Dodaj do ulubionych

RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet !

10.02.07, 11:23
Czuję do siebie wielki niesmak, że wybrałem się na tą "produkcję". Tym jako
ikona komedii legł w gruzach. Czy nikt z aktorów nie czytał wcześniej
scenariusza ? A raczej jego brak ? A producenci ? Rozpacz. W tym filmie brak
wszystkiego: celnych dialogów, jakiejś choćby minimalnej fabuły, całości,
aktorstwa - fakt jest cała śmietanka polskiego aktorstwa, ale nikt tam nie
GRA - zachowują się jak w mega serialu. Brak muzyki (myślałem, że się
przerwócę, jak w napisach na początku zobaczyłem nazwisko "Rubik") - a raczej
brak pomysłu - pomysł zerżnięty z Bregovicia. Brak ręki reżysera, bo pan Tym,
o ile pamiętam nim raczej nie jest.
Najgorsze jest to, że ludzie (nieliczni wprawdzie) się trochę śmiali, a nie
było z czego. Stwierdziliśmy z kumplem, że trzeba było się napić przed
seansem, to może...
Skad pomysł na te sprzątaczki, które bełkocą swoje kwestie co trochę ?
Dlaczego takie tanie chwyty pan zastosował, panie Tym ? Typu wibrator, dwoch
nagich starych grubasów, którzy mają sugerować, że zaraz będą się rżnąć ?
Albo pani Merle, która ciągle chleje alkohol, ale nie wiadomo, dlaczego ma to
być śmieszne. Albo ksiądz i politycy ? No, proszę pana. Chała, cienizna. Nie
tego się spodziewałem. Niecha kasa zwraca bilety. Ludzie i tak wychodzili
przed końcem.
PS. A najgorzej mnie wkuło stwoerdzenie, że "Gdyby nie PZPR to mielibyśmy tu
ZSRR". Pan broni komuchów ? Czy to miało być do śmiechu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pedro Re: RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet ! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.02.07, 17:38
      Zdecydowanie powinni zwracać za bilety!
      44 PLN ( za 2 os. ) poszłooo jak psu w d... :-(
      Wyszliśmy w połowie.
      Jestem rozczarowany na maxa!!!
      • Gość: ja Re: RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet ! IP: *.toya.net.pl 10.02.07, 21:57
        a ostrzegałem jak wypuścili zwiastun!
    • marash66 Re: RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet ! 10.02.07, 22:06
      Doprawdy trudno ukryć rozczarowanie po obejrzeniu 110 minut tego filmu. Dłużej
      się po prostu nie dało. Takie filmy jak Miś czy Rejs to zamknięta karta filmów
      kultowych i próby ich kontynuacji są skazane na porażkę. Popełniono nadużycie
      starając się kontynuować losy bohaterów jednego z nich umieszczając postać
      prezesa Ochódzkiego w roli bohatera filmu Ryś. To miał być pomysł na
      przyciągnięcie licznej rzeszy fanów filmów Barei do kin na nowa produkcję i to
      jest oszustwo. Ryś jest filmem marnym i nawet przy dużej dozie sympatii dla
      Stanisława Tyma należy stwierdzić, iż jest to jego klęska i to tym bardziej
      przykra że nadeszła u schyłku jego działalności artystycznej.

Panie Stanisławie, bardzo Pana cenię za role w poprzednich filmach, za
      scenariusze i za wiarę, że można czas zatrzymać. Ten film powinien nosić tytuł
      "O jeden most za daleko". To bardzo przykre. Jedna gwiazdka i to tylko za to co
      było.
    • Gość: gtm Re: RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet ! IP: *.csk.pl 10.02.07, 23:19
      Ten film to absolutne dno, po prostu brak słów. Wychodząc z kina miałem
      normalnie kaca moralnego. Na seansie śmiali się nieliczni a wśród nich byli
      zapewne tacy którzy na czas wyjścia do kina zostawili w domu kije baseballowe.
      Udział w tym filmie wielu tak dobrych aktorów można rzeczywiście tłumaczyć
      jedynie faktem nieznajomości fabuły a co z tym idzie scenariusza filmu, bo jak
      już po obejrzeniu filmu przeczytałem aktorzy znali jedynie poszczególne sceny w
      których mieli zagrać. Odradzam każdemu pójście na ten film. Stracony czas i
      pieniądze.
      • bzapala1 nie macie racji 11.02.07, 14:25
        a mnie sie podobalo
    • Gość: Grek Re: RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 15:01
      ...a za 15 lat "Ryś" będzie filmem kultowym, skarbnicą wiedzy dla młodego pokolenia i katalizatorem nostalgicznych westchnień u dzisiejszych krytykantów... :)
      • Gość: tor Re: RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet ! IP: *.chello.pl 11.02.07, 16:03
        mocno wątpię
    • Gość: Andrzej Nie jest tak źle!!! IP: *.aster.pl 11.02.07, 17:30
      Właśnie wróciłem z kina. Powiem tak. To rzeczywiście nie jest "Miś 2" (mimo że
      są oczywiście znaczące podobieństwa).

Jeżeli jednak wybaczymy (a wybaczymy!) reżyserowi zbyt ciężki początek i kilka
      nietrafionych pomysłów (np. wibratory), to pozostanie wrażenie, że to naprawdę
      dobra rzecz. Udana pod względem aktorskim, z pomysłową fabułą, bez dłużyzn (na
      moim seansie NIKT nie wyszedł), z dość głębokim (jak na komedię) przesłaniem. I
      śmiechu było całkiem sporo. Choć przyznam, że czasami mój śmiech był
      najgłośniejszy.

To jednak opinia kogoś, kto nie wychował się na poetyce wideoklipów i nie
      uważa, że tekst, który nie mieści się na ekranie komputera, jest zbyt długi.
      Już teraz mam ochotę na drugi raz. Moja ocena w kategoriach "szkolnych" - 4+.
    • Gość: adam jest dobrze! IP: *.rene.com.pl 11.02.07, 21:21
      ktoś skrytykował tu scenę z wibratorami, czy nagich grubasów... ale taka jest
      właśnie nasza rzeczywistość w IV RP, a film jest niewątpliwie jej parodią. A
      bardzo trudno sparodiować coś, co samo się ośmiesza. Wiele scen jest
      kapitalnych, choćby ślusarz w fotelu prezydenckim! piękne nawiązanie do pewnego
      elektryka.
      Ta parodiowana IV RP to właśnie " brak
      > wszystkiego: celnych dialogów, jakiejś choćby minimalnej fabuły, całości,
      Chała, cienizna. Nie
      > tego się spodziewałem. Niecha kasa zwraca bilety. Ludzie i tak wychodzili
      > przed końcem". Ja też chcę już wyjść z tej rzeczywistości.
      Na filmie śmiali się ludzie prości ale i inteligentni, którzy zrozumieli do
      czego pije reżyser. Nie śmiali się tylko pseudo inteligentni, którzy jeszcze
      wierzą w IV RP.
      Ten film ma wiele świetnych podtekstów i nabierze mocy jak wino - po latach.
      Szacunek dla Pana Stanisława.
    • Gość: xXx Re: RYŚ - oddajcie mi pieniądze za bilet ! IP: *.magma-net.pl 11.02.07, 23:20
      Film momentami śmieszny, ale jak na komedię to stanowczo za mało. Niestety....
    • Gość: Mary chała i kiła! IP: 217.153.205.* 12.02.07, 00:06
      Byłem. Wysiedziałem jakieś półtorej godziny (może się rozkręci...). Wypiłem
      piwko przed i przezornie zabrałem jedno na salę. Nie pomogło. Zasmiałem się
      może 2 razy - już nie pamiętam z czego. Sala nabita po brzegi i to raczej nie
      ćwokami i tipsiarami, ale ludxmi, którzy mieli nadzieję na dobrą zabawę po
      ciezkim tygodniu pracy. Niestety do połowy wyszło chyba ze 20 osób. PIERWSZY
      RAZ zdarzyło mi się wyjść z kina przed końcem, bo w swojej wrodzonej pazerności
      zawsze sobie myślę: zapłaciłem, to obejrzę dop końca. Tu się nie dało.
      Niespójna i naciągana akcja, debilne żarty... TYM może być OK jako aktor, ale
      jako rezyser jest DO NICZEGO. Humor, z któego on sam chyba tylko sie śmieje.
      Janda, Stalińska, Szapołowska i Tyszkiewicz jako sprzątaczki wogóle nie
      śmieszne. Rewiński bełkocze tak, że nie można go zrozumieć. Humor sytuacyjny
      żenujący. Myślałem, że większego gówna jak Kariera Nikosia Dyzmy zrobić się nie
      da. DAŁO SIĘ.
      • alexanderson Re: 12.02.07, 00:16
        Gość portalu: Mary napisał(a):
        > Myślałem, że większego gówna jak Kariera Nikosia Dyzmy zrobić się nie da.
        DAŁO SIĘ.

No widzisz - możliwości polskiego kina są nieograniczone...
        • Gość: jaija Re: IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.02.07, 00:31
          > No widzisz - możliwości polskiego kina są nieograniczone...

:D:D:D:D Piękne!
          A w takim razie to ja sobie Rysia odpuszczam. Bo nie za bardzo chciałabym, żeby
          pan Tym stracił w moich oczach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka