie których powstał
zapraszam na stronę < a href="http://www.dlug.org.pl">DŁUG</a>
Strona jest o Sławku Sikorze, który od dziewięciu lat odsiaduje 25-letni
wyrok za morderstwo.Jest winny ale to zbyt dużo dla człowieka, który chcąc
otworzyć firmę zaufał "życzliwemu" majacemu mu pomóc z uzyskaniem
kredytu ,pózniej był przez niego szantazowany,torturowany,grożono jego
bliskim ,policja nie chciała mu pomóc i doprowadzony do ostateczności z
poczuciem, że własna śmierć jest tylko kwestią czasu wraz z Arturem zabił
pierwszy.
Sam zgłosił się na policję. Czuje się głeboko winny.W więzieniu postanowił,
że zrobi wszystko by sie nie stoczyć: pracuje, uczy się,działa w kole
artystycznym.Jedyną szansą przedterminowego zwolnienia jest akt łaski
Prezydenta.Pod tą petycją podpisują się wszyscy,którzy uwazają,że
potraktowano go zbyt surowo i chcą by dano mu szansę normalnego życia.Proszę
wejdzcie na tę stronę i sami zdecydujcie czy chcecie mu pomóc.Jeśli
popieracie tę inicjatywę powiadomcie znajomych.Dziękuję w imieniu Sławka i
swoim.
Ania
Obserwuj wątek
    • fnop Re: Film 'Dług'-prośba do Was 11.10.02, 09:23
      byłem, poparłem; zachęcam innych
    • Gość: poruszona Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 11.10.02, 13:27
      A tu jest link www.dlug.org.pl
    • Gość: poruszona Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 11.10.02, 15:13
      Przepraszam,ten juz chyba działa: www.dlug.org.pl
    • Gość: poruszona Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.10.02, 12:21
      Przez dwa dni swego poparcia udzieliło ponad 300 osób.
      Cieszę się, że tulu osobom ta sprawa leży na sercu.
      Dziękuję i zapraszam wszystkich, którzy nie wyrazili jeszcze swojego zdania.
      Ania
      • Gość: goa Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: gwardii:* / 192.168.10.* / 195.82.161.* 12.10.02, 13:56
        Ja juz również się dopisałam, kilka dni temu była o tej sprawie informacja na
        stopklatce. Miejmy nadzieję, że to coś pomoże. Trzymam kciuki!!!
        • Gość: iga Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.02, 19:49
          Ja natomiast miałam okazje rozmawiać z psychiatrą, który badał i prowadził
          obserwacje sądowo-psychiatryczną obu panów, historia których poslużyła za temat
          dla Długu. Wg jego relacji reżyser dość luźno potraktował prawdziwe wydarzenia,
          raczej posłużył mu za kanwe do studium psychologii przemocy, a nie do pokazania
          prawdziwego portretu sprawców. CI ludzie zabili 2 osoby i to podobnież z zimną
          krwią.
          Radzę jednak nie sugerować się aż tak filmem.
          • _luizjana_ Re: Film 'Dług'-prośba do Was 14.10.02, 01:27
            Gość portalu: iga napisał(a):
            CI ludzie zabili 2 osoby i to podobnież z zimną
            > krwią.

byc moze. niemniej mieli wybor: zabic lub dac sie zabic (siebie a moze i kogos
            z bliskich). gdyby zyli z panstwie prawa nie doszloby do tej tragedii.

> Radzę jednak nie sugerować się aż tak filmem.

a radze pomyslec o tych chlopakach, ktorzy juz wystarczajaca odpokutowali za
            to zrobili. i nawet jesli wyjda na wolnosc, sumienie bedzie ich dreczyc do
            konca zycia.
            • jajo13 Re: Film 'Dług'-prośba do Was 15.10.02, 09:28
              A mnie się wydaje, że już nawet wniesiono apelację w ich sprawie, i sąd wyższej
              instancji podtrzymał w mocy wyrok, jaki zapadł - to było ze 2 lata temu. Cóż -
              jak widzę, ty wiesz lepiej, ze to dobre chłopaki są. Ale jeżeli tak cie ujęli
              za serce obaj mordercy to przy najbliższej okazji pożycz im kilkaset złotych...
              • _luizjana_ Re: Film 'Dług'-prośba do Was 16.10.02, 13:36
                jajo13 napisała:

> A mnie się wydaje, że już nawet wniesiono apelację w ich sprawie, i sąd
                wyższej
                >
                > instancji podtrzymał w mocy wyrok, jaki zapadł - to było ze 2 lata temu.
                Cóż -
                > jak widzę, ty wiesz lepiej, ze to dobre chłopaki są. Ale jeżeli tak cie
                ujęli
                > za serce obaj mordercy to przy najbliższej okazji pożycz im kilkaset
                złotych...

po pierwsze: gdzie napisalam ze "to dobre chlopaki sa"? pisalam o czyms innym,
                po drugie: poczytaj najpierw o nich, a potem oceniaj, po trzecie: nikt ci nie
                kaze odpowiadac na prosbe zalozycielki tego watku i wysylac prosbe o ich
                ulaskawienie, skoro uwazasz ze zasluszyli na kare.
    • Gość: Duncan Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 12:46
      Gość portalu: poruszona napisał(a):

> Wszystkich, którzy oglądali film lub znają fakty na podstawie których powstał
      > zapraszam na stronę < a href="http://www.dlug.org.pl">DŁUG</a>
      > Strona jest o Sławku Sikorze, który od dziewięciu lat odsiaduje 25-letni
      > wyrok za morderstwo.Jest winny ale to zbyt dużo dla człowieka, który chcąc
      > otworzyć firmę zaufał "życzliwemu" majacemu mu pomóc z uzyskaniem
      > kredytu ,pózniej był przez niego szantazowany,torturowany,grożono jego
      > bliskim ,policja nie chciała mu pomóc i doprowadzony do ostateczności z
      > poczuciem, że własna śmierć jest tylko kwestią czasu wraz z Arturem zabił
      > pierwszy.
      > Sam zgłosił się na policję. Czuje się głeboko winny.W więzieniu postanowił,
      > że zrobi wszystko by sie nie stoczyć: pracuje, uczy się,działa w kole
      > artystycznym.Jedyną szansą przedterminowego zwolnienia jest akt łaski
      > Prezydenta.Pod tą petycją podpisują się wszyscy,którzy uwazają,że
      > potraktowano go zbyt surowo i chcą by dano mu szansę normalnego życia.Proszę
      > wejdzcie na tę stronę i sami zdecydujcie czy chcecie mu pomóc.Jeśli
      > popieracie tę inicjatywę powiadomcie znajomych.Dziękuję w imieniu Sławka i
      > swoim.
      > Ania

Nie ma takiej strony !
      Sprawdzałem
      • Gość: poruszona Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.10.02, 10:30
        Dzisiaj otwierałam stronę : www.dlug.org.pl
        Spróbuj jeszcze raz.
        Ania
    • acur_ Re: Film 'Dług'-prośba do Was 22.10.02, 09:27
      Film to jedno, życie - drugie. Wydaje mi się, że łaskawie nam panujący jego
      wysokość Aleksander Pierwszy już ze sprawą się bliżej zapoznał był, w wyniku
      obejrzenia filmu właśnie. I wydaje misię również, że nie skorzystał z uprawnień
      swych w tejże sprawie. Widać coś mu się nie spodobało. Większość
      wypowiadających się na temat ten, czerpie wiedzę swą z filmu jedynie, który na
      faktach oparty był, lecz był filmem fabularnym a nie dokumentem.
      • jajo13 Re: Film 'Dług'-prośba do Was 22.10.02, 09:40
        też miałam czelność zasugerować autorce wątku pewną jednostronność spojrzenia
        ale zostałam ostro skarcona. wydaje mi się, że sprawą zajmowały się już różne
        szczeble władzy sądowniczej, obaj skazani mieli możliwość przedstawienia
        argumentów w swojej sprawie. wtedy trzeba było zbierać podpisy, a nie po
        obejrzeniu filmu fabularnego - czyli jak sprawę widział pan Krauze. ja tam
        czuję się bezpieczniej wiedząc, że ci ludzie są odizolowani od społeczeństwa.
        odrąbywania głów wierzycielom nie uważam za najlepszą metodę rozwiązywania
        problemów finansowych.
    • Gość: Duncan Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 16:04
      Pomimo całego mojego stosunku do sprawy, nie życzę Państwu acur i jajo_13, aby dopadły ich takie
      "kłopoty finansowe" jak kiedys panów Brylińskiego i Sikorę. Z drugiej nie strony nie jestem pewien czy
      wówczas piewsze skrzypce w Państwa życiu odgrywałaby znajomosc prawa, polityki, a także
      kinematografii, różnic pomiędzy filmami dokumentalnymi a fabularnymi itp. itd.
      Obawiam się jednak, że nie ...

Pozdrawiam i szczerze życzę życia pełnego radosci i wolnego od stresów choćby nawet po stokroć
      mniejszych niż te które przeżywali wspomniani panowie.
      • acur_ Re: Film 'Dług'-prośba do Was 22.10.02, 17:45
        Dziękuję za (nie)życzenia. Rozumiem, że p.Duncan zgłębił/a dokładnie całą
        sprawę. Ja niestety nie i w związku z tym nie podejmuję się rozstrzygnąć czy
        osadzeni znajdują się w miejscu odosobnienia słusznie czy nie. Jednakowoż tuż
        po projekcji filmu głośno było o całej sprawie, a co za tym idzie nie tacy
        spece od prawa jak ja wzięli się za rzecz (jak sądzę, to przecież leżało w
        interesie - było nie było - sprawców). W "ogólnonarodową" debatę zaangażował
        się Prezydent! To nadawało prestiż i wymagało dokładnośći. Być może cała sprawa
        w rzeczywistości wyglądała nieco inaczej niż w wyobraźni twórców bardzo
        sugestywnego, i bardzo dobrego filmu. Całym sercem byłbym po stronie sprawców,
        gdyby fakty pokrywały się z fikcją. Czy tak było? Nie wiem.
        • Gość: Duncan Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 12:06
          acur_ napisał:

> Dziękuję za (nie)życzenia. Rozumiem, że p.Duncan zgłębił/a dokładnie całą
          > sprawę. Ja niestety nie i w związku z tym nie podejmuję się rozstrzygnąć czy
          > osadzeni znajdują się w miejscu odosobnienia słusznie czy nie. Jednakowoż tuż
          > po projekcji filmu głośno było o całej sprawie, a co za tym idzie nie tacy
          > spece od prawa jak ja wzięli się za rzecz (jak sądzę, to przecież leżało w
          > interesie - było nie było - sprawców). W "ogólnonarodową" debatę zaangażował
          > się Prezydent! To nadawało prestiż i wymagało dokładnośći. Być może cała sprawa
          >
          > w rzeczywistości wyglądała nieco inaczej niż w wyobraźni twórców bardzo
          > sugestywnego, i bardzo dobrego filmu. Całym sercem byłbym po stronie sprawców,
          > gdyby fakty pokrywały się z fikcją. Czy tak było? Nie wiem.

W pełni się zgadzam. Nie podejmuję się osądzania. Na prawie absolutnie się nie znam, choć moja
          opinia jest taka, iż polskie prawo wobec bestialstwa i zezwierzęcenia jakie szerzy się w naszym kraju jest
          zdecydowanie zbyt łagodne (pomyslmy nie tylko o "Długu", ale i o wielu innych zbrodniach, które na
          codzień sa popełniane na ulicach).
          Nie mogę nawet wyrazić swojego zdania na temat czy osadzeni są winni czy nie.
          Mam jedynie swoje odczucia i przypuszczenia, które wiążą się z tą sprawą. Tak jak zresztą wielu z nas.
          Całą historię, a w zasadzie jej zarys znam z filmu, ale i przede wszystkim z prasy.
          A tak a propos to moje życzenia były jak najbardziej szczere.
          • Gość: poruszona Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.10.02, 15:16
            Bardzo Cię przepraszam jajo13 ale ja tu nikogo nie skarciłam -spójrz jeszcze
            raz które wypowiedzi są moje.Nie śmiałabym tego robić dlatego,że kazdy ma prawo
            mieć swoje zdanie i niestety budujemy je na podstawie tylko tych informacji do
            których możemy dotrzeć.
            Nikt z nas nie był naocznym świadkiem i nie ma 100% pewności co tam się
            działo.Ja nie opieram się tylko na filmie(zanim powstał film były juz artykuły)
            i powtórze to jeszcze raz-moim zdaniem jest winny morderstwa ale nie zasługuje
            na 25 lat.
            Może wolałabym żeby wyszedł z więzienia jako przedterminowo zwolniony a nie by
            nazywało sie to aktem ułaskawienia-choć i ta nazwa sugeruje winę to i tak
            uważam,że 9 lat jest wystarczajacym wyrokiem i dlatego szukam poparcia dla tej
            sprawy.
            Ania
            www.dlug.org.pl
            • garthanka Re: Film 'Dług'-prośba do Was 02.11.02, 18:53
              1687 osób poparło wniosek.Kto jeszcze chce się przyłączyć?
              Ania
              • Gość: Duncan Re: Film 'Dług'-prośba do Was IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 17:10
                garthanka napisała:

> 1687 osób poparło wniosek.Kto jeszcze chce się przyłączyć?
                > Ania

Ja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka