Gość: grunwald Wolność jest darem od Boga IP: 193.200.20.* 27.03.07, 11:30 Wolność jest darem od Boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojt@$ Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:10 Według mnie pięknym filmem o śmierci jest Zielona Mila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: androginia Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.tsinghua.edu.cn 27.03.07, 13:11 Nie wiem czy się przypadkiem nie powtarzam, ale zaciekawił mnie dokument, który jakiś czas temu leciał na HBO, "Śmierć z ludzką twarzą". Widzę, że same fabuły, więc chciałam złożyć propozycję dokumentalną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 15:40 Sens życia wg monty pythona :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.clemson.edu 27.03.07, 21:31 "Szara Stefa". Odpowiedz Link Zgłoś
jedenkruczek All That Jazz - Cały ten zgiełk (po polsku) 27.03.07, 22:30 1979 rok Bob Fosse - reżyseria, choreografia Roy Schaider (ten od "Sczęk") i Jesseca Lange (jako piękna, uwodzicielska, ubrana jakby w suknię ślubną, uśmiechnięta i czekająca - Śmierć) movies2.nytimes.com/gst/movies/movie.html?v_id=1591 Umieranie na Brodwayu, na scenie, w świetle reflektorów. Wielki spektakl, który w rzeczywistości jest przeglądem całego swojego życia. Pulsujący rytm, światła rampy i wszechobecna seksualność - jako życie, i zmęczenie, wyciszenie, choroba - jako oznaki nadchodzącej śmierci. I ta ciągle poracająca piosenka "goodbye happines ... " - żegnaj szczęściu , witaj samotności. Kiedy wyszedłem z kina na ulicę, czułem się jakbym wysiadł z maszyny czasu. No ale wtedy żyliśmy "za żelazną kurtyną", ja byłem młodym chłopakiem, a filmy oglądało się na wielkim ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedenkruczek "Pasja" - Mela Gibsona 27.03.07, 23:27 No i dodałbym taki film, który pamiętam z zupełnego dzieciństwa; nazwałbym to Piekło i Niebo - film naprawdę stary, jeszcze czarno-biały: pasarzerowie i kierowca autobusu (ogórka) ulegają wypadkowi, po czym odbywają podróż po niebie i piekle, przypominając sobie swoje dobre i złe uczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: "Pasja" - Mela Gibsona 28.03.07, 08:53 Inwazja barbarzyncow i Milion Dollar Baby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watermelon_woman Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 28.03.07, 12:14 Najpiekniejszy film o smierci jaki widzialam to "Magnolia". Oczywiscie, smierc jest tylko czescia historii, ale moze wlasnie dlatego ten film mi sie podobal. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ** Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: 195.187.253.* 28.03.07, 13:56 inwazja barbarzyńców po raz 4! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piachoo Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.vub.ac.be 28.03.07, 15:26 jeśli o Śmierci (nie mylić ze śmiercią) to "Muzyka duszy" i coś, co powstało na bazie "Kosiarza" ale nie moge wyguglać tytułu wyrazy, piachoo Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Jakie filmy o Śmierci? 28.03.07, 22:21 Do paru tytułów już podanych (Bergman, Visconti, Fosse) dodałbym m.in. jeden z ciekawszych imho europejskich filmów ostatnich lat- rumuński film Christi Puiu pt. "Śmierć Pana Lazarescu" (leciał niedawno na TVP Kultura, będą pewnie jeszcze powtarzać). Z polskich filmów bardzo mocna rzecz nt. to na pewno "Brzezina" Wajdy i może jeszcze "Spirala" Zanussiego. Totalny klasyk kina to "Piętno śmierci" (Ikiru) Kurosawy- niestety obawiam się, że może być trudne do obejrzenia w Najjaśniejszej 3/4 RP. Z raz na rok pojawia się w kinie "Iluzjon" w Warszawie i może w jakichś innych większych miastach też raz na jakiś czas bywa. Jak nie, pozostaje tylko sprowadzenie na DVD z jakiegoś cywilizowanego kraju (w Polsce wyszła wielka składanka Kurosawy, ale - niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę!- chyba w tej kolekcji aurat tego nie ma). Lista byłaby o wiele, wiele dłuższa, gdyby wliczyć filmy, w których śmierć/umieranie są w bardzo poruszający sposób sfilmowane, ale nie są jakby głównym tematem. Np. choćby u Bergmana obsesja śmierci jest widoczna w praktycznie każdym z "cięższych gatunkowo" jego filmów, czyli nie tylko "7-ma pieczęć" i "Szepty i krzyki" (najbardziej oczywiste przykłady), ale też np. "Tam, gdzie rosną poziomki", "Goście wieczerzy pańskiej", "Milczenie", "Jesienna sonata" (imho akurat jeden z najsłabszych jego filmów, ale to moje zdanie:), "Fanny i Aleksander"... Odpowiedz Link Zgłoś
tuti Re: Jakie filmy o Śmierci? 29.03.07, 08:18 mocno polecam IvansXtc www.imdb.com/title/tt0238321 wg tolstoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta.G. Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: 195.116.87.* 29.03.07, 10:02 Słodki listopad szkoła uczuć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.03.07, 13:57 No i jeszcze piękny, niemy film Fritza Langa Zmęczona śmierć. Poetycko i baśniowo o nieuchronnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siss Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 00:23 może nie o śmierci, ale silny motyw zawierają "Wichrowe Wzgórza". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Jakie filmy o Śmierci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:00 ooo, Filadelfia koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
obca1 Re: Jakie filmy o Śmierci? 02.06.07, 00:03 a znacie jakieś w stylu "Joe Black"? gdzie Śmierć jest bytem materialnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
ola2004 Re: Jakie filmy o Śmierci? 02.06.07, 18:23 Polecam film "Tuż po weselu". Przejmujący. Odpowiedz Link Zgłoś
loarden Re: Jakie filmy o Śmierci? 03.06.07, 12:07 "Moje życie beze mnie" - chyba nie było. Ludzie wciąż potrafią robić dobre dramaty. Odpowiedz Link Zgłoś
crazyrabbit Re: Jakie filmy o Śmierci? 13.06.07, 01:23 Oglądałam kiedyś serie fimów pt.: "Oblicza śmierci". Wstrząsające tym bardziej , że były to fimy dokumentalne - zbiór mniej (egzekucje) lub bardziej przypadkowych nagrań właśnie ludzkiej śmierci... Jak ktoś szuka mocnych wrażeń... Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakie filmy o Śmierci? 13.06.07, 11:24 "Wit" MIke'a Nicholsa po polsku czasem uzywa sie tytulu "Dowcip" a czasami "Rozum" wedlug mnie najlepszy film o umieraniu Odpowiedz Link Zgłoś