Dodaj do ulubionych

Filmy Woodiego Allena

02.05.07, 18:46
Wstyd się przyznać ale wczoraj po raz pierwszy - z tego co mi wiadomo -
obejżałam film tego reżysera. Był to Skoop. Świetna historia, fajne aktorstwo
<o, jakie wyszukane epitety...> ale przede wszystkim rewelacyjne dialogi.
Popłakałam się ze śmiechu :) czy w pozostałych filmach Woodiego też odnajdę
ten humor specyficzny? A generalnie - jakie tytuły moglibyście mi polecić?
Mnie - allenowej laiczce?
Obserwuj wątek
    • mana_mana Re: Filmy Woodiego Allena 02.05.07, 18:47
      Scoop oczywiście.... :)
      • mana_mana Re: Filmy Woodiego Allena 02.05.07, 18:48
        Łe jery.... obejrzałam OCZYWIŚCIE!
        • ruperd Re: Filmy Woodiego Allena 02.05.07, 18:52
          ło jezu ... Woody'ego Allena a nie Woodiego Allena oczywiście!
    • dr.verte Re: Filmy Woodiego Allena 02.05.07, 19:01
      Nie lubię,nie lubię...no może Zelig był w porządku.
    • Gość: Jojo Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.07, 19:17
      woody.allen.filmweb.pl/
      • mana_mana Re: Filmy Woodiego Allena 02.05.07, 22:09
        ruperd:
        ło jezu ... Woody'ego Allena a nie Woodiego Allena oczywiście!

ło matko, faktycznie!!! Tak mi coś kurczę nie pasowało w tym co napisałam ale
        nie mogłam dojść do tego, co takiego mi przeszkadza w tym co napisałam, jako że
        coś mi przeszkadzało ewidentnie :/ 2 piwka imbirowe+słoneczko=not good

Znakomicie zdaję sobie sprawę z tego, że jest wiele stron o Woody'm <dooooobrze?
        >. I że na stronach tych znajdę pełną jego filmorafię, tyle że to mnie nie
        uszczęśliwia. Ja pragnę poznać 2-3 tytuły dzięki którym znów uśmieję się jak na
        Scoopie :) proszeM!
    • gdytyjeszczenamucheptapta Re: Filmy Woodiego Allena 02.05.07, 22:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=53230247&a=53279207
      • zsom Re: Filmy Woodiego Allena 03.05.07, 13:18
        nie no musisz obejrzeć "Annie Hall". jedna z najlepszych komedii w historii kina. inteligentny humor, doskonałe dialogi.
    • Gość: axen Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.aster.pl 03.05.07, 13:45
      Moje ulubione:
      - Życie i cała reszta,
      - Picking up the pieces,
      - Śpioch,
      - Drobne cwaniaczki
      To nie są jego najlepsze filmy, ale ten 1 zawsze mi poprawia humor
      • Gość: incogutto Re: Filmy Woodiego Allena IP: 84.38.27.* 03.05.07, 23:00
        życie i cała reszta - fenomen!!! - szczery, uczciwy, bez bajerowania publiki
        widać, że w tym filmie ma coś do powiedzenia!
        scoop jest cieńki (zmarnować Johanson - dramat)
        Niezły - Wszystko gra - miło, że jeszcze ktoś czytuje Dostojewskiego
        • Gość: jaija Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.05.07, 00:14
          Te, które naprawdę polecam - Annie Hall, Manhattan, Bierz forsę i w nogi,
          Bananowy czubek, Zelig, Śpioch, Życie i cała reszta, Tajemnica morderstwa na
          Manhattanie, Drobne cwaniaczki, Wszystko gra, Wszystko, co chcielibyście
          wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać, mogą być też Celebrity i Słodki
          drań. Rozczarowały mnie Złote czasy radia (usnęłam, ale być może dlatego, że
          jest to taki sentymentalny film o podłożu autobiograficznym), Klątwa skorpiona
          oraz Jej wysokość Afrodyta.
          • maksimum Re: Filmy Woodiego Allena 04.05.07, 04:54
            imdb.com/title/tt0213149/
            Jego filmy ktore byly dobre maja juz ponad 20 lat i szkoda na nie czasu,a
            obecne sa bardzo przecietne.
          • Gość: jocek Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.acn.waw.pl 10.05.07, 15:34
            BTW - wczoraj oglądaliśmy Annie Hall i nagle skojarzenie - w Forrest Gump jest
            scena w której Forrest występuje w jakimś talk show w telewizji razem z Johnem
            Lennonem. Pamiętacie, czy wtedy Lennon mówił coś o kategorii zdrowia i że go nie
            wzięli do wojska?
    • sundry Re: Filmy Woodiego Allena 04.05.07, 16:50
      Polecam gorąco wszystkie wymienione,ja zakochałam się w jego filmach:)
    • Gość: janek Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 20:58
      W jaki sposób W. Allen posługłując się utartymi schematami kultury masowej
      tworzy głębokie Dzieło jakim jest purpurowa róża z kairu.

kto mi na to ładnie i wyczerpująco odpowie, ten ma u mnie piwo z sokiem.
    • aska2751 Re: Filmy Woodiego Allena 06.05.07, 15:31
      Jeszcze nie dotarłam na Scoop'a Goracy temat ale
      niedlugo sie wybiorę.
      Może zaczniesz oglądac chronologicznie?
      Ja tak wlasnie zaczynalam swoja przygodę z jego filmami.
      • Gość: edyta Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 23:11
        a moja tzw przygoda rozpoczela sie wlasnie od ubieglego roku kiedy to wybralam
        sie do kina na "wszystko gra" rewela, teraz byl scoop-goracy temat tez OK ale
        wszytsko gra bylo lepsze wg mnie a reszte na dvd nadrabiam:) a jest troche
        tego..:)
    • Gość: divad Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:01
      ostatnio tak sie zlozylo ze uzupelniam swoje braki w tworczosci Allena. i moge
      szczerze polecic (jesli chodzi o dialogi, przy ktorych placze ze smiechu, ale
      rowniez jesli chodzi o poziom filmu), pomijajac oczywiste dziela takie jak Annie
      Hall i Manhattan:
      Wspomnienia z Gwiezdnego Pyłu
      Danny Rose z Broadwayu
      Klątwa Skorpiona
      Życie i Cała Reszta

Do tego dorzuciłbym pierwsze jego filmy (od "What's Up, Tiger Lily?" do "Love
      and Death") ale to już są raczej komedie slapstickowe. Mimo to humor prezentuja
      naprawde z najwyzszej polki.
      • aska2751 Re: Filmy Woodiego Allena 07.05.07, 15:36
        Dobra rada :)
        Chybab chronologia nie jest konieczna.
        I tak sporo czasu zajmie kolezance
        zapoznawanie sie w twórczością Allena :)
        Przyejmności, bo Allen to czysta rozkosz :)
        • mana_mana Re: Filmy Woodiego Allena 07.05.07, 15:47
          Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :) i owszem, mam nadzieję, że
          zaznajamianie się z filmami Woody'ego zajmie mi sporo czasu - niech rozkosz
          trwa! Im dłużej, tym lepiej... :)
          Idę dziś zapisać się do pobliskiej wypożyczalni dvd, mam nadzieję, że dostanę
          zniżkę za monoreżyserskie wypożyczanie filmów ;)
    • malynils Re: Filmy Woodiego Allena 07.05.07, 20:33
      Deconstructing Harry
      • Gość: Aniala Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:28
        Miłość i śmierć z 1975 r. bodajże - genialny! prześmieszny! i te dialogi!

"-Jestes swietny w łóżku.
        - Dzięki. Dużo ćwiczę, kiedy jestem sam".
      • amused.to.death Deconstructing Harry 25.05.07, 20:21
        czyli "Przejrzeć Harry'ego" - dla mnie absolutnie nr 1 - najbardziej zabawny:)))
    • stormy1 Re: Filmy Woodiego Allena 08.05.07, 18:22
      no coz, scoop tez widzialam, ale mnie nie zachwycil:( lepiej ogladnij wszystko
      gra, albo klatwe skorpiona, to sa dopiero filmy, ze wspomne tylko te nowsze:)
    • Gość: Sassenach Stardust Memories IP: *.osprey.ie 09.05.07, 04:56
      Jest tam taka swietna scena o dwoch starokawalerskich sasiadach: jeden
      przylizany nudziarz naukowiec, a drugi wieczny bawidamek i bonvivant...
      • rudestus0700 Re: Stardust Memories 09.05.07, 11:59
        Scoop jeszcze nie widziałem. Jak dla mnie świetne są "Purpurowa róża z Kairu",
        podobała mi się także "Melinda i Melinda". Ostatnio obejrzałem sobie "Wszystko
        gra". Film ok, ale też nie bardzo wiem skąd taki szum wokół niego w necie, bo to
        raczej zwyczajny dobry film. Z kolei w nieudanym raczej "Końcu z Hollywood"
        podobała mi się sama końcówka kiedy to przychodzą wieści z Europy. To pokazuje,
        że u tego reżysera zawsze można znaleźć coś co zaintryguje.
    • Gość: queen_elizabeth Re: Filmy Woodiego Allena IP: 212.160.236.* 09.05.07, 13:06
      "Seks nocy letniej". Piękne:))))))
    • Gość: miumiu Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:11
      Melinda&Melinda była świetna!
      • Gość: ga Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.szpital.gda.pl 09.05.07, 14:47
        A JEJ WYSOKOŚĆ AFRODYTA ? wSPANIAŁE !!!!!
    • badgerdog Re: Filmy Woodiego Allena 16.05.07, 10:13
      Wedlug mnie jednym z lepszych filmow Allena jest "Tajemnica morderstwa na Manhattanie". Poza tym
      polecam "Jej wysokosc Afrodyte".
      • Gość: divad Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:48
        o tak! kilka dni temu obejrzałem "tajemnicę...". w trakcie sceny w windzie
        popłakałem się ze śmiechu. film wrecz swietny.
        co do "jej wysokosc afrodyta" to podobal mi sie tak srednio. trzymal poziom ale
        dla mnie wybitny to on nie jest.
      • thelma3 Re: Filmy Woodiego Allena 20.05.07, 10:40
        też tak uważam - Tajemnica...jest doskonała!!!
        "czy my też jesteśmy (jako małżeństwo) jak takie stare, wygodne kapcie?"
        "o nie, na pewno nie wygodne"
        :)))
        jej wysokość afrodyta - ok, ale nie zachwycił
    • Gość: Klementyna Re: Filmy Woodiego Allena IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.05.07, 15:03
      Hm, Skoop jest bardzo slabiutkim osiagnieciem Pana Allena. Najlepsze
      sa "Mezowie i zony", "Manhattan", "Radio Days". Generalnie - Woody robil
      cudownie madre i przesmieszne filmy w czasach swego zwiazku z Mia Farrow. Odkad
      zwiazal sie ze swoja nieinteligentna "corka" robi zenujace i plytkie komedyjki.
      • Gość: Lee Re: Filmy Woodiego Allena IP: 82.160.57.* 17.05.07, 18:17
        Zdecydowanie polecam zapoznać się z całym dorobkiem, bo oprócz kilku wpadek
        ("Cienie we mgle", "Jej wysokość Afrodyta", "Koniec z Hollywood") twórczość
        Allena to rozkosz w najczystszej postaci. Moje ulubione filmy
        to: "Manhattan", "Annie Hall", "Miłość i śmierć", "Mężowie i żony", "Hannah i
        jej siostry", "Zbrodnie i wykroczenia".

"Odkad zwiazal sie ze swoja nieinteligentna "corka" robi zenujace i plytkie
        komedyjki."

Nie do końca się zgodzę. W tym czasie zrobił choćby takie perły jak "Przejrzeć
        Harry'ego", "Słodki drań", "Życie i cała reszta", "Strzały na
        Broadwayu", "Celebrity". No i ostatnio "Wszystko gra", moim skromnym zdaniem
        jego największe arcydzieło od czasu "Mężów i żon".

P.S. Jak jeszcze przeciągne ten post, to wymienię wszystkie filmy Allena:).
    • aagnes Re: Filmy Woodiego Allena 24.05.07, 12:52
      Zazdroszcze - tyle fajnego przed toba :-) pociesze cie, ze scoop to akurat
      nienajlepszy i nienajsmieszniejszy film Allena, wiec wszystko co najlepsze
      jeszczze przed Toba :-)
      • endengo Re: Filmy Woodiego Allena 29.05.07, 12:56
        Polecam w większości, choć zdarzają się momenty słabsze- nie rozumiem np.,jak
        może się podobać "Klątwa Skorpiona". Tutaj Allen powtarza schematy, żarty
        (oprócz kilku wyjątków) są kiepskie, a fabuła przewidywalna. Do tego film z
        okresu kreowania się na amanta, brrr...

Natomiast szczerze polecam "Strzały na Broadway'u", "Drobne
        cwaniaczki", "Tajemnica morderstwa..." (intryga kryminalna
        wciąga!), "Zelig", "Mężowie i żony" (i inne klasyki).

Szczególnie rekomenduję tytuł, który padał tu rzadko, a chodzi o
        film "Przejrzeć Harry'ego". Jest to nowatorski, nawet jak na Allena, obraz, ze
        świetnym montażem, dobrymi dialogami i mądrym przesłaniem. Scena, w której
        występuje Robin Williams, śmieszy mnie do dziś - polega na genialnym w swej
        prostocie pomyśle "rozmazania" konturów - nota bene, powtarzanym później wiele
        razy. Zdobyć do obsady gwiazdora formatu Willisa, po czym "rozmyć" go nie do
        poznania - to potrafi tylko Allen!
        • endengo Re: Filmy Woodiego Allena 29.05.07, 13:21
          > razy. Zdobyć do obsady gwiazdora formatu Willisa, po czym "rozmyć" go nie do
          > poznania - to potrafi tylko Allen!
          ...ups, przepraszam, chodzi oczywiście o R. Williamsa ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka