Gość: mag IP: *.chomiczowka.waw.pl 22.11.05, 20:45 Symboliczne zespolenie różdżek czarodziejskich 'białej' i 'czarnej' magii - i 'biała' i 'czarna' magia odwołuje się do mocy demonicznych. 'Harry Potter' propaguje dzieciom demoniczną wizję świata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamablues Re: Brudny Harry 22.11.05, 22:44 Gość portalu: mag napisał(a): > Symboliczne zespolenie różdżek czarodziejskich 'białej' i 'czarnej' magii > - i 'biała' i 'czarna' magia odwołuje się do mocy demonicznych. > 'Harry Potter' propaguje dzieciom demoniczną wizję świata. Jasssssne. Precz z Królową Tatrą i demonicznymi Krasnoludkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moxie Mi sie bardzo podobal IP: *.putnamlovellnbf.com 23.11.05, 16:52 Z ksiazek lepsza wg mnie jest cz. 3, ale z filmow na pewno cz. 4. Ale uosobienie Voldemorta dla dzieci moze byc ciut przerazliwe - moga o nim potem miec koszmary. Chyba ze nasze dzieci teraz sa juz do tego typu poczwar przyzwyczajone poprzez roznego rodzaju gry komputerowe i obraz Leppera w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_neumann Re: Mi sie bardzo podobal 26.11.05, 08:59 Gość portalu: Moxie napisał(a): >Z ksiazek lepsza wg mnie jest cz. 3, ale z filmow na pewno cz. 4. Ale >uosobienie Voldemorta dla dzieci moze byc ciut przerazliwe - moga o nim potem >miec koszmary. Chyba ze nasze dzieci teraz sa juz do tego typu poczwar >przyzwyczajone poprzez roznego rodzaju gry komputerowe i obraz Leppera w tv. W sumie to Voldemort był przerażającaym stworzeniem - kazdy bał sie nawet imie wymówić. Wiec jak go mieli przedstawic? I tak spodziewalem sie ze Czarny Pan bedzie wyglądac mroczniej ;) i skopali troche labirynt :/ w ksiązce z tego co pamiętam Harry uzył pare razy różdzkę do ataku na pare stworzeń a w filmie tylko zeby uratowac Cedrika. Odpowiedz Link Zgłoś
akir Re: Brudny Harry 23.11.05, 09:08 A wróżka w Kopciuszku ta to dopiero była demoniczna. A Smok Wawelski jakaż to ochydna wizja świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreciu Re: Brudny Harry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:35 Czemu nie? Moja młodsza siostrzyczka ma 7 latek i chce oglądać ze mna horrory... Dam jej do obejżenia Harrego Pottera i problem z głowy!!! :D A tak poza tym mam nadzieję że ta część będzie się ściślej trzymała fabuły książki... Odpowiedz Link Zgłoś
ceboolka Re: Brudny Harry 23.11.05, 17:38 Etam, jaka demoniczna, bohaterowie "Harry'ego" to przykładowi chrześcijanie są. Hucznie świętują Boże Narodzenie...., co mnie dziwi w sumie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Brudny Harry IP: *.micgi.com 23.11.05, 21:01 A nie powinno. To swieto jest duzo starsze niz chrzescijanstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tis Re: Brudny Harry 24.11.05, 17:03 I tak i nie. Z jednej strony, poganie mieli kiedyś święto w czasie podobnym. Choć, czy dużo starsze... Z drugiej - chrześcijanie z jednej strony zaadaptowali je, z drugiej faktycznie coś się wtedy Wielkiego stało (te 2005 lat temu +- kilka). Natomiast od pewnego czasu obserwuje się pewną komercjalizację i desakralizację tego święta. To widać np w Japonii, kraju nieszczególnie chrześcijańskim, w którym święta cieszą się dużą popularnością. W sumie - prezenty, atmosfera... Zatem obraz z "Harrego..." wpisuje się we współczesną kulturę i pojmowanie świąt. To niekoniecznie jest dobre (a dla mnie nawet - koniecznie nie jest), ale - jest prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Brudny Harry 25.11.05, 16:49 > I tak i nie. Z jednej strony, poganie mieli kiedyś święto w czasie podobnym. Ch > oć, czy dużo starsze... Z drugiej - chrześcijanie z jednej strony zaadaptowali > je, z drugiej faktycznie coś się wtedy Wielkiego stało (te 2005 lat temu +- kil > ka). Nic wielkiego się wtedy nie stało, Chrystus (jeśli jego masz na mysli) urodził się najprawdopodobniej w marcu lub kwietniu, Kościół przesunął obchody na koniec grudnia, żeby łatwiej je było zaakceptować. Podobnie z Wielką Nocą - nie bez przyczyny obchodzi się je wtedy, kiedy przyroda budzi się do zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Brudny Harry 24.11.05, 17:49 Łeee, myślałem że to o Clincie wątek... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleera Re: Brudny Harry IP: 80.48.123.* 25.11.05, 12:14 Do autora artykułu: Cho w książce ma zdecydowanie "nieeuropejską" karnację oraz nazwisko, więc może niekoniecznie jest to "poprawność polityczna". Czasem aż szkoda Was czytać. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewengarda Re: Brudny Harry 25.11.05, 17:57 Z ust mi to wyjelas. A film mi sie podobal. Bylam tylko zaskoczona, ze bylo tak duzo malych dzieciakow (i nie chodzi o to, ze seans byl o polnocy). W USA dostal kategorie PG-13 - slusznie, moim zdaniem - no, ale u nas oczywiscie i tak nikt na to uwagi nie zwraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Brudny Harry IP: *.szuwarowa.krakow.pl 25.11.05, 13:49 bylam dzisiaj w krakowie w kinie seans o 10 rano. wrocilam pol godziny temu FILM JEST BOSKI!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Sexy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 17:56 Znakomity film, a Harry on jest taki przystojny, że szok,normalnie mdlałam gdy go widziałam! Odpowiedz Link Zgłoś