Gość: Nea IP: *.dial-up.volja.net 11.02.03, 14:58 Gratulacje dla Romana Polanskiego! Pianista to swietny film!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MACIEJ Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.ny325.east.verizon.net 11.02.03, 14:59 Nie ma zupelnie w czym wybierac. "Chicago" jest jedynym dobrym filmem w tym zestawie. Mozna jeszcze popatrzec na Renee Zellweger. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.ptr.net.pl / 192.168.70.* 11.02.03, 15:31 Gość portalu: MACIEJ napisał(a): > Nie ma zupelnie w czym wybierac. > "Chicago" jest jedynym dobrym filmem w tym zestawie. > Mozna jeszcze popatrzec na Renee Zellweger. dobrym filmem w tym zestawie jest "The Hours" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Coz, Zydzi dbaja o swoje interesy - nie jak Polacy... IP: *.sympatico.ca 11.02.03, 15:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartgoly ty prowincjonalny matole IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 15:32 ty prowincjonalny matole, sens dyskusji z toba jest rowny ilorazowi twej inteligencji. Czyli zero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosemita Re: ty prowincjonalny matole IP: *.chello.pl 11.02.03, 16:44 Gość portalu: bartgoly napisał(a): > ty prowincjonalny matole, sens dyskusji z toba jest rowny ilorazowi > twej inteligencji. Czyli zero ty durny gudłaju nie obrazaj tych co przygarneli twoich zawszonych przodkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Nie rozumiem; co ja takiego powiedzialem IP: *.scotiabank.com 11.02.03, 17:24 Gość portalu: prosemita napisał(a): > Gość portalu: bartgoly napisał(a): > > > ty prowincjonalny matole, sens dyskusji z toba jest rowny > ilorazowi > > twej inteligencji. Czyli zero > ty durny gudłaju nie obrazaj tych co przygarneli twoich > zawszonych przodkow Co ja takiego powiedzialem, ze wywyolalem az tak gwaltowna reakcje? (Cytuje "Zydzi dbaja o swoje interesy, nie tak jak Polacy") Czy jest to stwierdzenie antysemickie? antypolskie? Moze ktos mi to wyjasni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Re: Nie rozumiem; co ja takiego powiedzialem IP: *.sympatico.ca 11.02.03, 19:10 Gość portalu: qwerty napisał(a): > Gość portalu: prosemita napisał(a): > > > Gość portalu: bartgoly napisał(a): > > > > > ty prowincjonalny matole, sens dyskusji z toba jest rowny > > ilorazowi > > > twej inteligencji. Czyli zero > > ty durny gudłaju nie obrazaj tych co przygarneli twoich > > zawszonych przodkow > > Co ja takiego powiedzialem, ze wywyolalem az tak gwaltowna > reakcje? (Cytuje "Zydzi dbaja o swoje interesy, nie tak jak > Polacy") Czy jest to stwierdzenie antysemickie? antypolskie? > Moze ktos mi to wyjasni? Prosze bardzo, wyjasniam. Kiedy film tak wybitny, jak "Pianista" w pelni zasluzenie dostaje 7 nominacji, Pan sprowadza to do "pilnowania interesow pzrez Zydow". Czy trzeba byc Zydem, zeby wdziec,ze film jest wspaniale grany, i UCZCIWY? A Pan sie od razu doszukuje jakichs mechanizmow watpliwej reputacji, oczywiscie pzrypisujac to Zydow. Roman Polanski jest takim samym Polakiem, jak Pan i ja, neiwazne, czy ma pochodzenie zydowskie. Jakie to ma znaczenie. Zawsze podkresla, ze jest POLSKIM rezyserem. Tylko pewne ograniczone umysly nie chca tego akceptowac, ponadto zawsze boleja, jesli ktos pochodzenia zydowskiego osiagnie sukces, czy swieci tryumf.Mam nadzieje, ze wyrazilem sie dosc jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Czy jest rzeczywiscie Polakiem? IP: *.crowley.pl / 172.20.68.* 11.02.03, 20:20 Gość portalu: Witold napisał(a): > Gość portalu: qwerty napisał(a): > > > Gość portalu: prosemita napisał(a): > > > > > Gość portalu: bartgoly napisał(a): > > > > > > > ty prowincjonalny matole, sens dyskusji z toba jest rowny > > > ilorazowi > > > > twej inteligencji. Czyli zero > > > ty durny gudłaju nie obrazaj tych co przygarneli twoich > > > zawszonych przodkow > > > > Co ja takiego powiedzialem, ze wywyolalem az tak gwaltowna > > reakcje? (Cytuje "Zydzi dbaja o swoje interesy, nie tak jak > > Polacy") Czy jest to stwierdzenie antysemickie? antypolskie? > > Moze ktos mi to wyjasni? > Prosze bardzo, wyjasniam. Kiedy film tak wybitny, > jak "Pianista" w pelni zasluzenie dostaje 7 nominacji, Pan > sprowadza to do "pilnowania interesow pzrez Zydow". Czy trzeba > byc Zydem, zeby wdziec,ze film jest wspaniale grany, i UCZCIWY? > A Pan sie od razu doszukuje jakichs mechanizmow watpliwej > reputacji, oczywiscie pzrypisujac to Zydow. Roman Polanski jest > takim samym Polakiem, jak Pan i ja, neiwazne, czy ma > pochodzenie zydowskie. Jakie to ma znaczenie. Zawsze podkresla, > ze jest POLSKIM rezyserem. Tylko pewne ograniczone umysly nie > chca tego akceptowac, ponadto zawsze boleja, jesli ktos > pochodzenia zydowskiego osiagnie sukces, czy swieci tryumf.Mam > nadzieje, ze wyrazilem sie dosc jasno. Szczerze mowiac to chcialbym abys mi wskazal gdzie Polanski mowi ze jest POLSKIM rezyserem? Albo jeszcze lepiej gdzie mowi ze jest POLAKIEM? Przkopalem torche siec (czesc anglojezyczna - tak aby bylo bardziej obiektywnie) i jakos nigdzie nie jest napisane ze jest Polakiem. Co najwyzej ze jest Zydem z Polski. Albo ma Polsko-Zydowskie korzenie. W sumie to bym sie cieszyl, gdyby mowil ze jest Polakiem - w koncu osobiscie mialem okazje podziwiac jego filmy. Problem polega na tym ze stosujemy rozne kryteria polskosci by kogos kto odniosl sukces zrobic Polakiem. Przyklad - prosze: Olisadebe - Polak, niech bedzie ze tak. Ale przeciez stosujac to samo kryterium do Michalczewskiego to bedzie on Niemcem, a nie Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Re: Czy jest rzeczywiscie Polakiem? IP: *.sympatico.ca 11.02.03, 21:55 Gość portalu: P napisał(a): > Gość portalu: Witold napisał(a): > > > Gość portalu: qwerty napisał(a): > > > > > Gość portalu: prosemita napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: bartgoly napisał(a): > > > > > > > > > ty prowincjonalny matole, sens dyskusji z toba jest > rowny > > > > ilorazowi > > > > > twej inteligencji. Czyli zero > > > > ty durny gudłaju nie obrazaj tych co przygarneli twoich > > > > zawszonych przodkow > > > > > > Co ja takiego powiedzialem, ze wywyolalem az tak gwaltowna > > > reakcje? (Cytuje "Zydzi dbaja o swoje interesy, nie tak jak > > > Polacy") Czy jest to stwierdzenie antysemickie? antypolskie? > > > Moze ktos mi to wyjasni? > > Prosze bardzo, wyjasniam. Kiedy film tak wybitny, > > jak "Pianista" w pelni zasluzenie dostaje 7 nominacji, Pan > > sprowadza to do "pilnowania interesow pzrez Zydow". Czy trzeba > > byc Zydem, zeby wdziec,ze film jest wspaniale grany, i > UCZCIWY? > > A Pan sie od razu doszukuje jakichs mechanizmow watpliwej > > reputacji, oczywiscie pzrypisujac to Zydow. Roman Polanski > jest > > takim samym Polakiem, jak Pan i ja, neiwazne, czy ma > > pochodzenie zydowskie. Jakie to ma znaczenie. Zawsze > podkresla, > > ze jest POLSKIM rezyserem. Tylko pewne ograniczone umysly nie > > chca tego akceptowac, ponadto zawsze boleja, jesli ktos > > pochodzenia zydowskiego osiagnie sukces, czy swieci tryumf.Mam > > nadzieje, ze wyrazilem sie dosc jasno. > Szczerze mowiac to chcialbym abys mi wskazal gdzie Polanski mowi > ze jest POLSKIM rezyserem? Albo jeszcze lepiej gdzie mowi ze > jest POLAKIEM? Przkopalem torche siec (czesc anglojezyczna - tak > aby bylo bardziej obiektywnie) i jakos nigdzie nie jest napisane > ze jest Polakiem. Co najwyzej ze jest Zydem z Polski. Albo ma > Polsko-Zydowskie korzenie. W sumie to bym sie cieszyl, gdyby > mowil ze jest Polakiem - w koncu osobiscie mialem okazje > podziwiac jego filmy. Problem polega na tym ze stosujemy rozne > kryteria polskosci by kogos kto odniosl sukces zrobic Polakiem. > Przyklad - prosze: Olisadebe - Polak, niech bedzie ze tak. Ale > przeciez stosujac to samo kryterium do Michalczewskiego to > bedzie on Niemcem, a nie Polakiem. Prosze bardzo: cytat do znalezienia na stroniewww.memorablequotations.com/polanski.htm Polanski wyraznie sie obrusza na zappytanie, czy "jeszcze" jest Polakiem i mowi, ze kiedy POLSCKIM artystom uda sie na Zachodzie, zaraz ich oskarzaja o zdrade narodowa? Cy to wystarczy? Now go ahead and ask me if I'm still Polish. You people keep asking me this question. You want Polish artists to make it in the world, but when they do, you accuse them of treason. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen w odpowiedzi na list witolda IP: *.tor.primus.ca 16.02.03, 17:30 wspaniala wiadomosc....kompletnie sie z panem zgadzam..ciagle spotykam sie z tym opiniami ze polanski jest slawny tylko dlatego ze jets zydem..nawet nie ogladaja jego filmow..ja go uwielbiam od dawna,i uwazam ze jest niesamowity..niewiem kiedy takie gadanie sie skonczy....;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flaishman Pianista - 7 nominacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.03, 18:06 Wg mnie nominacje w kategoriach film i reżyser to gruba przesada. Owszem, obraz Polańskiego to dobry, prawdziwy film. Mógłbym powiedzieć bez ogródek: "tak było, oto historia przeniesiona na ekran", ale nic ponadto.Poza tym, iż jest to kawałek historii, nie przemawia do mnie. Szkoda go, bo Polański potrafi robić "swoje filmy", stawiające niejednokrotnie ponad powagę poczucie humoru i atmosferę opowiadania. Tego mi brakowało w "Pianiście"- ducha reżyserskiego wyczucia pana Romana. Film jest prosty, miejscami nawet naiwny duchem, choć treść arcypoważna i wymagająca powagi. W kinie nieraz miałem wrażenie sztuczności, z jaką niestety do tematu podchodził reżyser. Oscarów bym mu nie dał, ale mimo tych moich przytyków, film nie jest zły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.02.03, 15:03 I jak zwykle Akademia uhonorowała nominacjami nie film, lecz tematykę - holocaust. Pianista to jeden z gorszych filmów Polańskiego! Zieje z niego nudą, a nie problemami egzystecjalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.cvx1-a.lis.dial.ntli.net 11.02.03, 23:52 Nie moge sie jeszcze wypowiadac na temat filmu, bo do mojego zakatka swiata jeszcze nie dotarl (czego bardzo zaluje i na co jestem strasznie wkurzona). Ale jesli choc troche ma on z ksiazki, to na pewno warto zobaczyc! Mam nadzieje, ze zachowal prostote wspomnien Szpilmana i przebaczenie i nadzieje, ktore - choc moze nie wprost - mozna wyczytac na kazdej jej stronie. Do Qwerty - tego 'Polaka' z Kanady - prosze cie, nie zabieraj glosu w zadnej dyskusji, bo nikt kto ma chociaz troche wspolczucia i szacunku dla historii nie chce cie czytac!!! Gość portalu: K napisał(a): > I jak zwykle Akademia uhonorowała nominacjami nie film, lecz > tematykę - holocaust. Pianista to jeden z gorszych filmów > Polańskiego! Zieje z niego nudą, a nie problemami > egzystecjalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Ale Edi bez nominacji!!! IP: *.web.thalamus.se 11.02.03, 21:02 Bez nominacji, bo jest slabiutki. Takie filmy z rodzaju socjalnego realizmu Anglicy robia na peczki. To ze, jest zrobiony w Polsce - troche poetyczny, troche sentymentalny- nie zmieni faktu, ze jest lichy. Dialogi sa slabe i co tam gadac: Widzialem lepsze filmy z tego gatunku i duzo lat temu. Co do Pianisty to pidpisuje sie pod tym, ze film jest taki sobie. Tematyka tego filmu robi, ze jest nominowany. Polskie kino zdycha i tylko Linda, Lubaszenko, Wajda i Hoffman i jeszcze kilku facetów w srednim i podeszlym wieku maja mozliwosc zrealizowania swoich kosztownych, niczego niewnoszacych niby komicznych, narodowo-romantycznych gniotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarisz Typowo hollywoodzki film IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:57 specjalnie pod Oscara... Perfekcyjnie zrobiony, ale mimo wszystko to tylko łzawy kicz... Tyle w tym wielkości, co w Titanicu... Edi jest znacznie głębszy, ale to nie te nazwiska i nie ta kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: Typowo hollywoodzki film 12.02.03, 05:34 pogielo cie czy co? edi to kicz, sentymentalny a do tego nieudolnie zrobiony, Gość portalu: szarisz napisał(a): > specjalnie pod Oscara... > Perfekcyjnie zrobiony, ale mimo wszystko to tylko łzawy kicz... > Tyle w tym wielkości, co w Titanicu... > > Edi jest znacznie głębszy, ale to nie te nazwiska i nie ta kasa... > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 15:07 Wstrząsający film!!!! Zasługuje na Oscara za najlepszy film!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indris Szkoda, że Szpilman nie dożył... 11.02.03, 15:08 A film jest wspaniały. Dołączam się do gratulacji dla Polańskiego i Brody'ego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Szkoda, że Szpilman nie dożył... IP: 212.160.156.* 12.02.03, 09:04 szkoda tylko, że Polanski nie chce jeszcze ponieść kary za gwałt na nieletniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mabeo Katedra tez jest nominowana! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.03, 15:08 Sami zobaczcie: www.oscars.com/nominees/nom_32121.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: 193.120.88.* 11.02.03, 15:16 Edi powinnien tam byc! To jest naprawde porazka! Trener Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Przeciętny, grany tylko o 12.30, raz dziennie IP: *.acn.waw.pl 11.02.03, 15:16 Właśnie patrzę na repertuar "Cinema City" w Galerii Mokotów (spore kino, 8, albo 9 sal). I co widzę ? Pianista - raz dziennie i to o 12.30, chociaż "Cinema City" to spółka izraelska. Byłem na nim i niestety, nie mogę powiedzieć, żeby to był film bardziej wybitny niż standard. Ale tematyka holocaustu będzie nam jeszcze długo przypominana (Lista Schindlera, Pianista, Sobibor, ..., Cannes, Akademia Filmowa). A dlaczego ? Bo w tym jest Gescheft i polityka. A ludzie i rynek i tak wiedzą swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiki Katedra!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.03, 15:18 Bardzo się cieszę z tych nominacji.Ale najbardziej cieszę sie z nominacji dla Tomka Bagińskiego i jego Katedry!!!!!To najlepszy film, jaki widziałam w zeszłym roku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ellestra Re: Katedra!! IP: *.pl 11.02.03, 17:01 Najbardziej ucieszyłam się z nominacji dla Katedry. jestem jej zagorzałym kibicem. Jest już nominacja teraz czekam na Oscara. I może na dalsze filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tad Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 15:25 Dziwicie sie, ze zydowski film dostal w zydowskim hollywood tyle nominacji? no coz, "Edi" nie jest filmem o Zydach ani o tragedii Holokaustu, ale biednych ludziach z takiego pewnego miasta w pewnym panstwie ( ktorego Zydzi nie lubia ) gdzies na krancach swiata, ktorego umiejscowienia na mapie przecietny Amerykanin nie pojmuje. tad@mail.nnov.ru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 15:27 Przeciez Pianista to nie jest film polski , to czym sie tu podniecac ? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Są jeszcze sensowni Amerykanie 11.02.03, 15:38 Ci jurorzy ratują honor Ameryki. Pokazali, że USA to nie tylko ten wariat Bush. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hauer Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: 62.233.202.* 11.02.03, 15:48 Gratulacje dla Tomka Bagińskiego!!! ten facet nam wszystkim jeszcze pokaże :) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anell Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 15:53 Żyd Żydowi zawsze da nagrodę, bez dwóch zdań bo komu się daje nagrody jak nie swoim? Pianista jest filmem zrobionym przez Żydów, opowiada o Żydzie no to kto miał mu dać nagrode? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartgoly prewencyjnie po ryju IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 16:06 Proponuje szesc miligramow xanaxu popitych setka czystej moze to cie wyleczy choc smiem watpic, bo na takich blaznow nie ma recepty chociaz nie! ja bym ci po prostu prewencyjnie dal w ryja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwisia Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.sympatico.ca 11.02.03, 16:12 Antysemita antysemicie zawsze podklada noge, bez dwoch zdan bo komu sie podklada noge jak nie swoim? Filmy robione przez antysemitow nikogo nie interesuja, bo opowiadaja o ich ciasnych, nudnych sprawach. Kogo moze interesowac osoba tak ograniczona jak Anell i inni zzerani przez zazdrosc antysemickie polglowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina BRAWO! JA RÓWNIEŻ DZIĘKUJĘ ZA TEN FILM. IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.5.* 11.02.03, 15:53 Odpowiedz Link Zgłoś
m21 smutno to czytac 11.02.03, 16:04 smutno to czytac takie komentarze o zydach: ze zyd zydowi pomaga, ze Edi nie o zydach i kogo to ma obchodzic, czyli znow biednych polakow zydzi wyruchali w dupe, bo edi bez nominacji ... ech To niech Ci nie-zydzi kur... sobie zrobia niezydowski festiwal i niech sobie wreczaja niezydowskie nagrody dla filmow o niezydowskiej tematyce. zalosne. Ja nie lubie oscarow, tez bardzo podobal mi sie Edi, podobal mi tez sie zydowski pianista, ale pisaniem takich komentarzy zajmuja sie chyba frustraci i chcialbym wam wszystkim niezydowskim milosnikom niezydowskich filmow zyczyc serdeczne zig hajl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: smutno to czytac IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 16:13 m21 napisał: > smutno to czytac takie komentarze o zydach: ze zyd zydowi > pomaga, ze Edi nie o zydach i kogo to ma obchodzic, czyli znow > biednych polakow zydzi wyruchali w dupe, bo edi bez nominacji ... > ech > To niech Ci nie-zydzi kur... sobie zrobia niezydowski festiwal i > niech sobie wreczaja niezydowskie nagrody dla filmow o > niezydowskiej tematyce. zalosne. Ja nie lubie oscarow, tez > bardzo podobal mi sie Edi, podobal mi tez sie zydowski pianista, > ale pisaniem takich komentarzy zajmuja sie chyba frustraci i > chcialbym wam wszystkim niezydowskim milosnikom niezydowskich > filmow zyczyc serdeczne zig hajl A co ma wspólnego z faszyzmem stwierdzenie, że na zachodzie były popularne i nagradzane filmy typu "shoah" i "lista shindlera"? Przecież nawet media odcinające się od prawicowych i skrajnych poglądów stwierdzają, że dla amerykanów Polska kojarzy się w znacznej mierze z holocaustem. Spielberg i Polański nigdy nie zaprzeczali swojemu pochodzeniu, więc dlaczego oskarżasz o faszyzm osoby, które napisały, że żydzi zrobili ten film, gdzie tu rasizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: BRAWO! JA RÓWNIEŻ DZIĘKUJĘ ZA TEN FILM. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 16:07 Za co tu dziękować i czym się podniecać to że film był kręcony w Polsce i pracowało przy nim paru Polaków nie robi z niego polskiego dzieła. Dla amerykanów jest odbierany, jako film Polańskiego, a holocaust, to jedyny temat dotyczący Polski, który jest dla amerykanów zrozumiały. Edi nie miał szans, bo był zbyt bliski życia i przez to mało ciekawy. Holocaust to temat dyżurny i w dobrym tonie w USA jest się nim interesować. Typowa gra na emocjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartgoly chyba zartujesz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 16:21 Gość portalu: Turek napisał(a): > > Za co tu dziękować i czym się podniecać to że film był kręcony w Polsce i > pracowało przy nim paru Polaków nie robi z niego polskiego dzieła. Dla > amerykanów jest odbierany, jako film Polańskiego, a holocaust, to jedyny temat > dotyczący Polski, który jest dla amerykanów zrozumiały. Edi nie miał szans, bo > był zbyt bliski życia i przez to mało ciekawy. Holocaust to temat dyżurny i w > dobrym tonie w USA jest się nim interesować. Typowa gra na emocjach. czlowieku!Polski rezyser ktory ukonczyl polska szkole w Polsce ma szanse dostac oscara, a Ty marudzisz i filozujesz jesli chcesz wiedziec to przecietnym mlodym amerykanom Polska kojarzy sie z holocaustem wlasnie przez takie postawy jak Twoja tutaj. Zycze pianiscie 7 statuetek chyba ze wolisz B.Porebe?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: chyba zartujesz IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 16:32 > czlowieku!Polski rezyser ktory ukonczyl polska szkole w Polsce ma szanse dostac > > oscara, a Ty marudzisz i filozujesz jesli chcesz wiedziec to przecietnym mlodym > > amerykanom Polska kojarzy sie z holocaustem wlasnie przez takie postawy jak > Twoja tutaj. Zycze pianiscie 7 statuetek > chyba ze wolisz B.Porebe?:) Poglądy Poręby są mi obce, ale wydawało mi się, że amerykanom holocaust, kojarzy się z Polską ze względu na to, że w dużej części miał miejsce na jej terenach, a nie ze względu na to, że ktoś nie zaprzecza temu, że Polański jest Żydem. To jakiś absurd, że zarzucasz mi rasizm, tylko dlatego, że cytuję samego Polańskiego. Jaką korzyść odniesie polski przemysł filmowy z oscara dla R. Harwooda lub Brody'ego? Żadnej. Dlatego kibicuję Bagińskiemu i Edelmanowi. Katedra została zgłoszona do konkursu, jako film polski, a Edelman, jako polski autor zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartgoly jamajczyk IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 17:52 Polanski uwaza sie za Polaka zydowskiego pochodzenia, czy gdyby Polak jamajskiego pochodzenia zrobil swietny film o wyznawcach Jah w naszym kraju i jakims cudem otrzymal nominacje protestowalbys i ostentacyjnie nie trzymal kciukow za jego sukces? Z calym szacunkiem mysle ze masz jednak lekka fobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bkrzys Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla IP: *.meil.pw.edu.pl 11.02.03, 16:13 Żydzi są wszędzie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc wstyd IP: 213.2.49.* 11.02.03, 16:29 Nie jestem polakiem (jak przeczytacie, to bedzie jasno z mojego polski) - tez nie zydem. Po ten film, powiedzialem kolegom ze dobrze, ze na rescie jest film ktory pokazuje prawdziwa historie Polski w wojnie, ktory pokazuje surowosc z ktorym nazicy traktowali ci ktore pomogali zydom, ktory pokazuje ze, chociaz wszystko, Polacy pomogali; a dobry film Polanskiego, wiec film znany, duzo obejrzany przez cudzoziemnow. Czy kolegom musze teraz tez powiedziecz o smutnym, brzydkim, haniebnym glupcwem ze tu czytam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: wstyd IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 16:36 Gość portalu: gosc napisał(a): > Nie jestem polakiem (jak przeczytacie, to bedzie jasno z mojego polski) - tez > nie zydem. > > Po ten film, powiedzialem kolegom ze dobrze, ze na rescie jest film ktory > pokazuje prawdziwa historie Polski w wojnie, ktory pokazuje surowosc z ktorym > nazicy traktowali ci ktore pomogali zydom, ktory pokazuje ze, chociaz wszystko, > > Polacy pomogali; a dobry film Polanskiego, wiec film znany, duzo obejrzany > przez cudzoziemnow. > > Czy kolegom musze teraz tez powiedziecz o smutnym, brzydkim, haniebnym glupcwem > > ze tu czytam? Powiedz im koniecznie, na pewno będą porażeni haniebnością, bestialstwem i brzydotą tego "glupcwa" Tylko co to ma do dyskusji o filmie? Co Twoim zdaniem jest takie haniebne? Dyskusja, czy Pianista jest polskim filmem? Odpowiedz Link Zgłoś
ayya Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla 'Pianisty' 11.02.03, 16:27 No to niewątpliwie wielki sukces Romana Polańskiego! Jednak ja też czuję coś dziwnego, że to nie sam film, ale temat dostał tyle nominacji. Nie rozumiem tylko jednego, dlaczego nominacje dostał Adrien Brody, który chyba nie za bardzo miał pomysł jak Szpilmana zagrać, a nominacji nie dostała Alan Starski. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m i po co to Ci wszystko bylo Lwie R. IP: *.ichf.edu.pl 11.02.03, 16:41 Taki sukces, a producent nie moze nawet sie cieszyc. Nie rozumiem, dlaczego sie w to wszystko wpakowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew Rywin Dla pieniedzy IP: *.scotiabank.com 11.02.03, 16:55 Gość portalu: m napisał(a): > Taki sukces, a producent nie moze nawet sie cieszyc. Nie > rozumiem, dlaczego sie w to wszystko wpakowal. Coz, w koncu te pare milionow piechota nie chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate mam pytanie IP: *.sympatico.ca 11.02.03, 16:45 W linku do historii polskich oscarow przeczytalam ze ,cytuje"W 47-letniej historii Oscarów Polacy zdobyli 8 statuetek i wywalczyli 36 nominacji."I moje pytanie jak te 47 lat historii Oskarow ma sie do tegorocznego 75 rozdania Oscarow?Moize jest cos na co nie zwrocilam uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Prawdziwy obraz z II-wojny. IP: *.utc.com 11.02.03, 16:52 Cenie Polanskiego za to,ze nie wdawal sie w zadne politykierstwo i animozje na linii Zydzi-Polacy-Niemcy.Pokazal prawdziwy obraz tamtych czasow i tragedie trzech narodow.Szkoda,ze frekwencja na tym filmie nie byla zbyt wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shamandgg The Cathedral IP: *.icpnet.pl 11.02.03, 17:00 Gratulacje dla Tomka! Mnie osobiscie Katedra podobala sie bardzo, ale to bardzo, bardzo i bardzo :) Takie mini-dzielo sztuki. Naprawde bardzo dobra wkrętka. Bede trzymal kciuki na rozdaniu nagrod :) Odpowiedz Link Zgłoś
oyey Re: Oskary 2003 - siedem nominacji dla 'Pianisty' 11.02.03, 17:23 Często można odnieść wrażenie, że "Pianista" jest skazany na wszelkie możliwe nagrody filmowe właśnie ze względu na podjętą tematykę. To jest film o Holocauście, ale pokazujący nową, nieznaną prawdę o nim. O tym się zapomina, ale film bardzo dokładnie pokazuje realia życia w żydowskim gettcie w czasach wojennych. W gruncie rzeczy Holocaust schodzi na plan dalszy, liczy się przetrwanie. Może to jest siłą tego filmu, bo nie jest nią na pewno ani gra aktorska (w tym takze A.Brody'ego), ani scenariusz. Skądinąd irytujące są pierwsze komentarze na temat tych nominacji dla "Pianisty". To nie jest sukces polskiego filmu, bo "Pianista" polskim filmem nie jest, a nie wystarczy to, że był kręcony w Polsce i przez polskiego reżysera. Zauważyłem tylko dwie "polskie" nominacje "Pianisty" - za reżyserię i za zdjęcie. No i gratulacje dla Bagińskiego za "Katedre" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku Jakoś mało o Bagińskim w tej notce ? IP: *.acn.waw.pl 11.02.03, 17:43 co ta kategoria ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: moje typowania IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 17:47 Typowałem siedem nominacji dla Pianisty i trafiłem. Sądziłem tylko że dotanie nominacje za scenografie, a nie za montaż, ale nie ma co narzekać. Mam tylko nadzieje że nie skończy bez żadnej statuetki. Gratulacje dla Bagińskiego. Z fragmentów wynika że to świetnie zrobiony film. Odpowiedz Link Zgłoś